titucona 15.02.10, 18:41 NA PRAWDĘ NIE WIEM CO POWIEDZIEĆ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bolo Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 77.252.99.* 15.02.10, 19:02 Jak to co? Niewidzialna ręka rynku! Nie chcieli w Zielonej Górze, to będą mieć na Podkarpaciu. Proste. Osobiście chrzanię wartości artystyczne, mnie się płaskorzeźba w Ochli podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanno Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 19:44 Miejscowa koteria "artyzdów" jak każda sitwa nie znosi konkurencji. W czasach gdy rządził u nas socjalizm wszystkie dzieła były bezcenne, w przeciwieństwie do zgniłego zachodu gdzie o ich wartości decydował rynek. Mamy kapitalizm i rynek zweryfikował ten określany przez miejscowe elity kicz sumą o której miejscowi twórcy mogą tylko marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjk Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.xdsl.centertel.pl 15.02.10, 19:59 mam nadzieje, ze kopara opadla wszystkim ktorzy sie z tego wysmiewalli. byla wsrod nich tez gazeta wyborcza. okazalo sie ze bylo warto. dobrze dla papiny! w gw i zg frajerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grysik Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 94.75.121.* 15.02.10, 21:00 Po co gazetka o tym pisze, skoro] nie pomogła aby dzieło zostało w Zielonej Górze. Staliście obok. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.10, 07:33 Zgadzam się z Tobą całkowicie,to są 'artyzdzi'w 100%.Szukał frajerów na kupno tej tandety.A ilu czuje się przez miego 'wydymanych'?Pewie jest ich sporo-są to tzw sponsorzy.Teraz sam będzie płacił za materiał na swoje dłubanie,juz nikogo nie wyślizga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detergent Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.10, 07:22 Mógłby emerytowany wojskowy oddać rzeźbę Zielonej Górze nieodpłatnie jako dług wdzieczności za emeryture w wieku 50 lat. Nie rzeźbił jej zadarmo na jego emeryrurę pracuje społeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
buwybaw Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwaldem 15.02.10, 22:36 Dzieki Bogu ze ta amtorszczyzna wyjechala z Ziemi Lubuskiej. Wiekszego tupetu niz Papina ma to juz chyba nei mozna miec. Co by bylo gdyby kazdy chcial wcisnac soje hobby bu kupiono je za publiczne pieniedza. I bardzo dobrze ze rynek zadzialal, tak wlasnie powinno byc. Z jakiej racji z moich podatkow mam finansowac jakies amatorskie zachcianki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatiana Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 94.75.121.* 15.02.10, 22:48 Bogu niech będą dzięki, że to pseudo dzieło opuściło nas i pojechało w siną dal. Problem sam się rozwiązał, a na Podkarpaciu zimy są ciężkie więc i drewna pewnie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo ziemia... Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.217.146.194.generacja.pl 16.02.10, 02:11 Na jakiej ziemi? Bo nie bardzo zrozumiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 212.109.153.* 15.02.10, 23:22 Panie Janie! Gratuluję Panu pracowitości i skromności. Włożył Pan w tę rzeźbę dużo pracy i nerwów i cieszę się, że ktoś docenił Pana pracę. Myślę, że jeszcze kiedyś o tej rzeźbie usłyszymy i myślę, że z czasem zostanie ona doceniona w większym stopniu niż obecnie i przez bardziej rozumnych ludzi niż Ci, wypowiadający się na forum. Gratuluję ukończenia pomimo przeciwności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sly Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 80.48.6.* 15.02.10, 23:44 Ja również gratuluję. Mnie się Bitwa podobała i to bardzo, a widziałem ją niemal 2 lata temu i już wtedy oczy klękały! Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, choćby na złość kilku malkontentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czujny wyborca Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 23:51 Gratuluję mądrości i rozsądku naszym radnym.Pamiętam i to dobrze jak w ostatnich wyborach do samorzadu wspomniany pan Jan usiłował zostać radnym,no i nie został:)Dziś wiadomo czyj interes miał na myśli:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.radziszewski Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwaldem 16.02.10, 02:57 Gdzie dzieci z Gawłuszowic będą miały teraz wuef? Odpowiedz Link Zgłoś
jany44 Radni przegrali bitwę pod Grunwaldem 16.02.10, 08:45 Jaki koń jest każdy widzi. Radni Zielonej Góry niestety nie dorośliście do rządzenia. Dla was rządzenie to tylko fajne dodatki do jakiś tam emerytur, rent, wcześniejszych nauczycielskich, milicyjnych itp. Świat zasuwa jaguarami a wy ciągle tymi zardzewiałymi maluchami. Czekałem tylko na decyzję o odrzuceniu przez radnych ZG pracy (piszę specjalnie pracy a nie dzieła) Pana Janka Papiny aby przekonać się do samego końca, że już nigdy więcej na nikogo z tego towarzystwa zwanego dumnie rajcy zielonogórscy nie zagłosuję w wyborach samorządowych. Radni, wy do końca nie zrozumieliście, że we współczesnym świecie, zamiast jakiś tam wielkich dzieł liczą się fakty i rzeczy ciekawe tu i teraz, które lepiej ludzi rajcują i promują miejsca niż wydumane "dzieła artystyczne". A "artystom" zielonogórskim, którzy są raczej specjalistami "od artretyzmu" niż "artyzmu" życzę aby jeszcze lepie promowali się w świecie niż dotychczas. Jedyny Prezydent tego miasta Janusz Kubicki, chociaż to nie mój faworyt, wykazywał się dobrym wyczuciem chwili i refleksem w sprawie "Bitwy pod Grunwaldem". Nie wiem czy radni przeczytali mój komentarz do sprawy Papiny napisany dwa lata temu, gdzie przytaczałem na forum przykład słowackiego Betlehejm, gdzie prosty rzeźbiarz, żaden tam artysta wydłubał w drewnie olbrzymi ruchomy obraz, w którym znalazły się sceny ze zwykłego życia człowieka. I to jest, mówiąc kolokwialnie "hicior", który wypromował te małe miasteczko na całą EUropę a nawet świat. A radni ZG mając podobną możliwość jedynie potrafili występować o opinię czy jest to dzieło artystyczne, chociaż z ich życiorysów wiadomym jest, że olbrzymia większość z nich nie potrafiłaby odróżnić dzieła od działa. Niestety dochodzę do wniosku tak jak inni mieszkańcy, że źle zainwestowaliśmy w polityków, którzy potrafią zazwyczaj tylko coś zepsuć a najważniejsze dla nich jest aby tylko o nich mówiono w mediach w stylu: "to ja, ja, właśnie ja". Radni, chcecie tworzyć kawałek świata a budujecie zaścianek. Zresztą co to za radni, którzy aż 12 lat debatowali jak zbudować aquapark i halę widowiskowo-sportową a w tym czasie kilkakrotnie mniejsze miasteczka już ten temat załatwiły bez zbędnych i nadętych politycznych "debat". Chciałbym aby przy kolejnych wyborach społeczeństwo ZG odnotowało sobie aktualne nazwiska radnych i "podziękowało" tej niby władzy. Widzę z pozycji niezaangażowanej politycznie, że jedynym pragmatykiem na dzień dzisiejszy są prezydenci Kubicki i Kaliszuk bo pierwszy czuje tego bluesa a drugi umie grzebać w kasie UE z korzyścią dla miasta. Myślę, że czas na zmiany w systemie prawa samorządowego w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców i należałoby wyprowadzić rady miejskie a pozostawić władzę wybieraną w jednomandatowych okręgach wyborczych ale tylko czysto wykonawczą. Wtedy posuniemy się do przodu a nie będziemy dreptać w miejscu. A na koniec pytanie do obecnych "zapracowanych" radnych: "Jakie macie "pomyśły" na rozwój obszaru ZG bo ja widzę, że nie macie żadnego a brak obszarów do rozwoju zastopuje miasto i "wywiezie" podatki do Gminy zielonogórskiej. To najważniejszy temat dla ZG na 25 lat a wy niczego nie robicie i myślicie pewnie, że to miasto jest z gumy. Widzę, że nie tylko przegraliście "Bitwę" Papiny ale także bitwę o rozwój Zielonej Góry. A za to się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Do jany44 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.10, 09:06 Ty jany trzeba było zrobić zrzutkę i odkupić 'to to 'od Pana Janka :))No podobno wielu,wielu ludziom się podobało??Pytam gdzie problem?Takich jak ty nazywa się;"SZCZODRY DZIAD.. ALE Z CUDZEJ TORBY":))Nie mam nic przeciwko temu abyś wydawał swoje pieniądzena co tylko zechcesz ale od pieniędzy podatników Tobie wara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jany45 Re: Radni przegrali bitwę pod Grunwaldem IP: 94.75.121.* 17.02.10, 21:12 Widzę z pozycji niezaangażowanej politycznie, że jedynym pragmatykiem na dzień dzisiejszy są prezydenci Kubicki i Kaliszuk bo pierwszy czuje tego bluesa a drugi umie grzebać w kasie UE z korzyścią dla miasta. Ot niezaangażowany jany 44.Popieram sld ale zasadniczo nie jestem zaangażowany,bahahaha.Dziur w drogach od cholery a czerwony Kubicki za 350 tys. chciał to kupić? A to jany 44 na forum czytały? Gość: czujny wyborca 15.02.10, 23:51 Odpowiedz Gratuluję mądrości i rozsądku naszym radnym.Pamiętam i to dobrze jak w ostatnich wyborach do samorzadu wspomniany pan Jan usiłował zostać radnym,no i nie został:)Dziś wiadomo czyj interes miał na myśli:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwaldem 16.02.10, 09:23 Malarstwo Jana Matejki też było krytykowane , zresztą jest krytykowane po dziś mdzień przez krytyków malarstwa, a to za brak perspektywy, a to za błędy rzeczowe np. miecz Witolda pochodzący z innej epoki, a to za przesadne przeładowanie itp itd . Wielu tzw artystów malarstwo mistrza Matejki określa mianem kiczu... Nie chcę wypowiadać się na temat"dzieła" pana Papiny, bo też uważam je bardziej za twórczość ludową, ale przecież artyści ludowi są wystawiani. Dlaczego Zielona góra nie mogła zafundować sobie tego tzw kiczu aby go po prostu zatrzymać chociażby po to by uczcić 600 rocznicę zwycięstwa nad zakonem krzyżackim... ot taki patriotyczny gest... W czym, przepraszam lepszy będzie kiczowaty Bachus, lub inne dzieła osób z artystycznymi dyplomami, których jedyną wartością jest wartość materiału , z którego powstały, a i to obniżona przez uszkodzenia powstałe wskutek działania tzw artysty... Różnica pomiędzy tworem pana Papiny , a "arcydziełami" tzw artystów polega przede wszystkim na tym , że do oglądania jego płaskorzeźby byli przynajmniej chętni ... A tak na zakończenie- czyż Panorama Racławicka nie jest jednym wielkim kiczem? A jednak każdy chciałby ją mieć u siebie. I to by było na tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.uz.zgora.pl 16.02.10, 10:30 sala gimnastyczna w gminnej podstawowce...;-) zaiste godne miejsce dla ekspozycji tak wielkiego dziela. i ciekawe, ze papiniak jeszcze czuje sie zwyciezca. czyli chodzilo mu w zasadzie o kase a nie o losy swego dziela. gdybym przebil jego mecenasa i dal mu wiecej by kupic i spalic to tez czulby sie zwyciezca? owszem - artysci ludowi to tez kultura. ale papina wszystkich terroryzowal swoja "sztuka" - i to go w moich oczach dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
v.t.s Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal 18.02.10, 18:29 jeszcze tylko olejnicą się pizgnie i będzie super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 02:21 Muzeum kiczowatych szopek ruchomych jest jedną z atrakcji turystycznych Kotliny Kłodzkiej. Ludzie chcą to bardziej oglądac niż dzieła pod tytułem " krzesła i rury w dziecięcym wózku " tzw. wielkich artystów. Owi artyści bez szczodrek państwej kiesy byliby niczym. W Kowarach powstało muzeum miniatór zabytków Dolnego Śląska. Opłacalny kicz w połączeniu z setkami zwiedzających... Żyjmy dalej nadzieją na cud, który ma się zdarzyć na ziemi lubuskiej. Cud turystyczno-gospodarczy - lubuski kicz cyli nic. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal 17.02.10, 22:31 papi, zgadzam się często z Twoimi opiniami, ale nie w tym przypadku. Kicz musi mieć swój urok, a dzieło Papiny, nie posiada go za grosz. Dla mnie żenująca jest jego postawa, najpierw rozpoczyna pracę, zapowiada, że książę Witold będzie miał jego twarz (cóż za skromność...) a później szuka nabywców, którzy za okrągłą sumkę muszą sfinansować jego hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 01:55 Niepochlebne opinie o człowieku serwowane przez innych, nie zawsze muszą być prawdziwe. Często są wynikiem typowej zazdrości i zawiści nieudaczników lub też bronią tzw. Pseudo-polityków. Dlatego też nie chcę się wypowiadać na temat postaw i charakteru pana Papiny, tym bardziej że zupełnie nie znam gościa. A strzępki wiadomości o nim, nie upoważniają mnie do tego. Co do jego pracy; zgoda króliczku, może to i jest kicz; ale ten kicz wzbudza dość spore zainteresowanie. I chyba w tym wszystkim o to właśnie chodzi ! Promocja regionu to nie tylko czcza gadanina, ale także zainteresowanie ludzi „czymś „ co zmusi ich do przybycia i pozostawienia tu pieniążków. Życie. W Nowej Soli istnieje kiczowaty Park krasnala, który pomimo braku urody porównywalnego z warszawskimi łazienkami, jest magnesem ściągającym wiele osób, także z poza województwa. Jest promocja miasta ? Jest. Może nie najwyższych lotów, ale jest. Dlatego uważam sympatyczny króliczku, że kicz Papiny mógł być małym fragmentem całości składającej się na promocję tego grajdoła ? A gdy słyszę ile wydają lekką ręką samorządy na beznadziejne analizy i szukanie marki, tym bardziej utwierdzam się w swoim przekonaniu. Dziwne jest, dlaczego zielonogórsko-lubuscy dyplomowani zawodowcy z uprawnieniami do krytyki nie podjęli się podobnego wielkością wyzwania ? Czyżby bali się brakiem zainteresowania ich zawodową sztuką ? Podobnie też zachowują się dobrze płatni i odpowiedzialni za promocję tego grajdoła urzędnicy oraz politycy. Krytyka i ciągłe ględzenie o lubuskiej dupie maryni przy całkowitym braku na "pomysł i wielkość" jest najwygodniejsze. Może dla innych to bzdety, ale takie jest moje zdanie w tym temacie…. Pozdrawiam newsbar.pl/585/sprowadzcie-plaskorzezbe-do-olsztyna www.makbet.pl/artykul/128/rzezba-o-wadze-15-ton-w-cenie-600-tysiecy/2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 11:52 Dolnośląskie strefy kiczu, których mogą pozazdrościć zabiurkowi animatorzy lubuskiej turystyki mają się dobrze. Ludziska przyjeżdzają, kupują nie tak tanie bilety i z chęcią ogladają ten kicz. Bo chcą !!! A to co wydłubał Pan Papina, można było potraktować jako zaczątek czegoś większego. Może i kiczu, ale bardziej opłacalnego niż niekończące się debaty o losie dupy Maryni w lubuskim turystycznym raju. www.muzeumzabawek.pl/muzeum-1106-wystawy-czasowe-3.html www.park-miniatur.com/ www.e-karpacz.pl/karpacz_western.php Lubuszanie (????) dalej niech debatują i bujają w obłokach marzeń, o wielkiej turystyce. A ta często zaczyna się właśnie od kiczu…. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Do papi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.10, 12:45 Nie wytrzymujesz i dwa wpisy 'walisz' pod rząd?:)Tandetę promujesz i idiotę z siebie też robisz.Twój pierwszy wpis-MINIATUR-zapamiętaj!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Do papi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 12:57 Tak jest; wielka sztuka zagości na lubuskie salony. Elyty lubuskie w gumofilcach nie lubią tandety bo się jej wstydzą, ale jak jadą do Londyna czy Paryża to jak wieśniaki biegają pomiędzy woskowymi kiczami. To trzeci wpis . Promuję tandetę i co ? Zapromuj wielką sztukę, zrób coś by ta zaowocowała . Albo siedz w swoim sklepiku lub za biurkiem urzędu marzeń i rób tandetne kulki w nosie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do papi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.10, 13:07 Wytknąłem Ci błąd ortograficzny,a Ty szału dostajesz ha ha ha.Idz do 'swojej rzezbiarni panie oficyjerze':)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Do papi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 13:17 Ależ skąd, zadnego szału. Pełny spokój i relaksik. Trochę spienia mnie ciągłe ględzenie i krytykowanie czegoś lub gogoś za to, że coś zrobił. Może to i kicz, ale podparty pomysłem - mógłby być dochodowym. kultura.wp.pl/title,Muzeum-Kiczu-w- Warszawie,wid,11625364,cwicz_kicz.html?ticaid=19a8e www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=34759 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Do papi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 13:04 Co do pierwszego wpisu z byczkiem " miniat ó r ". Ot, zwykła i niezamierzona pomyłka. To był czwarty, albo piąty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do papi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.10, 13:16 cyt"Ot,zwykła i nie zamierzona pomyłka".??? PANIE OFICERZE ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Do papi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 13:28 ...niezamierzona, ot co. Panie mądry ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do papi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.10, 13:49 Zadziwiająca jest Twoja łatwość tłumaczenia się z błędów.Pleciesz też coś o promowaniu regionu poprzez promowanie tandety zwanej 'Grunwald 'Jedyne co zwraca uwagę to Twoja głupota z uporem 'promowana 'na forum. Nie pozdrawiam i nie oczekuję odpowiedzi. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Do papi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 15:41 Twoje pozdrowienia mam głęboko w czeluściach mojej dupy, która warta jest więcej niz twoja mądrość. Twoja łatwość wytykaniu komuś błędów i krytykanctwo świadczy, że jesteś zwykłym przemądrzałym i zazdrosnym bufonem. A może zazdrosny o kapuchę za kicz Papiny? Nieee ???!!! Zapamiętaj więc - tandeta zwana Grunwald jest o wiele ciekawsza i więcej warta , niż twoja wiedza o jakiejkolwiek sztuce. Zauważ, że całe Las Vegas to jeden wielki kicz z kiczowatą architekturą i sztuką. A jednak wielce dochodowy jest ten kicz...No nie ???!!! Krasnal zwany ogrodowym kiczem też może promować i przynośić zyski. Sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejski podatnik Re: Oj papi papi...... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.10, 09:11 Z zadziwiającą zawziętością brniesz w idiotyzmy,puszczają nerwy?Dwa wpisy dokonane pózną nocą o czymś świadczą:)Jakiś neurolog jest ci potrzebny.....przecież normalny człowiek o tej porze zwykle śpi w najlepsze.Ksywka jaką się posługujesz też jakoś dziwnie się kojarzy.Jasno z twoich wypowiedzi wynika ze chcesz obrażać wszystkich za to że mają inne zdanie. Mnie tylko interesuje co ma teraz do powiedzenia wspomniany pan swoim "mecenasom" którzy konkretnymi działaniami(pieniędzmi,materiałami,promocją) go wspierali ?O ile wiem lista tych instytucji jest spora.Grunwaldu juz nie ma,dalsza dyskusja na ten temat będzie tylko biciem piany...Jednak pozostaje pytanie o moralmość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Oj papi papi...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 14:58 >>>...Mnie tylko interesuje co ma teraz do powiedzenia wspomniany pan swoim "mecenasom" którzy konkretnymi działaniami (pieniędzmi,materiałami,promocją) go wspierali ?...<<< A mnie nie. Nie interesuje mnie co mówił i co powie, a też to co mówili inni z którymi rozmawiał. W tym wszystkim widać wyrażnie, że do konkretnych rozmów nikt nie dorósł czego efekty widać w tym województwie. Cóż, jakie rozmowy takie działanie i taki region. Osobiście ( jest to moje zdanie ) żal mi tylko tego kiczu, który mógł być ciekawostką i pewnym elementem większej całości w promocji tego grajdołka. Za kilkaset baniek wydanych lekką ręką dowiemy się od zawodowych konsultantów , że rozpolnawalność lubuskiego to wino, Odra , S 3 i nietoperze. Kosztowna promocja , czyli kicz dający nic. Neurolog mi nic nie pomoże .... Odpowiedz Link Zgłoś
zielonogorek_maly Re: Oj papi papi...... 21.02.10, 17:26 papi: > Muzeum kiczowatych szopek ruchomych jest jedną z atrakcji > turystycznych Kotliny Kłodzkiej. Ale czy któryś z twórców tych szopek domagał się za to publicznych pieniędzy ?! papi: > W Nowej Soli istnieje kiczowaty Park krasnala, Bo Nowa Sól to krasnalowe zagłębie ! Więc taki park czy nawet muzeum jest tam jak najbardziej na miejscu, i może promować miasto, jesli taką ochotę mają jego mieszkańcy, i z krasnalami chcą być kojarzeni... Ale co wspólnego ma Bitwa Pod Grunwaldem z Zieloną Górą ? ! ! ! papi: > żal mi tylko tego kiczu 1- to powiedz to prosto w twarz Papinie że dzieło jego życia to kicz ... 2 - jak ci żal to kup ! ale za swoje pieniądze, nie nasze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: Oj papi papi...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 19:43 Polecam zgłosić problem do wielkich artystów tego świata, a ci stworzą dzieło godne lubuskiej racji stanu i stolicy winem przednim słynącej na świat cały. A czekając na ich efekty, warto postawić na Rynku drewnianą beczkę pełną kwasiora i wmawiać ludzkości, że lubuskie = Bordeaux. Myślę, że nie warto ciągnąć dalej tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonogorek_maly Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwaldem 21.02.10, 17:20 jany44: > przykład słowackiego Betlehejm, gdzie prosty rzeźbiarz, > żaden tam artysta wydłubał w drewnie olbrzymi ruchomy obraz, > w którym znalazły się sceny ze zwykłego życia człowieka. > I to jest, mówiąc kolokwialnie "hicior", który wypromował te małe > miasteczko na całą EUropę a nawet świat. No i właśnie o to chodzi , jany44, że tam tam prosty rzeźbiarz STWORZYŁ coś nowego, ciekawego, nieporównywalnego, a nasz cwaniak tylko SKOPIOWAŁ klasyka i domaga się żeby miasto, CZYLI MY !, mu zapłaciło... ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detergent Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.10, 07:31 społeczeństwo już mu zapłaciło na jego emeryturę w wieku 50 lat za służenie w wojsku. Jakoś powinien ten dług wobec społeczeństwa spłacić. Rzeźbanie jest dziełem artystycznym to raczej ludyczna interpretacja dzieła innego artysty. Tłumy do Ochli nie waliły aby ją obejrzeć. Żadnych korzyści dla społeczności zielonogórskiej. Jakoś nie mam ochoty na utrzymywanie 50 latków i opodatkowywania się na rzecz zabijania ich wolnego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
necesse Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwaldem 31.03.10, 00:57 Brawo, panie Janie ! Gratuluję sukcesu. Dobrze, że są tu ludzie nieszablonowi i potrafiący realizować swoje pasje, świat dzięki temu jest barwniejszy :) Miejsca na nim jest dość i dla miłośników kiczu , i sztuk przepięknych- po co te przepychanki w komentarzach ? A że do pomocy w zrealizowaniu swojego marzenia potrafił Pan przekonać tylu sponsorów, tym bardziej gratuluję ! Szkoda, że płaskorzeźba nie została u nas, choćby jako ciekawostka turystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uks Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 09:24 Jaki sukces co Ty pieprzysz?Wyciągasz zaśmierdły, stary temat.Facet ma wszystkich w d...jedyne co go interesuje to jak by tu wyrwać kasę od podatników za swoje pożal się boże dłubanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ul Re: Jak rzeźbiarz Papina wygrał bitwę pod Grunwal IP: 89.229.103.* 01.04.10, 23:44 .edupek Odpowiedz Link Zgłoś