Dodaj do ulubionych

Architekci od siedmiu boleści

IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.05.02, 20:13
Ludziska, do tej pory chce mi się wyć po tym co dzisiaj zobaczyłem.
Wyjechałem na przejażdżkę rowerową w kierunku Łężycy. Za Auchanem jakieś 1000 m
w cudownym miejscu, blisko lasu, stoją dwa okropnie brzydkie bloki mieszkalne.
Dowiedziałem się, że to nowe osiedle Czarkowo. Jak coś tak szpecącego krajobraz
naturalny mogło powstać. Myślałem, że minęły już czasy kiedy stawiano jednakowe
betonowe klocki w całym kraju. Kto mógł zatwierdzić ten projekt? Czy można tych
ludzi nazwać architektami? Trzeba takich gości piętnować i odbierać im
uprawnienia, żeby nie mogli promować brzydoty.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dator Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.icm.edu.pl / *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 23:48
      A przyglądnąłeś się slumsom na ul. Botanicznej? O fatalnej jakości wykonania
      już zmilczę!
    • Gość: sagan Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.05.02, 23:54
      zgadzam się całkowicie z tym, że jestem w stanie zrozumieć brak jakiegokolwiek
      detalu architektonicznego, wiadomo dziś liczy się tylko cena metra
      kwadratowego, zupełnie jednak nie rozumiem, czemu te budynki tak koszmarnie
      pomalowano; gdyby architekt się trochę wysilił to i te pudła można by jakoś
      ucywilizować;
      pozd
      • Gość: czarek Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.10.02, 00:10
        Gość portalu: sagan napisał(a):

gdyby architekt się trochę wysilił to i te pudła można by jakoś
        > ucywilizować;

No te bloczki tez mi sie kiedys rzucily w oczy. Te kolory (roz+wyblakla zielen=
        brawo)Takie brzydkie klocki! Powinna zostac wprowadzona nagroda pt. 'Gniot
        budowy roku' (zglaszam kandydature tego 'osiedla')
    • Gość: PIOTR Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.05.02, 16:17
      Do Witka,jak Ci sie niepodoba osiedle to zmien trase.
      • Gość: Witek Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.05.02, 17:20
        Gość portalu: PIOTR napisał(a):

> Do Witka,jak Ci sie niepodoba osiedle to zmien trase.

Nie jest to moja stała trasa więc nie ma czego zmieniać.
        Piotrze możesz być pewien, że przy następnej przejażdżce w tamte okolice nie będę
        spoglądał w stronę tego potworka.:-)
    • Gość: cymes Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.02, 17:31
      Mowia: architekci.
      My mowimy: pastuchy.
      • Gość: kolejarz Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.02, 20:48
        Jeżeli chodzi o lepsze dokonania architektów w Z-G to moim zdaniem fajne jest
        Osiedle Milenijne na Jędrzychowie i domki szeregowe na Raculce.
    • Gość: Anastazja Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 09:02
      Gość portalu: Witek napisał(a):

> Ludziska, do tej pory chce mi się wyć po tym co dzisiaj zobaczyłem.
      > Wyjechałem na przejażdżkę rowerową w kierunku Łężycy. Za Auchanem jakieś 1000
      m
      > w cudownym miejscu, blisko lasu, stoją dwa okropnie brzydkie bloki
      mieszkalne.
      > Dowiedziałem się, że to nowe osiedle Czarkowo. Jak coś tak szpecącego
      krajobraz
      >
      > naturalny mogło powstać. Myślałem, że minęły już czasy kiedy stawiano
      jednakowe
      >
      > betonowe klocki w całym kraju. Kto mógł zatwierdzić ten projekt? Czy można
      tych
      >
      > ludzi nazwać architektami? Trzeba takich gości piętnować i odbierać im
      > uprawnienia, żeby nie mogli promować brzydoty.
      Architekci owszem w tym wypadku dziwki ale skąd sie biorą tacy inwestorzy -
      biorą się z naszych podatków i propagandy producentów materiałów budowlanych,
      którzy wmawiają ludziom, że takie blokhausy to jedyna możliwość taniego
      budownictwa. Łężyce to budownictwo społeczne tak zresztą jak budynki na
      Batorego.
    • Gość: Anastazja Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 10:28
      Uwaga architekci jednoczą się w Izbie architektów. Dowodzi nią Strzeszyński ten
      od rozebranego budynku przy rogu Lwowskeij i Wrocławskiej oraz Sacji benzynowej
      na parkingu Polskiej Wełny. Izba Krajowa nie podjęła jeszcze uchwał w sprawie
      etyki zawodowej ale Sąd dyscyplinarny wydał już pierwsze upomnienia. Izba ma
      juz długi porzycza od SARPu narazie nie są to kwoty takie jak SPATife. Izba nic
      nie może bo prawo zabrania np nakazania inwestorom płaćić za projekt domku
      jednorodzinnego 10% kosztów inwestycji ( 30 000,00-50 000,00 zł) natomiast
      architekci mogą na siebie donosić do woli, a jeżeli tego nie robią to rzecznik
      odpowiedzialności zawodowej ich wyręcza nawet jeżeli zarzuty nie dotyczą pracy
      zawodowej architektów, składa wnioski o ukaranie. Niestety ci czynni zawodowo
      architekci na zjazd wyborczy nie przyszli ciekawe dlaczego?
    • Gość: Anastazja Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 22:28
      Gość portalu: Witek napisał(a):

m
      mieszkalne.
      krajobraz
      >
      > naturalny mogło powstać. Myślałem, że minęły już czasy kiedy stawiano
      jednakowe
      >
      > betonowe klocki w całym kraju. Kto mógł zatwierdzić ten projekt? Czy można
      tych
      >
      > ludzi nazwać architektami? Trzeba takich gości piętnować i odbierać im
      > uprawnienia, żeby nie mogli promować brzydoty.

Przeprowadziłam dochodzenie w tej sprawie atorem tych domów są Urzędnicy z
      powiatu i Żar. Jeden osobiście zaprojektował drugi podpisał aby nie było, że
      sam sobie zatwierdził. Wniosek jest następujący: najgorsi projektanci siedzą w
      Urzędach !!!! Będą projektować dopóki inwestorzy będą myśleli, że celem
      projektu jest uzuskanie pozwolenia na budowę. Dla tych miernot przejmowanie
      zleceń w urzędach to jedyny sposób na pozyskanie inwestora, widocznie wolny
      rynek jest dla nich zatrudny. Inwestrorzy wystrzegajcie się brania wizytówek
      projektantów w urzędach!!!!
    • Gość: w_tempo Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.cybergarden.pl / 192.168.150.* 28.10.02, 22:55
      m
      mieszkalne.

To je spal, jak ci się nie podobają, bendom mieli architiekty nauczkie na
      zaś ...

Wyobraźnia to ci dopisuje - gdzie ty tam piękne miejsce znalazłeś...
      ogrodnictwo??

> krajobraz naturalny mogło powstać. Myślałem, że minęły już czasy kiedy
      > stawiano jednakowe
      > betonowe klocki w całym kraju.

a ja myślałem, że minęły już dawno czasy pacianych gatek, a tu co rusz ktoś w
      nowych reformach wyskakuje...
      • Gość: Witek Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.10.02, 06:40
        Gość portalu: w_tempo napisał(a):

> Wyobraźnia to ci dopisuje - gdzie ty tam piękne miejsce znalazłeś...
        > ogrodnictwo??
        ogrodnictwo to......
        • Gość: w_tempo Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.cybergarden.pl / 192.168.150.* 29.10.02, 21:38
          > Nnnno tak. Dla mnie pięknym widokiem są wzgórza morenowe porośnięte lasem.

...i te łąki zielone nad modrą rzeką, ta dziewica błękitna i ten młodzian z
          płowymi włosy, co nad ruczajem ręce obmywszy do oczu wzajem się czajem... i
          jeszcze parę innych pierdu pierdu...
          wisz ty co?? jak się tak dobrze wczuję to też to czuję, jeno czasem nie z tej
          mańki wylatuje

> Przeczytaj uważnie mój post, zajrzyj na mapę i będziesz wiedział, że
          > ogrodnictwo to......

... a. inaczej ogrzewnictwo b. dla porąbanych osadnictwo
          c. bydło z rogowacizną (czy może???) d. płytka rzeczka z mielizną

???
          tera to żeś mnie zarzył...
          • Gość: Witek Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.02, 06:43
            Gość portalu: w_tempo napisał(a):

> ... a. inaczej ogrzewnictwo b. dla porąbanych osadnictwo
            > c. bydło z rogowacizną (czy może???) d. płytka rzeczka z mielizną

e) grunty pod Auchanem.

Zwykle jesteś takim sympatycznym gościem, a tutaj próbujesz nie ze swojej półki.
            • Gość: Anastazja Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 17:03
              Czarkowo zostało zaprojektowane w pracowni Projektowej APS prowadzi ja Paweł
              Stankiwicz, drogowiec, który od lat świadczy usługi architektoniczne. Zamówić u
              pośrednika projekt architektoniczny to tak ja być u dentysty, który jest w
              sąsiednikm pokoju, natomiast pacjentem zajmuje się sprzątczka, która stara się
              wypełnić polecenia dentysty ale nie wie jak się trzyma wiertło. Powstała Izba
              architektów, ale Stankiewicz dalej może prowadzić usługi architektoniczne. Nic
              dziwnego, że projektują tam urzędnicy bo to jedyny sposób na fuchy z ominięciem
              ustawa antykorupcyjnej. To nie architekci są od siedmiu boleści ale nasi
              posłowie. Jeżeli nawet opinia publiczna zmusza ich do uchwalania ustaw
              antykorupcyjnych to i tak zaraz powstaje ustawa proteza dla urzędasów.
            • Gość: w_tempo Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.cybergarden.pl / 192.168.150.* 31.10.02, 22:02
              > Zwykle jesteś takim sympatycznym gościem, a tutaj próbujesz nie ze swojej
              półki.

wybacz, nie mogłem się powstrzymać

ps. nie ma nieswoich półek
              • Gość: Anastazja Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.11.02, 18:08
                Przed PKO stają ludzie i dyskutują o wyglądzie banku PKO. Są oburzeni z powodu
                demontaż secesyjnych drzwi. Nie popisał się architekt Mirek Strzelecki.
                • Gość: sagan Re: Architekci od siedmiu boleści IP: *.dialog.net.pl / *.zgora.dialog.net.pl 01.11.02, 21:24
                  Żadna krytyka nie jest w stanie popsuć dobrego samopoczucia i przekonania o
                  własnej nieomylności pana Strzeleckiego;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka