Dodaj do ulubionych

"koniec świata" ze zmieniającymi się datami:)

22.03.09, 12:28
"Świadkowie Jehowy powstali ponad 100 lat temu, a już 20 razy oczekiwali na
„koniec świata”. Przez ten czas nauka ich nieustannie się zmieniała. Doktryna,
w którą wierzyli dawniejsi Świadkowie, w dużej mierze już nie funkcjonuje, a
to, w co wierzą obecni, najprawdopodobniej za jakiś czas również ulegnie zmianom."
:)
Obserwuj wątek
    • doloreska_0 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 22.03.09, 15:01
      No cóż...apostołowie też oczekiwali na koniec świata, skoro o to pytali Jezusa.
      Sam Jezus też o tym wspominał...Ale zanim w czasach współczesnych ŚJ zaczęli
      mówic o końcu tego świata -(i nigdy przy tym nie ustalali jakiejś daty, a
      opierali się na tym co mówi Biblia o znakach tegoż końca),mówili inni.A byli to
      przedstawiciele najrozmaitszych ugrupowań religijnych i nie tylko. Sam
      Nostradamus ,który był żydem a przy okazji katolikiem.Tak zwana królowa Saba,
      Matka Boska z Luordes, Medzugorie i jeszcze parę innych.Więc nie tylko ŚJ o tym
      mówią.Ale Oni przynajmniej mówią o tym z Pismem Świętym w ręku...Nie widzę w tym
      nic złego.A jeśli ktoś nie ufa Biblii to jego sprawa...
      • wredzioszek Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 00:16
        doloreska_0 napisała:

> No cóż...apostołowie też oczekiwali na koniec świata, skoro o to pytali Jezusa.
        > Sam Jezus też o tym wspominał...
        ok, ale Jezus powiedział jasno , ze daty nie znamy i ze to nie nasza sprawa.
        Tymczasem Russel zapowiadał nadejscie konca swiata na 1874.Kolejną datą bylo 1914.
        Ale zanim w czasach współczesnych ŚJ zaczęli
        > mówic o końcu tego świata -(i nigdy przy tym nie ustalali jakiejś daty,
        - a więc jednak ustalali, poszukaj w źrodłach

> Nostradamus ,który był żydem a przy okazji katolikiem.Tak zwana królowa Saba,
        > Matka Boska z Luordes, Medzugorie i jeszcze parę innych.
        ojojojo, ale kogel-mogel. co tam jeszcze dorzucisz.wszystko Ci się dokladnie
        miesza. co do wrozbitow, to nie opieram się nigdy na ich wrózbach, wiec odpada.
        co do objawien, to nie padaly tam nigdy daty konca swiata!!
        Ale Oni przynajmniej mówią o tym z Pismem Świętym w ręku...
        -właśnie, w ręku to moze i owszem, pytanie tylko co zrobili z nauką tam zawartą.
        Nie widzę w ty
        > m
        > nic złego.
        - masz prawo. ja widzę. choćby niezgodność ze Słowem.
        A jeśli ktoś nie ufa Biblii to jego sprawa...
        - pewnie.
        • doloreska_0 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 11:03
          wredzioszku...
          z tego co wiem to ŚJ mówili tym, że coś się ma wydarzyc w tymże okresie np.w
          1914 roku. Nie rozumieli co ale wg. Biblii tak wychodziło. I tak się też stało
          ...poczytaj albo historię powszechną, albo historię świata, albo przejrzyj
          topiki...tak jak sugerowała poco, bo były tam ciekawe wypowiedzi i uwagi...
          • tomek854 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:02
            > z tego co wiem to ŚJ mówili tym, że coś się ma wydarzyc w tymże okresie np.w
            > 1914 roku. Nie rozumieli co ale wg. Biblii tak wychodziło.

Równie trafne przewidywania można wysnuwać z pism Nostradamusa albo instrukcji
            obsługi odkurzacza "COŚ SIĘ WYDARZY ALE NIE WIEMY CO" :D
            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:34
              tomek854 napisał:

> > z tego co wiem to ŚJ mówili tym, że coś się ma wydarzyc w tymże okresie n
              > p.w
              > > 1914 roku. Nie rozumieli co ale wg. Biblii tak wychodziło.
              >
              > Równie trafne przewidywania można wysnuwać z pism Nostradamusa albo instrukcji
              > obsługi odkurzacza "COŚ SIĘ WYDARZY ALE NIE WIEMY CO" :D

Poczytaj jak masz ochotę tą ,,instrukcje obsługi pralki "
              zamieszczono ją w książce ,,będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi "Kto ją
              wydał zaraz sam się zorientujesz:))

KIEDY RZĄD BOŻY OBJĄŁ WŁADZĘ

14 A gdzie w Biblii przepowiedziano rok, w którym Chrystus miał objąć władzę
              jako król rządu niebiańskiego? W tej samej biblijnej Księdze Daniela (Daniela
              4:10-37 [4:7-34, NP]). Przedstawiono w niej ogromne drzewo, które sięgało nieba,
              jako symbol babilońskiego króla Nabuchodonozora. Był on wówczas najwyższym
              władcą ludzkim. Król Nabuchodonozor był jednak zmuszony uznać, że panuje ktoś
              wyższy od niego, mianowicie „Najwyższy”, „Król niebios”, Jehowa Bóg (Daniela
              4:34, 37 [4:31, 34, NP]). A zatem to sięgające aż do nieba drzewo przedstawia
              coś ważniejszego, zwierzchnią władzę Boga, zwłaszcza w odniesieniu do naszej
              ziemi. Wyrazicielem władzy Jehowy było przez pewien czas królestwo, które On
              ustanowił nad narodem izraelskim. Dlatego o królach z pokolenia Judy panujących
              nad Izraelitami mówiono, że ‛zasiadają na tronie Jehowy’ (1 Kronik 29:23).

15 Według sprawozdania biblijnego z czwartego rozdziału Księgi Daniela to drzewo
              sięgające nieba zostało ścięte, jednakże pień pozostał w ziemi i nałożono na
              niego okowy żelazne i miedziane. Miało to powstrzymać rośnięcie pnia, aż
              nadejdzie wyznaczony przez Boga czas na zdjęcie okowów, żeby znowu mógł rosnąć.
              Ale jak i kiedy „ścięto” panowanie Boże?

16 Z biegiem czasu w ustanowionym przez Jehowę królestwie judzkim zaszły takie
              ujemne zmiany, że Jehowa pozwolił królowi Nabuchodonozorowi je usunąć, niejako
              „ściąć”. Nastąpiło to w roku 607 p.n.e. Wtedy to powiedziano Sedekiaszowi,
              ostatniemu królowi Judy, który zasiadał na tronie Jehowy: „Zdejmij koronę (...)
              będzie to niczyje, aż przyjdzie ten, który ma słuszne prawo, i jemu to dam”
              (Ezechiela 21:25-27).

17 A zatem panowanie Boże wyobrażone przez „drzewo” zostało „ścięte” w roku 607
              p.n.e. Odtąd nie było rządu, który by reprezentował władzę Bożą na ziemi. Tak
              więc w roku 607 p.n.e. rozpoczął się okres, który Jezus Chrystus nazwał później
              „wyznaczonymi czasami narodów” albo „czasami pogan” (Łukasza 21:24, NP).
              W okresie tych „wyznaczonych czasów” Bóg nie miał rządu, który by reprezentował
              Jego władzę na ziemi.
              18 A co miało nastąpić po skończeniu się „wyznaczonych czasów narodówJehowa miał
              powierzyć władzę Temu, „który ma słuszne prawo”. Jest nim Jezus Chrystus. Jeśli
              więc potrafimy ustalić, kiedy się skończyły „wyznaczone czasy narodów”, to
              będziemy wiedzieć, kiedy Chrystus zaczął panować jako Król.

19 Według czwartego rozdziału Księgi Daniela te „wyznaczone czasy” to „siedem
              czasów”. Daniel mówił, że przez „siedem czasów” nie miała być sprawowana
              wyobrażona przez „drzewo” władza Boga nad ziemią (Daniela 4:16, 23 [4:13, 20,
              NP]). Jak długo miało trwać tych „siedem czasów”?

20 Z Objawienia 12:6, 14 wynika, że „czas [to znaczy 1 czas] i czasy [to znaczy
              2 czasy] i pół czasu”, w sumie 3 1/2 czasu, odpowiada 1260 dniom. Jeden „czas”
              odpowiada zatem 360 dniom. Tak więc „siedem czasów” to 7 razy 360, czyli 2520.
              Jeżeli teraz policzymy według zasady biblijnej dzień za rok, to „siedem czasów”
              równa się okresowi 2520 lat (4 Mojżeszowa 14:34; Ezechiela 4:6).

21 Jak już wiemy, „wyznaczone czasy narodów” rozpoczęły się w roku 607 p.n.e.
              Jeśli policzyć 2520 lat od tej daty, dochodzimy do roku 1914 n.e. Jest to rok,
              w którym to „wyznaczone czasy” upłynęły. Żyją jeszcze miliony ludzi, którzy
              pamiętają, co się stało w roku 1914. Wraz z wybuchem pierwszej wojny światowej
              rozpoczął się wtedy okres strasznej udręki, która trwa po dzień dzisiejszy. To
              znaczy, że w roku 1914 Jezus Chrystus zaczął panować jako król niebiańskiego
              rządu Bożego. A ponieważ Królestwo już objęło władzę, więc na pewno jest na
              czasie modlenie się o to, żeby ono „przyszło” i usunęło z ziemi podległy
              Szatanowi niegodziwy system rzeczy! (Mateusza 6:10; Daniela 2:44).

22 Ktoś mógłby jednak zapytać: „Jeżeli Chrystus już powrócił, aby panować
              w Królestwie swego Ojca, to dlaczego go nie widzimy?”
              • tomek854 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 16:57
                Hm... Ale bełkot. To już wolę poczytać prawdziwą instrukcję pralki. Tam
                przynajmniej nie ma takich "logicznych wniosków" :-)
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 17:07
                  tomek854 napisał:

> Hm... Ale bełkot. To już wolę poczytać prawdziwą instrukcję pralki. Tam
                  > przynajmniej nie ma takich "logicznych wniosków" :-)

To masz instrukcje obsługi odkurzacza
                  ;www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/pius_xii/encykliki/summi_pontificatus_20101939.html
          • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 08:53
            > ŚJ mówili tym, że coś się ma wydarzyc w tymże okresie np.w
            > 1914 roku. Nie rozumieli co ale wg. Biblii tak wychodziło.

Bzdura. Wyszli z błędnych faktów, zastosowali błędne założenia i oparli się na
            błędnej metodologii. W takich warunkach wszystko może wyjść. Podstawowa zasada
            logiki -> z fałszu może wynikać wszystko.

> I tak się też stało

Tak... Tak jak w 1874, 1914, 1925, 1975 i 2000. Zawsze tylko na podstawie Biblii :)
            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 09:10
              kaboom1993 napisała:

> Bzdura. Wyszli z błędnych faktów, zastosowali błędne założenia i oparli się na
              > błędnej metodologii. W takich warunkach wszystko może wyjść. Podstawowa zasada
              > logiki -> z fałszu może wynikać wszystko.

Ty jednak sama tego nie potrafisz wytłumaczyć ,opierasz się na tym idiocie
              bednarskim czy jak mu tam a on takie same bzdury klepie jak i ty

> Tak... Tak jak w 1874, 1914, 1925, 1975 i 2000. Zawsze tylko na podstawie Bibli
              > i :)

Gdzie wyczytałaś o np ;roku 2000 ?
              • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 11:02
                > Ty jednak sama tego nie potrafisz wytłumaczyć

Jakżesz nie. Pokazałam ci już głupoty jakie Strażnica pisze o zburzeniu Jerozolimy.

> ,opierasz się na tym
                > idiocie bednarskim czy jak mu tam

On ujawnia bzdury klepane przez Towarzystwo Straznica, w ktore wszyscy wyznawcy
                musza wiernie wierzyć, bo inaczej won ze stada.

> a on takie same bzdury klepie jak i ty

Klepiesz takie same bzdury jak Strażnica. Zero oryginalności.

> > Tak... Tak jak w 1874, 1914, 1925, 1975 i 2000. Zawsze tylko na > >
                podstawie Biblii :)
                >
                > Gdzie wyczytałaś o np ;roku 2000 ?

Widzę, że co do reszty dat mamy zgodność. Cieszy mnie to. Co do roku 2000...
                niespodzianka, znalazłam to w pismach Strażnicy :) A gdzież by indziej :)
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 11:10
                  kaboom1993 napisała:
                  > Jakżesz nie. Pokazałam ci już głupoty jakie Strażnica pisze o zburzeniu Jerozol
                  > imy.

Ty nic nie pokazałaś,
                  cały czas zrzynasz z tego durnia bednarskiego.

> On ujawnia bzdury klepane przez Towarzystwo Straznica, w ktore wszyscy wyznawcy
                  > musza wiernie wierzyć, bo inaczej won ze stada.

Jedyne co ujawnił to swoja głupotę i nie zrozumienie podstawowych wersetów
                  biblijnych , jak i ty za nim.

>
                  > Klepiesz takie same bzdury jak Strażnica. Zero oryginalności.

Jakieś dowody na to ?

>
                  > Widzę, że co do reszty dat mamy zgodność. Cieszy mnie to. Co do roku 2000...
                  > niespodzianka, znalazłam to w pismach Strażnicy :) A gdzież by indziej :)

Więc udowodnij a nie powielaj kłamstw na które nie znajdziesz nigdy potwierdzenia.
                  • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 16:35
                    > > Jakżesz nie. Pokazałam ci już głupoty jakie Strażnica pisze o
                    > > zburzeniu Jerozolimy.
                    >
                    > Ty nic nie pokazałaś,
                    > cały czas zrzynasz z tego durnia bednarskiego.

Zapomniałeś już kolter, że podałam dużo więcej niż napisał Bednarski ...

> > Klepiesz takie same bzdury jak Strażnica. Zero oryginalności.
                    >
                    > Jakieś dowody na to ?

... na co ty wpastowałeś artykuł ze Strażnicy :) Dowód wystarczający.

> > Co do roku 2000... niespodzianka, znalazłam to w pismach
                    > > Strażnicy :) A gdzież by indziej :)
                    > Więc udowodnij a nie powielaj kłamstw na które nie znajdziesz
                    > nigdy potwierdzenia.

Mocne słowa kolter. Najpierw o Bednarskim dureń i głupiec, teraz o mnie
                    kłamczyni. Kim albo czym ty koltert jesteś żeby oceniać ludzi? Bednarski zalazł
                    ci za skóre, bo masakruje jehowickie - a więc i twoje - postrzeganie świata. Ja
                    ci pokazuję, że piszesz po prostu głupoty. Stąd twoja agresja?

DLACZEGO OBRAŻASZ LUDZI?

Opanuj się człowieku.
                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 16:54
                      kaboom1993 napisała:

> Zapomniałeś już kolter, że podałam dużo więcej niż napisał Bednarski ...

Ano nie zapomniałem jak się tu motałaś!!

>
                      > ... na co ty wpastowałeś artykuł ze Strażnicy :) Dowód wystarczający.

To nie był artykuł ze strażnicy a z książki ,więc to zasadnicza różnica i nie
                      kombinuj znów na swój sposób ze to wszystko jest strażnica.

> Mocne słowa kolter.

Prawda w oczy kole ?

Najpierw o Bednarskim dureń i głupiec, teraz o mnie
                      > kłamczyni.

To i to jest prawdą.

Kim albo czym ty koltert jesteś żeby oceniać ludzi?

jak to kto ? bogiem po prostu .

Bednarski zalazł
                      > ci za skóre, bo masakruje jehowickie - a więc i twoje - postrzeganie świata.

On jest skończonym idiota jego teorie są obalane w trzy minuty ty już tego
                      doświadczyłaś.

Ja
                      > ci pokazuję, że piszesz po prostu głupoty. Stąd twoja agresja?

Moja agresja bierze się z tego ze jesteś kłamcą i tyle.

> DLACZEGO OBRAŻASZ LUDZI?
                      >
                      > Opanuj się człowieku.

Nadal nie udowodniłaś tego ze ŚJ ogłosili rok 2000 końcem świata ,czyżbyś coś
                      żle u bednarskiego przeczytała?
                      • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 19:24
                        kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                        >
                        > Kim albo czym ty koltert jesteś żeby oceniać ludzi?
                        >
                        > jak to kto ? bogiem po prostu .
                        >
                        Cholera , nie zaskoczyłam .Wybacz mi o Panie.
                        Czy Twoja boskość mnie też dosięga?
                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 19:28
                          pocoo napisała:

> Cholera , nie zaskoczyłam .

Nie wiedziałaś ?

Wybacz mi o Panie.

Wybaczam

> Czy Twoja boskość mnie też dosięga?

Chcesz tak jak z Marią, czy tradycyjnie ?
                          • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:39
                            kolter_one napisał:
                            >
                            > Chcesz tak jak z Marią, czy tradycyjnie ?
                            >
                            Mimo , że boski blask od Ciebie bije to nie wyręczaj się jakimś tam duchem.
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:41
                              pocoo napisała:
                              > Mimo , że boski blask od Ciebie bije to nie wyręczaj się jakimś tam duchem.

No dobra już.
                      • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:01
                        kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                        >
                        > > Zapomniałeś już kolter, że podałam dużo więcej niż napisał
                        > > Bednarski ...
                        >
                        > Ano nie zapomniałem jak się tu motałaś!!

ROTFL! Baw mnie dalej w swei mani wielkości.

Ale sprawdziłeś już, że Jerozolima została zburzona w 587 roku, a nie w 607? I przez ten fakt całe wyliczenie rok 1914 jest g. warte? Sprawdziłeś, czy wystarcza ci papka którą Strażnica podała?

> > ... na co ty wpastowałeś artykuł ze Strażnicy :) Dowód
                        > > wystarczający.
                        >
                        > To nie był artykuł ze strażnicy a z książki ,więc to zasadnicza
                        > różnica

Żadna różnica. Dowód wystarczający - kolterek jest oryginalny jak kserokopia.

> > Mocne słowa kolter.
                        >
                        > Prawda w oczy kole ?

Twoje chamstwo. Prawdy w twoich słowach nie ma.

> Najpierw o Bednarskim dureń i głupiec, teraz o mnie
                        > > kłamczyni.
                        >
                        > To i to jest prawdą.

Widzę, że Bednarski bardzo cię sponiewierał intelektualnie. A wobec mnie - robisz mnóstwo hałasu. Jak pusty w śródku bęben.

> Kim albo czym ty koltert jesteś żeby oceniać ludzi?
                        >
                        > jak to kto ? bogiem po prostu .

Rozumiem. Odstaw to co bierzesz. Albo zacznij znów brać co odstawiłeś.

> > Bednarski
                        > On jest skończonym idiota

Z was dwóch jeden jest idiotą i na pewno nie Bednarski. Ale pocieszaj się dalej. Swoją drogą, w tym zborze ładnie was wychowują.

> jego teorie są obalane w trzy minuty ty już tego
                        > doświadczyłaś.

ROTFL! Znów mnie bawisz swoją megalomanią. Ty naprawdę wierzysz w to, czy tylko probujesz zrobić wrażenie na postronnych?

W którym roku kolter zburzono Jerozolimę? Napieraj.

> Moja agresja bierze się z tego ze jesteś kłamcą i tyle.

Napisać coś na podstawie Strażnicy i od razu świadkowie Jehowy człowieka od kłamcy wyzywają.

kolterek, ty zwyczajnie nie znasz jehowickich nauk. Inaczej byś takich bzdur nie pisał.

> Nadal nie udowodniłaś tego ze ŚJ ogłosili rok 2000 końcem
                        > świata?

Wszystko w swoim czasie.

Zgodziłeś się, że były proroctwa końca świata na rok 1874, 1914, 1925, 1975.

Więc pozostaje 2000.

Może po pokazie twojego wychowania wrócimy do głównego wątku? Jest znacznie ciekawszy niż twoje wynaturzenia na temat pana Bednarskiego i obsesje na moim punkcie.
                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:21
                          kaboom1993 napisała:
                          > ROTFL! Baw mnie dalej w swei mani wielkości.

Przy tobie nie muszę absolutnie.

> Ale sprawdziłeś już, że Jerozolima została zburzona w 587 roku, a nie w 607? I
                          > przez ten fakt całe wyliczenie rok 1914 jest g. warte? Sprawdziłeś, czy wystarc
                          > za ci papka którą Strażnica podała?

Ta, ale zapominasz ze ci co podają datę 607 roku też potrafią liczyć ?
                          Ty już namierzyłaś tą strażnice która podała datę końca świata na rok 2000 ?

> Żadna różnica.

Jak to czy ty czytasz np angorę czy gazetę wyborcza ?

Dowód wystarczający - kolterek jest oryginalny jak kserokopia.

Bo skopiowałem to ,czego nie ukrywam .

> Twoje chamstwo. Prawdy w twoich słowach nie ma.

Zapewne twoje kłamliwe insynuacje nie są chamskie .

> Widzę, że Bednarski bardzo cię sponiewierał intelektualnie.

Za głupi jest na to bo skoro tak doskonale zna biblie to czemu jako katolik
                          modli się do plastikowych laleczek ::))

A wobec mnie - robi
                          > sz mnóstwo hałasu. Jak pusty w śródku bęben.

Bo durnoty opowiadasz zapominając o fundamentalnym obowiązku udowodnienia tego
                          co sugerujesz.

Na resztę twoich wypocin nie odpowiem bo zaczynasz rozpaczliwie i agresywnie
                          atakować byle odsunąć na drugi plan kłamstwo którego nie jesteś w stanie
                          udowodnić choć dziś napisałaś ze ;Widzę, że co do reszty dat mamy zgodność.
                          Cieszy mnie to. Co do roku 2000...
                          niespodzianka, znalazłam to w pismach Strażnicy :) A gdzież by indziej :)
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=93051555&wv.x=2&a=93145639
                          Jednak nadal nie wiem w której to strażnicy napisano ?
                          • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:51
                            kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                            > > ROTFL! Baw mnie dalej w swei mani wielkości.
                            >
                            > Przy tobie nie muszę absolutnie.

Widać musisz.

Ale daruję sobie resztę twoich wycieczek osobistych. Wystarczające świadectwo sobie wystawiłeś.

> > Ale sprawdziłeś już, że Jerozolima została zburzona w 587 roku, > > a nie w 607?
                            >
                            > Ta, ale zapominasz ze ci co podają datę 607 roku też potrafią
                            > liczyć ?

I co im z tego liczenia, skoro odrzucają fakty? Ja też umiem dodać milion do miliona, ale od tego nie mam 2 milionów na koncie.

Odpowiedz wprost - w którym roku zburzono Jerozolimę?

> Jak to czy ty czytasz np angorę czy gazetę wyborcza ?

Jak to czy czytuję Gazetę Wyborczą czy gazeta.pl

> > Cieszy mnie to. Co do roku 2000... niespodzianka, znalazłam to w > > pismach Strażnicy :) A gdzież by indziej :)
                            > Jednak nadal nie wiem w której to strażnicy napisano ?

W "Przebudźcie się!", 1960, artykuł pt. "XX wiek w proroctwie biblijnym"

Odszczekasz teraz nazywanie mnie kłamczynią, oszczerco?
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:18
                              kaboom1993 napisała:

> I co im z tego liczenia, skoro odrzucają fakty?

Jakie fakty ?

> Jak to czy czytuję Gazetę Wyborczą czy gazeta.pl

Nie kręć strażnica to nazwa towarzystwa które wydaje nie tylko czasopismo Strażnica.

>
                              > W "Przebudźcie się!", 1960, artykuł pt. "XX wiek w proroctwie biblijnym"
                              >
                              > Odszczekasz teraz nazywanie mnie kłamczynią, oszczerco?

Odszczekiwać to ty tylko potrafisz ,ja na razie nie mam możliwości
                              zweryfikowania tego co podałaś.
                              • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:32
                                kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                >
                                > > I co im z tego liczenia, skoro odrzucają fakty?
                                >
                                > Jakie fakty ?

Historyczne. Archeologiczne. Astronomiczne. Wszystkie wskazują na rok 587.

Więc w którym roku zburzono Jerozolimę?

> > Jak to czy czytuję Gazetę Wyborczą czy gazeta.pl
                                >
                                > Nie kręć strażnica to nazwa towarzystwa które wydaje nie tylko
                                > czasopismo Strażnica.

Zawsze ci to powtarzałam, to się pieniłeś. Cieszę się, że wreszcie dotarło.

> > W "Przebudźcie się!", 1960, artykuł pt. "XX wiek w proroctwie
                                > > biblijnym"
                                > >
                                > > Odszczekasz teraz nazywanie mnie kłamczynią, oszczerco?
                                >
                                > Odszczekiwać to ty tylko potrafisz ,ja na razie nie mam możliwości
                                > zweryfikowania tego co podałaś.

To co się rzucasz o dokumenty? Będziesz potrafił to daj znać.
                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:37
                                  kaboom1993 napisała:
                                  > Historyczne. Archeologiczne. Astronomiczne. Wszystkie wskazują na rok 587.

Widocznie nie .

> Zawsze ci to powtarzałam, to się pieniłeś.

Szukasz faceta do bzykania czy chcesz podyskutować ?

Cieszę się, że wreszcie dotarło.

Do ciebie nadal nie dotarło ze ktoś może nie wiedzieć że dla ciebie wszystko co
                                  oni piszą drukuje strażnica !!

> To co się rzucasz o dokumenty? Będziesz potrafił to daj znać.

Co bednarski podał to za fakt ,ale nie dysponuje dowodem w postaci tego tekstu ?
                                  • kolter_one Kwiatuszek od bednarskiego ::) 24.03.09, 22:09
                                    3.5. Chrystus nie mógł być stworzony na początku jak uczą ŚJ, bo "Na początku
                                    Bóg stworzył niebo i ziemię" Rdz 1:1. Myśląc jak ŚJ, doszlibyśmy do tego, że Bóg
                                    wprowadził w błąd Izraelitów mówiąc im o stwarzaniu.
                                    watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-03.php
                                    Wiec tak; Jezus jest uznany przez Śj jak pierwsze stworzenie Boże , które
                                    powstało zanim cokolwiek powstało !!, jednak pan bednarski ,,znakomity "
                                    biblista zapewne nigdy tych wersetów biblijnych nie widział !! To jest twój
                                    autorytet ,wiarygodny do bólu ::)))))) To było pierwsze co przeczytałem aż się
                                    boje co durnego jeszcze zobaczę ::))))
                                    Obj 3,14
                                    Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i
                                    prawdomówny, Początek stworzenia Bożego.

Więcej nawet; dla niego(Jezusa) i przez niego świat powstał ;

Kol 1,15-20
                                    On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia,
                                    (16) bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na
                                    ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy
                                    Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone.
                                    (17) On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie. (18) I On jest Głową
                                    Ciała - Kościoła. On jest Początkiem, Pierworodnym spośród umarłych, aby sam
                                    zyskał pierwszeństwo we wszystkim. (19) Zechciał bowiem /Bóg/, aby w Nim
                                    zamieszkała cała Pełnia
                                    • kaboom1993 Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 09:14
                                      kolter_one napisał:

> 3.5. Chrystus nie mógł być stworzony

Ciach bzdury nie na temat.

Wszystko już ci się miesza, kolterek. Skup się!
                                      • kolter_one Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 09:19
                                        kaboom1993 napisała:
                                        >
                                        > Ciach bzdury nie na temat.

No tak skoro nie rozumiesz ze bednarki to biblijny analfabeta to i nie
                                        zrozumiesz ze to jak najbardziej na temat .

> Wszystko już ci się miesza, kolterek. Skup się!

Co mi się miesza? ,przecież dla ciebie bednarski to tuz inteligencji!! ,ale jak
                                        ktoś kto nie rozumie najprostszego wersetu biblijnego chce walczyć z organizacją
                                        religijną zbudowaną na biblii właśnie ?
                                        • kaboom1993 Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 09:41
                                          kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                          > >
                                          > > Ciach bzdury nie na temat.
                                          >
                                          > No tak skoro nie rozumiesz ze bednarki

To nie jest wątek poświęcony Bednarskiemu!

Idź lecz swoje kompleksy w nowym wątku albo pogadaj ze starszym zboru.
                                          • kolter_one Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 10:08
                                            kaboom1993 napisała:
                                            > To nie jest wątek poświęcony Bednarskiemu!

Nie, ty od początku ten wątek budujesz na bednarskim zachwycona jego ,,ynteligencją"

Reszty nie skomentuje.
                                            • kaboom1993 Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 12:39
                                              > > To nie jest wątek poświęcony Bednarskiemu!
                                              >
                                              > Nie, ty od początku ten wątek budujesz na bednarskim zachwycona jego >
                                              ,,ynteligencją"

Cos ci sie znowu pomieszało. To ty wjechałeś w wątek z Bednarskim, zwymyślałeś
                                              go a teraz twierdzisz piszesz co powyżej. Ty człowieku nie wiesz z kim i o czym
                                              gadasz.
                                              • kolter_one Re: Kwiatuszek od bednarskiego ::) 25.03.09, 12:57
                                                kaboom1993 napisała:
                                                > Cos ci sie znowu pomieszało. To ty wjechałeś w wątek z Bednarskim, zwymyślałeś
                                                > go a teraz twierdzisz piszesz co powyżej. Ty człowieku nie wiesz z kim i o czym
                                                > gadasz.

Ta ,ciekawe.
                                  • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:17
                                    kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                    > > Historyczne. Archeologiczne. Astronomiczne. Wszystkie wskazują
                                    > > na rok 587.
                                    >
                                    > Widocznie nie .

Nie masz o nich pojęcia, a się rzucasz.

Dawaj te dowodzące jednoznacznie 607. Oczywiście, muszą jednocześnie podważyć
                                    całe masy dowodów na 587

Kiedy według ciebie zburzoną Jerozolimę?

Co jest takiego trudnego w tym pytaniu?

> > Zawsze ci to powtarzałam, to się pieniłeś.
                                    >
                                    > Szukasz faceta do bzykania czy chcesz podyskutować ?

Jeśli twoje bzykanie jest na poziomie twojej dyskusji to współczuje twojej
                                    partnerce czy partnerowi.
                                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:23
                                      kaboom1993 napisała:
                                      > Nie masz o nich pojęcia, a się rzucasz.

Ty zapewne na tym zęby zjadłaś ::))).

> Dawaj te dowodzące jednoznacznie 607. Oczywiście, muszą jednocześnie podważyć
                                      > całe masy dowodów na 587

Masz to w odpowiedzi do Tomka .Poza obaleniem daty 587 bo skoro nie jest istotna
                                      to po co ja obalać.

> Kiedy według ciebie zburzoną Jerozolimę?

Nie wiem , nie było mnie tam wtedy.

> Co jest takiego trudnego w tym pytaniu?

Dla ciebie to pewno jest.

> Jeśli twoje bzykanie jest na poziomie twojej dyskusji to współczuje twojej
                                      > partnerce czy partnerowi.

Ty pewno w czasie stosunku studiujesz ,,dzieła"bednarskiego ::))))))
                                      • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:43
                                        kolter_one napisał:

> > Dawaj te dowodzące jednoznacznie 607. Oczywiście, muszą
                                        > > jednocześnie podważyć całe masy dowodów na 587
                                        >
                                        > Masz to w odpowiedzi do Tomka .Poza obaleniem daty 587 bo skoro
                                        > nie jest istotna to po co ja obalać.

Buhahaha, co za ignorant z ciebie. I ty chcesz merytorycznie dyskutować? Do
                                        dyskusji to trzeba mieć wiedzę. Doucz się a potem możesz wrócić.

• kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 10:13
                                          kaboom1993 napisała:

> Buhahaha, co za ignorant z ciebie.

Nie bądż tak krytycznie do siebie nastawiona ::))

I ty chcesz merytorycznie dyskutować?

Ty zapewne tez chcesz ,ale brak ci wiedzy .

Do
                                          > dyskusji to trzeba mieć wiedzę. Doucz się a potem możesz wrócić.

Powiedziała piewczyni ,,talentu" bednarskiego ::)))

pl.wikipedia.org/wiki/Nabuchodonozor_II
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:29
                              Co na temat końca wieku pisali w Przebudźcie się! z 22 maja 1997 roku, na
                              stronie 28 ,nic tu o końcu świata nie ma

O północy 31 grudnia 1999 roku wiele ludzi na całej ziemi uczci rozpoczęcie się
                              nowego tysiąclecia, toteż już dziś planuje się na ten dzień huczne bale.
                              Wprawdzie świętowanie „tak okrągłej rocznicy jest zupełnie naturalne”, czytamy
                              w oświadczeniu Królewskiego Obserwatorium Greenwich mieszczącego się w Cambridge
                              w Anglii, ale „ściśle rzecz biorąc, będziemy obchodzić nadejście roku
                              dwutysięcznego, czyli ostatniego roku kończącego się tysiąclecia, a nie początek
                              nowego”. Zamieszanie to wynika z ustalenia początku naszej ery, dokonanego w VII
                              wieku przez historyka i teologa Bedę, który zaczął datować wydarzenia według
                              roku urodzenia Jezusa. Nie uwzględnił roku zerowego, toteż pomiędzy pierwszym
                              dniem 1 roku p.n.e. i pierwszym dniem 1 roku n.e. upłynął tylko jeden rok.
                              Pierwsze tysiąclecie rozpoczęło się więc pierwszego dnia 1 roku n.e. i dobiegło
                              końca ostatniego dnia 1000 roku n.e. A zatem początkiem drugiego tysiąclecia był
                              1 stycznia 1001 roku. „Wynika stąd jasno, że nowe millennium zacznie się
                              1 stycznia 2001 roku” — oznajmili uczeni. Tak czy inaczej obchody tej
                              uroczystości opierają się jedynie na kalendarzu gregoriańskim, a nie na
                              prawdziwej dacie narodzin Jezusa, które — jak już dziś wiadomo — nastąpiły nieco
                              wcześniej.

--
                              www.youtube.com/watch?v=bRbhyV2JL14&feature=related
                              • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:35
                                kolter_one napisał:

> Co na temat końca wieku pisali w Przebudźcie się! z 22 maja 1997

Nie podawałam Przebudźcie się! z 22 maja 1997, ale z 1960.
                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:42
                                  kaboom1993 napisała:

> kolter_one napisał:
                                  >
                                  > > Co na temat końca wieku pisali w Przebudźcie się! z 22 maja 1997
                                  >
                                  > Nie podawałam Przebudźcie się! z 22 maja 1997, ale z 1960.

Wiem ,ale na 100% od 1975 roku w żadnym wydawnictwie Śj nie uświadczysz daty
                                  końca świata , za mocno się przejechali .
                                  • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:19
                                    kolter_one napisał:

> Wiem ,ale na 100% od 1975 roku w żadnym wydawnictwie Śj nie
                                    > uświadczysz daty końca świata , za mocno się przejechali .

Tutaj pełna zgoda. Ale są wypowiedzi które mówią o XX wieku, którego
                                    nieprzekraczalna data minęła w 2000 roku. Od 1 stycznia 2001 są kolejnymi kupami
                                    w dziele organizacji.

• kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:26
                                      kaboom1993 napisała:

>
                                      > Tutaj pełna zgoda. Ale są wypowiedzi które mówią o XX wieku, którego
                                      > nieprzekraczalna data minęła w 2000 roku. Od 1 stycznia 2001 są kolejnymi kupam
                                      > i
                                      > w dziele organizacji.

Nie są kupami bo nikt nie powiedział na 100% ze koniec nadejdzie ,tylko wyrażano
                                      nadzieje ze tak może być! bo czas pokolenia roku 1914 dobiega końca.
                                      To zaś jest dokładnie co innego jak ogłoszenie jakiejś daty za końcową ze 100%
                                      pewnością
                                      • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 09:47
                                        kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                        >
                                        > >
                                        > > Tutaj pełna zgoda. Ale są wypowiedzi które mówią o XX wieku,
                                        > > którego
                                        > > nieprzekraczalna data minęła w 2000 roku. Od 1 stycznia 2001 są
                                        > > kolejnymi kupami w dziele organizacji.
                                        >
                                        > Nie są kupami bo nikt nie powiedział na 100% ze koniec nadejdzie

Jesteś kłamcą kolter:

"wielki dzień Boga Wszechmogącego, zwany po hebrajsku Armagedon. Wojna ta
                                        zostanie stoczona w XX wieku. Proroctwo o niej spełni się tak dokładnie, jak się
                                        spełniły proroctwa o wojnach światowych, głodach, trzęsieniach ziemi itd.
                                        Proroctwo to wypełni się za życia obecnego pokolenia."

> ,tylko wyrażan o nadzieje ze tak może być!

Jasne... Trzeba być nieprzecienym głupcem żeby wierzyć w takie tłumaczenia się
                                        organizacji.
                                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 10:21
                                          kaboom1993 napisała:
                                          • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 12:42
                                            > > Jesteś kłamcą kolter:
                                            > Udowodnij ze to ja napisałem ten tekst ,albo że co najmniej go
                                            > znałem póki comożesz mnie tylko nazwać nieświadomym że takie
                                            > słowa padły !

Ty jakoś nie miałeś takich wymagań kiedy nie mając pojęcia o temacie o razu
                                            kłamstwo mi zarzuciłeś.

Ot, jehowicka moralność kalego-koltera.
                                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 12:59
                                              kaboom1993 napisała:
                                              > Ty jakoś nie miałeś takich wymagań kiedy nie mając pojęcia o temacie o razu
                                              > kłamstwo mi zarzuciłeś.

Bo wiedziałem ze łżesz!
                                              >
                                              > Ot, jehowicka moralność kalego-koltera.

Nie jestem cipo jehowitą ,a życie i tak potwierdziło że łżesz!
                                              • loshenrykos Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 13:24
                                                Szkoda rzucać perły przecież tak powiedział Jezus prawda ? Z
                                                Bednarskim spotykałem się kilkakrotnie znają go moi koledzy z czasów
                                                jak próbował robić kariere w partii komunistycznej ale mu nie
                                                wyszło to udał się do kościoła i tu znależli dla niego miejsce pełen
                                                nienawiści bo nieraz wykazano mu że błądzi i nie ma racji .. To
                                                głupi fanatyk wierzy tylko w swoje widzimisie a nie w rzetelne
                                                argumenty to zły człowiek próbował skłócić małżeństwo moch znajomych
                                                nastawiając męza przeciwko żonie ale mu się nie udało .pozdrawiam
                                                serdecznie wszystkich miłych ludzi a co do koltera to skoro nie jest
                                                świadkiem Jehowy Boga to czy powinien prowadzić tu dyskusję z
                                                osobami które nie umieją poskromić swojego języka i mieszać piękno z
                                                błotem?
                                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 13:30
                                                  loshenrykos napisał:
                                                  a co do koltera to skoro nie jest
                                                  > świadkiem Jehowy Boga to czy powinien prowadzić tu dyskusję z
                                                  > osobami które nie umieją poskromić swojego języka i mieszać piękno z
                                                  > błotem?

Może mam taką misje jak Paweł ?
                                                • loshenrykos nie będzie końca świata 25.03.09, 13:30
                                                  Jeżeli myslicie że wierzymy że będzie koniec świata to się
                                                  mylicie .Wierzymy że Bóg usunie ten system rzeczy który dzisiaj mamy
                                                  i ustanowi swój . Żiemia stoi na zawsze jak mówi pismo święte .
                                                  Żresztą jeden koniec już był za dni Noego . Uwczesny świat zginą a
                                                  Noe wraz z rodziną przeżyli bo się zastosowali do instrukcji jakie
                                                  otrzymali od Boga i teraz będzie podobnie .
                                                  • loshenrykos Re: nie będzie końca świata 25.03.09, 13:40
                                                    Paweł prześladował chrześcijan ale Bóg znał jego szczere serce i w
                                                    sposób dość niezwykly został z tej swojej drogi zawrócony i stał się
                                                    jednym z najgorliwszych chrześcijan , pewno bardzo żałował swojego
                                                    poprzedniego postępowania przecież nie zawsze robimy coś co przynosi
                                                    chwałę Bogu i dotyczy to wszystkich ludzi niestety . Skoro nie mamy
                                                    rzucać perel a są to nauki pochodzące z Biblii a więc czyste przed
                                                    ludzi którzy nie są tego godni to stosujemy sie do tychże rad .
                                                    Pismo mówi że ludzie źli będą brnąć coraz głębiej w zło i my tego
                                                    nie zmienimy szukamy ludzi podobnych do owiec mających uszy duchowe
                                                    pokornych i tacy też staramy się być by pasować do tego co jest
                                                    wyznacznikiem chrześcijańskiej osobowości nie angażujemy się
                                                    w "głupie spory " znasz dobrze Biblię nie wiesz o tym Kolter ?
                                                  • kolter_one Re: nie będzie końca świata 25.03.09, 13:42
                                                    loshenrykos napisał:

> Paweł prześladował chrześcijan ale Bóg znał jego szczere serce i w
                                                    > sposób dość niezwykly został z tej swojej drogi zawrócony i stał się
                                                    > jednym z najgorliwszych chrześcijan

Paweł nie prześladował a Szaweł ::)))

i tacy też staramy się być by pasować do tego co jest
                                                    > wyznacznikiem chrześcijańskiej osobowości nie angażujemy się
                                                    > w "głupie spory " znasz dobrze Biblię nie wiesz o tym Kolter ?

Wiem co tam zapisano ,ale wiem ze w to i tak nie wierzę ::))
                                                  • loshenrykos Re: nie będzie końca świata 25.03.09, 13:46
                                                    wiedza nadyma a stosowanie sie do rad uczy nas pokory i pokazuje
                                                    obnaża nasze pobódki Czym się kierujesz chcesz wykazać wyższośc czy
                                                    też pomóc komuś zrozumieć czym jest PRAWDA z Biblii? To bardzo
                                                    istotne miłość ma być dla nas podstawą naszych pobudek do gloszenia
                                                    tego co już sami wiemy z Biblii a nie sama wiedza chodzi przecież o
                                                    życie ! czy komuś się to podoba czy nie świat przeminie a ten co
                                                    pełni wolę Boga ten będzie trwał na zawsze pytanie co jest wolą
                                                    Boga na ten czas ? Jezeli umiesz odpowiedzieć na to pytanie bywaj
                                                    zdrów pozdrawiam wszystkich miłych ludzi .
                                                  • kolter_one Re: nie będzie końca świata 25.03.09, 13:48
                                                    loshenrykos napisał:

> wiedza nadyma a stosowanie sie do rad uczy nas pokory i pokazuje
                                                    > obnaża nasze pobódki Czym się kierujesz chcesz wykazać wyższośc czy
                                                    > też pomóc komuś zrozumieć czym jest PRAWDA z Biblii?

Mam takie hobby ::))
                                                  • loshenrykos Re: nie będzie końca świata 25.03.09, 13:50
                                                    a propos widziałes tajne transmisje nasa na you tube ? Posłańcy
                                                    przybywają i odchodzą a wiedza o istnieniu innego życia jest
                                                    ukrywana przed ludźmi
                                        • kolter_one To ty jestes kłamcą i to podłym !!! 25.03.09, 10:35

Napisałem coś takiego ;Wiem ,ale na 100% od 1975 roku w żadnym wydawnictwie Śj nie uświadczysz daty
                                          końca świata , za mocno się przejechali .
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=93051555&wv.x=2&a=93181800
                                          Ty odpisałaś mi tak;> Tutaj pełna zgoda. Ale są wypowiedzi które mówią o XX wieku, którego
                                          > nieprzekraczalna data minęła w 2000 roku. Od 1 stycznia 2001 są kolejnymi kupam
                                          > i
                                          > w dziele organizacji.
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=93051555&wv.x=2&a=93196161
                                          Potem wciskasz mi tekst z lat 60 nazywając mnie kłamcą , jesteś po prostu żałosna ::)))))

"W 16 rozdziale Objawienia, wierszach 14 i 16 (Kow) określono go jako wielki dzień Boga Wszechmogącego 'zwany po hebrajsku Armagedon'. Wojna ta zostanie stoczona w XX wieku. Proroctwo o niej spełni się tak dokładnie jak się spełniły proroctwa o wojnach światowych, głodach, trzęsieniach ziemi itd." ("Przebudźcie się!" nr 11, lata 1960-69, s. 13, wyd. pol.)

forum.interia.pl/post/re-koniec-swiata,8822,710417,20407651,c,1,,0,0
                                          • kaboom1993 Re: kolter, opanuj sie. 25.03.09, 12:46

kolter_one napisał:

> Napisałem coś takiego ;Wiem ,ale na 100% od 1975 roku w żadnym
                                            > wydawnictwie Śj nie uświadczysz daty
                                            > końca świata , za mocno się przejechali .

> Potem wciskasz mi tekst z lat 60 nazywając mnie kłamcą , jesteś po > prostu
                                            żałosna ::)))))

> forum.interia.pl/post/re-koniec-swiata,8822,710417,20407651,c,1,,0,0

ROTFL, kolterek, w tym samym linku który tutaj wrzucasz masz kwiatki PO 1975
                                            roku. Jesteś więc kłamcą :)

"Niektórzy przedstawiciele tego 'pokolenia' mogą dożyć nawet do końca bieżącego
                                            stulecia. Jednakże dużo przemawia za tym, że 'koniec' jest o wiele bliżej!"
                                            ("Strażnica" 1984, nr 17, s. 15, wyd. pol.)

"Wyobrażam sobie świat w roku 2000 jako zachwycający raj! (...) Żyjemy w
                                            ostatnich dniach obecnego systemu rzeczy". ("Przebudźcie się!" 1987, nr 8, s. 6,
                                            wyd. pol.)

"Apostoł Paweł odegrał dominującą rolę w chrześcijańskiej działalności
                                            misjonarskiej. Położył też podwaliny pod dzieło, które miało być zakończone
                                            teraz, w XX wieku". ("Strażnica" 1989, nr 4, s.12, wyd. pol.)
                                            • kolter_one Re: kolter, opanuj sie. 25.03.09, 13:19
                                              kaboom1993 napisała:
                                              > ROTFL, kolterek, w tym samym linku który tutaj wrzucasz masz kwiatki PO 1975
                                              > roku. Jesteś więc kłamcą :)

Nie , nie jestem bo ; to co ty zaprezentowałaś było z lat 60 to raz ; a dwa nie
                                              ma tam konkretnej daty a cały czas twierdziłaś że chodzi o rok 2000, jednak z
                                              tych tekstów nic takiego nie wynika .Po za tym że koniec wieku może tak się
                                              skończyć równie dobrze mógłby to być rok 1998 np ::)).

>
                                              > "Wyobrażam sobie świat w roku 2000 jako zachwycający raj! (...) Żyjemy w
                                              > ostatnich dniach obecnego systemu rzeczy". ("Przebudźcie się!" 1987, nr 8, s. 6
                                              > ,
                                              > wyd. pol.)

hehehehehheee to list 15 letniego chłopca do redakcji:))))))))))))))))))))))))))))

Tu masz pełny tekst tego artukółu a jeżeli nie wierzysz to poproś SJ oni ci
                                              pomogą znależć to wydanie Przebudzcie się >>)))

Niezawodna nadzieja dla dzisiejszego pokolenia

„Co byś zrobił, gdybyś mógł zmienić świat?” Niektórzy młodzi odpowiedzą zapewne
                                              jak kilkunastoletni Swen z RFN, który oświadczył: „Marzenia o całkowitej władzy
                                              niezbędnej do zmiany porządku światowego uważam za mrzonkę”.
                                              Inni młodzi natomiast mówią, co by zrobili, gdyby mogli coś ulepszyć.
                                              Proponowane przez nich rozwiązania niektórych problemów ludzkości często są
                                              bardzo zbliżone do opisanych w Biblii.
                                              Co zrobiliby młodzi

Dalej jest kilka wierszy a tu to co najbardziej nas interesuje ;
                                              Zmiana jest bliska!

Carole z Francji ma „cudowną nadzieję”; spodziewa się w bliskiej przyszłości
                                              „czegoś wspaniałego, co w niczym nie przypomina świata, w którym żyjemy”.

>>>>>>Również „Samuel, 15-letni chłopiec z tego samego kraju, jest
                                              przeświadczony, że nastąpi radykalna zmiana: „Wyobrażam sobie świat w roku 2000
                                              jako zachwycający raj!<<<<<<<<

Nie wierzę jednak, żeby dzisiejszy świat i jego przywódcy tego doczekali (...)
                                              Żyjemy w ostatnich dniach obecnego systemu rzeczy”. Ruth, 16-letnia Niemka, też
                                              jest przekonana, że te zmiany nastąpią. Oto jej wypowiedź: „Zdaję sobie sprawę
                                              z tego, że nie jestem tak inteligentna, aby przeobrazić świat i wszystko
                                              uporządkować. Tylko Jehowa, nasz Stwórca, jest do tego zdolny i wkrótce to uczyni”.

Dlaczego jednak ci wymienieni na końcu ankietowani młodzi ludzie są tak pewni,
                                              że w niedalekiej przyszłości nastąpią pozytywne zmiany? Po prostu dowiedzieli
                                              się o obietnicach Bożych z Jego Słowa, Biblii. Jako Świadkowie Jehowy z ufnością
                                              oczekują czegoś lepszego: świata, w którym zapanuje sprawiedliwość i pokój
                                              i w którym — jak przyrzekł Bóg — nie będzie chorób ani śmierci (2 Piotra 3:13;
                                              Obj. 21:3, 4).

Dzięki gruntownemu zapoznaniu się z proroctwami biblijnymi ci młodzi Świadkowie
                                              Jehowy wiedzą, że żyjemy w szczególnym okresie dziejów, bo wkrótce Bóg wtrąci
                                              się w ludzkie sprawy i wykorzeni z całej ziemi niesprawiedliwość. Ten krótki
                                              okres poprzedzający Boską interwencję nazwano w Piśmie Świętym „czasem końca”
                                              i powiedziano wyraźnie, że nie będzie dłuższy niż życie jednego „pokolenia”.
                                              Cechą znamienną tego okresu miały być między innymi wojny, trzęsienia ziemi,
                                              epidemie, strach i coraz dotkliwszy brak poczucia bezpieczeństwa, a więc to
                                              wszystko, co widać na świecie od roku 1914. Ponieważ „pokolenie” roku 1914 jest
                                              już w bardzo podeszłym wieku, więc Boża obietnica niewątpliwie jest dla
                                              dzisiejszej młodzieży niezwykle aktualną informacją (Dan. 12:4; Mat. 24:3,
                                              7-14, 34).

To masz dowód manipulowania takimi jak ty ktoś coś w necie wkleił, wyrywając to
                                              całkowicie z kontekstu a ty łykasz to jak małpa kit ::)))
                                              Nie mogę dać ci linku do tego wydania przebudzcie się bo mam to na prywatnej
                                              płytce ::(((

> "Apostoł Paweł odegrał dominującą rolę w chrześcijańskiej działalności
                                              > misjonarskiej. Położył też podwaliny pod dzieło, które miało być zakończone
                                              > teraz, w XX wieku". ("Strażnica" 1989, nr 4, s.12, wyd. pol.)

Zwróć uwagę na to co napisano ;które miało być zakończone
                                              > teraz, w XX wieku . Nie zakończy się w XX wieku. Ale miało być zakończone w
                                              XX::)))

Nie dość że powielasz kłamstwa(nie wiem czy świadome) to do tego jesteś mało
                                              bystra i nie wyłapujesz tak prostych niuansów .

• kaboom1993 Re: kolter, opanuj sie. 25.03.09, 13:29
                                                kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                                > > ROTFL, kolterek, w tym samym linku który tutaj wrzucasz masz
                                                > > kwiatki PO 1975 roku. Jesteś więc kłamcą :)
                                                >
                                                > Nie , nie jestem

Tia...

> a cały czas twierdziłaś że chodzi o rok 2000, jednak z
                                                > tych tekstów nic takiego nie wynika .Po za tym że koniec wieku
                                                > może tak się
                                                > skończyć równie dobrze mógłby to być rok 1998 np ::)).

Wybierz sobie rok i powiedz czy jehowickie proroctwo się spełniło...

> > "Wyobrażam sobie świat w roku 2000 jako zachwycający raj! (...) > > Żyjemy w
                                                ostatnich dniach obecnego systemu rzeczy".
                                                > > ("Przebudźcie się!" 1987, nr 8 , s. 6 , wyd. pol.)
                                                > hehehehehheee to list 15 letniego chłopca do
                                                > redakcji:)))))))))))))))))))))))))

I redakcja Strażnicy zapewne wydrukowała go dla jaj... Przecież takie było jej
                                                stanowisko, inaczej nie dopuszczono by takiego odstępczego głosu do "świętego
                                                pisma" strasznicy.

Kotler, to naprawdę nie twoja wina, że Strażnica bredziła i bredzi. Ale twoją
                                                winą jest że bronisz tych bzdetów.

No i kiedy zburzono Jerozolimę? Dowiedziałeś się w końcu?
                                                • kolter_one Re: kolter, opanuj sie. 25.03.09, 13:40
                                                  kaboom1993 napisała:
                                                  > Tia...

Jestem Ateista ,ale nigdy na tym forum nie ukrywałem swojej sympatii do SJ .

>
                                                  > Wybierz sobie rok i powiedz czy jehowickie proroctwo się spełniło...

Już ci napisałem na temat tego co napisano tu Przebudźcie się!" 1987, nr 8 , s.
                                                  6 , wyd. pol.

> I redakcja Strażnicy zapewne wydrukowała go dla jaj... Przecież takie było jej
                                                  > stanowisko,

Redakcja Przebudźcie się jeżeli juz .

inaczej nie dopuszczono by takiego odstępczego głosu do "świętego
                                                  > pisma" strasznicy.

Ta ,ale zaraz pewno dowiesz się ze to fantazje 15 letniego dziecko i co wtedy
                                                  pierdniesz? ::)))
                                                  • kolter_one Re: kolter, opanuj sie. 25.03.09, 13:54
                                                    kolter_one napisał:

>
                                                    > inaczej nie dopuszczono by takiego odstępczego głosu do "świętego
                                                    > > pisma" strasznicy.

Już ci napisałem ze nie mogę ci pokazać jak wygląda ten artykuł ,ale jak chcesz
                                                    to poproś Śj oni na 100% udostępnią ci go , a do tej pory przestań bzdecić,
                                                    skoro nie wierzysz że tam młodzież może zamieszczać swoje wiersze czy opisywać
                                                    nadzieje zresztą zbliżone do oficjalnego stanowiska SJ którzy nauczają o
                                                    zbliżającym się końcu!
                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:29
                          kaboom1993 napisała:
                          > Zgodziłeś się, że były proroctwa końca świata na rok 1874, 1914, 1925, 1975.
                          >
                          > Więc pozostaje 2000.

Aha ,na nic się nie zgodziłem bo prędzej pisałem ze wiem o dwóch datach !po
                          prostu nie skomentowałem tego co ty napisałaś .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=93051555&wv.x=2&a=93091869
                          • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:44
                            > > Zgodziłeś się, że były proroctwa końca świata na rok 1874, 1914, > > 1925, 1975. Więc pozostaje 2000.
                            >
                            > Aha ,na nic się nie zgodziłem bo prędzej pisałem ze wiem o dwóch
                            > datach

Których?
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:45
                              kaboom1993 napisała:
                              > Których?

Napisz najpierw gdzie wyczytałaś o roku 2000 !
                              • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:52
                                kolter_one napisał:

> kaboom1993 napisała:
                                > > Których?
                                >
                                > Napisz najpierw gdzie wyczytałaś o roku 2000 !

Już. Które to lata według ciebie to były fałszywe zapowiedzi końca świata?
                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:20
                                  kaboom1993 napisała:

> Już.

Nie już !! bo na razie nie wiem czy taki artykół w ogóle istnieje

Które to lata według ciebie to były fałszywe zapowiedzi końca świata?

Nie pamiętam ::)) coś tam słyszałem o roku 1975 ::)))))))))))))))))))))
                                  • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:33
                                    kolter_one napisał:

> Które to lata według ciebie to były fałszywe zapowiedzi końca
                                    > świata?
                                    >
                                    > Nie pamiętam ::)) coś tam słyszałem o roku 1975 ::)))))))))))))))))))))

Jakiś postęp mamy... A ta druga data? Jeszcze godzinę temu pamiętałeś drugą.
                                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 21:41
                                      kaboom1993 napisała:
                                      > Jakiś postęp mamy... A ta druga data? Jeszcze godzinę temu pamiętałeś drugą.

To aż godzina minęła ::((( Jednak żadnej daty nie podałem ; Aha ,na nic się nie
                                      zgodziłem bo prędzej pisałem ze wiem o dwóch datach
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=93051555&wv.x=2&a=93176961
                                      Wiem że dwie daty były ale jakie to daty ..... ::))))
                                      • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:27
                                        Ciebie kolter to to 'kochają';)) nastepny "enrque"tylko teraz wskoczył w
                                        spodnicę;)) ha ha ha
                                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:57
                                          fankoltera napisał:

> Ciebie kolter to to 'kochają';)) nastepny "enrque"tylko teraz wskoczył w
                                          > spodnicę;)) ha ha ha

No cóż kwestia wyboru ,zawsze mogę być mamlasem bez własnego zdania a kościelna
                                          stonka mnie wtedy zdepcze .
    • wanda43 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 22.03.09, 17:55
      Tiaaaaa! Koniec swiata, to bedzie, gdy go sobie sami zgotujemy. Nic tak
      czlowiekowi nie szkodzi, jak on sam sobie. Maluczko, a zginiemy zasypani
      stertami smieci i sie wyniszczymy na raka drog oddechowych na skutek wdychnia
      spalanych w piecach tworzyw.
      • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 22.03.09, 18:06
        Właśnie o tym pisałam dawno temu w moim wątku'apokalipsa'
        Powtórzę zatem tylko ,że mówią niektórzy też o końcu świata jako stanu pełnej entropii.
        Rozważa sie także koniec świata jako zjawiska przemian kosmicznych,
        Są też tacy którzy rozpatrują to bowiem tak, jak na to patrzy Biblia, czyli na Apokalipsę jako na burzliwy koniec pewnego etapu ludzkiej cywilizacji - który nastąpi już wkrótce
        I ci mają przeciwników,którzy twierdzą ,że to owoc wybujałej, a przy tym chorej wyobraźni:)

Ja przychylam się do poglądu że apokalipsę ludzie zgotują sami.
        A Ziemia będzie jeszcze trwać wieki całe albo jeszcze dłużej:)
        [[Koh 1:4 Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po wszystkie czasy]]

Pozdrawiam:)
        www.youtube.com/watch?v=tFfZFvvuXWc&feature=related
    • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 22.03.09, 18:13
      Wredzioszku:)Temat jakby na czasie- dla mnie - bo ostatnio nasłuchałam sie n/t i mam stracha a ja strachliwa jestem bardzo:)
      No nie może być ,zeby pozostało mi tylko 3 lata życia!!:(((
      www.youtube.com/watch?v=IgUXmiQFHN4&feature=related
      • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 00:06
        O rychłym nadejściu końca świata straszą już ponad 2000 lat. Prawda , cała
        prawda i gó... prawda.
        • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:46
          Te proroctwa na 2012 to proroctwa Oriona ,chyba?powolują sie na cykl ok 12 tys lat w którym zmienia sie biegunowość ziemi co oznacza ,że skutki tego odczujemy właśnie w 2012 roku:(((

Ja ostatnio bedąc na spacerze z pieskiem spotkałam tez z pupilkiem starszego Pan ktory mnie wystraszył bardzo, mówiac mi ,ze ma nadejść jakiś Mesjasz przedstawiajacy sie za Chrystusa ...itd nie będe pisac o tym ale dwie noce nie ..spałam:((
          Dobrego dnia zyczę i całego tygodnia:)
          www.youtube.com/watch?v=93cmYBcNSSg
          • kaboom1993 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 20:04
            > Te proroctwa na 2012 to proroctwa Oriona ,chyba

A nie jakiś kalendarz Majów, co się kończy w 2012 roku?
            • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 03.04.09, 23:57
              kaboom1993 napisała:

> > Te proroctwa na 2012 to proroctwa Oriona ,chyba
              >
              > A nie jakiś kalendarz Majów, co się kończy w 2012 roku?

Może i tak??Potomkowie Atlantydy przepowiedzieli ponoć potop 9792 roku p.n.e.i uciekli na zbudowanych łodziach do ..Egiptu.
              Gdzieś tam czytałam ,kiedyś:))
              Pozdr:))
              • nnr Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 15.04.09, 12:18
                2012 rok to przepowiednia SJ .
                Naukami SJ Ty i wiekszośc z Was juz przesiaknęła na tym forum .
                • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 15.04.09, 15:02
                  nnr napisała:

> 2012 rok to przepowiednia SJ .
                  > Naukami SJ Ty i wiekszośc z Was juz przesiaknęła na tym forum .

Zgubiłam się. Do tej pory myślałam , że tę Apokalipsę przepowiedzieli dawno ,
                  dawno temu Indianie.
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 15.04.09, 20:36
                  nnr napisała:

Jakieś konkrety ,tez mnie ciekawi czemu 2012 rok przepowiedziany z 800 lat temu
                  przez Majów łączysz ze Śj ?
                • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 08.01.10, 22:23
                  nnr napisała:

Przepraszam bardzo alejeśli chodzi o mnie to bardzo się ..mylisz:)
                  Nie znam nauk świadków Jehowy
                  W Polsce, wśród wyznawców tej wiary,mam dwóch bardzo sympatycznych ..kolegów ale nie rozmawiamy na tematy ..religijne.
                  Natomiast jeśli chodzi o zasady wiary Krk-ktore znam bo mam dużo osób w rodzinie i wśród znajomych,którzy wyznają wiarę ..katolicką - zauważyłam ,że zasady tej wiary często sa w sprzeczności z zasadami podanymi w ...Biblii.
                  Pozdrawiam
    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 11:18
      wredzioszek napisała:

> "Świadkowie Jehowy powstali ponad 100 lat temu, a już 20 razy oczekiwali na
      > „koniec świata”. Przez ten czas nauka ich nieustannie się zmieniała
      > . Doktryna,
      > w którą wierzyli dawniejsi Świadkowie, w dużej mierze już nie funkcjonuje, a
      > to, w co wierzą obecni, najprawdopodobniej za jakiś czas również ulegnie zmiano
      > m."
      > :)

Podaj te dwadzieścia dat bo mi wiadomo o dwóch na pewno.
      • pocoo Re: Witaj kolter 23.03.09, 11:24
        Może nareszcie forum ruszy.Brakowało mi Twoich barwnych wpisów.
        • kolter_one Re: Witaj kolter 23.03.09, 11:37
          pocoo napisała:

> Może nareszcie forum ruszy.Brakowało mi Twoich barwnych wpisów.

Ty co taka wesoła od rana ? ::)))
          • pocoo Re: Witaj kolter 23.03.09, 12:19
            kolter_one napisał:
            >
            > Ty co taka wesoła od rana ? ::)))

Już sam Twój nick sprawia mi radochę.
            • kolter_one Re: Witaj kolter 23.03.09, 12:21
              pocoo napisała:
              > Już sam Twój nick sprawia mi radochę.

Tęskniłaś ?
              • pocoo Re: Witaj kolter 23.03.09, 12:29
                kolter_one napisał:
                >
                > Tęskniłaś ?

Bardzo.
                • kolter_one Re: Witaj kolter 23.03.09, 12:57
                  pocoo napisała:
                  > Bardzo.

Ale ja nie wierzę ::))
                  • pocoo Re: Witaj kolter 23.03.09, 17:19
                    kolter_one napisał:

>
                    > Ale ja nie wierzę ::))

A to czemu? Dlatego , że jesteś ateistą?
                    • kolter_one Re: Witaj kolter 23.03.09, 20:21
                      pocoo napisała:
                      > A to czemu? Dlatego , że jesteś ateistą?

Bo tak i już::)))
                      • pocoo Re: Witaj kolter 23.03.09, 21:48
                        kolter_one napisał:
                        >
                        > Bo tak i już::)))

Autokrata.
        • nnr Re: Witaj kolter 15.04.09, 12:07

Ten KOLTER i Ty POCOO to chyba zycie nia macie wslasnego tylko forum Wam zostalo
          • kolter_one Re: Witaj kolter 15.04.09, 20:34
            nnr napisała:

>
            > Ten KOLTER i Ty POCOO to chyba zycie nia macie wslasnego tylko forum Wam zostal
            > o

Ta jakieś 30 -40 minut dziennie to chyba strasznie dużo ?
      • wredzioszek Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 11:52
        te dwie o których wiadomo Tobie, to i tak o dwie za dużo, bo takiej daty po
        prostu wyznaczyć nie można, co więcej wyznaczanie daty jest niezgodne z Biblią.
        jednym słowem klapa.
        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:08
          wredzioszek napisała:

> te dwie o których wiadomo Tobie, to i tak o dwie za dużo, bo takiej daty po
          > prostu wyznaczyć nie można, co więcej wyznaczanie daty jest niezgodne z Biblią.
          > jednym słowem klapa.

Taaaaaaaaaa , jednak to nie Śj raz po raz dla zapełnienia kasy kościelnej
          obwoływali rychło zakończenie świata choćby to z okazji milenium lub kiedy to co
          raz jakaś zaraz wybijała brudną katolicką Europę.
          Pomijając już to ze nie podasz nawet dat pięciu takich zakończeń jakich to
          dopuścili się ponoć SJ ,więc czemu kłamiesz o dwudziestu?
        • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:31
          Wredzioszku:)Znalazłam komentarz dot. proroctw.Komentarz chyba jedynej osoby na tym forum deklarującej siejako świadek Jehowy.
          Może Cie zainteresuje?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=85585115&a=92547805
          Bo Kolterek nie jest SJ -ja to wiem ,napewno :)
          • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:41
            caroli_ne_86 napisała:

> Bo Kolterek nie jest SJ -ja to wiem ,napewno :)
            > Pozdrawiam:)

Szczęściara z Ciebie carolinko.
            Ja mam pecha, bo nie wiem kim jest lub nie jest Kolterek
            • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:54
              :))))))
              Wiesz ,wiesz więcej ode mnie:)))))))
              Pa
              www.youtube.com/watch?v=cb8b-yz58NE
            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 12:58
              pocoo napisała:
              > Szczęściara z Ciebie carolinko.

Ona to wie bo ma mnie ::))

> Ja mam pecha, bo nie wiem kim jest lub nie jest Kolterek

Pocoo ci ta wiedza ?
              • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:15
                kolter_one napisał:

>
                > Pocoo ci ta wiedza ?

Napisałam , że mam pecha.Taka pechowa mogę być bo w niczym mi ten pech nie
                przeszkadza.
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:35
                  pocoo napisała:
                  > Napisałam , że mam pecha.Taka pechowa mogę być bo w niczym mi ten pech nie
                  > przeszkadza.

Nie to nie :(((
                  • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 14:11
                    kolter_one napisał:
                    >
                    > Nie to nie :(((
                    Też mi odpowiedź.
                    Jako pechowa , konkurencji ni mom praktycznie żadnej.
                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 14:20
                      pocoo napisała:

> kolter_one napisał:
                      > >
                      > > Nie to nie :(((
                      > Też mi odpowiedź.
                      > Jako pechowa , konkurencji ni mom praktycznie żadnej.

Echhhhhhhhhhhhhhh czyli nić z seksu ::(((((((((((((((((((((((((((
                      • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 15:29
                        kolter_one napisał:

>
                        > Echhhhhhhhhhhhhhh czyli nić z seksu ::(((((((((((((((((((((((((((

Kolter.Ja myślałam o szalonym seksie z "nieznajomym".
              • lernakow Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:30
                kolter_one napisał:

> pocoo napisała:
                > > Szczęściara z Ciebie carolinko.
                >
                > Ona to wie bo ma mnie ::))
                >
                Twoja Isabell?
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 13:35
                  lernakow napisał:
                  > >
                  > Twoja Isabell?

Dyć nie Isaura ::)))
              • caroli_ne_86 Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 22:01
                kolter_one napisał:

> pocoo napisała:
                > > Szczęściara z Ciebie carolinko.
                >
                >

Oh my God!!
                Koniec świata!:((((
                Znów jestem w mojej prywatnej powodzi łez:((((
                www.youtube.com/watch?v=mEu8DrO9PbY
                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 22:05
                  caroli_ne_86 napisała:
                  > Oh my God!!
                  > Koniec świata!:((((
                  > Znów jestem w mojej prywatnej powodzi łez:((((

Wiem to łzy szczęścia :))
                  • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 23.03.09, 23:34
                    kolter_one napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                    > > Oh my God!!
                    > > Koniec świata!:((((
                    > > Znów jestem w mojej prywatnej powodzi łez:((((
                    >
                    > Wiem to łzy szczęścia :))

Hej , Ty na niby wszystkowiedzący.Mi to zakrawa na mobbing.
                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 07:26
                      pocoo napisała:
                      > Hej , Ty na niby wszystkowiedzący.Mi to zakrawa na mobbing.

Czy ty zaraz z tego musisz robić aferę ?
                      • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 11:24
                        kolter_one napisał:
                        >
                        > Czy ty zaraz z tego musisz robić aferę ?

To nie doprowadzaj mi carolci do łez.Czasami jestem dla ciebie łaskawa z racji
                        mego miłosierdzia. Ale...
                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 11:34
                          pocoo napisała:

> To nie doprowadzaj mi carolci do łez.

To są łzy szczęścia .

Czasami jestem dla ciebie łaskawa z racji
                          > mego miłosierdzia. Ale...

Ale... dowal mi z twej ręki nie boli !!
                          • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:11
                            kolter_one napisał:
                            >
                            > To są łzy szczęścia .
                            >
                            A bodajby Cię kaczki podziobały.

> Ale... dowal mi z twej ręki nie boli !!
                            Plask! Chlap!No nie! Więcej nie mogę.Za bardzo "przejmująca "jestem.
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:16
                              pocoo napisała:
                              > >
                              > A bodajby Cię kaczki podziobały.

Dziwaczki ? www.hot.jpg.pl/zdjecie/29961/Bracia_Kaczynscy.html

> Plask! Chlap!No nie! Więcej nie mogę.Za bardzo "przejmująca "jestem.

To po co ,,ręcami" machasz?
                              • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:27
                                kolter_one napisał:
                                >
                                > To po co ,,ręcami" machasz?

No już dobrze. Z łaskawości swej pomacham czym zechcesz.
                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:29
                                  pocoo napisała:
                                  > No już dobrze. Z łaskawości swej pomacham czym zechcesz.

Tajski masaż ?
                                  • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:35
                                    kolter_one napisał:
                                    >
                                    > Tajski masaż ?

No kurczę,daj kurze grzędę...
                                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 24.03.09, 12:37
                                      pocoo napisała:
                                      > No kurczę,daj kurze grzędę...

No dobra taniec brzucha wystarczy ::(((
                  • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 13:57
                    Masz talent do zdobywania super laseczek;))
                    tylko ci zazdrościć kolter :-)
                    • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:02
                      fankoltera napisał:

> Masz talent do zdobywania super laseczek;))
                      > tylko ci zazdrościć kolter :-)

Kogo masz na myśli ?
                      • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:04

mignęło mi przed chwilą;))
                        • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:06
                          fankoltera napisał:

> > Ona to wie bo ma mnie ::))
                          >
                          >
                          > mignęło mi przed chwilą;))

Aaaaaaaaaaa juz wiem Maleństwo zagubione ::)))
                          • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:10
                            ;)))Teraz to chyba już niezagubione?;))
                            Koniec.
                            Bo Nas skreśli z listy najkochańszych forumowiczów;))
                            • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:12
                              fankoltera napisał:

> ;)))Teraz to chyba już niezagubione?;))
                              > Koniec.
                              > Bo Nas skreśli z listy najkochańszych forumowiczów;))

Nie, raczej giwi za pisanie nie na temat ::)))
                              • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:28
                                Niech sie cieszy ,ze dzieki nam ma robotę;))
                                • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 25.03.09, 14:58
                                  fankoltera napisał:

> Niech sie cieszy ,ze dzieki nam ma robotę;))

Tak w ogóle to gdzie się podziewasz całymi miesiącami ?
                                  • fankoltera Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 01.08.09, 15:13
                                    dziewczynki obracam-:)
    • edico2 Kolejny katolicki koniec świata już się zaczął!!! 23.03.09, 23:49
      Obwieścił o tym katolicki miesięcznik list:
      www.list.media.pl/nr-11-2005-koniec-wiata-ju-si-zacz/
      Pamiętam, jak to z lampką szampana w ręku oczekiwałem na "koniec świata" w
      sylwestrową noc roku 2000. Miała nastąpić zapowiadana katastrofę systemów
      komputerowych, awaria łączności, przesył energii elektrycznej, kinetycznej i
      wiatru i... nic. Minęło 8 lat i niektórzy przebąkują o końcu świata w roku
      2012. Czyżby Bóg postanowił dokonać tego dzieła z okazji mistrzostw świata w
      piłkę nożną ;))

A św. Piotr daje nadzieję na lepszy, piękny świat pisząc: "Oczekujemy jednak,
      według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi, w których będzie mieszkała
      sprawiedliwość" (2 P 3,13).

Przeczytajcie sobie nowo- czy starotestamentowcy chociaż raz tę swoją Biblię i
      przestańcie zawracać d... swoimi szaleńczymi wizjami.
      • japico Re: Kolejny katolicki koniec świata już się zacz 24.03.09, 12:09
        edico2 napisał:

> Obwieścił o tym katolicki miesięcznik list:

- - - Katolicki albo śJ koniec świata: jedna bzdura. Konie świata będzie albo i
        nie. Pewnie mnie na nim już nie będzie. Biblia czy inna święta księga nie ma z
        tym nic wspólnego.

Ludzie oczekiwali końca świata w roku 1000 i 2000 - w tej drugiej pewnie więcej,
        bo więcej ludzi wiedziało jaka to data. Albo i nie.

> A św. Piotr daje nadzieję na lepszy, piękny świat pisząc: "Oczekujemy jednak,
        > według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi, w których będzie mieszkał >
        sprawiedliwość" (2 P 3,13).

Możemy znaleźć odpowiednie fragmenty i w Apokalipsie i w Starym Testamencie.
        Tylko czego to dowodzi? Toć to przypowieści, aktualne w danym czasie.

> Przeczytajcie sobie nowo- czy starotestamentowcy chociaż raz tę swoją Biblię i
        > przestańcie zawracać d... swoimi szaleńczymi wizjami.

Dajmy więc sobie z tym spokój.
        Koniec świata będzie albo i nie.
    • nnr Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 28.03.09, 13:23
      Bedzie konic świata bo ludzie odeszli od wiary od Boga
      Wszedzie tylko dewiacja ,przemoc To jest teraz w modzie .
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=93362591
      • japico Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 28.03.09, 13:57
        nnr
        Bedzie konic świata bo ludzie odeszli od wiary od Boga
        Wszedzie tylko dewiacja ,przemoc To jest teraz w modzie.

- Koniec świata, na pewno naszego kiedyś będzie, ale kiedy, tego nie wiemy. Czy
        to ma z Bogiem coś wspólnego, wątpliwe, prędzej sami się wykończymy.
        Houk.

• pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 28.03.09, 14:30
        nnr napisała:

> Bedzie konic świata bo ludzie odeszli od wiary od Boga
        > Wszedzie tylko dewiacja ,przemoc To jest teraz w modzie

A wybrany przez Wszechwiedzącego Boga naród izraelski to jaki był? Na tyle mieli
        Boga w nosie , że cielca złotego sobie odlali aby się do niego modlić.Bóg karał
        ich za nieposłuszeństwo nawet śmiercią a oni mieli to gdzieś.
        Takiej zgnilizny moralnej jaka była dawno temu to obecnie nie znajdziesz.Stary
        Testament ocieka krwią i wszelkimi możliwymi dewiacjami.Bóg zesłał potop
        ,zniszczył Sodomę i Gomorę i co to dało?
        A czekaj Ty sobie na koniec świata ,czekaj,czekaj i czekaj.Każdy robi to co lubi.
      • kolter_one Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 30.03.09, 19:29
        nnr napisała:

> Bedzie konic świata bo ludzie odeszli od wiary od Boga
        > Wszedzie tylko dewiacja ,przemoc To jest teraz w modzie .

Oj święte słowa tylu księży oddaje się qure,stwu.
        • nnr Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 15.04.09, 11:56
          Ty masz jakis obęd w oczach jak widzisz księzy??Z Twoich postów to wynika
          Nienawisc do Kosiola Katolickiego .
    • lanola Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 15.04.09, 15:08
      Co do licz, to ostatnio się zainteresowałam tym właśnie tematem (
      zixo.pl/encyklopedia_numerologiczna_sztuk_mantycznych ). Niestety nie mam
      czasu, żeby to dokładnie przeanalizować. Może w długi weekend się tym zajmę -
      niemniej jednak temat znaczenia liczb jest niezwykle interesujący.
    • jakubek.pl Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 11.08.09, 19:19
      wredzioszek napisała:

> "Świadkowie Jehowy powstali ponad 100 lat temu, a już 20 razy oczekiwali na
      > „koniec świata”.
      Mógłbyś podać jakieś dowody i cytaty?

Przez ten czas nauka ich nieustannie się zmieniała
      > . Doktryna,
      > w którą wierzyli dawniejsi Świadkowie, w dużej mierze już nie funkcjonuje, a
      > to, w co wierzą obecni, najprawdopodobniej za jakiś czas również ulegnie zmiano
      Jak wyżej. Mógłbyś podać jakieś konkrety?
      > m."
      > :)
    • jerz-ykk Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 05.01.10, 16:02
      Rzecz leży w umiejętności obserwacji, rozumowania, dostrzegania zależności,
      wyciągania wniosków, weryfikowania ich, przewidywania efektów działań, itd.
      Metoda naukowa, w której nie ma nic pewnego, okazuje się być bardzo skuteczna w
      wszystkich tych elementach, co pokazuje historia jak długa i szeroka. Metoda
      religijna, gdzie wszystko juz z góry wiadomo, nie jest w stanie niczego z siebie
      przewidzieć i po długich (i często krwawych bojach) dostosowuje się na końcu do
      nauki.
      • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 09.01.10, 08:14
        1763 - początek końca cywilizacji zachodniej oraz początek końca konglomeratu masonerii, wielkiego pieniądza, wielkiego biznesu, wiekiej polityki
        • pocoo Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 09.01.10, 09:52
          abu-se napisał:

„Tak Babilon, wielka
          > metropolia, zostanie z rozmachem zrzucona i już nigdy nie będzie
          znaleziona(...
          > )
          To może o Atlantydę chodzi.
          To Babilon jeszcze istnieje?
          Czy pod "Babilon" podciągasz to co Ci pasuje? Nawet nie muszę pytać.
          Wiem.
          • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 09.01.10, 11:08
            pocoo napisała:
            > Czy pod "Babilon" podciągasz to co Ci pasuje? Nawet nie muszę pytać.
            > Wiem.

Czyżby ???
            • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 10.01.10, 10:18
              Postacią kluczowa dla chrześcijan jest Jezus Chrystus, a więc od Jego śmierci powinno się ustalać wszekie wydarzenia związane z chronologią biblijną. Co do śmierci Jezusa podane są dwie daty 30 n.e oraz 33 n.e
              Za punkt wyjścia należy obrać proroctwo z księgi Daniela o 70 tygodniach.
              Dla roku 30n.e jako daty śmierci Jezusa przyjmuje się 20 rok panowania Artakserksesa . tak samo dla roku 33n.e .
              Oficjalnie przyjmuje się ,że :
              - dekret Cytrusa z 538 r. przed Chr. (Ezd 1,1-4) .A skoro Cyrus zdobył Babilon w 539 p.n.e to wg.proroctwa Jeremiasza upłynęło wtedy 70 lat nad Babilonem.
              Dekret Cyrusa o odbudowie świątyni w Jeruzalem wydany został w 538p.n.e a fundamenty pod świątnię położono w 537 p.n.e i to właśnie w tym roku upłynęło 70 lat wg,proroctwa Jeremiasza 25:8 "...Ponieważ nie byliście posłuszni moim słowom, 9 oto ja posyłam i wezmę wszystkie rodziny północy — brzmi wypowiedź Jehowy — tak, posyłam do Nebukadreccara, króla Babilonu, mego sługi, i sprowadzę ich przeciwko tej ziemi i przeciwko jej ..."

(Ezdrasza 1:1) (...)A w pierwszym roku Cyrusa, króla Persji, aby się spełniło słowo Jehowy z ust Jeremiasza,(...)

(Jeremiasza 25:1-11) 25 Słowo, które doszło do Jeremiasza w związku z całym ludem Judy w czwartym roku Jehojakima, syna Jozjasza, króla Judy, czyli w pierwszym roku Nebukadreccara, króla Babilonu, 2 a które prorok Jeremiasz wypowiedział w związku z całym ludem Judy i w związku ze wszystkimi mieszkańcami Jerozolimy, mówiąc: 3 „Od trzynastego roku Jozjasza, syna Amona, króla Judy, i aż po dziś dzień, przez te dwadzieścia trzy lata dochodziło do mnie słowo Jehowy i wciąż do was mówiłem, wstając wcześnie i mówiąc, lecz wyście nie słuchali...„‚Lecz wyście mnie nie słuchali — brzmi wypowiedź Jehowy — po to, by mnie obrażać dziełem swoich rąk, na swoje nieszczęście’. 8 „Dlatego tak rzekł Jehowa Zastępów: ‚„Ponieważ nie byliście posłuszni moim słowom, 9 oto ja posyłam i wezmę wszystkie rodziny północy — brzmi wypowiedź Jehowy — tak, posyłam do Nebukadreccara, króla Babilonu, mego sługi, i sprowadzę ich przeciwko tej ziemi i przeciwko jej mieszkańcom, i przeciwko wszystkim tym okolicznym narodom; i przeznaczę ich na zagładę, i uczynię z nich dziwowisko...11 I cała ta ziemia stanie się miejscem spustoszonym, dziwowiskiem, a narody te będą musiały służyć królowi Babilonu przez siedemdziesiąt lat”’.

(Jeremiasza 29:1-3) (...)A oto słowa listu, który prorok Jeremiasz wysłał z Jerozolimy do reszty starszych spośród wygnańców i do kapłanów, i do proroków, i do całego ludu, uprowadzonych przez Nebukadneccara na wygnanie z Jerozolimy do Babilonu, 2 gdy król Jechoniasz oraz pani i dworzanie, książęta Judy i Jerozolimy, i rzemieślnicy, i budowniczowie wałów obronnych wyruszyli z Jerozolimy. 3 Został on przekazany ręką Elasy, syna Szafana, i Gemariasza, syna Chilkiasza, których Sedekiasz, król Judy, posłał do Babilonu, do Nebukadneccara, króla Babilonu, i brzmiał:

(Jeremiasza 29:10) „Tak bowiem rzekł Jehowa: ‚Gdy się dopełni siedemdziesiąt lat w Babilonie, zwrócę na was uwagę i potwierdzę wobec was swoje dobre słowo, sprowadzając was z powrotem na to miejsce’.

539 p.n.e - zdobycie Babilonu przez Cyrusa- upływa 70 lat dla narodów wg.proroctwa Jeremiasza 25:9
              537 p.n.e - upływa 70 lat od zburzenia świątyni w Jerozolimie (607 p.n.e -zburzenie świątyni w Jerozolimie), przerwana linia władców z domu Dawida .Namiestnikiem nad Judą zostaje Zerubbabel prawny pretendent do "korony Dawida" który rozpoczyna odbudowę świątyni.
              (Ezdrasza 1:1) (...)A w pierwszym roku Cyrusa, króla Persji, aby się spełniło słowo Jehowy z ust Jeremiasza, Jehowa pobudził ducha Cyrusa, króla Persji, by po całym swym państwie kazał ogłosić, i to również na piśmie, co następuje:

(Ezdrasza 1:7-8) 7 Również sam król Cyrus wydał sprzęty domu Jehowy, które Nebukadneccar niegdyś zabrał z Jerozolimy i potem umieścił w domu swego boga. 8 I Cyrus, król Persji, zaczął je powierzać skarbnikowi Mitredatowi i wyliczać je Szeszbaccarowi, naczelnikowi Judy.
              (Ezdrasza 1:11) Wszystkich przedmiotów złotych i srebrnych było pięć tysięcy czterysta. Wszystko to zabrał Szeszbaccar, gdy wyprowadzał wygnańców z Babilonu do Jerozolimy.
              (Ezdrasza 5:14-16) (...)Także złote i srebrne naczynia domu Bożego, które Nebukadneccar zabrał ze świątyni w Jerozolimie i sprowadził do świątyni babilońskiej — te król Cyrus zabrał ze świątyni babilońskiej, a przekazano je Szeszbaccarowi; imię to nosił człowiek, którego ustanowił namiestnikiem. 15 I rzekł do niego: „Weź te naczynia. Idź, złóż je w świątyni, która jest w Jerozolimie, i niech dom Boży zostanie odbudowany na swym miejscu”. 16 Gdy ów Szeszbaccar przybył, położył fundamenty domu Bożego, który jest w Jerozolimie; i odtąd aż do tej chwili się go odbudowuje, lecz nie jest jeszcze ukończony’.

(Ezdrasza 3:1-2) (...)Gdy nastał miesiąc siódmy, synowie Izraela byli w swoich miastach. A lud zaczął się zbierać w Jerozolimie jak jeden mąż. 2 Jeszua zaś, syn Jehocadaka, i jego bracia kapłani oraz Zerubbabel, syn Szealtiela, i jego bracia powstali i zaczęli budować ołtarz Boga Izraela, aby składać na nim ofiary całopalne zgodnie z tym, co jest napisane w prawie Mojżesza, męża prawdziwego Boga.

(Ezdrasza 3:8-11) (...)A w drugim roku od ich przybycia do domu prawdziwego Boga w Jerozolimie, w miesiącu drugim, Zerubbabel...10 Gdy budowniczowie położyli fundament świątyni Jehowy...Cały zaś lud wydawał donośne okrzyki, wysławiając Jehowę w związku z położeniem fundamentu domu Jehowy(...)
              (Zachariasza 4:9) 9 „Ręce Zerubbabela położyły fundament tego domu i jego ręce go ukończą. Ty zaś poznasz, że to Jehowa Zastępów posłał mnie do was(...)
              (Ezdrasza 5:1-2) (...)A prorok Aggeusz i Zachariasz, wnuk Iddo, prorok, prorokowali Żydom będącym w Judzie i w Jerozolimie w imieniu Boga Izraelskiego, który był nad nimi. 2 Wtedy to Zerubbabel, syn Szealtiela, i Jeszua, syn Jehocadaka, powstali i zaczęli odbudowywać dom Boży, który był w Jerozolimie; a byli z nimi prorocy Boży, udzielający im pomocy(...)

- dekret Dariusza z 520 r. przed Chr. (Ezd 5,3-7) (Ezdrasza 6:13-15) 13 Wtedy Tattenaj — namiestnik za Rzeką — Szetar-Bozenaj i ich towarzysze niezwłocznie postąpili według zarządzenia, które przysłał król Dariusz. 14 A starsi żydowscy budowali i posuwali się naprzód pod wpływem prorokowania proroka Aggeusza i Zachariasza, wnuka Iddo; i zbudowali, i dokończyli zgodnie z nakazem Boga Izraela i zgodnie z rozkazem Cyrusa i Dariusza oraz Artakserksesa, króla Persji. 15 I ukończyli ten dom do trzeciego dnia miesiąca księżycowego Adar, to jest w szóstym roku panowania króla Dariusza.

(Zachariasza 1:7) (...)Dwudziestego czwartego dnia miesiąca jedenastego, to znaczy miesiąca Szebat, w drugim roku Dariusza, do proroka Zachariasza(...)
              (Ezdrasza 4:24) (...)Wtedy to została wstrzymana praca nad domem Bożym w Jerozolimie; i była wstrzymana aż do drugiego roku panowania Dariusza, króla Persji.
              (Ezdrasza 4:24) (...)Wtedy to została wstrzymana praca nad domem Bożym w Jerozolimie; i była wstrzymana aż do drugiego roku panowania Dariusza, króla Persji.
              (Jana 2:20) (...)Żydzi więc powiedzieli: „Tę świątynię budowano czterdzieści sześć lat, (...)
              Prace przy odbudowie trwały 46 lat aż do objęcia władzy przez Artakserksesa, Rok 474p.n.e był pierwszym rokiem panowania Artakserksesa.
              - dekret Artakserksesa wydany dla Ezdrasza w 468 przed Chr. (Ezd 7,11-16)
              (Ezdrasza 7:1) (...)A po tych wydarzeniach, za panowania Artakserksesa, króla Persji, Ezdrasz(...)
              (Ezdrasza 7:8) (...)W końcu przybył do Jerozolimy w miesiącu piątym, a był to siódmy rok tego króla.
              - dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza w 457 lub 455 przed Chr. (Ne 2,1-8) . Jeśli przyjmiemy ,że Dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza został w 455 p.n.e to śmierć Jezusa Chrystusa przypadłaby na rok 33 n.e zgodni
              • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 10.01.10, 10:24
                c.d.n

- dekret Artakserksesa wydany dla Ezdrasza w 468 przed Chr. (Ezd 7,11-16)

(Ezdrasza 7:1) (...)A po tych wydarzeniach, za panowania Artakserksesa, króla
                Persji, Ezdrasz(...)
                (Ezdrasza 7:8) (...)W końcu przybył do Jerozolimy w miesiącu piątym, a był to
                siódmy rok tego króla.

- dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza w 457 lub 455 przed Chr. (Ne
                2,1-8) . Jeśli przyjmiemy ,że Dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza
                został w 457p.n.e to śmierć Jezusa Chrystusa przypadłaby w roku 30 n.e zgodnie z
                proroctwem z księgi Daniela 9:24-27 .Jeśli przyjmiemy ,że Dekret Artakserksesa
                wydany dla Nehemiasza został w 455p.n.e to śmierć Jezusa Chrystusa przypadłaby
                w roku 33 n.e zgodnie z proroctwem z księgi Daniela 9:24-27

Mając w ręku Biblię resztę sami sobie obliczcie.
                • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 10.01.10, 15:46
                  Jeśli zaprezentowany sposób ustalenia chronologii biblijnej jest prawidłowy powinien harmonizować z proroctwem (Ezechiela 4:1-3) (...)„A ty, synu człowieczy, weź sobie cegłę i połóż ją przed sobą, i wyryj na niej miasto — Jerozolimę. 2 I oblegaj ją, i zbuduj przeciw niej mur oblężniczy, i usyp przeciw niej wał oblężniczy, i rozłóż przeciwko niej obozy, i dookoła ustaw przeciw niej tarany. 3 I weź sobie żelazną panew, i postaw ją jako żelazną ścianę między sobą a miastem, i skieruj przeciw niemu swe oblicze, a ma ono być oblężone i ty masz je oblegać. Jest to znak dla domu izraelskiego.
                  oraz
                  (Ezechiela 4:4-7) 4 „Ty zaś połóż się na lewym boku i złóż na nim przewinienie domu izraelskiego. Według liczby dni, w ciągu których będziesz na nim leżeć, poniesiesz ich przewinienie. 5 A ja podam ci lata ich przewinienia według liczby trzystu dziewięćdziesięciu dni; i poniesiesz przewinienie domu izraelskiego. 6 I dopełnij ich. „A za drugim razem połóż się na prawym boku i przez czterdzieści dni masz nosić przewinienie domu judzkiego. Dzień za rok, dałem ci dzień za rok. 7 I obnażywszy swe ramię, skierujesz oblicze na oblężenie Jerozolimy, i prorokuj przeciwko niej.

Tak więc jeśli od 607 p.n.e właściwej daty zburzenia Jerozolimy odejmiemy 40 lat (Ezechiela 4:6) dochodzimy do roku 647p.n.e . Według proroka Jeremiasza 647 p.n.e był 13 rokiem króla Jozjasza .W tymże roku Jeremiasz rozpoczyna działalność prorocką- (Jeremiasza 25:3) 3 „Od trzynastego roku Jozjasza, syna Amona, króla Judy, i aż po dziś dzień, przez te dwadzieścia trzy lata dochodziło do mnie słowo Jehowy i wciąż do was mówiłem, wstając wcześnie i mówiąc, lecz wyście nie słuchali.
                  Jakie wydarzenia historyczne nastąpiły w roku 647 p.n.e ? Odpowiedź znajdziemy w (2 Kronik 34:1-3) (...)Jozjasz miał osiem lat, gdy zaczął panować, a panował w Jerozolimie trzydzieści jeden lat. 2 I czynił to, co słuszne w oczach Jehowy, i chodził drogami Dawida, swego praojca; nie zboczył na prawo ani na lewo. 3 W ósmym roku swego panowania, gdy jeszcze był chłopcem, zaczął szukać Boga Dawida, swego praojca; a w dwunastym roku zaczął oczyszczać Judę i Jerozolimę z wyżyn i świętych pali, i rytych wizerunków, i lanych posągów(...)

(2 Królów 23:5-7) (...)I pozbawił urzędu kapłanów cudzoziemskich bogów, których ustanowili królowie Judy, by za ich sprawą wznosił się dym ofiarny na wyżynach w miastach Judy i w okolicach Jerozolimy, a także tych, za sprawą których wznosił się dym ofiarny dla Baala, dla słońca i dla księżyca, i dla gwiazdozbiorów zodiaku, i dla całego zastępu niebios. 6 Ponadto wyniósł święty pal z domu Jehowy na obrzeża Jerozolimy, do doliny potoku Kidron, i spalił go w dolinie potoku Kidron, i starłszy go na proch, rzucił jego proch na miejsce, gdzie się grzebie synów ludu. 7 I zburzył domy nierządników świątynnych w domu Jehowy, gdzie niewiasty tkały namiotowe świątyńki dla świętego pala.
                  (2 Królów 23:10-15) 10 I sprawił, że Tofet w dolinie synów Hinnoma przestało się nadawać do oddawania czci, by nikt nie przeprowadzał swego syna ani swej córki przez ogień dla Molocha. 11 Sprawił też, że konie, które królowie Judy oddali słońcu, przestały wchodzić do domu Jehowy obok jadalni dworzanina Natan-Melecha, znajdującej się w portykach; a rydwany słońca spalił w ogniu. 12 Ołtarze zaś, które były na dachu górnej komnaty Achaza, wykonane przez królów Judy, oraz ołtarze wykonane przez Manassesa na dwóch dziedzińcach domu Jehowy król zburzył, po czym je tam zdruzgotał i proch ich wrzucił do doliny potoku Kidron. 13 A wyżyny znajdujące się naprzeciwko Jerozolimy, po prawej stronie Góry Zagłady, które Salomon, król Izraela, zbudował dla Asztarte, obrzydliwości Sydończyków, i dla Kemosza, obrzydliwości Moabu, i dla Milkoma, obrzydliwości synów Ammona, król uczynił nie nadającymi się do oddawania czci. 14 I potrzaskał święte słupy, i pościnał święte pale, a ich miejsce zapełnił kośćmi ludzkimi. 15 Również ołtarz znajdujący się w Betel, wyżynę uczynioną przez Jeroboama, syna Nebata, który przywiódł Izraela do grzechu, nawet ten ołtarz i wyżynę zburzył. Następnie spalił tę wyżynę; starł ją na proch i spalił święty pal.
                  Ezechiel utrwalił bardzo ważną informację dotyczącą przyczyny bałwochwalstwa i w którym roku się ona pojawiła.A więc od roku 607 p.n.e dodając 390 lat dochodzimy do roku 997 p.n.e w którym to Jeroboam zbudował ołtarz w Betel .A rok 997 p.n.e jest znamienny dla chronologii biblijnej ponieważ w tymże roku zmarł Salomon a po jego śmierci doszło do podziału królestwa na 2 części .

(Ezechiela 4:5) 4 „Ty zaś połóż się na lewym boku i złóż na nim przewinienie domu izraelskiego. Według liczby dni, w ciągu których będziesz na nim leżeć, poniesiesz ich przewinienie. 5 A ja podam ci lata ich przewinienia według liczby trzystu dziewięćdziesięciu dni; i poniesiesz przewinienie domu izraelskiego. 6 I dopełnij ich. (...)Dzień za rok, dałem ci dzień za rok. 7 I obnażywszy swe ramię, skierujesz oblicze na oblężenie Jerozolimy, i prorokuj przeciwko niej.
                  (1 Królów 12:25-30) (...)A Jeroboam zbudował Szechem w górzystej okolicy Efraim i w nim zamieszkał. Potem wyruszył stamtąd i zbudował Penuel. 26 I Jeroboam zaczął mówić w swym sercu: „Teraz królestwo wróci do domu Dawida. 27 Jeżeli ten lud dalej będzie chodził, aby składać ofiary w domu Jehowy w Jerozolimie, to i serce tego ludu na pewno wróci do ich pana, Rechoboama, króla Judy; i zabiją mnie, i wrócą do Rechoboama, króla Judy”. 28 Toteż król zasięgnął rady i uczynił dwa złote cielce, i rzekł ludowi: „To dla was za dużo, byście mieli chodzić pod górę do Jerozolimy. Oto twój Bóg, Izraelu, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej”. 29 Potem umieścił jednego w Betel, a drugiego postawił w Dan. 30 I rzecz ta stała się przyczyną grzechu, i lud zaczął chodzić przed tego jednego — aż do Dan.

Salomon panował nad Izraelem 40 lat - (1 Królów 11:42) 42 A dni, w których Salomon panował w Jerozolimie nad całym Izraelem, było czterdzieści lat.
                  W czwartym roku swego panowania rozpoczął budowę świątyni dla Jehowy - (1 Królów 6:1) 6 A w czterysta osiemdziesiątym roku po wyjściu synów Izraela z ziemi egipskiej, w czwartym roku, w miesiącu Ziw, to znaczy w miesiącu drugim, po tym, gdy Salomon został królem nad Izraelem, przystąpił do budowy domu dla Jehowy.

997p.n.e (śmierć Salomona ) + 40 lat= 1037 p.n.e . Budowę świątyni Salomon rozpoczął w 4 roku swego panowania , czyli w 1033 p.n.e, w 480 lat po wyjściu Izraelitów z Egiptu .

Biblia jest dostępna i zrozumiała dla każdego człowieka .Nie trzeba być asyriologiem ,egiptologiem ,czy uczonym by poznać prawdę . Wystarczy umiejętność czytania ze zrozumieniem , a ta umiejętność dostępna jest dla 99.99% mieszkańców ziemi .

• abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 10.01.10, 16:04
                    A skoro rok 607 p.n.e wg,chronologii biblijnej jest prawidłowy to rok 1914 n.e też jest prawidłowy .
                    Od roku 1914 na ziemi rozpoczęto szereg długofalowych działań mających na celu całkowity rozbiór chrześcijaństwa a potem pozostałych systemów religijnych mających swe korzenie w Biblii :islamu i judaizmu . Celem jest usunięcie obecnych systemów religijnych i zastąpienie ich jednym ogólnoświatowym kultem Lucyfera.
                    Na szczęście tak się nie stanie . W Armagedonie zginą wszyscy którzy świadomie i z rozmysłem popierali i upowszechniali ten niegodziwy szatański kult.
                    Armagedon - oznacza koniec świata podległego niegodziwemu Szatanowi . Kiedy on nastąpi? O tym zadecyduje sam Jehowa.
                • abu-se Re: "koniec świata" ze zmieniającymi się datami: 12.01.10, 07:20
                  napisałem:

- dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza w 457 lub 455 przed Chr. (Ne
                  > 2,1-8) . Jeśli przyjmiemy ,że Dekret Artakserksesa wydany dla Nehemiasza
                  > został w 457p.n.e to śmierć Jezusa Chrystusa przypadłaby w roku 30 n.e zgodnie
                  > z
                  > proroctwem z księgi Daniela 9:24-27 .Jeśli przyjmiemy ,że Dekret Artakserksesa
                  > wydany dla Nehemiasza został w 455p.n.e to śmierć Jezusa Chrystusa przypadłaby
                  > w roku 33 n.e zgodnie z proroctwem z księgi Daniela 9:24-27

Z dwóch dat śmierci Jezusa Chrystusa 30n.e i 33n.e jedna jest prawdziwa. Która? Prawdziwa data śmierci Jezusa Chrystusa to 14 Nissan 33n.e . Dlaczego? Dlatego,że tylko ona wskazuje na rok 539p.n.e .A jak wiemy z historii jest to data zdobycia Babilonu przez Cyrusa

29 n.e (483 lata z proroctwa o 70 tygodniach z księgi Daniela 9:24-27) - 483 lata = 455p.n.e
                  (został wydany Dekret Artakserksesa dla Nehemiasza . Był to 20 rok panowania Artakserksesa) 455p.n.e+ 20 lat= 475p.n.e . Od tej daty odejmijmy 7 lat .Otrzymamy 468p.n.e rok w którym został wydany dekret Artakserksesa dla Ezdrasza o wznowieniu prac przy odbudowie świątyni . Między dekretem wydanym przez Dariusza o wznowieniu prac przy odbudowie świątyni a wstrzymaniem prac w tejże świątyni, wstrzymaniu które nastąpiło w pierwszym roku panowania Artakserksesa, dokładnie upływa 46 lat .
                  474 p.n.e + 46 lat (ew.Jana 2:20): „Tę świątynię budowano czterdzieści sześć lat...)= 520 p.n.e (dekret Dariusza:Ezd 5,3-7).
                  Od roku 537p.n.e do 520 p.n.e - przerwano prace przy odbudowie świątyni w Jerozolimie . Na mocy dekretu Cyrusa z 538 r. przed Chr. (Ezd 1,1-4)repatrianci Żydowscy powracają do Jeruzalem. W drugim roku po powrocie zostaje postawiony fundament pod świątynię i to właśnie w tym roku upłynęło 70 lat wg.proroctwa Jeremiasza 25:8 .

Biblia zawiera szereg proroctw które są świadectwem objawienia woli Boga i Jego zamierzeń. Proroctwa te świadczą o tym ,że Biblia jest księgą godną zaufania .

W czasopiśmie "Strażnica z 1987 wydanym przez Świadków Jehowy napisano jakiemu celowi służyły i służą proroctwa:

" Na początku buntu człowieka Jehowa wypowiedział proroctwo, które potomkom Adama i Ewy dawało nadzieję. Wyjawił, że nadejdzie wybawca, „nasienie”, które zniszczy Szatana i jego pomiot (Rodz. 3:15). Późniejsze proroctwa dopomogły w zidentyfikowaniu tego obiecanego „nasienia”, czyli „pomazańca” Bożego, i wyjaśniły, że odegra on główną rolę w spełnieniu zamierzeń Bożych (Ps. 2:2; 45:8, Biblia warszawska; Izaj. 61:1).
                  Tak więc nadrzędnym celem proroctw było powiadomienie o zamysłach Bożych oraz umożliwienie rozpoznania wspomnianego „pomazańca”, czyli „Chrystusa”, który je miał zrealizować. Wybrańcem tym okazał się Jezus, toteż anioł Jehowy oświadczył przy pewnej okazji: „Bogu oddaj cześć, bo właśnie dawanie świadectwa o Jezusie inspiruje do [albo: jest duchem] prorokowania” (Obj. 19:10). Wypowiedź ta naświetla dwie sprawy. Po pierwsze: żaden głosiciel prawdziwych proroctw nie będzie wymagał, aby mu oddawano cześć, gdyż należy się ona jedynie Jehowie Bogu (Mat. 4:4; Jana 4:23, 24).

Po drugie: ostatecznym celem każdego prawdziwego proroctwa musi być ujawnienie wydarzeń i faktów związanych z Jezusem. Odpowiada to wyznaczonej mu przez Jehowę doniosłej roli w spełnieniu Jego zamierzenia, dotyczącego uświęcenia imienia Bożego i przywrócenia ziemi właściwej pozycji w ustanowionym przez Niego porządku rzeczy (Jana 14:6; Kol. 1:19, 20).

Z tego powodu natchnione orędzia od Boga wskazywały przede wszystkim na Jezusa. „Duchem”, czyli treścią i celem takich prawdziwych proroctw, było składanie o nim świadectwa.

Ponadto spełnienie się ich na Jezusie potwierdziło, że wszystkie są wiarogodne. Właśnie dlatego Biblia mówi, że `prawda nastała za pośrednictwem Jezusa Chrystusa’. „Bo obietnice Boże, ile ich było, w nim znalazły swoje `Tak’” (Jana 1:17; 2 Kor. 1:20, Bw; Dzieje 10:43; 28:23)....."

Tak więc biblijne proroctwa odnoszące się do roku 607 p.n.e czy 1914 n.e służyły nie po to żeby zakładać nowe religie.

"(...) Po prostu uaktualniały jedyną prawdziwą religię i wskazywały na przyszłe urzeczywistnienie zamierzeń Jehowy. Spełnianie się ich stanowi dowód Jego niezrównanej mocy i Boskości, potwierdzając, że tylko On może przepowiedzieć wydarzenia setki lat naprzód i dokładnie je zrealizować (Izaj. 41:21-26; 46:9-11)(...) - fragment ze "Strażnica" wydanej w roku 1987 przez Świadków Jehowy .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka