Dodaj do ulubionych

Czy Jezus jest wcielonym Bogiem?

12.01.06, 12:47
Czy Jezus był na ziemi Bogiem czy człowiekiem?A może był wcielonym Bogiem?
Co na ten temat mówi Biblia?
W I TYmoteusza 2:5,6 czytamy o Jezusie jako o jedynym pośredniku między
Bogiem a ludżmi.Pośrednik to ktoś inny niż ci,którzy potrzebują pośrednictwa.
Dlaczego Jezus musiał być człowiekiem?
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 18.01.06, 19:18
      Wiesz, skoro Bog jest Bogiem, to moze robic takie numery, jak ofiarowywanie
      sobie samemu sweogo syna czy posredniczenie samemu sobie.
      • tessa18 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 19.01.06, 15:49
        Zazwyczaj osoba pośrednicząca jest kimś innym niż pośrednicy.Poza tym Biblia
        wyrażnie zaznacza ,że osoba Jezusa jest odrębnym bytem.
        Ewangelia Jana 8:16-18
        "A jeśli już osądzam to mój sąd jest prawdziwy ,ponieważ nie jestem sam,lecz
        jest ze mną Ojciec ,który mnie posłał.Poza tym w waszym Prawie jest napisane:
        Świadectwo dwóch ludzi jest prawdziwe .Ja sam świadczę o sobie i świadczy o
        mnie Ojciec ,który mnie posłał".
        Ten fragment zawiera ważną naukę.Mówi o dwóch odrębnych bytach Ojca i Syna.
        Ojciec posyła na ziemię Syna w pewnej misji,poza tym istnieje między nimi więż.
        Wskazują na to słowa "nie jestem sam lecz jest ze mną Ojciec".
        Fakt,że Ojciec i Syn są dwoma odrębnymi bytami podkreślają słowa:"świadectwo
        dwóch ludzi jest prawdziwe".Tak samo Ojciec i Syn nie tworzą jednego bytu,tylko
        są dwoma odrębnymi bytami,jak dwóch ludzi.
        Jezus jest pośrednikiem i pośredniczy między niedoskonałymi ludżmi i Bogiem.
        Nie może być zatem ani niedoskonałym człowiekiem ani Bogiem.
        W rzeczywistości gdy Jezus tu był na ziemi był człowiekiem,ale
        doskonałym.Hebrajczyków 2:9,Filipian 2:7,8,Jana 1:14,Hebrajczyków 4:15
        • tessa18 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 21.01.06, 17:02
          Pojęcie "Wcielony Bóg" lub "Boże Narodzenie" byłyby prawdziwe gdyby Jezus przed
          przyjściem na ziemię był Bogiem,lub gdyby narodził się jako Bóg.
          A przecież wiadomo ,że Jezus będąc na ziemi był człowiekiem.Sam siebie często
          nazywał "Synem Człowieczym".
          W księdze Daniela jest wizja Syna Człowieczego Daniela 7:9-14
          W dopisku Biblii Tysiąclecia czytamy:"aramejski wyraz bar enasz zasadniczo
          oznacza "syna człowieczego" czyli człowieka .Chodzi o człowieka który dokona
          zbawienia-do Mesjasza -Króla jako przedstawiciela ludu Bożego.
          Sam Jezus tak siebie przedstawia:
          "Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim,wtedy
          zasiądzie na tronie pełnym chwały".Mateusza 25:31
          Więc zwrot "Syn Człowieczy" odnosi się do osoby Jezusa.
          Jaki z tego wniosek? Jezus będąc na ziemi był człowiekiem nie Bogiem.
          • yazonisyn Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 26.01.06, 15:55
            co powiesz na ten fragment

Jana 10:38  Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie
            moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu.
            • tessa18 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 26.01.06, 21:30
              No właśnie jak interpretować ten werset?
              Należy przeczytać cały kontekst tej wypowiedzi.Jana 10:24-39
              Żydzi pytali Jezusa czy jest Mesjaszem.Jezus nie odpowiedział im tego wprost.
              Czy wiesz dlaczego?
              Ale odpowiedział:"Czyny których dokonuję w imię mojego Ojca świadczą o Mnie.Ale
              wy nie wierzycie bo nie jesteście z moich owiec".
              Zatem Żydzi nie wierzyli,że Jezus jest obiecanym Mesjaszem mimo cudów które
              dokonywał.Dalsze wersety mówią:"Ojciec ,który Mi je dał /owce/jest większy od
              wszystkich"10:29
              "I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca.Ja i Ojciec jedno jesteśmy".
              To Bóg powierzył Synowi owce-ludzi o usposobieniu owiec.Wcześniej Jehowa był
              ich czułym pasterzem jak donosi Psalm 23.Teraz powierzył swe owce Jezusowi.
              Jednak Jezus tu nie zastrzega sobie wyższości nad Ojcem ,jasno mówi,że Ojciec
              jest większy od wszystkich.Potwierdza to Psalm 83:19.
              Widocznie słowa Jezusa ,że nazwał siebie i Ojca "jedno" tak wzburzyły Żydów.
              Co Jezus miał na myśli mówiąc te słowa?
              To samo co zawarł w słowach "Ojciec jest we mnie a ja w Ojcu".
              Podczas ostatniej modlitwy do Boga swego Ojca Jezus tak się modlił za uczniów:
              "Ja za nimi proszę ,nie proszę za światem ale za tymi ,których Mi
              dałeś,ponieważ są Twoimi.Wszystko bowiem moje jest Twoje ,a Twoje jest moje i w
              nich zostałem otoczony chwałą......Nie tylko za nimi proszę ,ale za tymi ,którzy
              dzięki ich słowu uwierzą we mnie;aby wszyscy byli JEDNO jak Ty Ojcze ,we mnie
              a ja w Tobie ,aby i oni stanowili jedno ,aby świat uwierzył,żeś Ty mnie posłał".
              Jana 17:9-10,20-21
              Zatem Jezus porównał swoją jedność z Ojcem z jednością swych uczniów ,Jego
              samego i Ojca.O jaką jedność chodziło?
              Wyjaśnił to Paweł w I KOryntian 1:10
              "A przeto upominam was bracia w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa abyście byli
              zgodni i by nie było wśród was rozłamów byście byli jednego ducha i jednej
              myśli".
              Jezus był w takiej jedności ze swoim Ojcem.Sam o sobie mówił,że "nie mówię nic
              sam od siebie tylko to co mu Ojciec przekazał".Wyjątkowa jedność!
              Dziś ludzie sami mówią od siebie i wywyższają się jeden ponad drugiego,a Syn
              Boży okazał taką pokorę wobec swego Ojca.
              Czy zgadzasz się z tą interpretacją?Jest ona oparta wyłącznie na Słowie Bożym.
              • kurczeno Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 05.02.06, 22:06
                Sama sobie zaprzeczasz.
                "30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. " Jana 10:30
                Cytujesz werset który potwierdza jedność Boga I Chrystusa natomiast w końu
                stwierdasz że to nieprawda. Jednym słowem Pismo sobbie samo zaprzecza??

(38) Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim
                dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu. Jan
                10: 38

Wierze w jedność Boga, Chrystua i Ducha Świętego i otwierdza to Biblia.
                • tessa18 Co to znaczy być jednym? 06.02.06, 09:11
                  Warto też pomyśleć co Jezus miał na myśli mówiąc "Ja i Ojciec jedno jesteśmy".
                  O jaką jedność chodziło.Na czym ta jedność polegała.
                  Inne jego wypowiedzi to wyjaśniają.Była to jedność myśli,poglądów ,celów .Jezus
                  mówił,że sam nic nie mówi od siebie tylko mówi to,co mu przekazał Ojciec.Jezus
                  wypowiadał się,że wykonuje wolę Ojca nie swoją własną.Tak jak i prawdziwi
                  chrześcijanie też powinni przejawiać taką jedność między sobą.Powinni mieć
                  takie same poglądy religijne,cele ,powinni między sobą współpracować a nie
                  walczyć ze sobą.Powinni wykonywać to co zlecił im Bóg mianowicie głosić dobrą
                  nowinę zawartą w Słowie Bożym.
                  Właśnie taką jedność miał na myśli Jezus mówiąc te słowa.
                  • kurczeno Re: Co to znaczy być jednym? 06.02.06, 19:29
                    A ja uważam że błędnie intepretujesz i jest to intepretacja zgodna ze Świadkami
                    a nie Pismem ale co po ja to wogóle piszę...
                    • jonesku Re: Co to znaczy być jednym? 22.03.06, 02:04
                      apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/
          • forumisko Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 29.01.06, 23:52
            > przyjściem na ziemię był Bogiem,lub gdyby narodził się jako Bóg.
            > A przecież wiadomo ,że Jezus będąc na ziemi był człowiekiem.Sam siebie często
            > nazywał "Synem Człowieczym".

Jezus Chrystus jest wiecznym Bogiem a człowiekiem od momentu poczęcia w łonie
            Najświętszej Maryi Panny.

> Jaki z tego wniosek? Jezus będąc na ziemi był człowiekiem nie Bogiem.

Był jak najbardziej Bogiem, ale nie wszystkim tę rzeczywistość było dane
            ujrzeć. Zobacz Przemienienie Pańskie.
            • tessa18 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 30.01.06, 08:53
              Tak uczy KK że Jezus jest wiecznym Bogiem. /Bóg pisany dużą literą oznacza
              jedynego prawdziwego Boga/.Ale Biblia uczy inaczej.Biblia uczy,że choć jest
              jeden Bóg ,to jest też wielu bogów./mała litera wskazuje,że nie są to prawdziwi
              bogowie,tylko wymyśleni przez ludzi,lub potężne istoty duchowe ale nie równe
              Bogu/.
              I KOryntian 8:5-6
              "Bo chociaż są tacy,których zwą bogami czy to w niebie czy na ziemi,jako że
              jest wielu bogów i wielu panów,dla nas wszakże istnieje jeden Bóg Ojciec z
              którego jest wszystko a my dla niego i jeden jest Pan Jezus Chrystus przez
              którego jest wszystko i my przez niego".
              Z powyższych słów Pawła wynika,że pierwsi chrześcijanie nie wierzyli w
              Trójcę,tylko w jednego Boga Ojca.Jezusa nazywali Panem.A Ojca Bogiem.

Sam Jezus NIGDY nie powiedział,że jest równy Bogu.Nawet gdzy Żydzi tak sądzili
              on odparł ich błędny pogląd.Przytoczył wtedy werset z Psalmu 82:1
              Relacja ta jest zapisana w Jana 10:31-36
              "Żydzi mu odpowiedzieli:Nie kamienujemy cię za szlachetny czyn,lecz za
              blużnierstwo-za to,że ty chociaż jesteś człowiekiem czynisz siebie bogiem.
              Jezus im odpowiedział:Czy w waszym Prawie nie napisano :"Ja rzekłem:Jesteście
              bogami"?Jeżeli nazwał bogami tych przeciw którym przyszło słowo Boga -a
              przecież Pisma nie można unieważnić-wy mówicie do mnie ,którego Ojciec uświęcił
              i posłał na świat 'Blużnisz' ponieważ powiedziałem:Jestem Synem Bożym?."

Zwróć uwagę ,że Jezus nie poparł twierdzenia faryzeuszy jakoby był Bogiem.Wręcz
              się mu sprzeciwił.Wyjaśnił,że bogami nazwano też niedoskonałych ludzi sędziów
              ludzkich dysponujących pewną władzą.Zatem tym bardziej Jezus jest takim bogiem
              ponieważ znacznie przewyższa ich swą władzą i mocą.
              Zwróć też uwagę,że Jezus nie nazwał siebie Bogiem,tylko Synem Bożym i
              powiedział,że to Bóg go posłał na ziemię.
              Jaki stąd wniosek?
              Jezus rzeczywiście jest "bogiem"-potężną istotą duchową ale nie jest równy BOgu.
              Pismo Święte to potwierdza nazywając Jezusa bogiem.Jana 1:1,Izajasza 9:6,7
              W Izajasza nazwano Jezusa "potężnym Bogiem" inne przekłady "Bóg Mocny".
              Są to tytuły nadane Jezusowi przez Boga,który jest Bogiem Wszechmocnym.
              Rodzaju 17:1 "Jam jest Bóg Wszechmocny..."
              A teraz wizja przemienienia.
              W tej wizji szaty Jezusa ,jego oblicze zajaśniały jak słońce.Ale czy to
              znaczy,że Jezus jest Bogiem?Nie.Jezus został ukazany jako przyszły władca w
              królestwie Bożym.Poza tym wtedy rozległ się głos z nieba:"To jest mój Syn
              umiłowany jego słuchajcie".Mateusza 17:5
              Głos z nieba nie powiedział,że Jezus jest Bogiem,tylko że jest Synem Bożym,a to
              zasadnicza róznica!
              • yazonisyn Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 06.02.06, 12:22
                a co powiesz na imię "Emmanuel"?
                • tessa18 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 07.02.06, 10:40
                  Każde imię hebrajskie miało swoje znaczenie.Tak samo imię Immanuel .
                  W Izajasza 7:14 czytamy:
                  "Dlatego Jehowa sam da wam znak:Oto panna będzie brzemienna i urodzi syna i
                  nazwie go imieniem Immanuel."
                  Te słowa spełniły się na Jezusie
                  Mateusza 1:23
                  "Oto dziewica będzie brzemienna i urodzi syna i nazwą go imieniem Immanuel co w
                  tłumaczeniu znaczy:Znami jest Bóg."
                  Z nami jest Bóg -to znaczenie tego imienia.Nie oznacza to,że Jezus był Bogiem.
                  Tak samo jak imiona
                  Eliata znaczy :"Bóg przybył"
                  Jehu znaczy:"On jest Jehowa"
                  Eliasz znaczy "Moim Bogiem jest Jehowa"
                  Michał znaczy:"Kto jest jak Bóg"
                  Ezechiel znaczy:"Bóg wzmacnia".
                  Osoby które nosiły te imiona nie były Bogiem.
                  Dlaczego Jezus został tak nazwany?Poniewaź reprezentował Boga i przybliżył Boga
                  ludziom.Zawsze postępował tak ,jak postąpiłby Bóg.Zawsze spełniał wolę Boga.
                  Mówił to ,co Bóg mu polecił mówić.Szanował swego Ojca.
                  Jana 8:49,50
                  "Ja nie mam demona ,lecz szanuję mego Ojca.Ja zaś nie szukam własnej
                  chwały,jest TEN który szuka i sądzi".
                  Jana 8:29
                  "A ten który mnie posłał ,jest ze mną ,nie pozostawił mnie samego ponieważ
                  zawsze czynię to,co się jemu podoba."
                  Jana 12:48-50
                  "Kto mnie lekceważy i nie przyjmuje moich wypowiedzi ma swego sędziego.Słowo
                  które powiedziałem -ono go sądzi w dniu ostatnim,ponieważ ja nie mówiłem sam z
                  siebie,ale to Ojciec ,który mnie posłał dał mi przykazanie dotyczące
                  wszystkiego ,co mam powiedzieć i co mówić."
                  Zatem jak "Bóg był z nami?" Jezus wypowiadając wypowiedzi Boga przedstawiał
                  Boży punkt widzenia na różne sprawy.Postępując tak jak Bóg chciał też swym
                  postępowaniem wykazał jak niewidzialny Bóg gdyby był człowiekim postąpiłby w
                  danej sytuacji.Jezus idealnie pokazał nam Boga gdyż znał Go
                  najlepiej ,przebywał w niebie dość długo nim przyszedł na ziemię aby znać Ojca
                  i doskonale Go naśladować.
                  • usenetposts Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 31.03.06, 23:32
                    tessa18 napisała:

> Każde imię hebrajskie miało swoje znaczenie.Tak samo imię Immanuel .
                    > W Izajasza 7:14 czytamy:
                    > "Dlatego Jehowa sam da wam znak:Oto panna będzie brzemienna i urodzi syna i
                    > nazwie go imieniem Immanuel."
                    > Te słowa spełniły się na Jezusie
                    > Mateusza 1:23
                    > "Oto dziewica będzie brzemienna i urodzi syna i nazwą go imieniem Immanuel co
                    w
                    >
                    > tłumaczeniu znaczy:Znami jest Bóg."
                    > Z nami jest Bóg -to znaczenie tego imienia.Nie oznacza to,że Jezus był Bogiem.
                    > Tak samo jak imiona
                    > Eliata znaczy :"Bóg przybył"
                    > Jehu znaczy:"On jest Jehowa"
                    > Eliasz znaczy "Moim Bogiem jest Jehowa"
                    > Michał znaczy:"Kto jest jak Bóg"
                    > Ezechiel znaczy:"Bóg wzmacnia".
                    > Osoby które nosiły te imiona nie były Bogiem.
                    > Dlaczego Jezus został tak nazwany?Poniewaź reprezentował Boga i przybliżył
                    Boga
                    >
                    > ludziom.Zawsze postępował tak ,jak postąpiłby Bóg.Zawsze spełniał wolę Boga.
                    > Mówił to ,co Bóg mu polecił mówić.Szanował swego Ojca.
                    > Jana 8:49,50
                    > "Ja nie mam demona ,lecz szanuję mego Ojca.Ja zaś nie szukam własnej
                    > chwały,jest TEN który szuka i sądzi".
                    > Jana 8:29
                    > "A ten który mnie posłał ,jest ze mną ,nie pozostawił mnie samego ponieważ
                    > zawsze czynię to,co się jemu podoba."
                    > Jana 12:48-50
                    > "Kto mnie lekceważy i nie przyjmuje moich wypowiedzi ma swego sędziego.Słowo
                    > które powiedziałem -ono go sądzi w dniu ostatnim,ponieważ ja nie mówiłem sam
                    z
                    > siebie,ale to Ojciec ,który mnie posłał dał mi przykazanie dotyczące
                    > wszystkiego ,co mam powiedzieć i co mówić."
                    > Zatem jak "Bóg był z nami?" Jezus wypowiadając wypowiedzi Boga przedstawiał
                    > Boży punkt widzenia na różne sprawy.Postępując tak jak Bóg chciał też swym
                    > postępowaniem wykazał jak niewidzialny Bóg gdyby był człowiekim postąpiłby w
                    > danej sytuacji.Jezus idealnie pokazał nam Boga gdyż znał Go
                    > najlepiej ,przebywał w niebie dość długo nim przyszedł na ziemię aby znać Ojca
                    > i doskonale Go naśladować.
                    >

This post is trying to make out that many Biblical names bear reference to God
                    and therefore there is nothing special in the name of Christ as "Emmanuel" or
                    that Jesus means "God saves".

But please look at the exact text of Matthew 1 v 21. "thou shalt call his name
                    JESUS for he shall save his people from their sins".

His name will be "God saves" BECAUSE Jesus himself will save them. Therefore
                    the Name of Jesus contains the fact that He is very God.

If you are a Jehovah's witness, kindly bear witness to Jehovah in the flesh, in
                    the person of God the Son, the LORD JESUS CHRIST. His name is above all names,
                    and at the name of Jesus every knee shall bow.
        • seth.destructor Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 17.03.06, 15:58
          No chyba jest wszechmogacy, to moze raz byc dwoma odrebnymi bytami, raz jednym,
          raz mowic o sobie, ze jest Synem Czlowieczym, a raz Bozym, raz, ze jest
          zazdrosny, raz, ze milosierny, raz gadac z Mojzeszem, a raz go chciec zabic za
          napletek, takie tam. Ten typ tak ma.
    • echna Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 21.03.06, 06:35
      nawet gdyby się upierać że Jezus jest równy Bogu to powinniśmy wierzyć w Dwójcę
      a nie w trójcę. Jest gdzieś napisane że duch święty jest równy Jezusowi i
      Bogu? A takie se przemyślenie dałam.
    • jonesku Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 22.03.06, 02:04
      apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/
    • jonesku Tesso 24.03.06, 17:30
      nie pamietam gdzie, ale jest w NT napisane, że Jezus był obecny od założenia
      świata, jak znajde to dopisze.
      poza tym w ST Jehowa natchnał jednego z proroków, a mianowicie Izajasza i kazał
      mu napisać następujące słowa: "...Albowiem dziecie nam sie narodziło, syn jest
      nam dany i sppocznie władza na jego ramieniu i nawa go: Cudowny doradca, BÓG
      MOCNY, OJCIEC ODWIECZNY, Książe pokoju..." Iz 9.5
      jest to bez najmniejszej watpliwości proroctwo dotyczace narodzin Jezusa
      co myslisz o tym fragmencie?
      czy Jezus nie jest tu nazwany Bogiem?
      pozdrawiam
      • tessa18 Re: Tesso 25.03.06, 11:16
        Rzeczywiście Jezus istniał od założenia świata.Był pierwszym Synem Bożym
        stworzonym bezpośrdnio przez samego Boga Jehowę.Objawienie 3:14
        ""świadek wierny i prawdziwy początek stworzenia Bożego" -tak o Jezusie mówi
        Biblia.Jezus miał początek więc nie był wieczny w odróżnieniu od Boga Ojca
        który istniał zawsze.
        Proroctwo Izajasza mówi o Jezusie,że jest "Bogiem Mocnym".Natomiast Jehowa
        jest "Bogiem Wszechmocnym" przewyższającym Syna mocą.Rodzaju 17:1
        Zatem Ojciec i Syn to dwie różne postacie ,a Syn nie jest róny Ojcu pod
        względem czasu życia oraz mocy.
        • jonesku Re: Tesso 27.03.06, 14:13
          Tesso nieustosunkowałas sie do tego fragmentu z Izajasza, czy moge liczyc na
          odpowiedz?
          pozdrawiam
        • usenetposts Re: Tesso 28.03.06, 19:26
          Jezeli ktos wierzy w Jezusie, oprocz ten ktory jest Bog Syn, ten ma "innego
          Jezusa". Ten inny Jezus, ktory nie jest Bog, nie jest w stanie wziac na siebie
          grzech grzesnikow, i dlatego nie jest to dziwnie, ze arianisci zawsze musza
          pracowac o swoje zbawienie, zamiast przyjac laske od Boga.
    • stodola2005 Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 29.03.06, 09:22
      jezus był zwykłym człowiekem,żydem, smiertelnikiem....dopiero podczas soboru
      nicejskiego przegłosowano ustanowienie " Jezusa synem Bozym...."..............
      • tessa18 Izajasza 9:6 29.03.06, 09:46
        Cudowny Doradca
        W czasie swej bytności na ziemi Jezus podawał wspaniałe wskazówki .
        Mateusza 7:28
        Jest mądrym doradcą który potrafi wczuć się w cudze położenie,znakomicie
        rozumie naturę ludzką.
        Potężny Bóg i Wiekuisty Ojciec
        Jezus jest potężnym Bogiem nie znaczy to że uzurpuje sobie prawo do władzy bądż
        równości z Ojcem.
        Filipian 2:6
        Został zresztą nazwany Bogiem Mocnym a nie Wszechmocnym który to tytuł
        przysługuje TYLKO Ojcu.Rodzaju 17:1
        Sam nazwał Ojca "jedynym prawdziwym Bogiem" Jana 17:3
        Tytuł Wiekuisty Ojciec nawiązuje do władzy mesjańskiego króla umożliwiającej
        otworzenie przed grzeszną ludzkością perspektywę życia wiecznego na ziemi.
        Jana 11:25,26
        Pierwszy ojciec ludzkości Adam sprowadził na ludzkość śmierć.
        Ostatni Adam -Jezus "stał się duchem ożywiającym" I Koryntian 15:22,45
        Rzymian 5:12,18
        Ten wiekuisty Ojciec będzie żył bez końca i posłuszna ludzkość będzie się
        wiecznie radować z dobrodziejstw zapewnionych przez jego ojcostwo.
        Książę Pokoju
        Ci którzy dziś podporządkowali się księciu pokoju przekuli swe miecze na
        lemiesze Izajasza 2:2-4
        Ramię w ramię oddają cześć Bogu Jehowie i dążą do utrzymania pokojowych
        stosunków z bliżnimi.Galatów 6:10,Efezjan 4:2,3 II Tymoteusza 2:24
        W wyznaczonym przez Boga czasie Chrystus zapewni na ziemi pokój oparty na
        mocnych podstawach który okaże się trwały.
        Daniela 2:44,Nie pozbawi swych poddanych wolnej woli ani nie podporządkuje ich
        przy użyciu siły.Przeciwnie dokona tego "sprawiedliwością i prawością".
        • jonesku Re: Izajasza 9:6 30.03.06, 00:06
          Przepraszam, ale nie jest to dla mnie wytłumaczenie. Jest to kolejna
          tendencyjna interpretacja.
          Kiedy jest napisane Bóg, to czy on jest mocny, czy wszechmocny, nie zmienia
          faktu, ze jest Bogiem.
          Nie znam języków w których została napisana Biblia, ale słyszałem kiedyś, że na
          samym początku, w historii stworzenia świata występuje imię Boga , które jest w
          liczbie mnogiej. Elohim- to rzeczownik liczby mnogiej i znaczy w
          tłumaczeniu „Bogowie”
          Wyobrażacie sobie pobożnego Żyda zgłębiającego fakt, iż Jehowa jest jeden, a
          jednak określa się Go Elohim-„Bogowie” Niewykluczone, że doszedłby do wniosku,
          iż w jednym Bogu istnieje mnogość osób.
          Paweł naucza o Boskości Jezusa w fil 2;6-8, 1tym 3;16, oraz o osobowej naturze
          Ducha Sw. Efez 4;30
          Oczywiście nie ma jasnego dowodu na dogmat trójcy, ale jest wiele informacji
          wskazujących. Poza tym, wiara w boskość Jezusa i Ducha św istniała od początków
          chrześcijaństwa. Nie dyskutowano i nie udowadniano tego, bo to było oczywiste.

Jezus przychodząc na ziemie nie ogłaszał się Bogiem i tez nie robił nic, co
          różniłoby go od ludzi. Znaki i cuda były czymś niezwykłym, ale czy nie
          powiedział do apostołów, ze "większe rzeczy czynić będziecie niż ja czynie"
          Nie po to przyszedł na ziemie by się wywyższać, ale by się uniżyć. Stąd może to
          nieporozumienie, ze Jezus nie był nikim innym jak tylko człowiekiem.
          Tak, będąc na ziemi był człowiekiem, ale nigdy nie przestał być Bogiem. Amen
          • tessa18 Re: Izajasza 9:6 31.03.06, 12:38
            Żydzi nie wierzyli w Trójcę.
            • jonesku Re: Izajasza 9:6 31.03.06, 20:04
              nie napisałem,ze Żydzi wierzyli w Trójce
              napisałem, że stosowali imie Boga, które jest w liczbie mnogiej-Elohim
              moze robili to intuicyjnie
              z pewnościa nie sformuowali dogmatu Trójcy, z tym sie zgadzam
              doktryna o Trójcy pochodzi z objawienia i nie jest wynikiem ludzkich przemysleń
              czy spekulacji
              nie mówi tez ona o wielobóstwie, lecz o pewnej jedności, która ma charakter
              złożony
              troche to płytkie porównanie, ale zastosuje:
              można to porónać do trojakiego stanu wody: para, lód, ciecz
              róznica jest tylko zewnetrzna, tak jak w przypadku Boga: Duch św., Syn i Ojciec
              pozdrawiam

• tessa18 Re: Izajasza 9:6 06.04.06, 22:04
                Jakie to objawienie dał Bóg i komu na temat trójcy?
                Imię elohim w liczbie mnogiej podkreśla dostojeństwo i majestat.Rzeczwnik ten
                nie sugeruje jakoby w jednym bóstwie było wiele osób.
                W podobnym znaczeniu użyto w Sędziów 16:23 tego samego słowa ,a towarzyszący
                czasownik jest w liczbie pojedynczej.
                Także w Rodzaju 42:30 napisano,że Józef był "panem " [adone]w liczbie mnogiej
                Egiptu.
                • jonesku Re: Izajasza 9:6 06.04.06, 23:20
                  Bóg nie milczy
                  ciagle żyje i oświeca szukajacych Go
                  widzisz KRK trwa od okolo 2000 lat, twoja organizacja, chyba cos ponad 100,
                  może jeszcze nie dojrzaliście do objawień, nie wiem, czekajcie cierpliwie, może
                  nastąpi ten dzień

w Polsce rzeczywiście stosuje się liczby mnogiej by podkreślić dostojeństwo,
                  ale czy w hebrajski? tego nie wiem
      • jonesku Re: Czy Jezus jest wcielonym Bogiem? 29.03.06, 22:32
        Chłopie, na soborze przyjął nature formalną fakt, który był juz od dawna znany.
        To tak jak w twoim dowodzie napisano gdy miałes 18 lat, że sie urodziłeś 16 w
        grudniu 1988r, choć cała twoja rodzina, razem z toba wiedziała o tym od dawna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka