Gość: zielonogórzanin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:06 Co z tą fontanną? Kosztowała tyle, a pożytku z niej wcale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziutek Re: fontanna IP: *.ztpnet.pl 06.04.05, 12:36 Jak nie ma z niej pozytku? Mozna kostki brukowe wydlubywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipek Re: fontanna IP: *.wrzesnia.ksw-net.pl 06.04.05, 14:24 Ktoś powinien za to BEKNĄĆ!! Albo wykonawca ,albo projektant albo inspektor nadzoru z Urzędu Miejskiego,albo wszyscy pospołu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 18:35 Gdyby nie to ze wiem ze to jest fontana to nigdy bym tego nie rozpozonał takie badziewie ze szok ktoś za to powinien odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:20 Ciekawe, kiedy zacznie działać? Miała to być jedna z wizytówek Zielonej Góry. Ładna wizytówka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: fontanna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 13:29 Moim zdaniem świetna wizytówka. Doskonale oddaje to co się tu dzieje :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:30 Masz rację, tylko szkoda,że wyłożono tyle naszej kasy i nic z tego. Plac coraz brzydszy. Najpierw drzewa (ciekawe, czy po przesadzeniu jeszcze rosną???), teraz ta fontanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alb Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.04.05, 18:12 teraz Pani Ronowicz będzie mogła dać kolejne premie dla swoich współpracowników :) na "fontannę" żal patrzeć. Za tyle tysięcy nie zrobili nic poza zdewastowaniem terenu... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo DOCENCIE GENIUSZ ARTYSTY KTORY STWORZYL SURREALIST IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.04.05, 18:36 ale z działa! Tam latają kamienie! Pionowo i poziomo. MAłe kamienne granitowe kostki. Nigdzie nei ma fontanny z kamykami zamiast wody. Nasza jest wyjątkowa. LUDZIE DOCENCIE GENIUSZ ARTYSTY KTORY STWORZYL SURREALISTYCZNA FONTANNE TOCZĄCYCH SIĘ KAMIENI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druchBoruch Re: DOCENCIE GENIUSZ ARTYSTY KTORY STWORZYL SURRE IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.04.05, 20:12 Olo no widzę choć jedna osoba rozumie zamierzenia Wielkiej i zacnej "Czarnej Damy" (kot to wymiślił na marginesie ... ani czarna ani ani :D) Plac jest w pobliżu BWA - i o to chodzi - fontanna jest trwającvą instalacją, jest performance, które trwa, ale nie będzie trwać wiecznie. Jest to symbol przemijania i kruchości. Zobaczcie jak twardy granit rozsypuje się z łatwością. Jak Woda, która rzeźni nieporuszony kamień nie może tego czynić. Jakaż alegoria! Panie i Panowie MLASK!!! CZMOK CZMOK!!!! CCZZZZZZZZZZZZZZZZZMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK! a co artsta chciał powiedzieć to zupełnie inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzydoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:02 Kiedyś dawno temu "za Niemca" Zielona Góra była ładnym, przytulnym miastem, gdzie wszystko było na swoim miejscu i we właściwych proporcjach. Tak przynajmniej wynika ze zdjęć, widokówek, prasy lokalnej czy pisanych o niej książek. Rozwój miasta związany był ściśle z rolą jaką pełniło ono w okresie PRL. Było siedzibą władzy partyjno i ośrodkiem administracyjnym. Było to za mało, aby pełnić rolę naturalnego ośrodka gospodarczego. Rangę miasta podkręcano poprzez sztuczne stymulowanie rozwoju gospodarczego. Odnosi się to przede wszystkim do lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych (Gomułka, Gierek). Efektem tego był rozrost miasta z mającego kilkunaście tysięcy mieszkańców do ok. studwudziestu tysięcy. Nowo postałe osiedla nie urzekają urodą, czy jakimiś superfunkcjonalnymi rozwiązaniami dla ich miszkańców. Po prostu peerelowska brzydota. Podobnie zresztą było w całej Polsce i w innych krajach komunistycznych, wystarczy pojechać za Odrę. Wydawało się, ze obalenie komunizmu przerwie ekspansję brzydoty w mieście. Nadzieje okazały się płonne. Nieszczęsna fonatanna, nie dość że wygląda jak chińska nekropolia, zbudowana została za grube pieniądze (kosztorys został dosyć wysoko przekroczony), to okazuje się, że nie działa. Kostki brukowe, które otaczają płytę fontanny w wielu miejscach zostały wyrwane z podłoża. Trudno się dziwić, gdyż woda tryskająca z fontanny regularnie spadała na owe nieszczęsna kostki i po prostu wymywała piasek ze szczelin. A przecież oddanie fontanny nastąpiło późną jesienią. Sprawę nadzorował Strzygący Uszami Prezio Lewicki, typ rodem z głębokiego PRL, otoczony Makarskimi, Łowejkami i innymi Szczepańskimi. Czy Pani Prezydent podziękuje temu udającemu panu, udającemu fachowca ? Po gigantycznej wpadce z ul. Dabrówki czas na zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:08 Urwis,trudno obwiniać tylko tych, którzy działali za innej władzy (będąc Dyrektorem, też żyje się w tych czasach. Dajmy sobie luz z dzieleniem "my, oni", popatrzmy realnie na to, co się dzieje - bez zacietrzewienia. Warto rozmawiać i trochę zwracać uwagę Władzy ( jest jednoosobowa). Uczymy się całe życie, bez względu na zajmowane stanowisko. Czasami trzeba to zrozumieć ( bycie uczniem). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 00:40 Swoje posty staram się zawsze pisać sine ira er studio. Byc może czasami ponoszą mnie namiętności, a czasami być może moje klawisze słabo oddają moje intencje. Zgadzam się z Tobą, że warto rozmawiać z władzą: pod warunkiem, że władza: 1)chce słuchać, 2)chce się uczyć, 3)chce wyciągać wnioski. Nie wiem jakie masz doświadczenia z tą władzą, ja mogę tylko powiedzieć o sobie, co najmniej 3 razy zostałem po prostu przez nią okłamany (sic). Mogę z czystym sumieniem o sobie powiedzieć, że takich standardów w swoim życiu nie stosowałem i nie zamierzam stosować. Być może przyjdzie czas, że powiem o tym publicznie, Jeżeli władza NIE MA WOLI słuchania, jeżeli NIE ISTNIEJĄ kanały za pomocą których vox populi może docierać do władzy, jeżeli władza NIE CHCE wyciągać wniosków z błędów poprzedników, to co mam robić ja, czy mi podobni ( myślę, ze jest to milcząca większość)? Iść do radnych komuchów ? Dziękuję bardzo, nigdy mi z nimi nie było po drodze. Twierdzę, że to nie ja - dzielę lokalną społeczność na "my-oni" , to robi właśnie władza. I robi to od samego początku, tj. od pierwszych wyborów w 1990 r. Zmienia się szczyt władzy, a "socjalizm w gminie" jest wiecznie żywy. Kiedyś socjologowie, psychologowie opisywali tzw. emigrację wewnętrzną, tj. stan świadomości wynikający z niemozliwości brania udziału w życiu społecznym. Obawiam się, że obecnie mamy do czynienia z podobną sytuacją. Wydaje mi się, że tak żarliwy i liczny udział Polaków w pożegnaniu Jana Pawła II w części podyktowany jest lękiem przed brakiem jakichkolwiek autorytetów. Ciekawi mnie, czy przełoży się to na zmiany w myśleniu i działaniu. Bardzo bym tego pragnął. Zaczęliśmy od fontanny, skończyliśmy na opisie braku aktywności obywatelskiej. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 15:55 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Szkoda tylko, że władza ma to w nosie. Myślę, że powodem jest to, że do władzy dochodzą ludzie bez kasy. Bardzo podoba mi się system amerykański; najpierw kasa, a potem władza (mniejsza szansa na to, że pieniądz deprawuje). Może uda nam się następnym razem. To już tylko (lub aż)1,5 roku. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:32 Cieszę się z tego, ze podobnie postrzegamy sytuację. Amerykański system rekrutacji do polityki jest do bólu pragmatyczny i można im tylko tego zazdrościć. Myślę, że trzeba długo czekać na to, że tu w Polsce zacznie funkcjonować podobne podejście do sprawowania władzy. Prócz kasy, potrzeba również klasy. Tu z reguły brakuje jednego i drugiego. Być może trzeba wreszcie sięgnąć do metod samoorganizacji społecznej od lat propagowanej przez Stefana Bratkowskiego. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.04.05, 20:44 Nie kolego ta fontanna to zabawa za nasze pieniądze. Jest to gniot projektowyui wykonawczy za astronomiczne pieniądze. Zawinił zamawiajacy a projektant i wykonawca był słaby. Ludzie, którzy w tak marnotrawny sposób wydali nasze z trudem zarabiane pieniądze wiini opuścić stanowiska w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:54 Nie wiem, czy to ja jestem adresatem Twojej dezaprobaty. Jeżeli tak, to wyjaśniam, że nie zrozumiałeś mnie. To co napisałeś, możesz wyczytać z mojego pierwszego postu. Podaję w nim nazwisko głównego winowajcy, odpowiedzialnego za inwestycje w mieście p. Prezydenta Lewickiego. W czasie oddania do użytku fontanny akurat przechodziłem koło niej i widziałem go tam, tradycjnie strzygł uszami ;-). Widzisz najpierw jest koncepcja, potem specyfikacja, potem przetarg, potem przekroczenie kasy przez wykonawcę, a gwarancji na naprawę bubla już nie ma kto udzielić. Trzeba robić nowy przetarg na naprawę. Cóż kasa publiczna wszystko pokryje. Fontanna to kolejny "sukces" ekipy naczelników, którzy pod wodzą Lewickiego kontynuują dzieło jego poprzednika Bambrowicza. Po co tu mówić o jakiejś tam lewicy czy prawicy, to są przecież sami swojacy - biurokraci. Czekam na skandal z działkami na Ochli, gdzie Lewicki ze Szczepańskim umyślili sobie stworzenia zielonogórskiego odpowiednika Konstancina-Jeziornej. Będą działki, będzie sprzedaż, będą ulgi, będzie kasa. Tyle uciech będzie. Chyba, ze ...władza ocknie się. Ale to tylko marzenie, które nie spełnia się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 06:54 Jasnym jest, że odpowiedzialne są osoby bezpośrednio nadzorujące poszczególne tematy. Moim zdaniem jednak odpowiedzialności osoby je zatrudniającej nie można pominąć. Pamiętaj, że nasz wpływ na ich wybór jest żaden, natomiast na wybór pracodawcy wielki. Trzeba tylko się zastanowić, kto będący już ustawiony życiowo zechce pokierować naszym miastem. Moim zdaniem jest to trudny problem do rozwiązania. Zaznaczm, że jest mi obojętna opcja polityczna. Istotna jest chęć i umiejętności wyprowadzenia miasta ze stagnacji. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:23 Tak -wybór pracodawcy zleceniodawców jest kluczem do sprawy. Piękny, bogaty, mądry, Przyznaję, ze nie znam nikogo takiego w ZH. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 06:56 Proszę nie ironizuj. Z tym pięknym przesadziłeś. Może to być ktoś, kto chce się zaangażować w życie społeczne miasta. Byliśmy miastem wojewódzkim, a teraz zobacz co się stało, wszyscy (wszystko) omijają nas bokiem. Czas to zmienić, bo wszyscy młodzi wyjadą w poszukiwaniu szans rozwoju, a my będziemy gnuśnieć, starając się wymyślać sobie momenty do samozadowolenia. Wygląda na to, że jeżeli Władza jest zadowolona, to Mieszkańcy muszą być też. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:19 Nie akcentuj wątku ironicznego. Miastem wojewódzkim dalej jesteśmy, warto spojrzeć na te sprawy z zewnątrz, równie złe energie działają nie tylko w Zielonej Górze. Tylko to się nakłada na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.04.05, 17:46 Chodzi mi o to kto jest autorem projektu, czy nie przypadkiem Mirosław M ten od " pięknej" elewacji PKO na Żeromskiego. Co do odpowiedzialności Prezydenta to masz 100% rację. Ocena jego pracy może być tylko taka, facet mało zna sie na inwestycjach albo sam wzioł w łapę, no bo jak można wytłumaczyć inaczej zapłacenie takiej kasy za cos tak marnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:29 To jest wogóle ciekawa sprawa "tajemniczość" i anonimowość "tfórcy". Nie chce przyznać się do swojego dziecka. Moze to jest ta sama osoba, która projektowała dzieło sztuki fontanniarskiej wcześniej na deptaku przed BWA ? A olewacja PKO rzeczywiście jest pikna, jak mawiają górale. Zapraszam na dyskusję "projektowanie miasta - jako to się robi we Wrocławiu". pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 17:23 Moim zdaniem warto zapytać młodych absolwentów budownictwa z Uniwersytetu co o tym sądzą. Jeżeli nie będziemy inwestować w swoją młodzież, to niedługo wszyscy wyjadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.05, 22:04 A co studenci uniwersytetu mogą powiedzieć w sprawie architektury, na uniwersytecie nie ma takiego wydziału, za wysokie progi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.04.05, 13:14 "Magister inżynier, absolwent studiów kierunku "budownictwo", jest przygotowany do samodzielnego wykonywania zadań w zakresie projektowania i realizacji obiektów budowlanych, tj. budynków wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi, budowli inżynierskich i obiektów małej architektury." Na fontannę wystarczy. A z tymi progami to bym nie przesadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna symbol kontynuacji PRL-owiskiej brzy IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 19:05 Mylisz się kolego inż. budownictwa to zamało aby projektować fontanny w mieście. Inżynier budownictwa liczy konstrukcje a projektowac to może conajwyżej budownictwo zagrodowe. Projekt fontanny to zajęcie dla architekta. Tak nawiasem to na Uniwersytecie Zielonogórskim wpuszczają studentów w maliny. Instytut, który niby kształci budowlańców od remontów nie przygotowuje absolwentów do żadnych funkcji technicznych określonych w obecnym prawie budowlanym. Pomijając fakt żenującego poziomu prac mgr na tym wydziale. Aby projektować remont gotyckich katedr niestety nie wystarczy skończyć budownictwa na UZ. Dawanie takich tematów prac mgr na studiach, po których nie uzyska się uprawnień projektowych do takich prac świadczy o kompletnym dyletancwie promotorów. To jest oszukiwanie młodych ludzi. § 5. 1. Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności architektonicznej stanowią podstawę do projektowania budynków mieszkalnych jednorodzinnych i inwentarskich na terenach budownictwa zagrodowego oraz gospodarczych i składowych o kubaturze do 1000 m3, a także sporządzania projektów zagospodarowania działki, związanych z realizacją tych obiektów. No i gdzie masz tu uprawniena do projektowania małej architektur? Problem polega na tym,że na wspomnianym wyżej wydziale UZ nie uczy żaden praktyk, stąd te kosmiczne nieporozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMG Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.04.05, 20:52 Fontanna się sypie, a popatrzcie na schody koło sądu tam to dopiero jest co wyrywać i czym rzucać w odpowiednie władze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxzz Re: fontanna IP: *.ztpnet.pl 09.04.05, 21:14 A ja się boję ,że koło filharmonii zrobią taki sam BUBEL!!!!!!!! To może ,już tam zostawić tą fontannę co tam jest tylko ją troszkę odnowić? Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezon Re: fontanna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 10.04.05, 09:57 dzisiaj idę dokonać lustracji , bo nie wierzę w to co piszecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxzz Re: fontanna IP: *.ztpnet.pl 10.04.05, 11:35 No i co niedowiarku -rezonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.04.05, 12:22 Czy ktos wie kto jest autorem tego dzieła. Zdaje się że był jakiś konkurs architektoniczny a może miasto zleciło projekt z wolnej ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:57 Sprawdziłeś? I co? Podoba Ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezon Re: fontanna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 10.04.05, 21:09 nie drażnić zdegustowanych Odpowiedz Link Zgłoś
wera221 Re: fontanna 10.04.05, 22:10 Dlaczego na ul Uni Europejskiej kostka nie wypada byłem tam niedawno i jakościowo jest ona super. Deptak zielonogórski nigdy takiej sie nie doczeka.Boję się jaki będziemy mieli potworek koło filharmoni lepiej żeby władze miasta nic tam nie robiły,naprawde szkoda pieniędzy na takie inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 07:12 Zdegustowanych: czym? Ilością wydanej kasy? Jakością wykonania? Samym pomysłem? Brakiem wyciągnięcia konsekwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
atemlos1 Re: fontanna 11.04.05, 10:48 bo na jaka cholerę ktoś te kostki wyciaga? Jakieś debile!!! Przeszkadza im, same do cholery nie wyskakują z ziemi. Zresztą zauważcie, że 90% siedzących tam to brudasy i męty, którzy bez pracy i perspektyw dewastują i tak spiepszoną za nasze pieniądze budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostka Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.04.05, 18:52 "Tak się składa że wyskakujemy same, wystarczy przejść po nas i już !" Tak poważnie: Kilkakrotnie przechodziłem koło fontanny i na prawdę nie trzeba nic robić: schylać się, wyciągać - poprostu wystarczy przejść, kostki są ułożone zbyt luźno, jeżeli dodać do tego wodę która wylewa się z fontanny i wypłukuje piasek to dzieło zniszczenia mamy kompletne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jopi Re: fontanna IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 18:24 tak się składa, że jestem tam prawie codziennie i widzę , że coraz wię cej kostek wala się pod lawkami, czyli tam gdzie siedzi nasza zlota młodzież. Nie powiecie chyba, że wypadają one same ? A Tak wogóle to widział ktoś jak fontanna była przez chwilę czynna. Jest naprawdę ładna gdy działa .Powinni ją włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: a wszystkiemu winna architekt miejska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 23:37 czy wy nie wiecie że brzydotę miasta zawdzięczamy właśnie tej kobiecie bez wyobrazni?? była w urzędzie za lisa i teraz też ja trzymają!! SKANADAL POPROSTU!!!! DOMAGAM SIĘ NOWEGO ARCHITEKTA MIEJSKIEGO Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA !!! SŁYSZYSZ CZARNA DAMO????PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS Odpowiedz Link Zgłoś
atemlos1 teraz pomnik 13.04.05, 09:42 heheheehe - a ty myślisz że ona siedzi i to czyta? :-) Wyślij oficjalne pisamo do UM, w sumie to byłby nawet niezły pomysł. Zobacz, teraz o miejsce gdzie powinien stać pomnik Papieża Jana Pawła II władze pytają sie mieszkańców za pośrednictwem lubuskiej. Mam nadzieję, ze tym razem wynajma ekipe z prawdziwego zdarzenia, a nie jakiś partaczy. Wstyd by było jakby pomnik zaczął się sypać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄSIAD GAZETY LUB. Re: teraz pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 14:45 Czy dziwicie się ze spieprzyli fontannę ? Przecież jak robi się coś pod dyktando mediów a tymbardziej brukowej gazety lubuskiej czując na sobie oczy nawiedzonej Bogiel czy też tej drugiej niespełnionej i stukniętej Borek to trudno kierować się sztuką budowlaną.Przecież nie jest pewne co odbije ciemniactwu. A PORY pełne ze strachu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: teraz pomnik IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 16:37 Palnąłeś jak "łysy" o tą kostkę brukową. Co Bogiel i Borek ma do sztuki budowlanej. Poza tym dlaczego obrażasz kobiety, zwłaszcza Pania Bogiel, której wielokrotnie udało sie napisac bardzo dobre artykułu. A może ty jesteś autorem tego projektowego bubla i teraz próbujesz zwalć wine za swojego gniota na dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
armex Re: teraz pomnik 13.04.05, 21:51 Dla mnie winna jest tu tylko jedna osoba: to Ronowicz. Ona się uparła, aby budować sobie pomniki - a że ten kosztował aż 600 tyś zł i nie nadaje się do niczego, to wina nadzoru. Przecież tą fontanne ktoś odbierał. Czy za tą fuszerkę któryś z urzędników został ukarany, a moze ktoś dostał "po premii" ? Albo może ktoś dostał za tą fontanne premię:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: teraz pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:57 i ciekawe co zrobił z tą premią??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROZEZNANY Re: teraz pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 08:47 To tak właśnie jest.Jak ma się przełożonych niekompetentnych tzn.miłościwie panującą BOŻENKĘ i jej Vicków to można ich robić w balona. A w UM siedzą same stare wygi i cwaniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za dupek ! Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.05, 00:37 no i co chodzi? Jak fontanna?? Co za shitt!! Odpowiedz Link Zgłoś
abadonna Re: fontanna 14.04.05, 01:38 fontanna po prostu żenująca. Szkoda, to piękne miejsce. Dlaczego UM milczy? Odpowiedz Link Zgłoś
tera2 Re: fontanna 14.04.05, 14:40 Ale ta fontanna to bagno.A tak pozatym w centrum jest strasznie brudno? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_zielonagora Re: fontanna 14.04.05, 19:31 Działa już ta fontanna? Czy nadal wszyscy próbują zwalić na kogoś winę. Przecież ta fontanna kosztowała dużo pieniędzy :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: fontanna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 20:01 podoba mi się głos : dlaczego UM milczy ? no dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 18:29 Przecież ten pomysł, jak również zwększenie kosztów właśnie z UM wyszło. Winnych oczywiście trudno znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:10 Milczy - bo nie ma Sawickiej - i doczekalam dnia, kiedy zatesknilam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promotorka Re: fontanna IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.05, 19:55 Mam propozycję dla URWISA, jak jest taki dobry,to niech się ujawni i zgłosi do prezydent Ronowicz może go zatrudni. Jedno wiem umie dobrze pisać ikrytykować ,Ujawnij się mmiej odwagę, chciałabym wiedzieć kim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 20:15 Facet napisał bardzo rzeczową krytykę i może wcale nie ma ochoty być osobą publiczną. Przecież ta zabawa z fontanną odbyła się za nasze podatki. Mamy prawo jako szarzy obywatele to krytykować. Może trochę powinniśmu mieć pretensji sami do siebie. Poprzednio prezydentem był wojskowy a teraz nauczycielka. Myślę że z założenia nie są to kwalifikacje do pełnienia funkcji "największego przedsiębiorcy" w mieście. Na stanowisko prezydenta winno wybierać się osobę, która wie co to zatrudnianie ludzi, podpisywanie umów handlowych, odpowiedzialność za firmę i jej pracowników. Takich doświadczeń nie ma nauczyciel. Zdaje się,że żaden z obecnych vice prezydentów takich kwalifikacji nie posiada. Jak widać nie wystarczą dobre chęci, dlatego tak łatwo ich wyrolować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donald Re: fontanna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.04.05, 21:20 bardzo słusznie, dlatego zupełnie inaczej mają się sprawy np. w Nowej soli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanno Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 21:00 Gość portalu: promotorka napisał(a): > Mam propozycję dla URWISA, jak jest taki dobry,to niech się ujawni i zgłosi do > prezydent Ronowicz może go zatrudni. Jedno wiem umie dobrze pisać > ikrytykować ,Ujawnij się mmiej odwagę, chciałabym wiedzieć kim jesteś. Co prawda post nie mnie dotyczy, ale mam pewną propozycję. Widzę że wielu z forumowiczów ciekawi kto stuka w klawiaturę. Mam propozycje dla forumowiczów, by zachowując incognito przespacerować się np. w niedziele 24 kwietnia o godz. 12 wokół ratusza, a potem dopasować nicki do fizjonomii spacerowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 00:36 Nie mam żadnych ale to żadnych ambicji politycznych więc pod ratusz nie pójdę . Ja tylko chcę być uczciwe załatawiana w urzędzie zgodnie z prawem a to się okazuje zbyt trudne. Trzeba być mało przewidujacym Prezydentem skoro zatrudnia się kolejnych architektów na stanowiskach inspektorów którzy mają małżonków prowdzących firmy projektowe i budowlane. Nawet jak Pani Łowejko odejdzie to sieć wyznawców nepotyzmu zostanie. Inaczej jest nie tylko w Nowej soli ale Sulechowie też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Szanowna promotorko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 11:31 Troska o dobro wspólne może przejawiać się w różny sposób, tu mam dom, tu mieszkają moi najbliżsi. Chciałbym, zeby to miasto było moim, naszym miastem, a nie miejscem zameldowania, z którego wcale nie jestem dumnym, w nim zakorzenionym. Jako człowiek: - lubiący ludzi, - wolny wewnętrznie, - mający jakąś tam skromną wiedzę, - mający jakieś tam skromne doświadczenie, - coś tam potrafiący, - kierujący się zdrowym rozsądkiem od czasu do czasu zabieram głos na jakiś temat m.in. tu na forum, gdzie zebrało się dosyć interesująca grupa ludzi, którzy potrafią robić użytek ze swojego umysłu. To do nich piszę, z nimi dyskutuję. Moje widzenie świata może się oczywiście komuś nie podobać, kogoś drażnić, ale zawsze opiera się o pewne zasady. Prócz rzeczy opisywanych przez media, o których czytam, usiłuję docierać do innych przekazów, a także do motywacji ludzkich. Pani Prezydent stoi na czele zespołu, który wg niej, spełnia jej oczekiwania, ona wybrała ten zespół, nadała mu styl działania, ona za ten zespół odpowiada. Za wysokie progi na moje nogi, a przecież ta władza, tak jak poprzednie wszystko wie, wszystko umie. Czy warto przerywać jej sielankę, czymś zamatrwiać. Czy warto komuś uświadamiac, ze sprawowanie władzy to sprawowanie służby ? Komuś, kto uporczywie swoimi czynami zaprzecza temu ? Reszta w poście RPO. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nepomucen Przedwczesny wytrysk pomyslów ekipy Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 09:39 Nowa fontanna na placu Bohaterów to: 1. Pomnik niekompetencji odpowiedzialnych za inwestycje w miescie Prezydenta Lewickiego i jego podwladnej architekt Lowejko Haliny. 2. Szczyt naigrywania sie z mieszkanców, za których podatki wybudowano to szkaradztwo. 3. Himalaje aroganctwa wladzy Prezydent Ronowicz która gdyby miala jaja ( co jest mozliwe na tym poziomie badan genetycznych na swiecie) to natychmiast odwolalaby swego podwladnego a stracona horrrendalna kwote wydana na ta maszkare tj. 600 tysiecy zlotych, zwrócilaby do kasy miejskiej. 4. Dowód malomózczkowego myslenia obecnej ekipy która nie potrafi przewidziec skutków swojego dzialania. 5. Samobój (juz nie wiem który to juz raz)strzelony do wlasnej bramki wnajblizszych wyborach na taka pozal sie Boze prawice. 6. Kwintesencja niskosci jej wysokosci Bozenki, która podobno pretenduje do tytulu królowej Zielonej Góry a pokazuje maniery guru-madrali. 7. Bolesne oddarcie beznadziejnosci tej wladzy, która na wszystko znajdzie wytlumaczenie i zawsze obciaza odpowiedzialnoscia nie siebie ale podwykonawców- podwykonawców i jeszcze dalszych podwykonawców po czym sama zakasuje kolejna nagrode z pieniedzy budzetowych. 8. Dowód na to ze postradalismy zmysly dajac malpie brzytwe do reki a teraz nie ma jak do niej podejsc bo stale ta brzytwa wymachuje. 9. Akademickie myslenie ze ludziom mozna sprzedac wszelkie g.. a oni za to beda bic poklony. 10. Stale przypomnianie o przykazaniu "nie kradnij" bo budowla rozpadnie sie na twoich oczach. 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Przedwczesny wytrysk pomyslów ekipy Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 13:50 Kolego Biskup będzie nawoływać do głosowania i będzie następną kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przedwczesny wytrysk pomyslów ekipy Ronowicz IP: 82.160.53.* 18.04.05, 14:00 Nie doczekanie,kiedyś posłuchłem żony,mówiła że to kobieta że moze coś zmieni- no i co?.Pierwszy i ostatni raz posłuchałem swojej "starej"-a biskup??biskup to mi może........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniu Re: Przedwczesny wytrysk pomyslów ekipy Ronowicz IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.04.05, 14:04 żal nic tu nie pomoże , zaczyna mi to dyndać, jakoś jeszcze rok wytrzymam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej zaplacili na oko 15 razy za dużo. IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 16:11 tutaj jest jakaś ściema. Fontanna kosztowała podobno 600 tysięcy. Ciekawosc mnie paliła więc zacząłem sprawdzać ceny. Betonowe murki wokół niej warte są co najwyżej 4-5 tys. PLN, misa z betonu mogła kosztowac z 10-15 tys. Co do wyposażenia i instalacji to zadzwonilem do firmy podajac sie za kupca na fontanne, niezle im czasu zajalem, ale zdobylem wszystkie ceny i mam to nawet na pismie bo mi wycenę podesłali. Pompa to maksimum 7 tys., dysze do fontanny najdroższe są po 1000 PLN, filtr do wody- musi byc jak mówili- następne 7 tys. Instalacja to dalsze parę tys. Mnie wychodzi kilkadziesiąt tysięcy max. Skąd to 600 tysięcy? Może przez przeoczenie policzyli koszty razy 15? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Re: zaplacili na oko 15 razy za dużo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:12 Maciek Przemnoż to nawet przez 3, dodaj zburzenie starej fontanki itd. dłubanina trwała chyba 2-3 tygodnie, czyli policz koszty pracy, nadzór, podatki, zapewne projekt etc. ... ale to i tak wychodzi max połowa z 600 tys. Dobrze byłoby dotrzeć do specyfikacji zamówienia, może ktoś z patriotów-urzędników wyjawi tajemnice zarządzania miejskimi funduszami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nurek Fontanna to czy kit w zywe oczy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 17:01 Niech ktos odwazny (moze byc z Sulechowa) zawiadomi prokurature lub NIK aby zbadali gospodarnosc przy wydatkowaniu naszych kosmicznych pieniedzy na ten upiór fontannopodobny. 600 tysiecy zlotych za kawalek dolka w rozkladzie a podobno sliczna fontanna 10 razy wieksza od naszej która stoi 0d 2 lat we Wroclawiu kosztowala okolo 800 tysiecy zlotych. Niezle wyglada te porównanie. No, mówie Tatus to jest granda w bialy dzien. A fachowiec od inwestycji w miescie niejaki prezydent Lew ale w koncówce nie rywin,bije sie w piersi i udowadnia ze to byla najlepsza i najtansza oferta. Cos mi sie wydaje po takim porównaniu,ze jak sie dobrze przygotuje przetarg to i szczote do zamiatania mozna kupic za 1000 a nie za 10 zlotych, bo nastepna oferta bedzie 1100 zlotych. Panie prokuratorze X niech Pan to potraktuje ten tekst jako spoleczne zawiadomienie o podejrzeniu popelnienia przestepstwa przez funkcjonariuszy publicznych i rozpocznie rychle sledztwo przeciw tym "fachowcom" zanim puszcza miasto z torbami. Wychodzi na to , ze Fair Play jest ale na rogatkach a za to pól jaja w gatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Fontanna to czy kit w zywe oczy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 17:18 600 tys zł to kosztuje willa 300 m kw z dachem, oknami drzwiami, ogrzewaniem, popdłogami z drewna , 3 łazienkami a każda z prysznicem i wanną. To tak dla porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:21 Jak widać mieszkańców to razi, ale media tematem nie są zainteresowane. Zastanawijącym jest dlaczego? Może spotkania na łonie natury z Władzą doprowadziły do spadku zainteresowania nią (czytaj władzą). Ciekawe czemu były poświęcone te dysputy, jakie ustalono kierunki dalszego działania? Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim dziennikarzom lekkigo pióra, słowa, ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚLEDCZY MIEJSKI Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:31 Jak się ma ciemniactwo w lokalnej prasie to czego oczekiwać ? Ppzecież w tym mieście wszystko jest poukładane w wąskim gronie tych co im się wydaje że wszystko mogą. A MOŻE NIE WYDAJE? Jest w tym mieście chyba gromada znajomków którzy rozdają karty i próbuje zamiatać wszystko i wszystkich co im nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 22:55 Temu służą spotakania Władzy z mediami. Często w wielkiej tajemnicy. Miejmy nadzieję, że tematy tych spotkań ujrzą światło dzienne. Szkoda dziennikarzy, chociaż ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: fontanna IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.05, 08:47 Narzekacie, załóżmy na wzór Akcji Katolickiej, Akcję Internetową i wybierzmy na stanowiska ludzi z kwalifikacjami. Stwórzmy program polityczny dla miasta zanim się skurczy jak stare gacie. Sami jesteśmy winni tego, że rządzi nami "pokój nauczycielski" A tak na marginesie do "pokoju nauczycielskiego" nie wpuszczono przedstawiciela poważnego inwestora z Niemiec. Facet siedział pod drzwiami wk..... i odjechał do innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis popieram -chetnie włączę się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 10:16 trzeba pomyślec o stronie internetowej i ruszyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: popieram -chetnie włączę się IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 18:11 na początek spowodować kontrolę - czy nie nastąpiło roztrwonienie publicznych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: popieram -chetnie włączę się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:14 Wybronią się, jak zwykle. To wszystko jest poukładane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO wiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 17:14 Niezrozumieliśmy idei jaką kierował się architekt projektujący fontannę. To jest basen do zbiorowej higieny intymnej. Należy z niego korzystać zbiorowo, ustawiając się czwórkami nad ziemnymi tryskaczami. W miarę liberalizacji społeczeństwa następować będzie zrzucanie stringów, majteczek i slipów. W końcu dojdziemy do całkowitej nagości. W fontannie zawarte są głębsze myśli, ona ma odrodzić ( dosłownie ) społeczeństwo, dzięki niej nastąpi wzrost przyrostu naturalnego. Ale ten architekt ma łep, dzięki niemu mamy szansę pozostać miastem liczącym ponad 100 tys ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 05:02 Zobaczymy, czy ruszy 1-go maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: fontanna IP: *.ztpnet.pl 29.04.05, 19:14 Brawo! Uruchomili ja. Nie wiem jak w nocy, ale w dzien nie wyglada ona na 600 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś