Dodaj do ulubionych

Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice

06.06.06, 07:38
kolejny "fajny" pomysł polityków :) ogrodzić i zamknąć dziecko w klatce.
Rodzice z ławek mogą odlądać walki :))
A swoją drogą, nie widziałem takich klate na zachodzie, ktoś może widział ???
ciekaw jestem...
No i znowu powraca problem piesków i ich siusiu...

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: croolick Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.06, 08:22
      Bardzo dobry pomysl. Nie trzeba jezdzic za granice, zeby znalezc podobne rozwiazanie wystarczy odwiedzic osiedle mieszkaniowe w Jasieniu.
      Aski68, przejedz sie kiedys za granice to na pewno zobaczysz ogrodzone place zabaw, ja na pewno widzilem takie w Kataloni, Wloszech, Niemczech czy Czechach no tylko we Francji, Angli nie zwrocilem na to uwage.
    • Gość: W.P. Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: 212.109.135.* 06.06.06, 08:30
      Zwierzęta takie jak psy i koty, które swoimi odchodami stwarzają w mieście
      zagrożenie sanirtarne (z winy niechlujnych i leniwych właścicieli, bo nie
      sprzątają po nich) powinny mieć limitowaną i kontrolowaną populację. Tak np.
      jeden pies na stu mieszkańców. Bardziej pożądane "dobro" lepiej będzie
      szanowane. Nawet jego "kupka" nie będzie śmierdziała. Powinny zostać także
      nałożone jasne obowiązki na właścicieli zwierząt przy ich wprowadzaniu np. w
      obszary zielone utrzymywane przez miasto - trawniki, klomby, parki itp. Kary
      muszą skutecznie odstraszać. Zdecydowanie jednak należy odseparować miejsca
      zabaw dla dzieci od wszystkich zwierzaków i pijaków - TO TAKA SAMA ZARAZA. To
      może początek, ale trzeba działać, bo w NFZ zabraknie pieniędzy na leczenie
      grożnych chorób z piaskownicy.
    • Gość: mona Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.uz.zgora.pl 06.06.06, 08:46
      może najpierw zaczniemy modernizować stare place zabaw, żeby nie doszło do
      takiej tragedii jak na Śląsku! te metalowe drabinki, huśtawki i karuzele
      przyprawiają matki małych dzieci o ciarki na plecach kiedy tylko się dzieci do
      nich zbliżają, a właścicieli zwierząt domowych to tylko pożadny mandat nauczy
      kultury od tego mamy juz dzielnicowych tylko szkoda, że ich nie widać na
      osiedlach!
    • Gość: Młoda mama Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.ztpnet.pl 06.06.06, 09:00
      Dobry pomysł.Mam dwójkę dzieci.Starszy ma 4 lata,a młodsza 2 lata.Pamiętam jak
      bawiąc się z synkiem w piaskownicy parę razy trafialiśmy na zwierzęce
      odchody.Mamy będą dbał ,żeby zamykać za soba furtkę ,bo to leży w ich interesie.
    • Gość: mama córki Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.ztpnet.pl 06.06.06, 09:35
      Place zabaw w Zielonej są fatalne, nawet te przyprzedszkolne, strach dziecko
      wpuścic, mieszkam teraz na osiedlu, gdzie nie ma ANI JEDNEGO placu zabaw dla
      dzieci, administrascja jak zwykle nie widzi problemu, a miasto zawsze mówi, że
      nie ma pieniędzy...a dlaczego miasto czeka na pieniądze z unii???niech sami
      wyłożą, niech zaczną karać właścicieli z psami i kotami obsrywającymi wszystkie
      trawniki i z tych mandatów postawia dzieciom place zabaw z prawdziwego
      zdarzenia...
      • Gość: M Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.06, 11:04
        Pomijając stan naszych "placów zabaw" to wg mnie nie brak ogrodzenia jest
        problemem, a społeczne przyzwolenie na załatwianie się piesków gdzie popadnie...
        Oczyma wyobraźni widzę jak strażnik miejski usiłuje wręczyć mandat
        kilkunastoletniemu dziecku za to, że piesek narobił na trawnik czy do
        piaskownicy, a tłumy sąsiadek tłuką Go parasolkami po głowie, żeby odczepił się
        od dziecka...
        Ja wiem, że dziecko i wolność, ale jak nie przykręcimy śruby wszystkim
        właścicielom psów to nigdy nie będzie u nas czysto....

U mnie na osiedlu pomiędzy ulicą Rydza Śmigłego a Wojska Polskiego
        zrobiono "Wybieg dla psów" i o zgrozo.... korzysta z niego ledwie kilka
        piesków, których właściciele chcą dbać o wspólne otoczenie.... Zdarza się
        nawet, że ludzie chodzą z psami wokół tego wybiegu i pozwalają mu za
        przeproszeniem obsrywać trawę po której potem biegają dzieciaki.... Na początku
        zwracałem ludziom uwagę. Teraz po tym jak się dowiedziałem, że ja to jakiś
        debil jestem, przestałem.....
        Długo jeszcze nasze społeczeństwo obywatelskim nie będzie....

Smutno pozdrawiam
        M
      • Gość: Mrumru Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.ztpnet.pl 06.06.06, 12:31
        A co z dzieciakami "obsikiwającymi" i "obsrywającymi" (tak tak !!!) okolice
        bloków i piwnice, gdy za daleko do domu na np 4 piętro? albo się po prostu nie
        chce fatygować? Co na to mamy i tatusiowie ?
    • Gość: bobas Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.gala.net.pl 06.06.06, 10:53
      "Swiatowiec" budzinski był chyba w innym świecie; kto o nim moze powiedzieć, ze
      to polityk? to bałwan a nie polityk! i to nauczyciel, he he!czego on moze
      nauczyć?
      • Gość: Renia Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.ztpnet.pl 06.06.06, 16:06
        Sam jesteś bałwan.Pan Budziński uczył mnie historii i WOS-u w III LO.Z tych
        przedmiotów zdałam maturę z b.dobrymi wynikami i spokojnie dostałam się na
        wybrany kierunek studiów.Natomiast ty miałeś bobasie kiepskiego nauczyciela z
        przedmiotu wiedza o kuturze.Nic cię o niej nie nauczył.
        • Gość: fredzis1998 Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:53
          Daj spokój Renia.To tradycyjnie SLD-owskie lub ZSMp-owskie gó.. szczeka na
          Budzika na forum.
    • Gość: waltoni Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:34
      Doskonały pomysł.Lepiej póżno niż wcale. Widziałem takie ogrodzenia we
      Wrocławiu na osiedlach mieszkaniowych, ale również w parkach np. w "Parku
      W.Andersa" przy ul.Kamiennej. Jedne płoty otaczały samą piaskownicę inne
      piskownicę łącznie z ławkami dla rodziców. Wszystko zależało od usytuowania
      piaskownic. Były też ogrodzone całe place zbaw. Drzwi w płocie są wahadłowe i
      zamykają się samoczynnie i nie trzeba samemu ich zamykać. Dodatkowo mechanizm
      jest taki, że małemu dziecku trudno jest samemu wyjść poza ogrodzenie co
      zwiększa bezpieczeństwo dzieci przed wyjściem na jezdnię, ale też np. przed
      pogryzieniem przez bezpańskie psy. Będąc przez pewien czas we Wrocławiu jako
      opiekun dwujki dzieci byłem z takiego rozwiązania bardzo zadowolony, dziwiłem
      się dlaczego takiego prostego rozwiązania nie można było wprowadzić w Zielonej
      Górze. Myślę, że koszt ogrodzenia jest niewielki w stosunku do korzyści. Są
      producenci gotowych płotów dla placów zabaw, również tak wykonanych by dzieci
      nie mogły się po nich wspinać. Aby pomniejszyć koszty Miasto mogłoby wykonać
      ogrodzenia we własnym zakresie. We Wrocławiu są gotowe wzorce, wystarczy z nich
      tylko skorzystać
      Uważam, że walka ze zwierzęcymi odchodami i zły stan techniczny niektórych
      placów zabaw to bardzo ważny ale całkiem oddzielny temat.
    • Gość: abba2006 Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.06, 11:37
      A mnie się ten pomysł podoba!Choć moje dziecko juz dawno wyrosło z piaskownicy
      to uważam,że jeśli ogrodzenia piaskownic będą zrobione estetycznie to ok.
    • Gość: gosc z Belgii piaskownice w Belgii IP: *.242.81.adsl.skynet.be 06.06.06, 11:45
      Piaskownica zlokalizowana w parku brukselskim ma wymiary okolo 20 metrow na 40
      metrow ogrodzona murkiem wysokosi okolo 40cm, za murkiem znajduje sie pas
      szerokosci 1.5 m na ktorym stoja lawki, przy jednym boku pas szerokosci 3
      metrow /tutaj mozna ustawic wozek/, calosc ogrodzona siatka wysokosci 80-100 cm.
      W siatce znajduje sie 4 zamykane na klamki furtki. W piaskownicy ustawione sa
      urzadzenia np. zjezdzalnia, hustawki roznego typu. Piasek idealnie czysty.
      Zaden pies nie ma dostepu. Jest to prawdziwa piaskownica/miejsce zabaw/, a nie
      jak w Polsce, piaskownica 2m na 2m do ktorej psy leca sikac, a hustawki
      ustawione na betonie.
      Uwazam, ze P. Radny ma racje i chyba myslal o piaskownicy w stylu brukselskiej.
    • Gość: Tina Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 12:05
      Proponuję radnym aby zajeli się organizowaniem placy zabaw dla dzieci i ich
      remontem!!
      Na głupie pomysły nie zgadzam się wyrzucać pieniędzy!
      Kto z radnych kiedykolwiek pomyślał o zdewastowanym i beznadziejnym
      "placu zabaw"dla dzieci z deptaka i okolic na Placu Słowiańskim??
      Te dzieciaki bawią sie na zdezelowanych huśtawkach wśród miejscowych
      meliniarzy któży okupują ten plac zabaw!!:((
      • Gość: mama Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.06, 12:59
        Taniej będzie jak radny Budziński nauczy swoich kolegów z rady Listowskiego i
        Markiewicza, aby sprzątali odchody po swoich kundlach. Nie życzę sobie , aby z
        moich podatków zakładano klatki na bawiące się dzieci tylko dlatego, że ktoś
        jest brudasem i nie sprząta kup po swoich psach.
        • Gość: W.P. Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: 212.109.135.* 08.06.06, 11:56
          Przecież Listowskiego i Markiewicza trudno zaliczyć do kolegów Pana radnego
          Budzińskiego, a ponadto tych SLDUP-ów nigdy już niczego dobrego się nie nauczy.
          Strata czasu i atłasu. Opór czerwonej materii zbyt duży. Słoma z kaloszy wyłazi.
    • Gość: twój pies? Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.06, 13:03
      ... no to kupa też twoja
      • Gość: alek Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.ztpnet.pl 06.06.06, 13:46
        Akurat Markiewicz i Listowski to nie jego koledzy.

• Gość: arek Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 07:36
      słusznie, trzeba ogrodzić
      • aski68 Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice 07.06.06, 07:49
        Pomysł sam w sobie dobry ! ogrodzić , ale nie ma wszystkich świętych z góry ! bo
        kotek przeskoczy...
        Już widzę jak będzie to wszystko wyglądało... powiedzmy za rok... za dwa...
        skoro u nas są rozwalane nawet murowane piaskownice, w jakim stanie będzie
        siatka, kto pierwszy rozwali sobie rękę lub nogę o wystające z porwanej siatki
        druty ? jeśli wcześniej komuś się ona nie przyda...
        Za granicą bywam croolik i rozumiem zamiar... ale jak znam świat, to z wyknaniem
        będzie o wiele gorzej
        Bo nie sam pomysł się liczy, nawet nie samo wykonanie ale późniejsze utrzymanie
        w należytym (czyt. bezpiecznym) stanie, w czystości

Sobie i wszystkim rodzicom życzę czystych i bezpiecznych placów zabaw :)

pzdr
        • be.em Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice 07.06.06, 09:39
          lepiej ogrodzić place zabaw po prostu, żeby były bezpieczne same w sobie, a
          piaskownice można zamykać, przykrywać - takie rozwiązania też są:)

ważniejsze jest to, że spółdzielnie i adnministyratorzy w nosie maja wymianę
          piasku i stan texchniczny urzadzeń - Rybnik i tragdia czterolatka:(
    • Gość: korina Re: Radny Budziński chce ogrodzić piaskownice IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.06.06, 15:19
      Mam okno wychodzące na piaskownicę.Właściciele psów nie mają kultury ,tylko
      nieliczni prowadzą na smyczy.Pies puszczony ze smyczy leci i załatwia się
      często przy piaskownicy.Wystarczy samo sikanie ,żeby namnożyły się
      bakterie,brud.
      Moje dzieci nie bawią się tam ,bo podrosły,ale ciarki mnie przechodzą jak widzę
      tam maluchy z mamami.Dopóki brak kultury wśród ludzi trzeba stosować inne
      środki by chronić dzieci przed zarazą i choróbskami.
      Tylko ten zrozumie, kto sam ma dzieci i boi się o ich zdrowie.
      Popieram całym sercem pomysł Pana Radnego Budzińskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka