mercin.brezan 09.11.07, 15:08 znalezione na stronach urzędu miasta. zapraszam na stronę i do dyskusji. www.um.zagan.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=1600&PHPSESSID=9ea4abf0d64ce1887ce9182340a7c785 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cancro Re: Projekty zabudowy centrum miasta 09.11.07, 17:03 To jest to co chciałbym widzieć w Żaganiu. Wygląda mi to na równowagę między zabytkami i nowoczesnością. Z drugiej strony jestem sceptykiem. Znając "dziarskość" władz Żagania, to jest to plan na trzy stulecia. Swoją drogą: jak to robicie, że zawsze znajdujecie takie fajne stronki? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Projekty zabudowy centrum miasta 10.11.07, 15:46 Hmm, moim zdaniem najwazniejszym zadaniem na najblizsze lata powinna byc przebudowa Rynku (budowa ratusza, przebudowa elewacji gomulkowskich blokow) a nie zajmowanie sie terenem miedzy Slowackiego a Gimnazjalna. Teren przy Dlugiej tez wymaga zagospodarowania, ale projekt wydaje mi sie zbyt futurystyczny, IMHO obecnosc blokow trzeba zneutralizowac czesciowa rekonstrukcja dawnej zabudowy. A na urbanistyczne eksperymenty najlepiej nadaje sie pl. Kilinskiego i Przyjaciol Zolnierza. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Projekty zabudowy centrum miasta 10.11.07, 17:05 nie róbmy z Żagania Żar, nie przebudowujmy bloczysk (w Żarach widać dalej że to bloczyskowy jamnik - wielkość okien i poziom pięter nijak ma się do kamienicowych standardów) a je zburzmy i wstawmy FUTURYSTYCZNE obiekty :))) nie bójmy się przyszłości - przeszłość zostawmy historii i hist(e) orykom. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Projekty zabudowy centrum miasta 11.11.07, 12:18 mercin.brezan napisał: > nie róbmy z Żagania Żar, nie przebudowujmy bloczysk tak, tak nie robmy z Zagania innych polskich i europejskich miast, gdzie postapiono w ten sposob juz dawno. > (w Żarach widać dalej że to bloczyskowy jamnik - wielkość okien i > poziom pięter nijak ma się do kamienicowych standardów) Tez nie naleze do fanow modernizacji jamnika, niemniej efekt koncowy jest zadowalajacy i estetycznie niedysharmonizujacy, za te cene nie mozna zrobic nic lepszego. Dodatkowo elewacje robila szprotawska firma Sima a ostatnio doswiadczylem w Szprotawie ogromnej niecheci do Zagania, moze to pomogloby w jakims stopniu przezywciezeniu zlych emocji? ;-) > a je zburzmy i wstawmy Czy 27 tysieczny Zagan (jak to z duma podkreslasz) stac na wyburzenie blokow i budowe w to miejsce nowych kamienic? IMHO nie i niestety dluuuugo nie. > FUTURYSTYCZNE obiekty :))) To samo mowili Twoi poprzednicy w latach 60. i 70. XX w., gdy stawiali bloki na Libelta, Brackiej, Dlugiej, Keplera, II Armii i Rynku... > nie bójmy się przyszłości - przeszłość zostawmy historii i hist(e) > orykom. Tak naprawde to najcenniejsze, co Zagan ma do zaoferowania to wlasnie wspaniala HISTORIA - jakos na 2 zlotowce znanej w calej Polsce nie znalazly sie futurystyczne/bauhausowskie bloki a palac, ktory chcieli zburzyc ci zaganiacy, ktorzy chcieli miec nowoczesne bloki z wielkiej plyty... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Projekty zabudowy centrum miasta 11.11.07, 13:51 croolick napisał: > Tez nie naleze do fanow modernizacji jamnika, niemniej efekt koncowy jest zadowalajacy i estetycznie niedysharmonizujacy, za te cene nie mozna zrobic nic lepszego. Dodatkowo elewacje robila szprotawska firma Sima a ostatnio doswiadczylem > w Szprotawie ogromnej niecheci do Zagania, moze to pomogloby w jakims stopniu przezywciezeniu zlych emocji? ;-) podobnie jak po doświadczeniach "kolejowych" możemy powiedzieć o stosunku Żaran do Żagania a wolę żeby budowę lub modernizację powierzyć żagańskim firmom i dać zarobić żaganianom nie szprotawianom. > Czy 27 tysieczny Zagan (jak to z duma podkreslasz) stac na wyburzenie blokow i budowe w to miejsce nowych kamienic? IMHO nie i > niestety dluuuugo nie. czyżby diesel i croolick to jedna i ta sama osoba? nie z dumą ale dla porównania i skali przypomniałem niejakiemu dieslowi ze ludność Żagania jest okolo 7 razy liczniejsza niż Gozdnicy. > To samo mowili Twoi poprzednicy w latach 60. i 70. XX w., gdy stawiali bloki na Libelta, Brackiej, Dlugiej, Keplera, II Armii i Rynku... kpina ? > HISTORIA - jakos na 2 zlotowce znanej w calej Polsce nie znalazly sie futurystyczne/bauhausowskie bloki a palac, ktory chcieli zburzyc ci zaganiacy, ktorzy chcieli miec nowoczesne bloki z wielkiej > plyty... oglądałem tą 2 złotówkę i pałac wyszedł na niej jak hala produkcyjna zakładu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Projekty zabudowy centrum miasta 12.11.07, 00:18 mercin.brezan napisał: > podobnie jak po doświadczeniach "kolejowych" możemy powiedzieć o > stosunku Żaran do Żagania Nie sadze. Z mojej strony nie chodzi o jakis szowinizm lokalny ale o logike, niestety Ty odbierasz to ciagle przez pryzmat lokalnej rywalizacji, wielka szkoda. > a wolę żeby budowę lub modernizację powierzyć żagańskim firmom i > dać zarobić żaganianom nie szprotawianom. To sie nazywa autarkia i jest realizowana przez przywodce Korei Polnocnej Kim Dzon Ila. > czyżby diesel i croolick to jedna i ta sama osoba? Nie, logika jest jedna a osoby moga byc rozne. Diesel46 to znakomity znawca szlakow kolejowych w naszym regionie i autor serwisu: www.dieseleldorado.prv.pl/ > > To samo mowili Twoi poprzednicy w latach 60. i 70. XX w., gdy > stawiali bloki na Libelta, Brackiej, Dlugiej, Keplera, II Armii i > Rynku... > > kpina ? Tak, a raczej sarkazm. W latach 60. tez wielu mowilo, ze w centrum Zagania potrzebne sa nowoczesne bloki a nie te stare poniemieckie kamienice. Dzis wiesz jak wyglada owczesna "nowoczesnosc"... To co dzis uwazasz za nowoczesne, wcale takie nie bedzie sie wydawalo za 20 - 30 lat. > oglądałem tą 2 złotówkę i pałac wyszedł na niej jak hala > produkcyjna zakładu ;-) Fakt, nie wyglada oszalamiajaco ale chodzi o zasade - nikt nie umiescil ohydnych blokow, ktorymi dzis zabudowane jest w wiekszosci centrum Zagania. Juz nie raz spotkalem sie z okresleniem (nie ja wymyslilem), ze "Zagan to brzydkie miasto z ladnymi zabytkami". Niestety w Zaganiu raczej nie pojawia sie tu wyskooplacani, wybitni architekci, ktorzy potrafiliby w Zaganiu odpowiednio polaczyc nowoczesna architekture z historycznymi pozostalosciami, dlatego uwazam, ze trzeba pojsc droga rekonstrucji przedwojennej zabudowy, bo przed 1945 r. Zagan byl jednym z najbardziej urokliwych miast Dolnego Slaska - polecam obejrzenie starych pocztowek w albumach Swiatka. A na architektoniczne eksperymenty w Zaganiu jest dosc miejsca, wszak jest to jedno z najslabiej zaludnionych miast w Polsce na 1 km2. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Projekty zabudowy centrum miasta 12.11.07, 11:07 Niestety Mercinie, w tej dyskusji twardo będę stał na swoim stanowisku! Pamiętam bowiem czasy, gdy na Brackiej, Sobieskiego, Długiej, Kepplera stały kamienica przy kamienicy! Pamiętam też radość mieszkańców, wynikającą z tego, że oto "poniemieckie się wyburza". Pamiętam też konkursy plastyczne w szkołach p.t. " Żagań w roku 2000". Los pozwolił mi dożyc i zobaczyć to, czym tak cieszyli się żaganiacy: wielką płytę na Rynku, koszmarne bloki na Kepplera, wiatr hulający po Długiej i Brackiej. Oto efekt futurystycznych wizji władz miasta. I wcale nie chodzi o to, że nie lubię nowoczesności. Czy widziałeś paryskie centrum Defence? Ja tak i zakochałem się w tej architekturze! Niestety, w Żaganiu - myślę, że w przeciągu co najmniej najbliższych 00 lat - liczyć na taką nie ma co. Jak pisze croolick w naszym mieście jest wystarczająco dużo miejsca na takie eksperymenty - nie będę powtarzał tego, co już napisał nasz przyjaciel z Żar. Uważam, że centrum miasta powinien zostać przywrócony zabytkowy klimat. Jeśli twierdzisz inaczej, to sam powiedz gdzie lepiej się czujesz: we Wrocławiu, czy w Łodzi, czy może w Zielonej Górze - chociaż może powinienem Cię przeprosić za samo przywołanie przykładu "lubuskiej stolycy". Stare Miasto to oczko w głowie wielu miast i niekoniecznie takich, które deklarują, że chcą przyciągać turystów. Tymczasem w Żaganiu nie ma kto naprawić muru klasztornego. Będąc 1.11 w Żaganiu zwróciłem uwagę na to, że stan pod wakacji nie uległ zmianie. Jakichże kwalifikacji należy wymagać o fachowca, który mógłby to naprawić?! A co dopiero mówić o futurystycznej architekturze! Nie jestem jej wrogiem, ale po co? Kto będzie tam mieszkał, czy urzędował. Chcąc nie chcąc, wraca wobec tego sprawa zarządzania miastem. Śmieszne na tym poziomie koalicyjki i opozycyjki próbują się bawić w politykę, taką na wzór tej uprawianej w Warszawie. To chyba to sprawia, że w naszym mieście od dziesięcioleci stoi niewykorzystany taki obiekt jak spichlerz, że nie ma inwestorów, którzy mogliby ożywić żagańską gospodarkę. Podsumowując powiem tak: wprawdzie realizacje architektoniczne na pl. Słowiańskim i Brackiej są dalekie od oczekiwań, to należy je uznać za krok we właściwym kierunku. Projekty Słowackiego, Gimnazjalnej są super, ale na wyrost. Mi osobiście odpowiada klimat tych ulic, jednak wszystkie one wymagają remontu elewacji i nawierzchni - jak niemal wszystkie ulice w naszym mieście. Czemu więc akurat te uznano za gotowe do rewitalizacji. Osobiście uważam, ze studenci UZ za swoje prace dostaną "5" do indeksów, a same prace powędrują do archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Projekty zabudowy centrum miasta 12.11.07, 17:47 właśnie właśnie przykład paryskiego la defence - wspaniały !! nie jestem zwolennikiem "masówki" czy to "ciosanych toporem" marek samochodów typu ford fiesta czy to powtarzalnych projektów bloków można (teoretycznie) było i wtedy i w Żaganiu - zachowując skalę - wstawić coś wzorem Paryża a nie mieszkalne zwykłe bloczyska. przypomnę centrum Zoetermeer - miasta w Holandii w którym bylem: i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0117.jpg i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0100.jpg i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0090.jpg i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0085.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Zoetermeer 12.11.07, 22:21 Pomijasz jeden bardzo istony szczegol - Zoetermeer ma tyle mieszkancow co Zielona Gora, malo tego do 1935 roku bylo wioska (wlasciwie dwoma: Zoetermeer i Zegwaard) a pierwszy zaklad przemyslowy postal tu dopiero po doprowadzeniu kolei w 1868 r. Miasto rozwinelo sie dopiero w latach 60. XX w. jako sypialna vicestolicy Holandii - Hagi. Zagan to miasto od XIII w. gdzie przez wieki przetrwal uklad urbanistyczny srodmiescia wytyczony w XII - XIV, brutalnie okaleczony po 1945 r. ale o dziwo zachowany zostal w duzej czesci bieg dawnych ulic i to nalezy zachowac, tu nie da sie jak w Zoetermeer tworzyc wszystkiego od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Zoetermeer 13.11.07, 17:47 croolick napisał: > Pomijasz jeden bardzo istony szczegol - Zoetermeer ma tyle > mieszkancow co Zielona Gora no i? i ja też chce żeby Żagań dołączył do tego grona i co przeszkadza mieć wizje rozwoju i Zielona Góra i Zoetermeer też potrzebowały czasu by ten stan ludności osiągnąć i czemu Żaganiowi tego prawa odmawiać ? i też potrafię czytać informacje o Zoetermeer z internetu > Zagan to miasto od XIII w. gdzie przez wieki przetrwal uklad urbanistyczny srodmiescia wytyczony w XII - XIV, brutalnie okaleczony po 1945 r. ale o dziwo > zachowany zostal w duzej czesci bieg dawnych ulic i to nalezy > zachowac, tu nie da sie jak w Zoetermeer tworzyc wszystkiego od > nowa. zniszczony? - zniszczony więc tak jakby nie było a przecież kamienice wtedy stawiane nie nawiązywały do jeszcze starszych epok a były wówczas na wskroś nowoczesne (co nie znaczy bylejakie - jak bloki w centrum Żagania). ps. mam nadzieję że Leszno nie wpadnie na szalony i nowoczesny żarski pomysł i pozostawi śliczny wiekowy i historyczny bruk wokół ratusza :) i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0260.jpg i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/Obraz0259.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zoetermeer 14.11.07, 21:55 mercin.brezan napisał: > i co przeszkadza mieć wizje rozwoju wizja rozwoju to troche wiecej niz zyczenie, by przybylo 100 tys. mieszkancow. Jak na razie, to liczba mieszkancow Zagania sie zmniejsza (dobra, Zar tez) > i czemu Żaganiowi tego prawa odmawiać ? bo na razie nie ma podstaw, by przypuszczac, ze ta liczba nagle wzrosnie > i też potrafię czytać informacje o Zoetermeer z internetu ciesze sie, mam nadzieje ze zrozumiales tez jak nietrafione jest porownywanie Zagania z Zoetermeer... > zniszczony? - zniszczony więc tak jakby nie było Tak mysleli, ci co stawiali bloki w srodmiesciu, ale i oni sie przeliczyli, bo np. na Libelta wciaz uliczki biegna jak dawniej > a przecież kamienice wtedy stawiane nie nawiązywały do jeszcze > starszych epok a były wówczas na wskroś nowoczesne (co nie znaczy > bylejakie - jak bloki w centrum Żagania). Ale przez wieki w Zagniu wznoszono budynki na dawno wytyczonych kwartalach, czesto na tych samych fundamentach, co stare kamienice a zabudowa byla zharmonizowana, to niestety probowano z duzym skutkiem zniszczyc w latach 60. i 70. XX w. > ps. > mam nadzieję że Leszno nie wpadnie na szalony i nowoczesny żarski > pomysł i pozostawi śliczny wiekowy i historyczny bruk wokół > ratusza :) Musze Cie zmartwic, bruk na leszczynskim rynku wcale nie jest taki stary jak Ci sie wydaje - pochodzi z konca XIX w. Zreszta zarski rowniez, ale i tak pozostal na swoim miejscu - po prostu w zeszlym roku przelozono tu dawny bruk i dodano troche nowego oraz granitowych plyt. Na szczescie w Zarach czy Lesznie nie bylo zwolennikow "nowoczesnej architektury" jak w Zaganiu, gdzie rynek po prostu zalano ohydnym asfaltem i uczyniono z niego parking i droge przelotowa. Mam nadzieje, ze doczekam sie jeszcze gdy na zaganski rynek wroci jakikolwiek bruk. Odpowiedz Link Zgłoś