koza031 31.07.23, 23:23 Czy we wszystkich religiach chrześcijańskich jest spowiedź taka jak w religii katolickiej, tzn bezpośrednio do księdza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: spowiedź 01.08.23, 00:18 koza031 napisała: > Czy we wszystkich religiach chrześcijańskich jest spowiedź taka jak w religii k > atolickiej, tzn bezpośrednio do księdza? Nie. Tylko kościół katolicki taka sobie spowiedź wymyślił, dbając o dobrostan księży. Zwyczaj też przejął takze kościół prawosławny, ale tam popi maja żony i nie muszą się onanizowac w konfesjonałach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 01.08.23, 00:26 snajper55 napisał: > Nie. Tylko kościół katolicki taka sobie spowiedź wymyślił, dbając o dobrostan księży. Ale dzięki temu Kościół katolicki skuteczniej inwigiluje obywateli niż SB z czasów PRL i wszystkie nowe służby stworzone po jego upadku. Bo spowiadający nie wyjawia jedynie własnych grzechów, ale i grzechy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: spowiedź 06.08.23, 10:29 www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,30005988,ksiadz-powiedzial-ze-maz-moze-gwalcic-a-ja-musze-to-wytrzymac.html#s=BoxOpImg8 // Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: spowiedź 01.08.23, 20:20 Hejka ~koza031, tak teraz się zastanawiam kiedy odbyła się pierwsza spowiedź, jakie były jej początki. Ktoś kiedyś powiedział, że spowiedź indywidualną wymyślili mnisi w średniowieczu. Ja twierdzę, że chyba pierwsza spowiedź indywidualna miała miejsce w biblijnym Raju, gdyż Adam zjadając jabłko ukrywa się przed Bogiem. Bóg doskonale wie dlaczego Adam się ukrywa, ale kilkukrotnie pyta go dlaczego się ukrywa i co zrobił. Jest tu wyraźny nacisk na osobiste przyznanie się do grzechów i wyznanie winy. No i również sam Jezus upoważnił apostołów do spowiedzi i odpuszczania grzechów. Znany cytat : "Idźcie i nauczajcie, komu grzechy odpuście będą odpuszczone, komu zatrzymacie będą zatrzymane". Jednak osobiście jestem przeciwnikiem spowiedzi bo nawet dla dorosłego (pomijam dzieci) jest to forma psychicznej przemocy, a częste spowiadanie się to forma zaszczepiania w psychice ludzi patologii strachu, poczucia winy oraz uzależniania jej od jednostek w sukienkach. Pamiętam swoją pierwszą spowiedź i słowa księdza, że jak coś zataję, to czeka na mnie kocioł z czarną smołą i skwiercząca patelnia... to była do tej pory najgorsza noc w moim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 01.08.23, 21:29 antares504 napisał: > Ja twierdzę, że chyba pierwsza spowiedź indywidualna miała miejsce w biblijnym Raju... A skądże - to pierwsza spowiedź publiczna - Adam nie szepce panu Bogu na ucho, żeby Ewa nie usłyszała, a potem Ewa robi to samo w tajemnicy przed Adamem. Zresztą idea ujawnienia grzechu też jest bez sensu - przecież Bóg wie, po co nasłał węża. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: spowiedź 01.08.23, 23:32 Hmm, nie ukrywam, że z tą spowiedzią Adama jako pierwszą na świecie to tak wyjechałem przez moją fantazję. OK, jak Ewa była obok i podsłuchiwała to była to spowiedź publiczna. No ale Bóg jako spowiednik to był niesamowicie okrutny i prowokujący. Dlaczego perfidny prowokator ???. No bo Adam i Ewa byli w Raju, gdzie przed zjedzeniem owocu nie wiedzieli co to jest dobro i zło. A Bóg im zakazał zjadać ów owoc, który by pozwolił im to zrozumieć . Tylko, skoro nie wiedzieli co to jest zło, to skąd mieli wiedzieć, że sprzeciwianie się Bogu jest złe ???. Nawet wąż oberwał, bo Bóg pozbawił go nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 01.08.23, 23:54 antares504 napisał: > OK, jak Ewa była obok i podsłuchiwała to była to spowiedź publiczna. Spowiedź publiczna polega na tym, że winy wyznaje się publicznie i na głos. Więc nie można powiedzieć, że Ewa podsłuchiwała - była i słyszała. > No ale Bóg jako spowiednik to był niesamowicie okrutny i prowokujący. Ale sprytny - kazał wężowi dać jedno jabłko, wspólne dla Ewy i Adama. Po jego zjedzeniu ich świadomość dobra i zła była na poziomie półgłówka. Bóg niewiele ryzykował, nie mógł jedynie pozwolić, by pogłębiali wiedzę. Musiał ich wygnać, ale taki był plan, by samodzielnie nie zjedli wszystkich owoców z drzewa poznania i w dodatku jeszcze owoców z drzewa życia. A z wężem - no cóż, odpowiedzialność zawsze spływa na podwładnych, jako bezpośrednich wykonawców. Rozkazodawca pozostaje niewinny. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 01.08.23, 23:55 wariant_b napisał: > A z wężem - no cóż, odpowiedzialność zawsze spływa na podwładnych, > jako bezpośrednich wykonawców. Rozkazodawca pozostaje niewinny. Aha, gdyby ktoś pytał - węże nie mają wolnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: spowiedź 02.08.23, 00:18 Wiesz ~wariant_b, to będzie może głupie co napiszę, ale ten biblijny Raj, ta sytuacja Adama i Ewy, ten Bóg, ta ucieczka z Raju, to tylko potwierdza moją teorię, że na początku byliśmy jako ludzie dla obcej cywilizacji licencjonowaną, autoryzowaną hodowlą na boku, zwierzątkami które wymknęły się spod kontroli czy raczej tresury i wyewoluowały w inteligentną cywilizację. Powiem nawet więcej, byliśmy chyba bydłem rzeźnym, hodowanym z uwagi na walory smakowe, a które zostało zostawione samemu sobie po tym Raju i się rozwinęło. No bo potem czlowiek dziwnie szybko przekroczył granicę natury i zyskał samoświadomość oraz zdolność samostanowienia, wyrwał się z ram procesów natury, sam tworzy środowisko swojego życia, a nie podlega i całkowicie nie zależy od praw środowiska jak wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 02.08.23, 00:32 antares504 napisał: > ... zyskał samoświadomość oraz zdolność samostanowienia ... ... i napisał Biblię, a w niej całą prawdę o inwazji kosmitów. Oczywiście w formie literacko przetworzonej, żeby wiedzieli, że wiemy, ale nie powiemy co. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: spowiedź 02.08.23, 09:20 Czy może być coś wredniejszego,podlejszego od spowiedzi usznej? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: spowiedź 02.08.23, 09:41 lumpior napisał: > Czy może być coś wredniejszego,podlejszego od spowiedzi usznej? "Spowiedź" za pomocą tortur. Odpowiedz Link Zgłoś
tade-k53 Re: spowiedź 06.08.23, 22:47 Tylko w Kościele katolickim (przedsoborowym). Mt 7:21 "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie! wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie." tradycja2012.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś