Dodaj do ulubionych

Witamy na Śląsku

11.03.07, 17:06
Dziwne że mieszkąńcy śląska nie znają swojej historii i ziemie śląskie
nazywają jakąś ziemią lubuską. Zielona Góra ani Gorzów nie leżą na ziemii
lubuskiej więc skąd ta nazwa województwa? Paranoja.
Na mapie zaznaczono tzw. ziemię lubuską.
images2.fotosik.pl/302/ae56d7e3f85d7e28.png
Obserwuj wątek
    • vts1 Re: Witamy na Śląsku 11.03.07, 17:47
      o tak teraz widzę że sie myliłem
      jesteśmy na Dolnym Śląsku
      przepraszam wszystkich.
    • Gość: Dante Re: Witamy na Śląsku IP: 195.205.145.* 11.03.07, 18:05
      Co prawda komuna się skończyła, ale teraz "lubuskość” umacniają lokalne
      pseudoelity. Czyli np. urzędnicy tego śmiesznego administracyjnego bękarta . Dla
      nich przyznanie, ze ZG leży na Śląsku byłoby podcinaniem własnej gałęzi.

www.lubuskie.pl/pl/index.php
      „Zapraszamy do odwiedzenia Ziemi Lubuskiej” – krzyczy nagłówek oficjalnej strony
      internetowej wojwództwa lubuskiego. Komu po tym powalającym jeszcze mało
      egzotyki, kretyństwa i dziwactw, niechaj kliknie w zakładce "region” na ogólną
      charakterystykę i poczyta o jego historii. kłamstwa w najlepszym goebbelskwskim
      stylu.
    • tk_logowany Re: Witamy na Śląsku 11.03.07, 18:59
      Zgóra nie tylko nie leżała nigdy na ziemii lubulskiej
      ale na Dolnym Śląsku odgrywała marginalną albo i wcale nie odgrywała żadnej
      roli, stąd - o czym raczył wspomniec croolick - próba tego oszustwa
      historycznego i umieszczanie jej na siłe na jakiejś wydumanej lubuszczyźnie.
      • Gość: lubuszanin Re: Witamy na Śląsku IP: *.ztpnet.pl 11.03.07, 19:59
        Walcie się!
        I co z tego ,że kiedyś w zamierzchłych czasach była na
        Śląsku?
        Jeszcze dawniej biegały tutaj dinozaury, a czy to znaczy
        że powinniśmy czcić gady?
        Ja żyję teraz i tutaj i mało mnie obchodzi wasze zdanie!
        • Gość: dante Re: Witamy na Śląsku IP: 195.205.145.* 11.03.07, 20:16
          > Walcie się!
          > I co z tego ,że kiedyś w zamierzchłych czasach była na
          > Śląsku?

Nie tylko była, ale nawet nadal jest.Ale jak ktoś jest zakutym łbem, wychowanym
          na komunistycznych podręcznikach będzie temu konsekwentnie zaprzeczał.

> Ja żyję teraz i tutaj i mało mnie obchodzi wasze zdanie!

No to żałuj. Bo akurat na rozebraniu tego śmiesznego wojewodztwa między
          Wielkopolskę i Dolny Śląsk tylko byś zyskał. Cóż, jeśli wolisz gó.. zamiast
          twarogu, to tylko twój wybór.
          • Gość: olo Re: Witamy na Śląsku IP: *.ztpnet.pl 11.03.07, 22:59
            no faktycznie byśmy zyskali, tak jak teraz inne miasta na dolnym śląsku - 97%
            pieniędzy z UE wzięło miasto Wrocław w który mieszka 630 tysięcy osób,a dla 2,5
            mln pozostałych mieszkańców województwa 3%. vivat silesia inferno <lol> ! ;d
        • Gość: bss Re: Witamy na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:19
          Gdyby wszyscy myśleli podobnie jak Ty, to epoka neandertalczyka trwałaby
          wiecznie. Codzienna walka o ogień, wieczorem po polowaniu i odarciu skór małe
          rysowanko na ścianach jaskini. Przed snem marzenie o lubuskości.
    • Gość: vts Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 11.03.07, 21:11
      • Gość: dante Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: 195.205.145.* 11.03.07, 21:33
        Dlaczego jedynie historycznie? Ja bym powiedział, ze też i praktycznie. W
        Żaganiu czy Nowej Soli jakoś nikt dziwnym trafem się do lubuskości nie poczuwa.
        Do lubuskości poczuwają się tylko nieliczne niedouki z ZG, ale on mają w tym
        własny interes - w końcu pasożytują na całej okolicy, a utrzymywaniu mitu
        lubuskości pozwala im ten stan utrzymywać.
        • vts1 Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie 11.03.07, 21:38
          przepraszam raz jeszcze - ciągle ze sobą walcze. Raz juz sie godzę z faktami,
          raz jeszcze tkwie w mitologi lubuskości - mam nadzieje ze z czasem pierwsza
          opcja wygra:).
        • Gość: marcin_zielonagora Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 11.03.07, 23:18
          Jednym z argumentów (w sumie to tylko ten ciągle słyszę) za zlikwidowaniem województwa jest to że nazywa się lubuskie, mimo tego że z Ziemią Lubuską nie ma nic wspólnego. Ludzie przestańcie już takie rzeczy pisać. Przyczepiacie się do najmniej ważnej rzeczy. Przecież to jest tylko nazwa!!! Jak chcecie to nazwijmy województwo lubuskie np. zachodniopolskie, zielonogórskie, gorzowskie czy jak tylko chcecie. I co? Najważniejszy argument już odpadł? Można mówić o likwidacji województwa z powodu słabej gospodarki, małej liczby ludności itd. ale nie przez jego nazwę! Przecież to już przypomina absurd. A czy w województwie dolnośląskim lub wielkopolskim będzie lepiej? Na pewno nie. Już teraz wystarczy popatrzeć jakie priorytety z unijnych pieniędzy wyznaczył np. Wrocław czy Poznań. Inne miasta dostają tylko resztki. No chyba że na tym polega zrównoważony rozwój.
          • Gość: dante Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: 195.205.145.* 12.03.07, 00:25
            Chodzi o to, że województwo lubuskie to zlepek terenów, kompletnie ze sobą nie
            powiązanych ani historycznie, ani (co ważniejsze dla przeciętnego zjadacza
            chleba) gospodarczo. A skoro tak, to po cholerę utrzymywać bandę ludzi w
            urzędzie wojewódzkim? Sama nazwa „lubuskie” została stworzona na siłę właśnie po
            to, żeby uzasadnić rzekomy sens istnienia tego województwa. Paru cymbałów
            wymyśliło sobie, że jak wmowisz ludziom, ktorzy w nim mieszkają, ze wszyscy są
            lubuszanami, to nagle oni poczują wspólnotę interesów. I będą przyklasikiwać
            armii darmozjadów pracujących na urzędniczych stołkach w Gorzowie i Zielonej
            Górze. Darmozjadów nie robiących kompletnie nic.

Zapytam wprost: co łączy mieszkańca Żagania z Lubuskim? Częściej jezdzi na
            studia do Wrocławia, niż do Zielonej, szuka pracy we Wrocławiu, albo w LGOM-ie,
            a nie w Zielonej. Jakie szanse mu daje Zielona Gora czy Gorzów? Jakie inwestycje
            nieudolni „lubuscy” urzędnicy załatwili dla regionu? Ich horyzont myślowy kończy
            pokrywa się z granicami Zielonej Góry i Gorzowa. To nic, że między ZG, a
            Gorzowem nie ma porządnego połączenia kolejowego. To nic, że nie ma w
            województwie porządnych dróg. Dla tych cymbałów najwazniejsze bylo palnięcie
            sobie lotniska w Babimoście. Żeby sobie polatać za publiczne pieniądze, bo
            przeciez normalny ruch pasażerski jest tam zerowy.

Już teraz wystarczy popatrz
            > eć jakie priorytety z unijnych pieniędzy wyznaczył np. Wrocław czy Poznań. Inne
            > miasta dostają tylko resztki. No chyba że na tym polega zrównoważony rozwój.

Wiesz co, pieprzysz takie brednie, ze się zołądek na lewą stronę przewraca. To
            popatrz, ilu w ostatnich latach inwestorów posadziło się w okolicach Polkowic,
            Lubina, Głogowa. I pogódź się z faktami: pod względem rozwoju gospodarczego CAŁE
            dolnośląskie (nie tylko Wrocław), urywa temu lubuskiemu tworowi łeb przy samej
            dupie.

Jestem Wroclawianinem, mam na studiach kolegów z Żar, Żagania i Nowej Soli.
            I wk... mnie opowieści o tym, jak u nich nic się nie dzieje, nie ma roboty i
            perspektyw, a urzędale w ZG zamiast coś z tym zrobić, mają to w dupie, bo dla
            nich jakiekolwiek inne miasta poza ZG się liczą tylko wtedy, kiedy potrzeba
            szabel na kolejną polityczną wojnę z Gorzowem.
          • Gość: bss Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 15:31
            Wg. Ciebie lubuskie to tylko Zielona Góra z dodatkiem Gorzowa . A gdzie reszta
            i co mają z tego , że należą do tej jedn. admin. ? Czy podobnie też dostają
            tylko resztki z pańskiego stołu ? ..................
            • Gość: zgorzanin Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 12.03.07, 19:51
              A powiedzcie mi mądrale ,cóż takiego łączy mnie czy moich
              bliskich ze Śląskiem czy Wrocławiem (skądinąd ładnym miastem)?
              Ja bardziej jestem związany z moim miastem i moim regionem.
              Bo tu żyje ,tu pracuję ,tu mam rodzinę i tu chce umrzeć.
              Ze Śląskiem nie łączy mnie praktycznie nic!
              I niech tak zostanie.
              • Gość: vts Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 12.03.07, 19:59
                łączy wspólna historia dawnego regionu
              • vts1 Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie 12.03.07, 20:14
                no ok, ale nie wpieraj Żaranom czy Żaganiankom że łaczy ich coś z lubuskim.
                • Gość: vts Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 13.03.07, 17:17
                  i vice versa

• Gość: dante Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: 195.205.145.* 12.03.07, 22:36
                Jak cię nie łączy, twoja sprawa. Daj żyć tym, których coś łączy. Tylko obyś się
                kilkanaście lat po secesji Żagania czy Nowej Soli nie zdziwił, jak bardzo te
                miasta dzięki temu uciekną w rozwoju.

> Ja bardziej jestem związany z moim miastem i moim regionem.

Z jakim regionem? Z czego się ten region składa? Poza Zieloną Górą?
                • Gość: zgorzanin Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 13.03.07, 19:56
                  <<Tylko obyś się
                  kilkanaście lat po secesji Żagania czy Nowej Soli nie zdziwił, jak bardzo te
                  miasta dzięki temu uciekną w rozwoju.>>

Wątpię bardzo!
                  • Gość: struś Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: 195.205.145.* 14.03.07, 20:45
                    Zakład?
                    • Gość: zgorzanin Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 21:16
                      zakład dante-strusiu!
                • Gość: vts Re: Witamy na Śląsku ? jedynie historycznie IP: *.ztpnet.pl 13.03.07, 21:09
                  realizmu więcej
              • Gość: enu Re: Witamy na Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:11
                >A powiedzcie mi mądrale ,cóż takiego łączy mnie czy moich
                >bliskich ze Śląskiem

Ze Ślaskiem łaczy cię to że mieszkasz na Śląsku. Mało?
                info-poland.buffalo.edu/classroom/maps/regiony.jpg
                • Gość: zgorzanin Re: Witamy na Śląsku IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 17:33
                  vts napisał:
                  <<realizmu więcej>>

no właśnie,wiecej realizmu,jak najbardziej

enu napiasał :
                  > Ze Ślaskiem łaczy cię to że mieszkasz na Śląsku. Mało?<

tak właśnie ,MAŁO stanowczo mało,

• Gość: awim Re: Witamy na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 07:57
                    Zielona Góra rzeczywiście nie leży na Ziemi Lubuskiej (pisane z dużej litery to
                    historyczna Ziemia Lubuska) tylko na ziemi lubuskiej czyli w obecnym
                    województwie lubuskim, myślę, że to i tak lepiej niż Śląsk Lubuski wymyślony
                    kilka lat temu w Muzeum Ziemi Lubuskiej. Za kilka lat ktoś wymyśli Pomorze
                    Śląskie ???
                    • Gość: zgorzanin Re: Witamy na Śląsku IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 20:52
                      albo wielkopolskę małopolską ,albo warmię mazowiecka itp itd
                      A więc jakie znaczenie ma przynależność do regionu????
    • Gość: tk Re: Witamy na Śląsku IP: *.backiel.com.pl 17.03.07, 00:07
      wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=8533
      "o2.pl: Skarby z Żagania"

"Większość śląskich legend o ukrytych w czasie wojny skarbach trzeba traktować
      z przymrużeniem oka. Nikt z poszukiwaczy amatorów nie odnajdzie nigdy
      Bursztynowej Komnaty ani skarbów templariuszy (tak, tak, podobno tu są). Czy
      tak samo należy traktować legendę o skarbach żagańskiego pałacu?"
      ......
      " Żagań jest dziwnym miastem. Zrujnowane w czasie wojny lub zdewastowane już po
      niej zabytki uzupełnione są bezsensownie ustawionymi blokami. To problem wielu
      miast na Dolnym Śląsku..."
      ......
      i gdzie tu lubuszczakowizna?
    • Gość: archie Re: Witamy na Śląsku IP: 82.160.254.* 01.04.07, 18:15
      FAkt Ziemia Lubuska to pojęcie nieco sztuczne. Nadużyto tutaj nawę krainy
      historycznej , która przestała istnieć w świadomości mieszkańców w połowie
      XIII. Później był to tzw. Land Sternberg. Nazwę "Ziemia Lubuska" zaproponowali
      uczeni poznańscy."Ziemia Lubuska" pozwalała zapomnieć czy nie pamiętać o
      niemieckiej historii tych ziem, która w okresie PRL-u była swoistym tabu.
      Gorzów leżał na terenie Wschodniej Brandenburgii (do 1807 lub 1815 do Nowej
      Marchii) a Zielona Góra na Dolnym Śląsku (Grünberg in Schlesien). Początkowo
      po 1945 Ziemią Lubuską nazywano część województwa poznańskiego z Gorzowem jako
      stolicą. W skałd tej Ziemi Lubuskiej wchodziły m.in. Piła ale także kilka
      powiatów śląskich (m.in. )Zielona Góra. Żagań, Żary, Szprotawa pozostały w
      województwie zielonogórskim. Wojna zniszczyła więzi kulturowe, gospodarcze,
      które łążcyły tereny dzisiaejszego województwa lubuskiego z Wrocławiem,
      Szczecinem, Frankfurtem n. O czy Berlinem, które stanowiły naturalne centra dla
      tych ziem. W okresie PRL o związkach ZG ze Śląskiem czy Gorzowa z Brandenburgią
      wiedziała tylko garstka naukowców. Władza wolała te fakty przeinaczać i
      ukrywać, w c zym zresztą pomagali jej niekltórzy historycy (nie tylko
      zielonogórscy, głównie poznańscy). W początkowym okresie czynnikiem, który
      zbliżał "Ziemię Lubuską" do Poznania był proporcjonalnie większy niż na innych
      Ziemiach Zachodnich odsetek Wielkopolan wśród mieszkańców. Dolny Śląsk mieli
      osiedlać ludzie z Galicji. W 1950 komuniści powołali do życia anonimowe
      województwo zielonogórskie. Było ono kontynuacją "Ziemi Lubuskiej". Odłączono
      Piłę ale przyłączono kolejne powiaty dolnośląskie (Żary, Żagań, Szprotawę,
      Głogów). Po 1950 w dolnośląskiej Zielonej Górze zaczęły powstawać
      masowo "lubuskie" instytucje: gazeta, teatr, muzeum, Lubuskie Towarzystwo
      Kultury, Lubuska Fabryka Zgrzeblarek Bawełnianych (Fa-Lu-Ba-Z) itd. Działo się
      tak z inicjatywy władz, często bez zastanowienia. Nie było p[rawie dyskusji nad
      sensownościa lub raczej bezsensownością tego punktu. Dzisiaj musimy
      odkłamywać przeszłość. Ciązy nad tym nasza "lubuskość", której tak szyybko się
      nie pozbędziemy. Często łączy się to z celowością dalszego istnoienia
      województwa. zeczywiści klasa naszych polityków, oraz tych, którzy ich
      wybieraja pozostawia wiele do życzenia. Ale województwo powinno pozostać. Czy
      Zielona Góra, Żagań, Nowa Sól rozwijały by się szybciej będać związane z
      Wrocławiem (piękne miasto)? Chcę wyrazić swoje powątpiwanie, proszę spojrzeć
      na Legnicę, Zgorzelec, Bolesławiec, Wołów, Ścinawę czy Wałbrzych..Moim zdaniem
      województwo powinno pozostać. Być może powinnyśmy zmienić jego nazwę na "śląsko-
      lubuskie" lub lepiej na "śląsko-marchijskie". Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka