Dodaj do ulubionych

piekna Zielona Gora

IP: *.acn.waw.pl 08.06.04, 11:13
Tyle tu czytam ze sie ludziom w naszym miescie nie podoba. A moze napiszmy, co jest w tym
miescie piekne, oryginalne i czym sie mozemy pochwalic. Ja zaczynam:

1. Wspaniale wzgorze winne z palmiarnia i widokiem rozchodzacym sie na cale miasto
2. Przepiekna starowka, ktora ZAWSZE goscie z innych miast zachwalaja
3. Dookola lasy, lasy i jeszcze raz lasy. A ze miasto jest dosc male, to zewszad jest do tego lasu
blisko.
4. Winobranie - tygodniowy, zielonogorski jarmark
5. Nasze tradycje winiarskie, ktore chyba sie powoli odradzaja.
6. Doskonale tereny do jazdy na rowerze gorskim
7. Pobliski skansen, gdzie mozna wlasnorecznie maslo wyrobic
8. Zielona Gora jest zaglebiem kabaretowym.
9. Specyficzny klimat - jest u nas cieplej niz w pozostalej czesci Polski.
10. Zielonogorzanki sa najpiekniejsze ;)

KOCHAM MOJE MIASTO!
Obserwuj wątek
    • Gość: MrugOko Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.06.04, 11:25
      Ma fajną kolorową nazwę, która nie brzmi jak rodzaj jakiejś choroby ...

• Gość: okiu Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 14:27
        W porównianiu ze śmierdzącą kobylą górą czyli Gorzowem w Zielonce jest pięknie
        i ludzie są jacyś tacy milsi niż w tym zagłębiu kobylich głów!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: 1 Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.06.04, 15:17
          miało być o rzeczach ładnych
          • Gość: ania Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 15:27
            piękny uniwersytet :-)
            • fridjof Re: piekna Zielona Gora 08.06.04, 16:59
              urocza atmosfera na wielu imprezach dla wspaniałych Gości i Tubylców
              • kajka12 Re: piekna Zielona Gora 08.06.04, 17:31
                Jest w miarę ładne ale dużo by można było jeszcze zrobić ,aby je upiększyć za
                niewielkie pieniądze.Wystarszą dobre pomysły.
                • Gość: kicia Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.06.04, 18:23
                  np. wiecej hipermarketow w centrum miasta!!!!
                  • Gość: tx Re: piekna Zielona Gora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 19:27
                    Jest generalnie schludnie i czysto.Nawet bardzo czysto np. w porównaniu z
                    zasyfiałym goszofem -o ironio-wielkopolskim
                    • Gość: anka Re: piekna Zielona Gora IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 19:46
                      Gość portalu: tx napisał(a):

> Jest generalnie schludnie i czysto

nie przeginaj, chyba masz kłopoty ze wzrokiem i powonieniem, bo ostatnio w
                      Zielonce niezbyt miły fetor czuć przy zmianie pogody a to znak, że kanalizacja
                      w mieście pewnie jest w stanie rozsypki
    • Gość: gorzowiak Piekna? Bez przesady. IP: *.gorzow.mm.pl 08.06.04, 21:07
      1. Wzgorze? I owszem, ale porosniete jakimis zeschnietymi krzakami. Pamiarnia
      jest zasyfiałą jadłodajnią o standardzie "późny Gierek".
      2. Starówka? Chyba ze względu na STARE, zgrzybiałe kamienice z odpadającym
      tynkiem.
      3. To fakt. Zgadzam się. Miasto jest małe.
      4. Winobranie? Chyba kilka dni upajania się tanimi kwasami.
      5. Tradycje winiarskie? Mówisz o baniaku z winem u wujka w piwnicy?
      6. Racja. W żadnym innym mieście nie widziałem tylu polnych duktów.
      7. No tak. Tradycje wiejskie nie zanikają. W końcu zielonka to tak większa wieś.
      8. Znów zgoda. Twoja wypowiedź w tonacji kabaretowejo tym świadczy.
      9. Tego nie sprawdzałem, ale skoro tak mówisz.
      10. Rzecz gustu.

Epilog:
      Już widzę te syczące jadem i wulgarne wypowiedzi wiejskich
      zielonogórzan "równających" Gorzów z ziemią. Zwórćcie jednak uwagę, że to co w
      Gorzowie nieudane i brzydkie zawdzięczmy zielonej górze, która przez ponad 35
      lat piękniała i bogaciła się naszym kosztem. Na szczęście to już przeszłość.
      Teraz Gorzów jest w natarciu o czym świadczą decyzje inwestorów, a także
      wygrane batalie o instytucje o znaczeniu strategicznym, np. Sąd Administracyjny
      i siedziba oddziału TVP. Zapraszam do odwiedzenia nowoczesnych dzielnic
      mieszkaniowych z kolorowymi domami o ciekawej architekturze, centrami
      handlowymi, pełnymi zieleni, przecinanymi nowoczesnymi szerokimi arteriami pod
      którymi piesi bezpiecznie przechodzą korzystając z przejść podziemnych i
      schodów ruchomych. Czy zielona góra może się pochwalić jakimiś nowymi
      dokonaniami? Bo to "pianie" o tzw. starówce już mnie znudziło.
      • Gość: 1 koniec sielanki, świnia z chlewu spier... IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.06.04, 21:15
        a było tak miło aż się nie zebździło
        • Gość: tx Piękna Zielona Góra. IP: *.ztpnet.pl 08.06.04, 21:46
          Koleżanko Anka.To nie smród z kanalizy ,tylko od gorzowiaka
      • marcin_zielonagora NIE BĄDŹ ŚMIESZNY!!! 08.06.04, 21:45
        "1. Wspaniale wzgorze winne z palmiarnia i widokiem rozchodzacym sie na cale
        miasto
        2. Przepiekna starowka, ktora ZAWSZE goscie z innych miast zachwalaja
        3. Dookola lasy, lasy i jeszcze raz lasy. A ze miasto jest dosc male, to
        zewszad jest do tego lasu
        blisko.
        4. Winobranie - tygodniowy, zielonogorski jarmark
        5. Nasze tradycje winiarskie, ktore chyba sie powoli odradzaja.
        6. Doskonale tereny do jazdy na rowerze gorskim
        7. Pobliski skansen, gdzie mozna wlasnorecznie maslo wyrobic
        8. Zielona Gora jest zaglebiem kabaretowym.
        9. Specyficzny klimat - jest u nas cieplej niz w pozostalej czesci Polski.
        10. Zielonogorzanki sa najpiekniejsze ;)"

1. Wzgorze? I owszem, ale porosniete jakimis zeschnietymi krzakami. Pamiarnia
        jest zasyfiałą jadłodajnią o standardzie "późny Gierek".
        2. Starówka? Chyba ze względu na STARE, zgrzybiałe kamienice z odpadającym
        tynkiem.
        3. To fakt. Zgadzam się. Miasto jest małe.
        4. Winobranie? Chyba kilka dni upajania się tanimi kwasami.
        5. Tradycje winiarskie? Mówisz o baniaku z winem u wujka w piwnicy?
        6. Racja. W żadnym innym mieście nie widziałem tylu polnych duktów.
        7. No tak. Tradycje wiejskie nie zanikają. W końcu zielonka to tak większa wieś

8. Znów zgoda. Twoja wypowiedź w tonacji kabaretowejo tym świadczy.
        9. Tego nie sprawdzałem, ale skoro tak mówisz.
        10. Rzecz gustu. "

To teraz ja ci odpowiem:
        1. Widać że nie byłeś dawno w Zielonej Górze, właśnie wszystkie wynorośle koło
        palmiarni zostały wymienione na nowe, które prezentują się pięknie. W samej
        palmiarni też chyba nie byłeś, warto do niej się wybrać, jest naprawdę śliczna
        w środku, wy na pewno szybko takiego czegoś się nie doczekacie. Wielu turystów
        uważa że jest to jedno z najsympatyczniejszych miejsc.
        2. Zgodzę się, że są STARE i dzięki temu po REWITALIZACJI prezentują się
        cudownie. Wszyscy nam zazdroszczą starówki, która wygląda prześlicznie. Zgodzę
        się, że niekóre kamienice są odrapane, ale jest ich coraz mniej. W Gorzowie
        jest ich coraz więcej i wy buraki nawet nie macie pożądnego deptaka. Wasze
        kamienice wyglądają jak po jakimś ataku, ale jak widać dla zasady trzeba
        skrytykować "sąsiada" z południa.
        3. Miasto jest małe i myślę że jest to jego zaleta, wszędzie jest blisko.
        Wielkość powierzchni zajmowanej przez miasto nie oddaje liczby mieszkających
        tam ludzi (około 120 tys. osób, w Gorzowie około 126 tys. osób, czyli różnica
        nie jest duża).
        4. Winobranie rozsławia ZG w Polsce, powoduje że jesteśmy jakoś kojarzeni.
        Spójrz lepiej na Dni Gorzowa (brzmi to strasznie prowincjonalnie jak np. Dni
        Pcimia). Ta wasza "impreza" plenerowa była totalną masakrą, nawet Gorzowianie
        się z niej śmiali twierdząc, że była to nędza. Dlatego porównywanie tych dwóch
        świąt miasta nie ma mniejszego sensu, chyba że ktoś chce w ten sposób pochwalić
        ZG (bo na pewno nie mamy się czego wstydzić, w przeciwieństwie do Gorzowa).
        5. Tradycje winiarskie właśnie się odradzają, coraz więcej ludzi uprawia
        sadzonki winorośli. Powstał już produkt regionalny "Wino Zielonogórskie".
        Dzięki winnym tradycją jesteśmy kojarzeni w Polsce, natomiast wejście do UE i
        dostosowanie naszego prawa do prawa UE ułatwiło nam rozwój winiarstwa i
        odradzanie tradycji winiarskich. Ale jak widze nie jesteś na bieżąco w tych
        tematach. A szkoda...
        6. W tym punkcie nie ma chyba o czym dyskutować, zgadzam się z autorem tego
        tematu na forum.
        7. Skansen w Ochli jest nie tylko wielką atrakcją, ale także powrotem do
        przeszłości. Można zobaczyć jak żyli ludzie kiedyś. Masz racje że tradycje
        wiejskie nie znikają wieśniaku, wystarczy spojrzeć na położenie Gorzowa, gdzie
        naokoło znajdują się pola i wiochy :))))), u nas zamiast pól są lasy. Zielona
        Góra nie jest wsią, a jeśli jest, to Gorzów w takim układzie razem z nią, do
        wielkich metropoli tym miastom jeszcze dużo brakuje.
        8. U nas rozwijają się kabarety (związane jest to z istnieniem Uniwersytetu
        Zielonogórskiego). Ty raczej zacznij się śmiać z własnej głupoty. Zielona Góra
        do dzisiejszego dnia kojarzona jest z kabaretami.
        9. W tej kwestii się zgadzam. A poza tym lubię ciepło.
        10. To pojęcie względne, nie widziałem jeszcze waszych wieśniaczek, może się
        wybiorę kiedyś :))))))

Więc kolego się nie ośmieszaj. Jak chcesz się wypowiadać w jakiejś kwestii to
        najpierw sprawdź czy posiadasz odpowiednie informacje np. w sprawie winorośli
        naokoło palmiarni. Nie mówię że nasze miasto jest 8 cudem świata, ale jest
        urocze, wasze natomiast ma obraz dzielnicy przemysłowej, mało tego że jest
        zanieczyszczone spalinami to burdne.

• Gość: do marcina_zielona Wydawało mi się,że masz się wieszać.Jak twój idol. IP: *.gorzow.mm.pl 08.06.04, 21:55
          • Gość: tx Re: Wydawało mi się,że masz się wieszać.Jak twój IP: *.ztpnet.pl 08.06.04, 22:01
            Idż stąd pajacu to są za trudne tematy dla ciebie
    • Gość: do tx Pajac to twój stary, idź zrób mu loda. IP: *.gorzow.mm.pl 08.06.04, 22:31
      • Gość: IIIks Re: Pajac to twój stary, idź zrób mu loda. IP: *.ztpnet.pl 08.06.04, 23:40
        Do do tx.Chylę czoło przed doświadczeniem! W Zielonej Gorze nazywamy to
        pedofilią.W Gorzowie to widać ulubiona rozrywka niektórych forumowiczów:-)
      • Gość: tx Re: Pajac to twój stary, idź zrób mu loda. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 14:07
        Nie trafiony -to nie ja ,to mi robią loda.
        • Gość: zg. Re: Pajac to twój stary, idź zrób mu loda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:19
          Każdy cwel tak mówi.
    • hiro zielonka-naprawdęładnamiejscowość 09.06.04, 20:36
      bez kitu -ladna
      może trochę zapijaczona -ale ładna
      • Gość: IIIks Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość IP: *.ztpnet.pl 10.06.04, 21:31
        Do hiro.Twój Gorzów też niczego sobie.
        • hiro Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość 10.06.04, 21:59
          Gość portalu: IIIks napisał(a):

> Do hiro.Twój Gorzów też niczego sobie.
          nie no ja naprawdę oceniłłem zielonkę jako miasto-i jest bardzo ładna/-dlaczego
          zapijaczone-bo 4 razy pytałem o drogę na osiedlach od południa waszego miasta
          i cztery razy gadałem z pijakami:-)) każdy z nich miał inne zdanie-:-)))
          spytałem się w końcu dzieci-powiedziały gdzie mama jechac.......na szczecin....
          • Gość: IIIks Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość IP: *.ztpnet.pl 11.06.04, 23:09
            Pytałeś od południa? Czyli od browaru.Co prawda od dawna nieczynny,ale widać
            przyzwyczajenia zostały:-)
            • Gość: IIIks Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość IP: *.ztpnet.pl 11.06.04, 23:12
              Z tym martwym(niestety-kto pamięta Złotą Jedenastkę,albo świeżego Jubilata?)
              browarem to do hiro.
              • hiro Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość 12.06.04, 20:10
                Gość portalu: IIIks napisał(a):

> Z tym martwym(niestety-kto pamięta Złotą Jedenastkę,albo świeżego Jubilata?)
                > browarem to do hiro.
                ja niestety pamiętam złotą jedynastkę-ale nie bardzo kumam twój jad?
                • Gość: IIIks Re: zielonka-naprawdęładnamiejscowość IP: *.ztpnet.pl 13.06.04, 13:59
                  Do hiro! Źle skumałeś.Martwy browar dlatego,że od 5 lat nieczynny.
    • Gość: faf Co do urody zielonogorzanek to chyba przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:48
      moze nie jest tak zle jak w Niemczech ale... fakt jest faktem ze ladnych
      dziewczyn raczej malo jest i jak to mowi moj kolega jak sie juz trafi to od
      razu krolewna (to znaczy ze piekna az nogi sie uginaja)
      A samo miasto ma swoje plusy i swoje minusy, wielkim plusem napewno jest
      lokalizacja, otaczajace lasy i Odra robia swoje, po prostu jest cudownie a np
      komunkacyjnie to fatal justice... co do sportu to sie nie wypowiem, na zuzlu
      sie nie znam a z porownan do Gorzowa...to nie ma co porownywac... Zielona Gora
      po prostu jest ladniejsza (jestem ze Szczecina a to chyba najladniejsze miasto
      w Polsce wiec wiem co mowie!!!)
      • Gość: Gorzów Re: Co do urody zielonogorzanek to chyba przesada IP: *.gorzow.mm.pl 11.06.04, 23:06
        No to zes mnie rozbawil koles. Szczecin najpiekniejszy w Polsce? Buhahahah.
        Skoro masz tak wypaczone tym zasyfialym porcikiem poczuciem estetyzmu, to sie
        nie dziwie, ze zielona ci sie podoba.
        • Gość: lolo Re: Co do urody zielonogorzanek to chyba przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 00:15
          Nie mam zamiaru leczyc Twoich kompleksow, znam bardzo dobrze Gorzow a takze
          ludzi z Gorzowa i niestety nie moge ani o miescie ani o ludziach powiedziec nic
          dobrego...
          Co do urody Szczecina to nie narzucam swego zdania nikomu i moze zaakceptuj to
          ze znam to miasto lepiej od Ciebie i byc moze nieznane i cieszace sie zla slawa
          dzielnice takie jak Goclaw czy Podjuchy posiadaja swoj magiczny urok, znam
          Wroclaw, Poznan, Gdansk, Torun, Warszawe, Krakow, Zielona Gore, Gorzow,
          Katowice, Gliwice, Zabrze i jeszcze kilka miast i miasteczek, stanowczo Zielona
          Gora jest ladna choc akurat nie architektura ale raczej swoja lokalizacja i
          otaczajacymi lasami.
    • Gość: olo117 Re: Piękne bo Ślaskie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 22:12
      Zielona Góra jest piękna bo to stare Ślaskie miasto
      • Gość: ja Re: Piękne bo Ślaskie IP: *.us 11.06.04, 23:24
        Co tu dużo gadać - lepiej popatrzeć
        miasta.gazeta.pl/zielonagora/0,35179.html
        • Gość: rubin Re: Piękne bo Ślaskie IP: *.gorzow.mm.pl 13.06.04, 13:38
          Paprykarzu jeden chyba nie widziales torunia albo gdanska wy tylko mosty
          potraficie budowac a co za tym idzie haos komunikacyjny.Dowas jak sie jedzie to
          jak w totolotka trafic do bramy portowej syf,zaraza,jeden wielki slums poza PŻM
          i hotelem.Wybacz ale jak tam jezdzilem to mnie ciarki przechodziły .Hipermarket
          w centrum miasta i pełno melinarzy pod wejsciem.
          Szczecin chyba gorzej wypada niz slaskie miasteczka tj. gliwice wodzislaw itp.
          a co do Grodu Jabolarzy to lepiej niech sie nie chwala winem bo jest do niczego
          nie podobne. A nacieplejszym miejscem w polsce jest Gubin i okolice.
          Jedyne co macie dobre to "dark "whiskey i to naprawde dobra rzecz.Taktuje go na
          rowni z Jasiem.
          aha co do widoku na misto z Jungli na wzgorzu to naprawde uwierzcie mi nawet
          ty paprykarzu ze z tamtd nic nie widac to bzdura.
          • Gość: sagan Re: Piękne bo Ślaskie IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.06.04, 13:43
            tramwajem chyba dziś bardziej trzęsło niż zwykle

• Gość: JA Re: Piękne bo Ślaskie IP: *.us 13.06.04, 14:40
              On po prostu uważa, że jego patriotycznym obowiązkiem jest sranie do talerza
              wszystkim dookoła.
          • Gość: faf Rubin i inni z Gorzowa - macie kompleksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 00:25
            Ja rozumiem ze Gorzow jest brzydki, rozumiem ze to to frustruje ale naprawde to
            nie moja wina ze pochodzicie z Gorzowa i macie kompleksy... jesli masz klopoty
            z poruszaniem sie po Szczecinie to pewnie jeszcze gorzej przychodzi ci
            poruszanie sie po takim Poznaniu czy Wroclawiu... ale pociesze cie za kazdym
            razem ja i moi znajomi ktorym zdarza sie przejezdzac przez Gorzow doswiadczaja
            dyskomfortu estetycznego. co do hipermarketow w centrum - trudno mi cos
            powiedziec bo akurat swoje zastrzezenia powinienes zglosic strazy miejskiej i
            policji.
            I naprawde przykro mi to powiedziec ale ludzie z Gorzowa maja jakies kompleksy
            ktore powoduja ze zachowuja sie jak typowe buraki ze wsi, mialem nieprzyjemnosc
            studiowac z wieloma burakami z Gorzowa... nie wiem skad Wasze kompleksy ale
            mysle ze Gorzow jako miasto potrzebuje w trybie pilnym jakiegos programu ktory
            poprawi Wasza samoocene...
            • marcin_zielonagora Re: Rubin i inni z Gorzowa - macie kompleksy 14.06.04, 11:07
              zgadzam się w 100% z przedmówcą
              • Gość: olo117 Re: Widać że gość jest zfrustrowany IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 22:02
                :-)
    • Gość: lokalna_patriotka Re: piekna Zielona Gora IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 10:11
      Ech.. to mial bys mily, kulturalny watek. Gorzowianie - nie plujcie tutaj. Przeciez mozecie zalozyc watek
      o swoim miescie na swoim forum.
      • hiro Re: piekna Zielona Gora 17.06.04, 19:48
        Gość portalu: lokalna_patriotka napisał(a):

> Ech.. to mial bys mily, kulturalny watek. Gorzowianie - nie plujcie tutaj.
        a napluć ci na twoim lokalnym forum?>wsioku z......?-no zgadnij na jakiej
        warszawskiej wsi mieszkasz?!!!!!a nasłać wam górników:-
        )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0
        • Gość: IIIks Re: piekna Zielona Gora IP: *.ztpnet.pl 17.06.04, 20:17
          Hiro! Spasuj.
        • Gość: IIIks Re: piekna Zielona Gora IP: *.ztpnet.pl 17.06.04, 20:21
          Hiro! Napierdala... się na własnym-lubuskim podwórku:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka