Gość: qw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 21:41 Bardzo ciekawe publikacje(kilka wariantów). gregry.w.interia.pl/ (adres trzeba wpisac dokladnie tak jak podałem) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fridjof Re: KONCEPCJA NOWEGO PODZIAŁU ADMINISTRACYJNEGO. 22.03.04, 21:53 bardzo ciekawe, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislavius Re: KONCEPCJA NOWEGO PODZIAŁU ADMINISTRACYJNEGO. IP: 156.17.52.* 23.03.04, 11:50 Ciekawe. Jednak ból polega na tym, że jedyny optymalny, historycznie ukształtowany podział jest nie do zaakceptowania przez wiele środowisk, a każde z nich kieruje się innymi racjami, najczęściej lokalnymi partykularyzmami. Jeśli chodzi o mnie, to nie podoba mi się to, że zignorowałeś historyczne granice Śląska w jego płn - zach. części ("powiat zielonogórski"). Jeśli wyrzucasz z katowickiej konurbacji 6 miast historycznie związanych z Górnym Śląskiem (Sosnowiec i reszta), to wyrzuć także Bytom, który podobnie jak Częstochowa przynależy do Małopolski, a Piastowie śląscy nabyli go dopiero w XVI w., co możesz sprawdzić w każdej encyklopedii. Poza tym co za region "Nadwiślański"? A Warszawa, czy Gdańsk to nie są nad Wisłą? A gdzie podziałeś Małopolskę - jedną z historycznych ziem, od której zaczęło się zjednoczenie Polski? Nie wspomnę już o historycznym Podlasiu, czy Ziemii Lubelskiej i paru innych krainach historycznych! Czemu używasz niepolskiego słowa "region" (tak wnoszę z zastosowanych przez Ciebie nazw: "Wielkopolski, Śląski, Wiślański" itd.? Czyż nie piękniej byłoby mówić (i pisać) "KRAINA": Śląsk, Małopolska, Wielkopolska, itd.? Jednym słowem: zatrzymałeś się "w pół drogi"- kierunek dobry, ale zabrakło konsekwencji, bo po tym co załączyłeś, o brak wiedzy posądzić Cię nie można! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bresl@u Re: Śląsk zjednoczony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 11:40 Powrót do zjednoczonego Śląska. www.republika.pl/maugola/granice.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslau Re: MAPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 11:43 www.republika.pl/maugola/granice.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wro Re: MAPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 11:44 www.republika.pl/maugola/granice.jpg Odpowiedz Link Zgłoś