Gość: jełop IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.09.03, 21:48 Bardzo śmieszny artykuł i mądry ( bo napisał go redaktor z GW ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b@rt Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: devil:* / 192.168.150.* 28.09.03, 22:28 Gość portalu: jełop napisał(a): > Bardzo śmieszny artykuł i mądry ( bo napisał go redaktor z GW ) Fajny tekst Krzyska brakuje fotek Igora. Ale pewnie w Gazecie cos bedzie. :-) pozdrawaim, b. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zakończył się Jarmark Michała 28.09.03, 23:14 Gość portalu: b@rt napisał(a): > Gość portalu: jełop napisał(a): > > > Bardzo śmieszny artykuł i mądry ( bo napisał go redaktor z GW ) > > Fajny tekst Krzyska brakuje fotek Igora. Ale pewnie w Gazecie > cos bedzie. :-) Ja rzeklbym, ze tekst rewelacyjny! Pan redaktór z Wielkiego Miasta raczyl pojechac na prowincje. No i prostaczkow prowincjonalnych do pionu ustawia. A ja jestem ciekawy jakby w ZG podczas Winobrania zapytac zielonogorzan o wskazanie winnic w ich "winnym grodzie", miejsc uprowy winorosli (oprocz wzgorza na ktorym jest palmiarnia - a propos - w Zaganiu byla palmiarnia jeszcze przed wojna, rozebrano ja w l. 60. XX w. ...) albo chocby dzialajacej wytworni wina. Nie bylbym taki okrutny by pytac o historie Winobrania, bo jam z prowincji jeno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sachmet Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.net.kn.pl / 10.104.25.* 29.09.03, 09:43 A moze by pan redaktor wybral sie do biblioteki - tam na pewno dowie sie, skad sie wzial Jarmark Michala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sachmet Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.net.kn.pl / 10.104.25.* 29.09.03, 09:46 A tak na marginesie chcialam naprawde dowiedziec sie czegos o Jarmarku Michala, bo w piatek przejezdzalam przez Zagan i widzialam transparenty informujace o nim. A tu jedna wielka zupa przez wielkie D. Zeby sie dowiedziec o tym, ze ludzie zapominaja o tradycji lub jej nie znaja nie trzeba czytac Gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.09.03, 13:35 Bardzo bezczelny artykuł. Wiem, że dla zielonogórzan wszystko poza ich miastem jest be. Ale na Boga, mogę się założyć, że niejeden mieszkaniec mieściny Zielona Góra o tradycji wimobrania wie niewiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Bezczelność IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.09.03, 14:09 Dotychczas kupowałem Gazetę w poniedziałki- dla sportu i w środy- dla dodatku Dom.Od dzisiaj żegnam się z tą Gazetą, która patrzy na Żagań jak na największą prowincję, gdzie żyją ludzie prości, niedouczeni i w ogóle pijacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeż Re: dobrze, że nie byłem na winobraniu... IP: 62.87.182.* 29.09.03, 16:31 ...a moze Pan redaktor szanowny przyjechał do Żagania się napić...? ps. zamiast oczerniać moje (nasze) miasto łaskawie wyjaśni Pan skąd wzięła się tradycja tego jarmarku...widocznie nie jest Pan zbyt rzetelnym dziennikarzem, jeśli sam Pan tego nie ustalił i nie napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.lanet.wroc.pl 29.09.03, 18:06 No i wreszcie widzicie, żagańskie ćwoki, że nie ma czym się chwalić, a jeno łby popiołem posypać, włosiennice wdziać i na pokutną pielgrymkę do stolycy województwa - za przeproszeniem - lubuskiego. A potem to już tylko podziwiać jak powinien wyglądać kulturalny festyn, na trzeźwo, wyłącznie ze światłymi uczstnikami, słuchającymi cięgiem bethovena i delektującymi się przez dwie doby sztukami Szekspira. A wszystko to pod nazwą "Jabolobranie", bo tamtejsza rachityczna winnica ostatnie kwaśne grono wydała jakieś 100 lat temu... Panie Redaktorze Naczelny! 1. Dlaczego autor artykułu był w Żaganiu po raz pierwszy? Wszak ponoć to "perła Ziemii Lubuskiej"? 2. Od kiedy Gazeta, której podobno "nie jest wszystko jedno", zleca pisanie artykułów (sądząc po poziomie) gimnazjalistom? Jestem exżaganiakiem, ale w swym życiu mam także pięcioletni epizod w "winnym grodzie". Nigdy nie twierdziłem, że mieszkańcy Żagania to wyłącznie śmietanka intelektualna. Jednakowoż śmiem twierdzić, że Jarmark Michała, to impreza zbliżona charakterem (a ostatnia także rozmachem) do święta sikaczy w "winnym grodzie". Uczestnicząc pięciokrotnie w zielonogórskim święcie opilstwa i publicznych wymiotów, równie jak panu redaktorowi w Żaganiu, nie udało mi się dostrzec bawiących się na winobraniu koryfeuszy zielonogórskiej nauki i lubuskiej society. Wobec tego dziwię się tonowi w jakim napiał ten chłoptaś swój artykulik, a Panu Redaktorowi Naczelnemu, że ową wprawkę gimnazjalisty bez sprawdzenia w swej gazecie zamieścił. Panie Redaktorku! Ja wiem, czemu jarmark nazywa się "Michała"! Ale jak zapewne "pani od polskiego" nie raz mówiła: wiedza zdobyta samodzielnie jest trwalsza, zdobądź ją więc sam. Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Zakończył się Jarmark Michała 29.09.03, 19:12 dopiero teraz zajrzałem na ten wątek by dowiedzieć się więcej o Jarmarku Michała , przeczytałem artykuł i faktycznie kicha. Autor ośmiesza mieszkańców i kpi z czytelników. Takich artykułów mogę popełnić dziesięć w jeden wieczór nie wyjeżdżając wcześniej za rogatki Zielonej Góry. Jaki cel postawił sobie na początku i czy go osiągnął ? To Zielona Góra jawi się jako głęboka prowincja w stosunku do miast ościennych. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.zagan.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 19:46 Faktycznie słaby artykuł. Podzielam wszystkie krytyczne do niego komentarze. To smutne, że dziennikarz lokalnego dodatku ogólnopolskiego dziennika nie był do tej pory w jednym z najpiękniejszych miast województwa i pisze o nim jakby urodził się dziś, a najważniejsze lokalne wydarzenie opisuje jedynie przez pryzmat jego nazwy, a właściwie naigrywając się z nieznajomości jej pochodzenia wśród przypadkowych mieszkańców. Czyżby zarozumiałość i duma autora z faktu bycia mieszkańcem "miasta wojewódzkiego" jest aż tak duża? Można jedynie dodać, że zagubienie pana Krzysztofa w Żaganiu i jego nieznajomość regionu (co najmniej jakby przybył do niego zza granicy) jest jeszcze bardziej zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Zakończył się Jarmark Michała IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.09.03, 20:06 ten artykuł nie wydaje mi się na poziomie takiej gazety. to nie było miłe ze strony pana rekaktora nabijać sić z mieszkańców żagania. każdy ma prawo bawić się po swojemu. dla niektórych, w tym także dla mnie, jarmark michała jest jedyną okazją na naprawde świetną zabawe i na uczestnictwo w koncercie np. big cycu. wiem, że nie wszyscy wiedzą skąd się wzięła tradycja jarmarku, ale też nie wszyscy mieszkańcy zielonej góry wiedzą dlaczego obchodzą winobranie. a ludzi, dla których świetną zabawą jest popijanie piwa czy innych mocniejszych trunków można znaleźć wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś