ma1969 26.09.07, 17:13 moje dziecko idzie w przyszlym roku do komunii. czy w zwiazku z tym jako ojciec bede sie musial wyspowiadac i isc do komunii? jestem niepraktykujacy juz od bardzo dawna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma1969 Re: komunia i spowiedz 26.09.07, 18:07 musi bo matka i babcie i dziadkowie wierzacy. tylko ja niepraktykujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Bez przesady beretelwi 26.09.07, 18:30 beretelwi napisał: > rob tak zeby im bylo dobrze Żonie i owszem , ale babciom to już lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Bez przesady beretelwi 27.09.07, 12:33 he he he rozumiem Cię w całej rozciągłości Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: komunia i spowiedz 26.09.07, 20:14 Nieczego nie musisz.Jestes wolnym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: komunia i spowiedz 15.10.07, 15:17 Znam takie przypadki. "Karteczki do spowiedzi" zostały zwrócone nieopieczętowane, z informacją, że rodzice do sakramentu nie przystąpią. Może ze zdziwieniem, ale przyjęto do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: komunia i spowiedz 26.09.07, 20:21 Zależy dla kogo chcesz pajacować, jeżeli dla księdza, spytaj księdza, jeżeli dla babci, spytaj babci, co by jej sprawiło największą przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1611 Re: komunia i spowiedz 04.10.07, 19:27 Nie musisz iść do spowiedzi,ani przyjmować komuni.Nie ma takiego wymogu-wiem z praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: komunia i spowiedz 04.10.07, 22:57 Nie pękaj. Tylko dzieciak musi mieć kwit od spowiedzi. Ale jeśli mieszkasz na zadupiu, to pewnie moherowi dupę Ci obrobią, że w ławce zostałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
danaer Re: komunia i spowiedz 10.10.07, 23:20 Jak mój młody szedł do komunii, to nikt z rodziny nie był u spowiedzi ani u komunii. Chociaż musze przyznać, że z zainteresowaniem studiowałam z młodym nauki religijne w kwestii mojego ewentualnego nawrócenia. No i nic z tego, jeszcze bardziej się utwierdziłam w mojej niewierze. Dlaczego go posłałam do komunii? To proste przecież i tak musi chodzić na religię w szkole. I niech nikt nie próbuje udowadniać, że nie musi. Chociaż ja nie będę mącić dziecku w głowie. Jak podrośnie sam przejrzy na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
eviva7 Re: komunia i spowiedz 15.10.07, 15:54 Masz rację.Jednak coś ludzi zniechęca do wiary,jeśli przestają wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: komunia i spowiedz 16.10.07, 16:29 Moze wlasnie ta spowiedz, ktora jest niczym innym, jak donoszeniem obcemu facetowi na samego siebie? Tak, Watykan jest potęgą, bo ma wszedzie swoich agentow w sutannach i baranki, co nie tylko kase, ale i same na siebie im donoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy A co cię to obchodzi? 16.10.07, 11:48 Nie jesteś wierzący, więc nie przejmuj się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: A co cię to obchodzi? 16.10.07, 20:51 Nie moge sie nie przejmowac, skoro moje podatki ida na utrzymanie organizacji kosciol katolicki i kleru, mimo, ze sobie tego nie zycze. Na dokladke jak kopyta wyciagne,to moje truchlo bedzie musialo lezec na cmentarzu katolickim po przekupieniu wlasciciela cmentarza, czyli ksiedza, bo najblizszy cmentarz komunalny znajduje sie w odleglej o ponad 30 km Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
szym96 Re: A co cię to obchodzi? 20.10.07, 19:22 czegoś nie rozumiem jak większość którzy napisali w tym poście odpowiedzi są nie wierzący to czemu wo gule wchodzą na strony związane z religią Odpowiedz Link Zgłoś
ma1969 Re: A co cię to obchodzi? 20.10.07, 22:27 po to misi pysiu ze jestesmy nierozerwalnie zwiazani z ta religia poprzez wierzace zony matki ojcow, bratow, ciotki itp. musimy koegzystowac. niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kusztar Re: komunia i spowiedz 24.10.07, 00:55 po co w ogolie te rzeczy - nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: komunia i spowiedz 24.10.07, 09:24 kusztar napisał: > po co w ogolie te rzeczy - nie rozumiem. Ano, po nic. I dlatego koniec jest bliski, coraz bliższy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Re: komunia i spowiedz 24.10.07, 12:32 Twoja spowiedź i komunia byłaby bardzo pożądana-w ten sposób dajesz przykład swojemu dziecku.Jeżeli nie jesteś na to gotowy nie popełniaj świętokradztwa "bo tak wypada". Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: komunia i spowiedz 24.10.07, 16:27 nic nei musisz. Na pewno byłoby dobrze, ale nic na siłę. Skoro to nie wypływa z wewnętrznej potrzeby, to po co Odpowiedz Link Zgłoś