Dodaj do ulubionych

wiarygodność rankingów

IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.03, 16:02
przeczytałem w dzisiejszej GL o trzecim miejscu powiatu grodzkiego Gorzów w
rankingu Rzeczypospolitej i gratuluję tak wysokiej pozycji;

chwile później zajrzałem na stronę www.stat.gov.pl/urzedy/zg/
Urzędu Statystycznego i.... ktoś tu chyba nie mówi prawdy;
wg US nakłady inwestycyjne ogółem w roku 2002 w GW wyniosły 87 mln, a w ZG
238 mln;
czy ktoś może sensownie skomentować te dane ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: wiarygodność rankingów IP: *.zielman.pl 03.07.03, 17:50
      Ja tak samo zrobiłem. Po opublikowaniu rankingu zajrzałem nie na strony GUS
      tylko strony Wojewódzkiego Urzędu Statystycznego. Jest tak jak mówisz chociaż
      do końca nie rozumiem sformułowania "nakłady inwestycyjne ogółem". Kwota ta
      powinna być równa sumie wszystkich niższych nakładów, a tak nie jest Wówczas ZG
      ma 470 mln a Gorzów 170 mln. Czy ktoś mi to może wyjaśnić? A tak przy okazji to
      też się nie zgadzam z wynikami rankingu.
      • Gość: Marcin Re: wiarygodność rankingów IP: *.zielman.pl 03.07.03, 18:00
        Sorki wszystko się zgadza w obliczeniach i byłem na tej samej stronie co ty.
        Ale nie mogę zrozumieć dlaczego skoro inwestycje w Zielonej Górze w roku 2002
        wynoszą 240 mln a w Gorzowie 87 mln my nie zostaliśmy sklasyfikowani w
        rankingu. Co prawda brano tam pod uwagę wiele czynników np. bezrobocie, które
        zresztą mamy niższe. Jaki z tego morał: nie ufać rankingom.
    • Gość: Mis Re: wiarygodność rankingów IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 20:54
      To się kupy nie trzyma, bo to jest rząd wielkości całego budżetu Zielonej
      Góry. Cyba, że w tych danych liczone są inwestycje nie tylko samorządu, ale
      np. EC Zielona Góra.
      • Gość: sagan Re: wiarygodność rankingów IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.07.03, 21:06
        + nowe inwestycje UZi;
        ale i tak chyba jeszcze będzie mało;
        • Gość: Marcin Re: wiarygodność rankingów IP: *.zielman.pl 03.07.03, 22:55
          To suma wszystkich inwestycji. Nas ciągną przede wszystkim inwestycje
          Elektrociepłowni które w ciągu 2,3 lat przekroczą 0,5 miliarda złotych oraz
          inwestycje Uniwersytetu Zielonogórskiego. W Gorzowie nie ma aż tak wielkich
          inwestycji dlatego wypadają blado w porównaniu do nas. Dziwne czemu rankingi
          nie biorą pod uwagę takich danych.
          • zerosiedemset gdyby to zielona była na 3 miejscu to... 04.07.03, 08:02
            ..wszystko byłoby w porządku? A tak zamiast się cieszyć że jedno z lubuskich
            miast zajęło tak wysoką pozycję, to szukacie przekrętów. Tak, to napewno jest
            jakiś światowy spisek przeciw zielonej górze.
            • Gość: sagan 87 mln > 238 mln ? czy to prawda ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.07.03, 09:51
    • Gość: ww Re: wiarygodność rankingów IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 14:20
      ... i takie typowe dla zakompleksionych ...
      • Gość: Rafis Re: wiarygodność danych IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 05.07.03, 14:12
        Ludzie jakie 240 mln? Tyle to nawet Wrocław nie wydaje rocznie na inwestycje
        choc wydaje dużo.Najpierw sprawdzcie jaki jest budżet Zielonej Góry :)
        • Gość: Bartoo Re: wiarygodność danych IP: *.gorzow.mm.pl 05.07.03, 21:26
          Szczerze powiedziawszy sam się dziwię tej dysproporcji. Trudno jednak wątpić w
          nieścisłość danych Rzeczpospolitej. A może to błąd na stronie www urzędu
          statystycznego?
          • Gość: MMM Re: wiarygodność danych IP: *.zielman.pl 05.07.03, 22:40
            Tu nie chodzi o inwestycje miejskie ale o wszystkie nakłady inwestycyjne (w tym
            prywatne). W inwestycjach miejskich Gorzów przewyższa Zieloną Górę i to jest
            brane pod uwagę w tym rankingu. Ja osobiście uważam że powinny być brane pod
            uwagę dane o wszystkich inwestycjach w mieście a nie tylko tych samorządu.
            Pozdrawiam
            • Gość: Bartoo Re: wiarygodność danych IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 21:11
              W tym rankingu chodziło o docenienie polityki inwestycyjnej gmin i wyłącznie
              gmin, jako osób prawnych. Szczerze powiedziawszy to niezbyt wierzę danym
              publikowanym przez Urząd Statystyczny w Zielonej Górze, jak również ocenom
              prawnym wydawanym przez NIK w Zielonej. Bardzo często są one tendencyjne i
              jednostronne. Przykład: NIK w Warszawie stwierdził złamanie prawa podczas
              przenosin AMiRR z Gorzowa do Zielonej, NIK w Zielonej stwierdził że wszystko
              OK. Postępowanie w prokuraturze trwa. Szczerze powiedziawszy to o atrakcyjności
              Gorzowa świadczą kolejne duże inwestycje w Gorzowie jak fabryka Faurecii,
              ogromne pole golfowe na 100ha, czy budowane drogi i obwodnice (zachodnia i
              śródmiejska). Za 2-3 lata Gorzów zupełnie zmieni swoje oblicze. To nie tak
              długi czas jakby się zdawało. Pozdrawiam:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka