Dodaj do ulubionych

KK RP chce wyniesc na oltarze inkwizytora Hozjusza

15.07.07, 13:56
Warmia ma tylko jedną świętą – Reginę Protman beatyfikowaną przez Jana Pawła
II w roku 1999. Dla arcybiskupa warmińskiego Wojciecha Ziemby to stanowczo za
mało. Dlatego abepe podjął energiczne wysiłki, by ruszyć z miejsca zapomniany
już nieco proces beatyfikacyjny kardynała Hozjusza (1504–1579). Na razie
Ziembie udało się zakończyć proces beatyfikacyjny na poziomie diecezjalnym i
przesłać dokumenty do Watykanu. Z pewnością watykańskiej komisji potrzebne
będzie teraz świadectwo cudów Hozjusza. Znając Pomroczną i energię Ziemby
możemy być pewni, że takie się znajdą. Dla przypomnienia: inkwizytor Hozjusz,
którego Ziemba chce wynieść na ołtarze, to sztandarowa postać polskiej
kontrreformacji, prześladowca innowierców, osobnik, który sprowadził jezuitów
do Polski.
www.nie.com.pl/art9195.htm
Odznaczył się jako czołowy przywódca kontrreformacji. Walczył z Reformacją
przez pozbawianie urzędów i wypędzanie innowierców. Sprowadził do Polski
jezuitów, a w 1565 roku założył w Braniewie pierwsze kolegium jezuickie.

Taki "swiety" to hanba dla Polakow,panowie w czerwonych beretach wspominajacy
z sentymentem katolickie barbarzynstwo.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Inkwizytor? 15.07.07, 14:35
      A gdzie Ty na Boga wyczytałeś, że kardynał Stanisław Hojusz był inkwizytorem?

Ponieważ -jak mi się zdaje- nie czytasz zbyt dokładnie to pewnie nie wiesz, że
      kardynał wypełniał gorliwie swoje obowiązki, co trudno uznać za powód do wstydu.
      Byłbym też usatysfakcjonowany gdybym się dowiedział jak wstydzi się Polska.
      Żyłem dotychczas w przekonaniu, że byty kolektywne nie mogą się wstydzić.
      • oleg3 Re: Inkwizytor? 15.07.07, 14:37
        oleg3 napisał:

> Byłbym też usatysfakcjonowany gdybym się dowiedział jak wstydzi się Polska.
        > Żyłem dotychczas w przekonaniu, że byty kolektywne nie mogą się wstydzić.

Przepraszam, to ja źle przeczytałem. Wstydzi się nie "Polska" (co zarzucałem)
        tylko Polacy. Jest (logicznie) OK.
      • kakareich1 a katolicka inkwizycja to co wg ciebie ? 15.07.07, 15:09
        jej dzialalnosc polegala na walce o jedynie sluszna wiare - cenzura, przemoc,
        wygnania, wywlaszczenia itd. Niekoniecznie wszedzie stosy. Chociaz i w Polsce
        palono zywcem lub scinano "niewiernych" albo odstepcow pd jedynie slusznej
        wiary az do XiX wieku.
        Hozjusz był czołowym przywódcą kontrreformacji w Polsce, zajadłym polemistą z
        innowiercami, wręcz fanatycznym wrogiem protestantyzmu, nie stroniącym od
        przemocy fizycznej; storpedował przygotowywany sobór narodowy, wymusił uznanie
        uchwał trydenckich przez króla Zygmunta Augusta, domagał się zignorowania
        konfederacji warszawskiej przez Stefana Batorego.

Fakt kolportowania pism Lutra musiał mieć miejsce skoro już w r. 1520 Zygmunt I
        wydał w Toruniu ostry edykt antyluterański. W rok później na podwórcu kościoła
        św. Jana w Toruniu, w czasie bytności legata papieskiego Zachariasza, spalono
        zarówno wizerunek Lutra jak i jego książki. (..)Kara banicji lub konfiskata
        dóbr groziła za kolportowanie książek luterskich. 1 lipca 1526 r. rozpoczęły
        się procesy ok. 200 duchownych i zakonników pod zarzutem złamania ślubów
        czystości. Tym którym udowodniono winę groziły kary kościelne a nawet banicja.
        Przywrócono nabożeństwa katolickie a także prywatne msze. 25 lipca 1526 r.
        miała miejsce uroczysta msza w kościele NMP przywracająca kult katolicki w
        Gdańsku. Równocześnie przywrócono katolicyzm w Elblągu, Braniewie i w ogóle w
        całych Prusach Królewskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka