Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka do ZG

20.05.15, 20:58
Witam!
Na jesień przeprowadzam się z mężem i synkiem (przedszkolak) do Zielonej Góry.
Chcemy kupić mieszkanie (najlepiej do remontu). Co sądzicie o osiedlu Przyjaźni i osiedlu Piastowskim (rejon ulicy Zachodnia/Pionierów/Godlewskiego)? Wydają się ciekawe. Na tych osiedlach znajdują się przedszkola, ale czy cieszą się dobrą opinią? Czy są to bezpieczne osiedla? Jak wyglądają relacje mieszkańców z administracją? Jak z miejscami do parkowania? Będę wdzięczna za każdą opinię. Z góry dziękuję! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • marion80 Re: Przeprowadzka do ZG 21.05.15, 08:56
      Przy poszukiwaniu mieszania nie myślcie kategoriami, żeby było blisko do pracy - jak jest samochód, czy w ostateczności autobus miejski, to dojedzie się wszędzie. Tym bardziej jeśli chodzi o przedszkole, szkołę dla dziecka - do pobliskiego przedszkola dostanie się albo i nie, a do podstawówki czy gimnazjum już będzie miało dalej, więc i tak trzeba będzie podwozić.
      Lepiej skupić się na samym osiedlu - czy są parkingi, czy spółdzielnia dba, jak wysokie są czynsze, czy wolicie żyć w centrum (ale w hałasie, lecz mieć wszystko pod ręką), czy na peryferiach np. obok lasu (gdzie jest ciszej i spokojniej, ale daleko do poczty, marketu itp.).

Na os. przyjaźni i Piastowskim chyba jest problem z parkingami. Nie wiem jak z czynszami.
      A co do przedszkoli, to nie ma tak dobrze. Zapomnijcie, że syn dostanie się do miejskiego w trakcie roku szkolnego - nie ma miejsc, a listy rezerwowe są długie. Poza tym, gdybyście nawet złożyli dokumenty z wnioskiem o przyjęcie na kolejny rok szkolny, to bez meldunku też nie przyjmą. Przechodziłam to 2 lata temu - nie mieliśmy meldunku w mieście. Pytałam o tą kwestię w kilku przedszkolach, ale w każdym nie widziano sensu nawet składanie podania - bez meldunku dziecko nie ma szans. Ostatecznie syn wylądował w przedszkolu prywatnym. Ale z perspektywy czasu nie żałuję, a wręcz bardzo sobie chwalę.
    • beatazet Re: Przeprowadzka do ZG 21.05.15, 19:51
      rejon ulicy Zachodnia/Pionierów bardzo dobry, Przedszkole publiczne i prywatne pod nosem. Przynajmniej dwie niezłe szkoły podstawowe i trzy dobre gimnazja i dwa licea. Sklepy, rynek . Świetnie się mieszka. Miejsca parkingowe - dość dużo lecz jeszcze więcej samochodów.
      • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 21.05.15, 20:40
        Zgadzam się, że wszędzie można podjechać autem. Ten fakt jest jednym z wielu atutów Zielonej Góry. :-) Jednak po bliższym poznaniu miasta akurat te dwa osiedla wydały mi się najbardziej przyjazne. :-) Tyle tylko że nie zawsze to, co wydaje nam się przyjazne, jest takim naprawdę. :-) Cieszę się, że BEATAZET potwierdziła moje wrażenia.
        Co do miejsc parkingowych, to chyba w każdym mieście jest z nimi podobnie. Samochodów jest coraz więcej, a parkingów nie rozbudowują. Taka rzeczywistość. :-) Jednak komunikacja miejska w ZG jest dobrze rozbudowana, więc dlaczego by z niej nie skorzystać? ;-)
        Problem przedszkoli to już osobna sprawa. Słyszałam od znajomych, że najgorzej jest właśnie wtedy, gdy nie ma się meldunku w mieście. MARION80 - do jakiego prywatnego przedszkola chodziło Twoje dziecko. Dobrze mieć wariant awaryjny i wiedzieć, gdzie ewentualnie uderzyć. A jak kształtowały się opłaty za pobyt dziecka w tym przedszkolu?
        Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję, że dyskusja się rozwinie. Na pewno przybliży mi to realia ZG. Pozdrawiam wszystkich!
        • reddszgon Re: Przeprowadzka do ZG 22.05.15, 11:28
          Przy Zachodniej jest półprywatne przedszkole "Jacek i Agatka" i raczej nie ma problemu z dostaniem się do niego.. W okolicy chyba już wszystkie budynki są ocieplone (to ważne!), a i wiele z nich przeszło z "rąk" Spółdzielni w prywatne i opłaty są znośne. Warto kupić mieszkanie z już spłaconym kredytem termomodernizacyjnym. W pobliżu duży park, ogródki działkowe i lasy. Jedynym problemem najbliższej przyszłości może być to, że na Pionierów/Godlewskiego szykuje się dość spory plac budowy.
          • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 22.05.15, 20:28
            reddszgon: A co ma tam być budowane, jeśli to nie tajemnica?
          • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 26.05.15, 08:08
            Jeszcze raz zapytam, jaki plac budowy szykuje się w okolicy? Jakieś wieżowce powstaną? Jakiś market? Proszę o przybliżenie tematu.
            • reddszgon Re: Przeprowadzka do ZG 26.05.15, 08:34
              Budynki mieszkalne 5-6 kondygnacyjne. Jest gdzieś w internecie plan tej ulicy sprzed kilku lat - od garaży po Statoil. Odetną od światła całkiem sporą część ul. Pionierów, a i kurzyć się będzie przez 2-3 lata zanim wybudują.
              • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 26.05.15, 21:43
                Trafna uwaga. Teraz ten rejon jest bardzo dobrze doświetlony i taki przestronny, a jak wybudują bloki kilkukondygnacyjne to już nie będzie tak jasno... :-(
        • marion80 Re: Przeprowadzka do ZG 25.05.15, 09:40
          Przedszkole językowe "Hakuna Matata" (ul. Podgórna).

Opłaty:
          - wpisowe 300 zł,
          - czesne co miesiąc 400 zł,
          - dzienna stawka za jedzenie (catering) 11 zł.
        • magdazg81 Re: Przeprowadzka do ZG 09.07.15, 16:22
          A ja polecam Zacisze, Wśród mieszkańców istnieje opinia, iż jest to najlepsze osiedle w Zielonej Górze. Blisko fajne przedszkole. Z miejscami parkingowymi w nowszej części,w której mieszkam zero problemu. Myślę o sprzedaży tu mieszkania, ale na pewno nie jest to mieszkanie ani małe ani do remontu. Na os. Piastowskim mieszkałam prawie całe życie i zdecydowanie bardziej polecam Zacisze.
          • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 10.07.15, 20:23
            Rzeczywiście osiedle Zacisze wydaje się być takie "zaciszne" :-) Byłam tam ostatnio i sprawia bardzo pozytywne wrażenie: zadbane, blisko las, wszystko na swoim miejscu. My myślimy o mieszkaniu 3-pokojowym ok.60m2.
    • Gość: zbyszek Re: Przeprowadzka do ZG IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:01
      Na Energetyków, świetne, bardzo spokojne osiedle, bez lumpów i agresywnej młodzieży, z parkingami,zielenią, cisza spokój pomimo iż niedaleko ulicy... Sklep b.blisko, uczelnia,przedszkole,kościoły, przystanek pod nosem,plac zabaw,garaże. Polecam
      • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 27.05.15, 19:33
        Czy to ten teren między Cas to ra mą a marketem Te sco?
    • mkcafe2014 Re: Przeprowadzka do ZG 03.06.15, 21:36
      Ostatnio odwiedziłam osiedle Piastowskie. Spodobały mi się te kwadratowe bloki wewnątrz osiedla. Mieszka ktoś w takim? Każde mieszkanie jest narożne - czy jest ciepłe? Słyszałam też,że są tam korytarze dzielone wspólnie z sąsiadem. Proszę o opinie.
    • gd8 Re: Przeprowadzka do ZG 12.07.15, 20:07
      Ja ze swojej strony gorąco polecam Ci Osiedle Pomorskie ! Jest tutaj przedszkole, na którym Ci zależy, szkoły, poczta, DWIE BIEDRONKI ;) i generalnie wszystko czego do życia potrzeba. Pomorskie jest bardzo spokojnym, bezpiecznym i miłym osiedlem. Dookoła masz dorodne lasy a po drugiej stronie ulicy ogródki działkowe - moim zdaniem bardzo przydatna rzecz, którą warto posiadać ;) Ponadto jest ono świetnie skomunikowane z resztą miasta (autobus odjeżdża stąd co kilka minut) Do minusów można zaliczyć jedynie to, że jest ono chyba najbardziej oddalonym osiedlem od centrum ale jeśli przeprowadzasz się tu z wieliego miasta (typu Poznań, czy Wrocław) to jest dla Ciebie śmieszna odległość, gdyż Zielona Góra (stara oczywiście) jest bardzo mała i wszędzie właściwie jest blisko ;)
      • Gość: nicelus Re: Przeprowadzka do ZG IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.15, 06:49
        gd8 napisał(a):

> Ja ze swojej strony gorąco polecam ...

Podaj adres swojej strony.

• Gość: nicelus Re: Przeprowadzka do ZG IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.11.15, 12:22
        gd8 napisał(a):

> Dookoła masz dorodne lasy ...

Jeżeli chodzi o tematykę leśną, to właśnie znalazłem w internecie grafikę nieznanego artysty.

• Gość: nicelus Re: Przeprowadzka do ZG IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.15, 00:43
          Szkoda, że artysta nieznany, bo to był bardzo zdolny artysta. Już w XIX wieku tak pięknie przewidział, jak będzie wyglądał las w Garbiczu pod rządami Platformy Obywatelskiej, na skutek olewania prawa przez panią wojewodę Hatkę.
    • Gość: nicelus Re: Przeprowadzka do ZG IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.15, 06:50
      mkcafe2014 napisał(a):

> Witam!
      > Na jesień przeprowadzam się z mężem i synkiem (przedszkolak) do Zielonej Góry.

Pewnie z Gorzowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka