Dodaj do ulubionych

Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metropolią?

10.10.12, 07:47
"Jest spokojny, że prezydent przekona mieszkańców podzielonogórskich miejscowości. Skusi bonusami, jakie mieszkańcy miasta mają od lat.
- Autobusy MZK rozszerzą swoją zamiejscową ofertę, wodociągi pociągną kanalizację, ZGKiM częściej odbierze śmieci, a i dla dziecka znajdzie się miejsce w miejskim przedszkolu.
"

Serio? To mają być te bonusy? Zwłaszcza to info o miejscu dla dziecka w miejskim przedszkolu brzmi szczególnie zabawnie w świetle corocznych problemów rodziców z ZG.
Obserwuj wątek
    • Gość: MarioBros Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 08:47
      Wystarczy,że 15 mieszkańców miasta lub gminy wystąpi z wnioskiem o referendu i trzeba będzie je zrobić. Wtedy się okaże czy mieszkańcy są za czy przeciw i będziemy mieli demokracje bezpośrednią. Jeżeli prezydent i wój nie zorganizuja referenda to znaczy że się boją opini mieszkańców.
      • Gość: Luśka Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.12, 09:32
        "Autobusy MZK rozszerzą swoją zamiejscową ofertę, wodociągi pociągną kanalizację, ZGKiM częściej odbierze śmieci, a i dla dziecka znajdzie się miejsce w miejskim przedszkolu."
        Ale bonusy:))) Śmiać się czy płakać?Kanalizację mam od ok 2 lat,śmieci wywożą raz w tygodniu i chyba nigdzie w mieście częściej tego nie robią,nie jeżdżę MZK i nie mam dziecka w wieku przedszkolnym(gdybym miała to do przedszkola wybranego w Zielonej i tak raczej by się pewnie nie dostało:).Mam za to dużą działkę i właśnie po to wyprowadziłam się z miasta aby ją mieć i płacić mniejszy podatek gruntowy.
        • Gość: EwaWalc Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.play-internet.pl 10.10.12, 09:48
          Luska, to jest jeden z mitów, ze na wsi płaci sie mniejszy podatek od nieruchomosci. Gmina Zielonogórska ma większe stawki od Zielonej Góry.
          Ja trzymam kciuki za to połączenie. Mieszkam w Łężycy. Nie mam drogi dojazdowej, nie ma oświetlenia. Odsnieżają jak zadzwonię z prosbą. Kanalizacja ma dopiero być. Nie mamy kabli telefonicznych. Taxi duzo droższe, autobus jeden na godzinę. I tak mieszkamy juz 5 lat i chyba nic sie nie zmieni przez najblizsze 10 lat. W mieście to byłoby nie do pomyslenia.
          • Gość: bsyk Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 10:17
            Właśnie tą nieświadomość społeczeństwa i bujdy o podatkach wykorzystują urzędnicy , którzy nie chcą likwidacji swoich nieźle płatnych gminnych stołków, strasząc horrendalnie wysokimi miejskimi podatkami.
            A wiadomo; po przyłączeniu ulega likwidacji U.Gminy. Stołki tracą przede wszystkim;
            wójt i jego zastępca z-ca Wójta, sekretarz, skarbnik, radni ze swoimi komisjami, pracownicy referatów Urzędu.
            Po co w ogóle takie twory jak gminy są nam potrzebne skoro nad gminami jako czapa czuwa starostwo z radnymi wybranymi z całego powiatu.
            Koszty utrzymania takiego dubla to są nasze pieniądze, które znacznie lepiej mozna wykorzystać.
          • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 11:21
            Hehe, koleś pojedź do Chynowa na to osiedle, które zbudowali na łąkach. Zobacz jakie tam mają - W MIEŚCIE - drogi dojazdowe i oświetlenie. Człowieku, mają chaty wybudowane na łąkach. Nie chcę połączenia miasta z gminą. Zielona Góra przez to połączenie i tak zostanie zadupiem, tylko tablice się przestawi. Przestańce bredzić o metropoloii! Trzeba się zastanowić jak o to zadupie dbać. A jak to wygląda? Kubicki gadać coś o trzech milionach dla gminy, a jednocześnie miasto lekką ręką daje kilkanaście baniek na rozbudowę kurnika na Wrocławskiej, nie ma miejsc w przedszkolach i wille budują w parkach. Jako mieszkaniec gminy mówię krótkie acz zdecydowane: ze swoją propozycją łączenia gminy z miastem idźcie w piz....
            • Gość: ele do ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 12:10
              Ty cwaniaczku drobny straciłbys stołeczek dobrą tłusta synekure !! prezydent pisze jak byk z racji połaczenia dostajemy wieksza dotacje z budzetu i ta dotacja poszła by na drogi w gminie ! bo mieszkam w Zielonce ale mam znajomych w gminie i latem tumany kurzu na drogach a jesieną błoto i grzezawiska które zamarzaja i jedzie po tych drogach jak na poligonie !! zima jak napada sniegu to dojechac nie moga do domów !!! wiec cwaniaczku wsiowy nie kwitnij bo twój zasrany stołeczek w gminie jest mniej wart niz ucywilizowanie gminy !!!!

Gmina to dzis w wiekszosci smród brud , brak wody , drogi ,szutrowo-piaskowe i grono cwaniaczków usadowionych na stołeczkach gminnych !!!
              • Gość: tk Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.backiel.com.pl 10.10.12, 12:15
                ele ty fałszywy Słowianinie, "metropolie" są nie słowiańskie!
          • Gość: bystry Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.hosts211.ostrowski.pl 10.10.12, 11:38
            No to proszę:
            www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110223/POWIAT16/330364608
            Chynów już ile lat jest w mieście? Na osiedlu Kolorowym, tak kolorowo niestety nie jest.
          • Gość: aaa Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.hosts212.ostrowski.pl 04.11.12, 21:52
            tez mieszkam na czarkowie autobus jeden na godzinę to skandal mam dość chce zeby nas przyłączono do zielonej góry
        • Gość: Maryśka Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: 212.109.153.* 10.10.12, 10:27
          Luśka napisałaś: "śmieci wywożą raz w tygodniu i [u]chyba nigdzie w mieście częściej tego nie robią,[/u]" Nie wiem w którym mieście mieszkałaś, ale w ZG np. na oś Przyjaźni śmieci wywożone są przynajmniej 2 razy na tydzień i raz duże gabaryty (wszystko w cenie opłaty miesięcznej), a w gminie jak masz coś większego to musisz ekstra zamawiać "kobiałkę". Co do reszty Twojej wypowiedzi pozwól że nie skomentuje:) Mieszkam w Łężycy i jestem za połączeniem gminy z miastem moje dzieci niestety muszą dojeżdżać do szkoły...
          • Gość: Anno Domini Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: 212.109.153.* 10.10.12, 10:36
            Jak już się czepiamy tej Łężycy, to mieszkam na Czarkowie i szału dostawałem jak patrzyłem na drogę dojazdową i chwasty przy ulicy, tak wysokie, że pieszych zza nich nie było widać. Wójt raczył skosić ją pierwszy raz dopiero na przełomie lipca i sierpnia... w mieście - co dwa tygodnie wszędzie takie koszenie się odbywa.
            Prezydent zapewni ceny gruntów na tym samym poziomie.

Nie można patrzeć tylko na swoje podwórko, bo wszyscy pracujemy w mieście. Jeśli miasto nie będzie się rozwijać, to mieszkaniec gminy również straci pracę i niestety ale tego podwórka nie będzie komu utrzymywać...

Wszyscy możemy na tym tylko zyskać!

Duże za!!
            • Gość: mieszkaniec gminy Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.hosts211.ostrowski.pl 10.10.12, 11:20
              Rozumiem, że wszyscy co są za, są przygotowani do wymiany dowodów osobistych, rejestracyjnych, paszportów i uaktualnienia wszystkich danych tam gdzie to będzie konieczne. Jeżeli miasto jest takie chętne do rozszerzenia swoich granic, to niech najpierw wykaże gest dobrej woli. Do dzisiaj nie ma chodników wraz z oświetleniem z prawdziwego zdarzenia do najbliższych wsi. Ba, w niektórych kierunkach nie ma ani oświetlenia ani chodników. Wieczorem trzeba iść przez MIASTO po ciemku i po kolana w błocie.

Poza tym wszyscy co są za, muszą być świadomi, że chcą dołączyć do BANKRUTUJĄCEGO MIASTA BEZ PERSPEKTYW, Z DŁUGIEM (KREDYTEM) SIĘGAJĄCYM ROCZNEGO BUDŻETU MIASTA.

Tak drodzy mieszkańcy gminy. Po to jesteście potrzebni. KTOŚ TEN KREDYT MUSI SPŁACAĆ!!!!
              • Gość: so Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.centertel.pl 10.10.12, 22:05
                zgadzam się. Kubicki i Kaliszuk szukają frajerów na spłatę ich wybujałych ego i kombinacji, patrz projekty unijne. nie zgadzam się na żadne łączenie!!!!!! A na komentarze miastowych odpowiem...a kto wam broni wybudować sié za miastem. a teksty urzędników o bogatych właścicielach firm.... załóż sobie jeden z drugim urzędniku firmę i bądź bogaty. ale od innych się ODCZEP.
                • Gość: ziutek Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 22:38
                  > a komentarze miastowych odpowiem...a kto wam broni wybudować sié za miastem. a

To trzeba bylo sie wybudowac na wsi, a nie na terenach przylegajacych do ZG, ktore ze wsia maja wspolnego tylko to, ze nie leza w miescie. Pracuj sobie na tej wsi i nie zagladaj do ZG to ok. Od mieszkancow ZG roznicie sie tylko tym, ze mieszkacie kilometr za znakiem Zielona Gora, uczycie sie, bawicie, robicie zakupy i pracujecie w ZG.
          • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 11:24
            nie kłam, bo w gminie "duże gabaryty" wywożą dwa razy w roku, na wiosnę i jesień, i też w cenie opłaty miesięcznej :)
      • Gość: ele do maroBos Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 11:59
        Czemu nie zabierałes głos jak jak podpisywali Traktat Lizbonski bez wytłumaczenu ludnosci co to jest ten Trakta akie zagrozenia z niego wynikaja jakie plusy bedziemy mieli !

Zydowska prasa w Polsce [ tylko tak jest ] udawła głupa i milczała na temta referedum w spraiw Traktatu Lizbonskiego !

Słowianie ! nie pierwszy raz okupacyjna żydo-chazarsk władza podejmuje za Polaków decyzje strategiczne skutkujacymi utratą niepodległosci ! [ 75 % decyzji zydostwo mafijne
        oddało w rece zydostwa w Brukseli [ tez mafi ale tym razem swiatowej ]

Jakos nie było widac i słychac tutaj by ktos z was protestował ? miał inne zdanie ?! nie morda w kubeł i cisza !!!
    • Gość: EŁ Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.12, 09:42
      Jeżeli uda się to przeprowadzić Januszowi Kubickiemu ( którego fanem zdecydowanie za dotychczasowe "osiągniecia" nie jestem) to bez wątpienia zapisze się on pozytywnie na kartach historii tego miasta....rozszerzenie miasta jest po prostu KONIECZNOŚĆIĄ,a kto tego nie widzi ma problem z logicznym mysleniem .
      • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 11:26
        Co to znaczy "jest koniecznością"? Wykaż tę konieczność. Koniecznością dla kogo? Jakby bieda zaglądała w oczy miastu, to nikt by kilkunastu baniek nie wydawał na stadion przy Wrocławskiej... to też jest oznaka logicznego myślenia?
        • Gość: ele ! Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 13:00
          Wszyscy wiedza ze duzy moze wiecej ! tylko czesc radnych i urzedników w gminie moze starcic ciepłe posadki ! ale apeluje do was na ciepłych posadkach ! NIE ZABIERAJCIE
          MIESZKANCOM GMINY ROZWOJU CYWILIZACYJNEGO !

wasze ciepłe posadki nie sa warte tego ! wy tą gmine za 50 lat nie ucywilizujecie !!!!
          razem mozemy szypciej dogonic cywilizacje !!! z korzyscia dla wszytkich !!!!

reszta to jest tylko szukanie pretekstów bez zadnych istotnych argumentów !!!!!
          • Gość: gosc Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 13:07
            cytat z ele "razem mozemy szypciej dogonic cywilizacje "

Sam się cywilizuj ćwoku. ino szypko
            • Gość: ele do goscia ! Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 19:28
              sorry ! kazdemu może sie zdarzyć szybciej zamienic na szypciej !!! zycze ci by tobie nie zdarzały sie takie wpadki .
          • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 13:15
            ele, gamoniu, zobacz peryferie miasta, spójrz jak są ucywilizowane.. [przykład: chynów].
            sądzisz, że o wioski na obrzeżach władza będzie dbała? Temu miastu w byciu metropolią nie pomoże rozszerzenie granic. Jest małe, urokliwe, i o takie należy dbać. Jakim trzeba być osłem, by wierzyć że rozszerzenie granic przyczyni się do atrakcyjności Zielonej Góry? Poza tym gdyby obecna władza i poprzednie należycie dbały o mieszkańców i o rozwój przestrzeni, to mieszkańców gminy nie trzeba byłoby namawiać na połączenie. Teraz jednak słychać głosy, że nawet namawiać władza nie chce [cytat: zdanie mieszkańców nie będzie wiążące], tylko siłą chce się osiągnąć cel. W imię zasady: będziecie szczęśliwi, czy tego chcecie czy nie :)
            Jeszcze żadnego argumentu nie usłyszałem, ŻADNEGO!, który mógłby przekonać mieszkańców gminy do połączenia z miastem. Infantylne ogólniki powtarzane przez polityków z łapanki to za mało.
            • Gość: Falubaz Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.30.26.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.10.12, 13:34
              Tylko duzi się liczą w dostępie do dotacji rządowych, europoejskich itd...czy do Was z z całym szacunkiem prasa i media nie docierają??? Gdzie pracujecie w większości?? widzę nie kończące się ciągi aut z rejestracją FZI od rana wjeżdżające do Zielonej..., jak my będziemy poupadać to co się stanie z Wami??? będziecie polować na dziki? zbierać grzyby i jagody by przeżyć?? RAZEM SILNIEJSI...kiedy to zrozumiecie???
              • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 13:50
                "duzi" mogą więcej? chłopie, w jakiej ty epoce żyjesz? w średniowieczu? myślisz, że jak Zielona będzie miała 150 tys. to stanie na równi z Wrocławiem i Poznaniem? trzeba mieć pomysł na siebie, a wchłonięcie gminy nie ma z tym nic wspólnego.
      • Gość: so Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.centertel.pl 10.10.12, 22:08
        a kolega myśli o ....przyszłości wynikającej z fantazyjnej ekonomii pani skarbnik i prezydenta? A kto za to będzie płacił?
    • Gość: jes-ter Najlepszy argument ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.12, 13:31
      "Po połączeniu miasta z gminą, południowa stolica Lubuskiego miałaby ok. 140 tys. mieszkańców i znaczącą przewagę nad Gorzowem."

Jeśli inne argumenty nie wystarczyły, to ten zacytowany na pewno przemówi do wyobraźni prawdziwego mieszkańca gminy Zielona Góra ;) Buahahahaha :)
      • Gość: Falubaz Re: Najlepszy argument ;) IP: *.30.26.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.10.12, 13:37
        To też ludku jest istotne...pięniądze rządowe/unijne idą tam gdzie są największe skupiska ludności w postaci miast, a nie spędu 17 wsi i miasta...myślenie nie boli...
        • Gość: gosc Re: Najlepszy argument ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 13:43
          Nie dajmy się zwariować. Gorzów ma 120 tys a Zielona będzie 140 też mi różnica i tak na tle Polski bardzo słabo. Co do powierzchni to jeszcze gorzej nie załapiemy się nawet w 50 największych miast w Polsce. A jeżeli chodzi o kasę z Unii to więcej kasy idzie na projekty które wychodzą poza granice samorządów. Lepiej budujmy trójmiasto a nie psujmy coś co dobrze działa po to żeby wybudować dodatkowy market na krańcu miasta.
          • Gość: X Re: Najlepszy argument ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.12, 13:48
            "Nie dajmy się zwariować. Gorzów ma 120 tys a Zielona będzie 140 też mi różnica.." - skoro to nie jest róznica to DLACZEGO teraz tak często Gorzów podkreśla ,że jest NAJWIEKSZYM miastem w województwie??????????
          • Gość: gosc Re: Najlepszy argument ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 13:49
            Czy o taką metropolie walczymy, która skupia dużo ludzi na jakiejś powierzchni. Najwięcej takich metropolii powstaje w Azji i Afryce tam jeżdżą rowerami. A może o taką metropolię gdzie jest duży przepływ kasy, towaru i usług, no to wtedy trzeba się uderzyć w pierś i powiedzieć gdzie te fabryki, gdzie firmy. I tak o tym, które miasto będzie metropolią decydują politycy. A ja tu widzę tylko wojenkę z Gorzowem.
            • Gość: dosc Re: Najlepszy argument ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 13:53
              Dlaczego Prezydent proponuje gminie 3 mln na inwestycje a na grajdołek na Wrocławskiej daje 14?
              • Gość: wifi Re: Najlepszy argument ;) IP: *.gorzow.mm.pl 10.10.12, 14:15
                Spokojnie w Gorzowie też są idiotyczne zakusy na powiększenie miasta o otaczające gminy by miasto liczyło około 170 tys. mieszkańców. Można już przewidzieć prężenie mięśni obu prowincjonalnych miast przez najbliższą dekadę. Recepta jest tylko jedna, zlikwidować LUBUSKIE by żyło się nam wszystkim lepiej.

A co do idei powiększenia, niech ktoś mi wytłumaczy skąd miasto weźmie pieniądze na utrzymanie dróg wojewódzkich i krajowych w obrębie gigantycznego bo 270 km2 miasta?? Wszystkie drogi krajowe i wojewódzkie w granicach miast muszą być oświetlone każda wioska skanalizowana o to oznacza ogromne podwyżki podatków i opłat by zrealizować te przedsięwzięcia. Życzę powodzenia :)

ps nie słyszałem jeszcze o 140 tyś metropolii :)
    • Gość: seler o Żagań - dla pałacu, o Żary - dla przemysłu, o Go IP: *.play-internet.pl 10.10.12, 14:27
      o Goerlitz - dla tramwajów, o Nową Sól - dla rzeki, i o Jelenią dla gór

Moją propozycję sprzedam tanio.
      • Gość: Jaś Re: o Żagań - dla pałacu, o Żary - dla przemysłu, IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 14:37
        A czy Nową Sól też przyłaczą??
        • Gość: Aha Re: o Żagań - dla pałacu, o Żary - dla przemysłu, IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 14:48
          Ciekawe na jakiego Prezydenta zagłosują mieszkańcy gminy jeśli ich się na siłę przyłącza. Panie Prezydencie niech ktoś z PO przyłącza gminę, bo straci Pan głosy 10 tys. głosujących.
      • Gość: AZ Re: o Żagań - dla pałacu, o Żary - dla przemysłu, IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 15:16
        I JAK???
    • Gość: ON Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.12, 15:33
      <Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że za negocjacje z mieszkańcami, urzędnikami, radnymi i sołtysami gminy będzie odpowiadał specjalny zespół. W jego skład wejdą m.in. Czesław Osękowski, były rektor UZ, Tomasz Czyżniewski, doradca prezydenta oraz Zygmunt Listowski, były lewicowy prezydent. Zespół jeszcze w tym miesiącu ma wprowadzić się do budynku po I komisariacie policji przy al. Niepodległości..> I jak zawsze zaczyna się od stołków,ciekawe kto za to zaplaci?Może trzeba było najpierw zapytać mieszkańców gminy czy są ZA a dopiero pózniej tworzyć jakieś kolejne stołki.A może chodzi o nową,wyremontowaną za publiczne pieniądze siedzibę PARTII???Tylko się pytam w trosce o kasę podatników.Ile to kosztowało???
    • Gość: hiro będziecie....będziecie metopolią....... IP: *.gorzow.mm.pl 10.10.12, 21:27
      już dobrze ..................
      metro jeszcze wybudujcie!
      :-)))
    • slide Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metropolią? 11.10.12, 08:53
      Mało przekonujące wydaje mi się tłumaczenie duży może więcej. Przecież mniejszym miastem jest łatwiej zarządzać z czym włodarze ZG i tak mają problemy (choćby te nieszczęsne drogi na Chynowie i Jędrzychowie albo miejsca w przedszkolach).
      A tłumaczenie, że chce się być większym od Gorzowa brzmi cholernie niepoważnie i mam nadzieję, że nie wyjdzie poza te forum.
      A skoro już o Gorzowie: duży rzeczywiście może więcej? Tu czekam na opinie mieszkańców wiosek, które zostały włączone w jego granice (może osobny artykuł?).
      No i czekam na ujawnienie przez UM konkretnej oferty dla gminy, która rzeczywiście może skłonić do przyłączenia się do ZG, bo to o czym mowa do tej pory...
      • Gość: uz Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.12, 09:22
        Witam. Na konferencji o przyłączeniu była kamera ze stowarzyszenia z Drzonkowa, czy ktoś ma dostęp do nagrań. Bo podobno padły fajne obietnice dla gminy.
        • Gość: Luśka Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.12, 10:45
          Droga Marysiu,my tu na wsi śmieci segregujemy-w cenie umowy mamy zagwarantowany comiesięczny wywóz worków z odpadami,więc cotygodniowy wywóz pozostałych całkowicie wystarcza.Ale nie o to chodzi-po prostu moim zdaniem gołym okiem widać ,że prezydent nie ma dobrych intencji,ponieważ nie proponuje REALNYCH korzyści,mami pozornymi przywilejami i obiecuje gruszki na wierzbie.A realnie sytuacja wygląda tak,ze totalnie zadłużone miasto chce przejąć podatki gminne,pieniądze dalej wydawać na swoje "zabawki" i psedo- inwestycje(ostatnio jakieś muzeum osobliwości na Dąbrowskiego-pomysł z piekła rodem) a koszty takie jak wymiana dokumentów,pieczątek,szyldów spadną na mieszkańców od razu i tylko na początek...A mieszkałam w kilku miastach różnej wielkości,zapewniam,że miejsce,które obecnie wybrałam do życia bardzo mi odpowiada i nie chcę ,żeby mi to zmieniać na siłę!
      • dachowiecgorzowski Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop 16.10.12, 11:30
        slide napisał:

> A skoro już o Gorzowie: duży rzeczywiście może więcej? Tu czekam na opinie mies
        > zkańców wiosek, które zostały włączone w jego granice (może osobny artykuł?).

Opinie jak najbardziej pozytywne. Szczególnie że wypominasz wydarzenia sprzed ... 35 lat. Jest i oświetlenie, i kanaliza, i chodniki, i komunikacja,i ... prawie nikt nie pamięta że kiedyś było inaczej:P

• stefanstonka Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metropolią? 11.10.12, 10:46
      częstsze odbieranie śmieci... pokusa niezła. Ciekawe jak p. Kubicki poradzi sobie z nowymi obywatelami miasta, którzy żyjąc sobie spokojnie w takiej na przykład Ochli, nie zaprzątają sobie głowy wywożeniem śmieci w ogóle? Ba! Niektórzy mogą potraktować takie obietnice Pana Kubickiego jako zamach na ich bezpieczeństwo energetyczne. Gołosłowne jątrzenie? Troszeczkę, ale proszę zerknąć na obrazki z jednej z podzielonogórskich wsi... Bezpieczeństwo energetyczne w gminie Zielona Góra jest zagrożone!
      • Gość: ZŁY Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: 212.109.132.* 11.10.12, 12:07
        W 2006 KUBICKI JAKO KANDYDAT NA PREZYDENTA MIASTA ZIELONA GÓRA MIESZKAJĄC NA OSIEDLU ZASTALOWSKIM OBIECAŁ ŻE WYBUDUJE PRZEDSZKOLE NA OSIEDLU ZASTALOWSKIM,JEST ROK 2012 PRZEDSZKOLA NIE MA I KUBICKIEGO TEŻ NA ZASTALOWSKIM JUZ NIE MA,A ZOSTAŁ PREZYDENTEM PO CZĘŚCI OBIETNICOM,OCZYWIŚCIE NIESPEŁNIONYM
        • Gość: hiro Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.12, 12:12
          rozliczcie go z umowy ustnej! taka w polskim kodeksie też funkcjonuje:-) nie dotyczy rządu:-))))))
        • Gość: anka Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.12, 22:29
          Rozbudował szkołę bo była bardziej potrzebna...........
      • Gość: ? Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 12:28
        Kto ci powiedział, że mieszkańcy Ochli nie wywożą śmieci? Ja i każdy z moich sąsiadów ma podpisaną umowę z ZGKiM. Papiery co jakiś czas sprawdza straż gminna chodząc od domu do domu. Jak ktoś w Ochli śmieci, to mieszkańcy miasta. Wystarczy obejść dookoła działki Sawanna żeby zobaczyć ile w pobliskich lasach leży syfu. Niektórzy na działkach urzędują cały rok. To co oni robią z rozmaitymi nieczystościami? Wowożą z sobą do miasta? :-)
        • Gość: WC Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 14:00
          Jak bedzie kanaliza w Ochli to sie przylaczmy chłopy!
    • krystynka10 Referendum gminy Zielona Góra 29.04.14, 17:29
      W dzisiejszej Gazecie Lubuskiej przeczytałam wypowiedzi ludzi zielonogórskiego biznesu, zamieszkujących w gminie. Jestem mieszkanką gminy Zielona Góra i zgadzam się Panami w 100 %. Dla dobra nas wszystkich powinniśmy się połączyć. Nie ma co bronić stanowisk urzędniczych gminy, bo tylko o to chodzi. Z ust urzędników wypływa taka agresja, że ja nie chcę mieszkać w takiej gminie. A tak na marginesie miałam coś do załatwienia w gminie. Spóźniłam się, bo do głowy mi nie przyszło, że urząd pracuje do 15.00, a nie do 15.30.
      Jakie było moje zdziwienie, że punktualnie o 15.00 z urzędu wysypała się rzesza urzędników, a o 15.00 sprzątaczka zamknęła urząd. Przepraszam, ale całe życie myślałam, że pracę kończy się na stanowisku, a nie w blokach startowych przy drzwiach urzędu. Natomiast w urzędzie zamiast wójta rządzi sprzątaczka. Wiele rzeczy załatwiałam w gminie i często musiałam kilka razy przyjść. Mam dość. Rozwiązać ten urząd!!!

• Gość: MIESZKANIEC Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: 212.109.146.* 30.04.14, 10:01
        WSZYSCY CI TZW. LUDZIE "BIZNESU" TO CHŁOPCY UZALEŻNIENI OD PREZYDENTA MIASTA I KASY MIEJSKIEJ . MUSZĄ KLEPAĆ GŁUPOTY BO BĘDZIE PROBLEM Z DOTACJAMI, ZEZWOLENIAMI , DECYZJAMI , UKŁADAMI ... ? CZY TO NIEJAKI PUDŁOWSKI POSTAWIŁ SZKLANY DOM POMIĘDZY MUZEUM I BYŁYM KOMISARIATEM POLICJI ? KTO WYDAŁ MU POZWOLENIE NA BUDOWĘ TEGO OBIEKTU ZASŁANIAJĄCEGO CAŁKOWICIE OKNA KOMISARIATU ? CHYBA PAN PREZYDENT ? CZY NIEJAKI JASIŃSKI OTRZYMUJE OD P. PREZYDENTA KASIORĘ NA "STELMET"- KOSZYKÓWKA ? ITP. ITD. I TYLE W TYM TEMACIE !
        • Gość: krystynka 10 Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.14, 17:23
          Jako mieszkanka Gminy Zielona Góra jestem zdruzgotana działalnością gminy w sprawie połączenia. Tyle nienawiści w działaniu pracowników gminy i radnych, aż się dziwię.... Przypomina mi to wybory do Europarlamentu sprzed 10 lat, kiedy przeciwnicy głośno krzyczeli na NIE, a potem spijali profity i dotacje po wstąpieniu do Unii. Dobrze, aby młodzi się uaktywnili, bo za pewne lepiej mieszkać w dużej metropolii, która będzie miała też większe możliwości.
          Natomiast, czy zmieni się to, że nadal będzie czasami sielsko i wiejsko? No nie! I tego wręcz nie oczekuję, bo nadal chcę mieć większy spokój jak w centrum miasta. Jednak dla naszej wspólnej przyszłości - połączenie jest niezbędne. A jeśli wójt i jego poplecznicy je zablokują, to tylko na pewien czas, BO I TAK JEST TO NIEUCHRONNE...
      • Gość: Stefan z Ochli Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.14, 16:40
        I ja mam podobne zdanie o pracownikach tego Urzędu. Przeważa niekompetencja, a fakt że nawet ci pracownicy urzędu, którzy mieszkają w Zielonej Górze są przeciwni połączeniu dowodzi jednego - chodzi tu tylko o prywatę. Chcą zachować stołki i nie ważne czy za cenę zaprzepaszczenia szans na lepszą przyszłość naszego miasta. Naszego, bo przecież mieszkańcy gminy w większości pracują, uczą się czy choćby robią zakupy w Zielonej Górze.
        • Gość: WIZJONER Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: 212.109.146.* 07.05.14, 11:09
          Uchwała Rady Miejskiej ZG to wielka lipa nie mająca nic wspólnego z obowiązującym prawem . Mieszkańcy Gminy stracą tożsamość a Gmina stanie się peryferią Miasta . A rządzić dalej będą ci sami politycy miejscy którzy opanują Radę Miejską i Urząd Prezydenta. Z terenu Gminy nikt nie wejdzie do RM bo jedynki na listach wyborczych obsadzą cwaniaki z zielonogórskich partii . Przecież to tak oczywiste .
          • Gość: aqa Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 15:21
            "Mieszkańcy Gminy stracą tożsamość..."

Jaką, co ona znaczy i w jaki sposób przekuwa się na rozwój gminy
            oprócz istnienia i możliwości istnienia stanowisk urzędniczo - politycznych ?

"...a Gmina stanie się peryferią Miasta "

A czym jest do tej pory jak nie peryferią w cieniu miasta
            dająca możliwości istnienia stanowisk urzędniczo - politycznych ?

"A rządzić dalej będą ci sami politycy miejscy którzy opanują Radę Miejską
            i Urząd Prezydenta. Z terenu Gminy nikt nie wejdzie do RM bo jedynki na listach
            wyborczych obsadzą cwaniaki z zielonogórskich partii . Przecież to tak oczywiste ."

Czy tylko o to chodzi i czy tylko to jest najważniejsze ?
            A może duży daje większe możliwości ?
            Duży pies mało szczeka, za to swoim wyglądem potrafi niezle wystraszyć,
            gdy mały tylko szczeka i hałasuje.

• Gość: Stefan z Ochli Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 16:09
            Zważywszy na kompetencje zademonstrowane przez dotychczasowych włodarzy gminy to bardzo dobrze, że nie będą dalej rządzić. Co dobrego zrobili przez ostatnie lata? Weźmy taką Ochlę: pięknieje, i owszem, ale tylko "za płotami", to znaczy wysiłkiem prywatnych właścicieli. To, co pozostaje w gestii gminy nie zmieniło się od lat - błoto zamiast twardej nawierzchni na większości ulic, brak infrastruktury, a w skali całej gminy - bałagan w gospodarce przestrzennej. Ton wypowiedzi najgłośniejszych przeciwników połączenia wskazuje o co chodzi - o posady pracowników gminy. Utrata tożsamości? Tożsamość gminna? O czym Wizjoner mówi?! To sztuczny organizm, oprócz osoby Wójta takiej Ochli z Zawadą nic nie łączy.
            • Gość: gość Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.14, 18:14
              Zgadzam się całkowicie. W gminie od wielu lat nic się nie dzieje. Po prostu stagnacja. Nagle w dzisiejszej gazecie czytam, że gmina przewidziała na inwestycje przeszło 100 milionów. Ciekawa jestem skąd??????????? Jak do tej pory niewiele milionów każdego roku wydano w gminie. A już wypowiedź kogoś z gminy dotycząca rozdawania ulotek przez "przedstawicieli miasta" i robienia tym ludziom zdjęć lub przeganiania, to jakiś chyba żart? Jest demokracja i niech ulotki rozdają... Coś mi się wydaje, że ta agresja urzędników i radnych gminy nie wyjdzie im na dobre....
              • Gość: Stefan z Ochli Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.14, 18:59
                To już dramat. Moja rodzina już doświadcza ostracyzmu bo się wygadaliśmy wśród sąsiadów, że jesteśmy za połączeniem. Największy beton to faktycznie radni i ich rodziny (kto chce wracać do uczciwej, mniej płatnej roboty? kto sam zrezygnuje z dodatkowego dochodu i to osiąganego lekko, bez żadnej odpowiedzialności za swoje czyny? kto chce wracać na bezrobocie?) ale też i tzw. mohery. Tu dużo złego narobiła propaganda uprawiana podczas turnusów rehabilitacyjnych w Głogowie sponsorowanych w dużym stopniu przez gminę. Kuracjuszkom powtarzano tam nieraz, że po połączeniu dopłaty do wyjazdów się skończą...
              • Gość: Stefan z Ochli Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.14, 20:05
                a propos tego czy ta nagonka ze strony przeciwników połączania nie wyjdzie tym ostatnim na dobre. Jak im nie wyjdzie na dobre to i nam. Nam wszystkim, bo na jednym wózku jedziemy. To, że "kurniki" nie chcą do miasta, choć z niego żyją to oczywiście przejaw hipokryzji, chociaż "głupota" to chyba trafniejsze określenie. Gdyby zastosować ich metody i poddać się nastrojowi zacietrzewienia to można byłoby przepędzać z miasta te "kurniki", które po 18 maja przyjadą do szkoły, do pracy, na zakupy, do lekarza... jak wam w gminie lepiej, to czemu tam nie zostaniecie?
                • Gość: MARIAN Z ZIELONEJ Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.14, 22:32
                  STEFAN Z OCHLI . CZASAMI NIE NAZYWASZ SIĘ NESTEROWICZ I NIE JESTEŚ PRZYDUPASEM KUBICKIEGO ?
                  • Gość: Stefan z Ochli Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.14, 23:30
                    to wprawdzie forum publiczne, ale skoro wywołano mnie po imieniu... drogi Marianie z Zielonej Góry, z Twojego niemego krzyku (wg internetowej etykiety wielkie litery oznaczają krzyk) wnoszę, że bardzo, ale to bardzo zazdrościsz. Mnie albo Kubickiemu. Ale muszę Cię rozczarować - swoim przydupasem może nazywać mnie tylko moja żona. Ty musisz obejść się smakiem! A tak poważnie: jak nie masz nic do powiedzenia w sprawie połączenia, czy to na tak, czy na nie, to nie zaśmiecaj forum.
              • Gość: Jolanta Re: Referendum gminy Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.14, 00:12
                przyłączam się do pani opinii, nasz niemrawy wójt uaktywnia sie tylko w czasach wyborów, mieszkam 15 lat w gminie i od 15 lat w tejże gminie nic nie zrobiono oprócz palcu zabaw dla dzieci, a zadziwiająca aktywnośc wójta ... prosze bardzo od 15 lat nigy nie otrzymałam żadnego informatora gminnego a dzisiaj proszę bardzo z numerem 49 maj 2014 ....a co w nim sam informacje jakie to gmina urządza festyny, spotkania z przedszkolakami i strażakami żenujące ...a pytam wójta gdzie budowa dróg w gmnie gdzie inwestycje gdzie wreszcie sporzadzanie obowiązujących palnów zagodpodarowania i będe namawiac do połączenia gminy bo Pan wójt już czeka pewnie tylko do emeryturki
    • Gość: AS Re: Miasto chce rozszerzenia. Czy będziemy metrop IP: 212.109.146.* 16.05.14, 12:59
      CZY TEN JASIŃSKI POPIERAJĄCY LIKWIDACJĘ GMINY ZIELONA GÓRA TO CZASAMI WŁAŚCICIEL KOSZYKARSKIEGO KLUBU KOSZYKARSKIEGO " STELMET ? I co rok dostaje na swój prywatny klub od PREZYDENTA KUBICKIEGO ok. 1 MILIONA ZŁOTYCH ? I WSZYSTKO CHYBA JEST JASNE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka