mbi1 06.01.09, 19:31 Dobrze napisane ale czy prezydent czyta wyborczą,czy słucha głosu mieszkanców? może wypowiedziałby sie w tej sprawie,co zamierza itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ryanzg Śnieżna klęska Zielonej Góry 06.01.09, 19:35 Paranoja=widok pługu z.....podniesionym pługiem :D Może ktoś się śmieje, ale tak to tu wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! do PISu Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 07.01.09, 08:41 KTO !!!! zatrudnił ALBE ?? !!!! KTO !!!! podpisał debilną umowe RYCZAŁT ????? !!!! KTO !!!!! KTO !!!!!!!! KTO !!!!!!!! KTO !!!! KTO !!!!!!!! [ od 5 lat firma Alba ma fuche w Zielonej Górze !!!! ] Ten cały PIS ! to jest KUPA ! nieszczescia !!!!!!! ochyda !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca bombowca Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:57 A kto ele odpowiada teraz za odsnieżanie? KUBICKI!!!! KUBICKI!!! KUBICKI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! do kierowcy Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 07.01.09, 18:42 przeczytaj nicka Jana !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 06.01.09, 20:10 Jutro prosimy kolejny tekst o zasniezonych drogach. A za kilka dni o oczekiwanych drogach czarnych, bo po sniegu sladu juz nie bedzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegi Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:25 Wczoraj i dziś osobiściee widziałem ze cztery takie pługi co tylko udawały że odśnieżają !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Brawo Alba i jej prezes robicie świetny biznes z miastem ciekawe komu odpalają dole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: List z Ronowicy Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 06.01.09, 20:27 to pierwsze pożyteczne porównanie zg z gorzowem jakie czytałem. teraz radni: "huzia na józia"! egzekwować! e-gze-kwo-wać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tru Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:32 MZK nie jest winne spóźnien swoich autobusów, zapieprzają autobusy po sniegu az strach. Winna jest ALBA i sknerzy którzy nie kupili opon zimowych - żal mi Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.01.09, 20:36 Co za belkot tej Pani, prosze sie przejechac na Ochle w granicach miasta droga czarna a dalej lodowisko, strach jechac. Ale lepiej pisac jaki jest be prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
boreash Śnieżna klęska Zielonej Góry 06.01.09, 20:46 Wydaje mi się, że problemem jest jeszcze sam sprzęt jakim dysponuje Alba. Te pługopiaskarki, które ja widziałem - a było ich aż strach widać jedną, to nie o dziwo, że tak wszyscy psioczą. Był to ciężarowy Jelcz starszy od węgla z zamontowanym pługiem na przodzie i chyba nie miał szans się opuścić do jezdni, a na tzw. pace położony rozsiewacz piasku z demobilu lata gierkowskie. Z takim sprzętem w XXI wieku w stolicy drugiej województwa! Jaka stolica taki sprzęt chce się rzec. Sami powinniśmy chodzić z miotłami przed sobą i dziurawym workiem na plecach z którego posypie się piasek lub sól. To dla pieszych, a dla zmotoryzowanych sanie i kuń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgx Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 06.01.09, 20:53 W poniedziałek rano około 5.30 skrzyzowanie ulic Podgorna/Lwowska było idealnie pokryte śniegiem bez śladów przejazdu plugu !!! Gdyby ALBA przy takich opadach sniegu cały czas odsniezala i jednoczesnie posypyala drogi solanka nie byloby takiej sytuacji na zielonogorskich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zima Kubicki szufluj śnieg! IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.01.09, 20:56 Dzisiaj dalej ZG nie jest odsnieżona. Straż Miejska powinna wlepić mandaty Kubickiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 06.01.09, 21:06 Pani redaktor,pisze pani winny kontrakt?To dlaczego nie napisala pani kiedy i kto podpisywal umowe z Alba.JA pani powim.Umowe z Alba podpisano31.10.2006r na trzy lata na ponad 5mil.zlotych, to kto wtedy rzadzil? Wybory prezydent Kubicki wygral 26.11.2006r.A to ze kary Alba zaplaci to wiecej niz pewne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! do Jana Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 07.01.09, 08:51 Chyba pan nie mysli ze redachtor lub redachtorka z GW bedzie po nazwisku Ronowicz pisała ? no co to to nie jeszcze by sie gojom we głowach poprzewracało !!!! PISowi i Ronowicz zawdzieczamy ta nieudolną firme Albe !!! Tak tak to Ronowicz !!! z PISu !!! dzisiaj radna !!!!! winna jest ! jak coś zrobi to spieprzy !!!! Miasto pogrązyła !! a dzis radna jest !! a widzicie !!! radną ! jest !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielonogórzanka Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 21:50 Potwierdzam, że Alba pozoruje czynności odsnieżania. Jak w piosence: "pojawia się i znika". Dziś, godzina 12, Szosa Kisielińska, w stronę os. Pomorskiego pędzi!!! z opuszczonym pługiem samochód Alby i niby-odśnieża!!! Cyba że pan kierowca Alby i siedzący obok niego pasażer chcieli nam - kierowcom prywatnym - pokazać, jak dobra jest droga i jaką prędkość można na niej rozwinąć? Jeśli takie było Jego zadanie, to wyszło Mu całkiem, całkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adsko Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:52 I dalej białe dragi. Choć co nie które już przejezdne są bo samochody rozjeździły. Rano znów będzie niebezpiecznie bo błotko zamarznie i będzie tzw. szklanka. Jeszcze gorsze niż biały puch śniegu. Piaskarek ani pługów osobiście nie spotkałem. Najlepsze jest to że przejechanie 7km zajmowało mi mniej niż 10min to teraz jeszcze dziś zajęło mi jakieś 35min, czemu? Wolno jechałem -no tak bo szybciej nikt nie jechał a korki takie jak na wszystkich świętych przy cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 21:58 Panie Prezydencie, co z drogami dojazdowymi do osiedli? Np. ulica Powstańców Warszawy - nie dość, że stała się już wąziutką 1-paseczkową, to w dodatku nikt nigdy o niej w zimie nie pamięta. Zapraszamy: I wjazd od strony Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edmund Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 22:49 Panowie z Alby najbardziej odśnieżyli tylko wjazd do swojej nowej siedziby po Energopolu. Tam zero śniegu, sól po kostki. O siebie potrafią zadbać za Nasze pieniądze. A obok na osiedlu biało........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takiewyrazy Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.gprs.plus.pl 06.01.09, 23:54 A ja mieszkam w poblizu samego prezydenta! Wracam ci ja wieczorem dzisiaj do domu, autobus jakoś dopełzał do Os. Śląskiego - i nagle szok: pędzi naprzeciwko od strony Raculki maszyna Alby, uskoczyłem z drogi w tę część jezdni, której nie tknął nikt, po kostki w śniegu. Po chwili słychać - pług wraca.No to schodze na drugą stronę, pewnie wraca aby i tę stronę odgarnąć. Naiwny. Pług pędził ponownie wymiecionym trochę pasem, oczywiście z podniesioną łopatą i bez sladu czegokolwiek sypiacego się z rozpylacza. Jeszcze raz mnie to minęło zanim dobrnąłem do domu, pedziło tak samo intensywnie "pracując". Parę minut potem na prośbe gospodyni wyszedłem z łopatą uprzątnąć dojście do furtki - z dali znów migały światła "zapracowanego" pługu mknącego po raz kolejny po tych samych kompletnie białych uliczkach, nie mam pojęcia po cholerę. Fajnie migało, ale mogę sobie TV włączyć jak mi się migania zechce. I TV też za moje pieniądze. I buty rozmoczone też. Odpowiedz Link Zgłoś
klublubuski Można sobie pisać co się chce 06.01.09, 23:47 A w mieście i tak rządzi Gaz. Lubuska. To miasto zdominowane przez emerytów i rencistów. Już, obawiam się, za późno by coś zmienić. Do Pana Antoniego i Pani Zofii którzy czytają w GL o hodowli pelargonii i kobiecie która chodzi w koturnach żadna krytyka nie dotrze. A to jest statystyczny wyborca w Ziel. Górze. Może jestem nieuprzejmy, zlośliwy wobec tutejszych mediów ale one tylko uosabiają naszą rzeczywistość. A dziennikarze w nich też chcą zarabiać. Ja wiem jak to miasto skończy- identycznie jak Eisenuettenstadt, Guben czy FFO (Frankfurt nad Odrą), czyli jako umieralnia z której 1/3 mieszkańców wyjechala. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yegi Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: 91.198.246.* 07.01.09, 07:50 czarne drogi we wroclawiu????? ciekawe gdzie? bo nie zaobserwowalem zaobserwowalem za to, ze moj przejazd do pracy wydluzyl sie z 15 minut do godziny chetnie zobaczylbym, gdzie mozna spotkac te czarne drogi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOLIĆ?? Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.09, 07:53 A kto powiedział, że drogi powinno się solić?? Dlaczego mają być czarne??? W sprawie płużenia zalegającego, kopnego śniegu nie dyskutuję - śnieg ma być zgarnięty! I droga POSYPANA PIASKIEM LUB ŻWIREM! Sól to ostateczność - na wzniesieniach, podjazdach itp. Skąd w narodzie ta miłość do żrącej nasze otoczenie i nasze samochody soli... nie pojmuję. Wystarczy wyjechać do Austrii by się przekonać, że można bez soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.09, 08:58 Znów pan prezydent się nie popisał (w SLD zawsze żądzą układy, i chyba to jest jeden z nich z firmą Alba?). Moim zdaniem wszystko czego się chwyci, zamienia w g**no. Basen z salą buduje za 147 mln złotych (na inne inwestycje już nie ma i nie będzie pieniędzy), podczas gdy Nowa Sól za swój basen ma dać 30 mln zł. A jak wynika z przykładu Słowianki w Gorzowie, nie opłaca się budować przerośniętych obiektów, które generują w przyszłości duże koszty utrzymania.Następną sprawą jest osunięcie pełnomocnika zajmującego się sprawą wynajmu budynku dla SLD. Poprzednie 2 sprawy sądowe wygrał i może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! do zielong Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.aster.pl 07.01.09, 12:09 te zielonogorzanin z PISu !! musisz byc ten teges nienormalny ! bo jak pisze nick JAN ! Ronowicz podpisała z Alba 31.X 06 ! A II tura wyborów była 11 listopada 2006 r !! to twoja Ronowicz podpisała na 3 lata wiedząc ze juz za 2 tyg. po niej juz nawet smród nie zostanie w Urzedzie miasta !!! [ domyslając sie ze wygra Bukiewicz II ture ! podpisała umowe z Albą i stawiając Bukiewicz pod scianą !!! ] 3 lata ! no jak by na rok !! ale na 3 lata kukułcze jajo podrzucac nowemu prezydentowi !! ??? CO NIE DZIWNWE ??? TAK ZA BEZDURNO ?? Ile jeszcze mieszancy bedą sie meczyli z tym PISem ? z tą Ronowicz ? Już 22 miesiace zostały do wyborów !!! jeszcze troche sie pomęczymy ! ale wyzwolenie jest bliskie !!! Wróci usmiech ! Zielona góra odetchnie ! jeszcze troche !! koniec tego towarzystwa jest bliski ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.09, 13:04 Jeżeli jest w tym prawda ( o podpisaniu przez Bożenę Rononowicz umowy z Albą), to rzeczywiście wycofuję się, ale tylko co do tego punktu, ponieważ pozostałe rzeczy i tak świadczą bardzo niekorzystnie o Panu Kubickim. A tak poza tym to nie popieram PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batman Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:00 Ciekawe czy drogę do Kubickiego odśnieżyli? Odpowiedz Link Zgłoś
popski Śnieżna klęska Zielonej Góry 07.01.09, 09:17 Rzeczywiście jest tak, że zapłata za odśnieżanie odbywa się w formie ryczałtu (Zielona Góra) lub faktycznie odśnieżonych kilometrów, ulic itp. (jak w Gorzowie). Niestety w naszym szanownym mieście zawarto kontrakt trzyletni, ryczałtowy i generalnie do niczego nie podobny ("pozdrowienia" dla pani prezydent niechlubnej pamięci). Urząd Miasta nie potrafi wyegzekwować kar umownych, które należą mu się jak psu kość. Widocznie czynność naliczenia kar i ewentualnie oddania sprawy na drogę postępowania sądowego przekracza kompetencje urzędników lub nikt nie potrafi wykazać się inicjatywą, aby się nie narazić zwierzchności. Dodatkowo znajduje to potwierdzenie w wspomnianym wcześniej wyborze formy zapłaty za odśnieżanie (ryczałt) - czytaj: zapłacone będzie za to, że pługopiaskarki jeżdżą, a nie za to, czy faktycznie odśnieżają. Stąd nie możemy i nie mamy prawa narzekać na śnieg na miejskich ulicach. Gdyby wybrano w formie przetargu rozliczanie za faktycznie wykonane prace byłoby o niebo lepiej. Ale wymagałoby to zatrudnienia kolejnych urzędników, którzy przez całą dobę musieliby sprawdzać i nadzorować przeprowadzane prace, urzędników którym do tego trzeba by było udostępnić jakieś samochody, aby mieli czym jeździć na kontrole i rozliczenia... Za dużo problemów i zagadnień, które musieliby przewidzieć, rozstrzygnąć i zanalizować nasi biedni i przepracowani urzędnicy. Dlatego jest i będzie jak dotychczas. Bo po co się wychylać i robić sobie problemy. Zapłacimy ryczałtem i jakoś to będzie. A najważniejsze, że urzędnicy będą mieli święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 10:21 wszystkiemu jest winne globalne ocieplenie.Wszyscy co biorą się za odśnieżanie liczą już wiosenkę i dużą kasę.W XXI wieku są GPS-dząc w ciepeły,które powine mieć każda piaskarka i pługi do odśnieżania ,a użędnik siedzdż czy i sobie w ciepełku i kontroluje.A tak jedż i sprawdz czy jest odśnieżone.Płacić za przejechane kilometry i wykonaną robotę.Rozdawać nieswoje pieniądze każdy może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Prezydent" Re: Śnieżna klęska Zielonej Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 10:29 Tak nasz Prezydent słucha głosu pewnie ogłosi w tej sprawie referendum z terminem marzec jak juz nie bedzie sniegu, tragedia kiedys myslałem ze on cos zmieni ale jak sie nie ma .......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopel Kubicki do szufli! IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.09, 19:21 Niestety, kiepski kubicki więc ma problem z utrzymaniem zimowym dróg w naszym mieście. A ma do tego szereg narzędzi.Straż miejska równiez nie widzi, że ulice są nieprzejezdne i nie interweniuje w Albie. Prostackich i chamskich oraz antysemickich wypowiedzi anonima ele nie da sie już czytać. Ten prymityw razem z kubickim niech sie wyładuje przy odsnieżaniu ulic i chodników w naszym miescie.Przypominam, że dobrze prosperującą spólkę mieską PEDIZ zajmującą się m.in. odśnieżaniem zniszczyli czerwoni. Odpowiedz Link Zgłoś