Dodaj do ulubionych

Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję

19.03.09, 13:26
Nie jest to zadne centrum badawczo rozwojowe, praca tam to nie bedzie
zadana przyszlosc ni wyzwanie...
Za miche ryzu jak w chinach beda pracowac ,
nooo moze supervisor dostanie dwie. Ale wszyscy powiedza ze jest
praca w Nowej Soli. Jeszcze Chinczyk bedzie polakami pomiatal i kazal
pracowac po nascie godzin wtedy miska gratis w pracy.... nic dziwnego
- oni sa do tego przyzyczjeni i to dla nich normalne..... Powiem wam
ze Polska = Chiny II . Za takie pieniadze co rzad chce im dac to
sam bym otworzyl swoja fabryke notebookow skladanych z czesci i tak
produkowanych w chinach! Czemu nie ma nigdzie takiej glowy by sie
tego podjela ?? Ja z chcecia zglosil bym sie do takiego
przedsiewziecia! Nie moge patrzec na te glupoty rządu polskiego i nie
tylko ... jestem w Limerick w Irlandii - tu zamyka fabryke Dell i
idzie do Polski (Chiny w europie)
..... nie dajmy sie zrobic Chinami Europy! Cencie sie ludzie! Trzeba
podwyzszac place i dorownac reszcie Europy!
Obserwuj wątek
    • k.luszczki Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 19.03.09, 14:11
      Nie jest to żadne centrum badawczo-rozwojowe, praca tam to nie bedzie
      zadana przyszłość ni wyzwanie... Za miche ryżu jak w chinach bedą
      pracować , nooo może supervisor dostanie dwie. Ale wszyscy powiedza
      że jest praca w Nowej Soli a Chinczyk będzie polakami pomiatał i
      kazał pracować po naście godzin ... nic dziwnego - oni są z tym
      urodzeni i dla nich to normalne. Powiem tyle: Polska będzie się
      nazywała Chiny II .
      Za takie pieniądze co rząd chce im dać by zostali z inwestycją w
      Polsce to sam bym otworzył swoją fabrykę notebooków składanych z
      części i tak produkowanych w chinach. I z czasem rozwoju zatrudnił
      bym 5000 osób! Jeśli by nie wyszło to przynajmniej fabryka była na
      sprzedaż i wtedy mógłby wkroczyć inwestor taki jak Lenovo IBM.
      Czemu nie ma nigdzie takiej głowy by się tego podjeła ?? Ja z chęcią
      zglosił bym się do kierowania takiego przedsiewzięcia. Nie mogę
      patrzeć na kolejne "głupie" posunięcia rządu polskiego... Jestem od 3
      lat w Limerick w Irlandii - tu zamyka fabryke Dell i poszedl już do
      Łodzi - "Chin w europie" bo płaca jest cztero krotnie niższa niż w
      irlandii! Nie dajmy sie robić w murzyna! Ceńcie się ludzie! Trzeba
      podwyższać płace i dorównać reszcie Europy. Powinno na początku
      przede wszystkim ustalić wysokość zarobków w przyszłej fabryce. Dla
      przykładu - Jakie są płace ludzi w Funai? Wiem tyle że starcza ledwo
      na życie. Pomyślcie o młodych - potrzebujących kredytu na mieszkania
      - miasto zamiast będzie musiało budować chyba mieszkania socjalne...
      Powiadam Wam - to wszystko brnie w złym kierunku i pewnego czasu
      okaże się że mam rację.
    • Gość: szprotawianin Plac Zabaw w Kisielinie domaga się przeflancowania IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.03.09, 14:20
      inwestycji! Zwoływać posiedzenie w Paradyżu! "pryndko"!
    • konsultant16 Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 19.03.09, 14:50
      Chwal się gdy wracasz z wojny a nie gdy na nią idziesz:)))

To względem różnicy pomiedzy zapowiedzią a realizacją.

A realizacji życzę szczerze.
      • Gość: fela Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.aster.pl 19.03.09, 15:01
        Narazie jeszcze niewiadomo ,byłaby duża szansa dla Nowej Soli,
        poczekamy ,zobaczymy.
        • Gość: x Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: 92.244.58.* 19.03.09, 15:42
          "Jeszcze Chinczyk bedzie polakami pomiatal i kazal
          pracowac po nascie godzin wtedy miska gratis w pracy"

hehhh - a jakie znaczenia ma narodowość inwestora ?
          • Gość: alek Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera IP: *.aster.pl 19.03.09, 16:39
            Nasz Prezydencik-manager wydał nawet ciekawe oświadczenie dziś jak to miasto
            nasze rośnie w siłę a władza w nim zacna i cudowna jest.
            Tak sie chłopina cieszy z tego basenu, którego dostał w prezencie od radnych, że
            aż miło popatrzeć ;>

Nasz manager kolejne markety sprowadza do ZG bo strateg z niego wielki i wie, że
            wszędzie dookoła ZG inwestorzy walą drzwiami i oknami a przecież ludzie w naszym
            kraju gdzieś te zarobione przez siebie pieniądze będą musieli wydawać.

Tak więc nasz manager wpadł na pomysł, iż ZG stanie się marketową krainą z
            basenem, założy koszulkę z napisem "kocham Gorzów", uśmiechnie się do nas
            wszystkich i powie, że Zielonka rozwija się :)

Dzięki Bogu, że są w naszym mieście jeszcze przedsiębiorczy mieszkańcy i
            studenci, którzy pchają to miasto do przodu.

Ps. Gratulacje dla Tyszkiewicza.
            • budrys77 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera 19.03.09, 18:12
              Gratulacje dla Wadima Tyszkiewicza i całej Nowej Soli:)

Gość portalu: alek napisał(a):

> Ps. Gratulacje dla Tyszkiewicza.

Alciu - "nowosolscy" Chińczycy są ok. Ci z Gorzowa beeee? Przecież tam też będa płacić "ryżem" jak masz w zwyczaju mawiać... Tak swoją drogą wyczuwam w twoim głosie ... żal. Żal, że ta CHIŃSKA inwestycja nie powstanie w ZG. Jak to w końcu z tobą jest chłopie? W dobie kryzysu i wzrostu bezrobocia zmieniasz poglądy na chińskie inwestycje?
              • Gość: alek Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera IP: *.aster.pl 19.03.09, 18:20
                Na temat fabryki w Gorzowie gdzie ludzie pracuja na 1/3 za głodowe stawki lepiej
                abym się nie wypowiadał.
                Zresztą moje wypowiedzi o "misce ryżu"to taka aluzja, której twój malutki
                orzeszek nie jest w stanie pojąć. Odnoszę sie w ten sposób do min. twoich
                wypowiedzi o TVP jak to dobrze się pracuje ludziom, jak to Gorzów stanie się
                potęgą krajową a tłumy falubazów będą stać w kolejce po pracę w TPv ;)

Już zapomniałeś ? ha ha

Ps. nie porównuj inwestycji w NS do tego czegoś w gorzówku.
              • Gość: marcin_zielonagora Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera IP: *.aster.pl 19.03.09, 19:07
                Moze TPV w Gorzowie to nie jest jakis rewelacyjny inwestor, jednak zawsze powtarzalem, ze lepiej miec TPV niz nic. Tak samo jest w przypadku Lenovo. Nie ludze sie ze beda placili lepiej niz w TPV, jednak najwazniejsze sa nowe miejsca pracy. Jesli inwestycja wypali to powstanie 1300+1000 nowych miejsc pracy. I nie jest wazne czy bedzie to za miche ryzu czy cos wiecej. Rynek pracy wszystko zweryfikuje. Jak nikt nie bedzie chcial tam pracowac to i tak beda musieli podniesc wynagrodzenie.

Ja osobiscie bardziej cenie krajowe przedsiebiorstwa np. Stelmet. Ale nie zaszkodzi jak powstanie fabryka Lenovo :) Mysle ze przesadne jest przypisywanie tej inwestycji panu Tyszkiewiczowi. Negocjacje tocza sie na najwyzszym szczeblu rzadowym i to tam ktos musial zaproponowac Nowa Sol. Moze pani minister Fedak porozmawiala z wicepremierem Pawlakiem? Trudno powiedziec. Na pewno lobbing byl bardzo duzy, w koncu to olbrzymia inwestycja.

Wydaje mi sie budrysie, ze niechec alka do ciebie w przypadku TPV bierze sie tylko i wylacznie z twojego smiesznego zachowania. Jak TPV zdecydowalo sie na Gorzow, to prawie ze szczescia narobiles w gacie. Widziales Gorzow ogromny, a tak naprawde to TPV na razie jest jednym wielkim niewypalem (w odniesieniu do tego co na poczatku zapowiadano). Przeciez ty juz nawet widziales zielonogorzan dojezdzajacych do pracy do Gorzowa :P Na chwile obecna strefa w Gorzowie zatrudnia tylko kilkaset osob wiecej niz w dwukrotnie mniejszej Nowej Soli. Dlatego caly czas nie moge zauwazyc tej gorzowskiej potegi gospodarczej.

Dosyc marudzenia, trzeba trzymac kciuki za ta inwestycje. Mam nadzieje ze sie uda, wtedy kto wie, moze gorzowianie beda dojezdzali do pracy na poludnie wojewodztwa :P
                • lucjusz1987 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy man 19.03.09, 19:57
                  w zasadzie to nie ma sie z czego cieszyc. Tak jak juz bylo wczesniej napisane, z 10 mln zlotowa dotacja zadna polska firma informatyczna nie miala by wiekszego problemu z otworzeniem fabryki komputerow z podsespołów produkowanych z calego swiata - ktos powie ze liczy sie know how... tak, oczywiscie ze sie liczy, ale to jest kwestia czasu. Osobiscie jestem calkowicie przeciwny jakimkolwiek rzadowym dotacja, bo na prawde lepiej by bylo, gdyby tych pieniedzy nie dawano Chinczykom, a juz tekst typu, ze zgodza sie na pozostanie w NS pod warunkiem ze grant dostana w gotowce to juz wogole jakas drwina, jakby Chinczykom malo bylo dewiz... jakas granda! Jezeli raptem 3 mln dolarow potrafia przekonac taka potezna firme jak Lenovo (osobiscie mam zastrzezenia do tej marki) do pozostania w Polsce, to oznacza nic wiecej po za to, ze to nie jest powazne przedisebiorstwo, lub ma inne problemy o ktorych nie wiemy. Inna sprawa, to taka, ze tego typu fabryki tak samo latwo sie stawia jak opuszcza. A wydawanie publicznych pieniedzy na inwestycje niepewna i bardzo ryzykowna to kolejny dowod na to, ze w Polsce nie ma dobrych rzadow, tylko ciekawe rozdzielnictwo. Nie kupujmy sobie Chinczykow!
                  • Gość: licznik Re: Eeetam inwestorzy, my mamy man IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 22:03
                    Głupota czy brak umiejętności logicznego myślenia Lucjuszu? Gdybyś
                    sięgnął koles po kalkulator to policzyłbyś, że 1300 osób
                    odbierających przez rok zasiłek dla bezrobotnych daje kwotę
                    8.595.600 zł. Nie co w ponad rok zwraca się cała dotacja, która
                    jest przyznawana na określonych warunkach. Firma musi "zapuścić
                    korzenie" i spełnić masę warunków, jeśli nie to zwraca kasę. Każdy
                    kolejny rok to czysty zysk dla miasta, regionu czy państwa. Przy
                    takiej fabryce lokują się podwykonawcy, usługi wszelkiego typu,
                    transport itd. co daje co najmniej kolejne 1000 miesc pracy. Patrz
                    Kronopol. Ztrudnia z 1200 osób ale żyje z niego dodatkowo z 2500
                    tysiąca ludzi. A gdzie podatek PIT? Przy 1800 zł brutto od 1300
                    osób to kolene miliony złotych w ciągu kolejnych lat. Proste jak
                    drut. Stoczni dano milardy. Górnicy żądają setek milionów zlotych.
                    Z LRPO marszałek na wątpliwego sukcesu projekty rozdaje setki
                    milionów złotych. Praca dla 1300 osób powinna być priorytetem
                    wszystkich. Kto myśli inaczej jest po prostu sprawny umysłowo
                    inaczej. A Lenovo IBM ThinkPab to pierwsza liga w netebookach.
                    Każdy informatyk to wie.
                    • lucjusz1987 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy man 19.03.09, 22:31
                      Faktycznie jestes licznik. Nie bede sie ograniczal do inwektyw w
                      twoim kierunku bo to mogloby byc za malo do okreslenia kogos kto ma
                      klapki na oczach a ekonomii uczyl sie od najwiekszych zwolennikow
                      keynesa. Pierwsza liga notebookow? Dobre, oczywiscie Lenovo to
                      swietna firma jak nie ma w sklepie hp, sony, asusa, acera, della etc.
                      Wiec nie badz smieszny bo taki wybitny matematyk i ekonometrysta to
                      nawet ze wspolczynnika inteligencji zrobi wskaznik okreslajacy
                      potencje u szympansa.
                      9 mln zlotych Grantu to wydatek rzadu z podatkow, ktore place ja, ty
                      i inni chociaz ty pewnie za wybitne zdolnosci jestes zwolniony z
                      daniny publicznej... ktory mialby poplynac w gotowce prosto do kiesy
                      Chinczykow! (na ich jachty, merole, wiezienia co tam wolisz)
                      juz lepiej wydac ten grant na firme produkujaca klej albo papier
                      toaletowy abys mogl od czasu do czasu podetrzec tylek, bo komputera
                      pewnie sprawnie uzywac tez nie potrafisz.
                      pozdrawiam

• Gość: licznik Re: Eeetam inwestorzy, my mamy man IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:56
                        Trudno dyskutować z półmózgiem ale niech tam. Ty wielki ekonomisto
                        od siedmiu boleści jakoś nie podważyłeś moich wyliczeń. W rok
                        zwraca się dopłata do firmy a każdy kolejny rok to czysty zysk dla
                        kraju regionu czy miasta. Trudno zrozumieć to komuś kto z
                        trudnością jest w stanie odszukać w swej łepetynie szare komórki w
                        swoim malutkim móżdżku. Czy Lenovo IBM to nie pierwsza liga?
                        Czwarty producent na świecie. A Asus to nie Chińczycy. Hehehe A
                        Dell z pod Łodzi to co? A HP gdzie jest produkowane? W Chinach
                        półmóżdżku. Więc zbastuj deko. Zamiast się cieszyć z tego że nawet
                        czarty a nie pierwszy na świecie chce produkować w lubuskim to
                        takie prymitywy szukają dziury w całym. Szczyt głupoty. Z tego co
                        wiem to firma Corner ze Szprotawy i Żar dostała od Bocheńskiego na
                        listwy przypodłogowe 17 mln zł i zwalnia ludzi. Czy Lenovo IBM jest
                        gorszą inwestycją od listew przypodłogowych? Na dodatek nie wiadomo
                        czy z tego coś wyjdzie. Jak nie to rozumiem że będziesz piał z
                        zachwytu i będziesz triumfował a matki będą się martwiły czym
                        nakarmią swoje dzieci. Durniu.
                        • lucjusz1987 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy man 19.03.09, 23:08
                          o troche przesadziles, ale rozumiem Twoja wscieklosc bo wynika ona
                          tylko i wylacznie z braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. w
                          dalszym ciagu nie zauwazyles czegos dziwnego w tym, ze chinczycy chca
                          kase w gotowce do lapy?
                          Nie bede pial z zachwytu jak Twoi ziomkowie nie beda mieli gdzie
                          pracowac, w przeciwienstwie pewnie do Ciebie, kiedy moi beda mieli
                          klopoty.
                          Podwazylem Twoje wyliczenia mowiac o tym, ze jest to "rodem z
                          Keynesa" - ale watpie bys byl to wstanie zrozumiec bo jezeli ja mam
                          tylko kilka szarych komorek to Ty zapewne nie masz zadnej.
                          Asus to sa Chinczycy, z Tajwanu, a powiedz ktoremus z nich ze nie
                          jest Chinczykiem to dokona na Tobie rytualnej egzekucji... po za tym
                          poprzednio nawet nie wspomnialem ze asus to chinska firma. nie bede
                          sie z toba klocil kto jest w pierwszej lidze komputerowej bo to na
                          prawde nie ma sensu - tym bardziej ze to nie ma znaczenia - zwracam
                          uwage tylko na podejrzanie wygladajace roszczenia Lenovo w kierunku
                          tego Grantu. a skoro juz jestes taki madry to reszte pozostawiam
                          Tobie.
                          pozdrawiam
                • budrys77 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera 19.03.09, 20:10
                  Gość portalu: marcin_zielonagora napisał(a):

> Moze TPV w Gorzowie to nie jest jakis rewelacyjny inwestor, jednak zawsze powta
                  > rzalem, ze lepiej miec TPV niz nic. Tak samo jest w przypadku Lenovo...

Jasno i klarownie. Może nawet alek zrozumie twoje słowa Marcinku:) Najwyraźniej chłopak dzieli chińskie inwestycje na te "gorzowskie" i te "słuszne".
                  A jak tam KFC? Zawsze to kilka miejsc pracy wysokich technologii w Zielonej Górze:))))

> Przeciez ty juz nawet widziales zielonogorzan doje
                  > zdzajacych do pracy do Gorzowa :P

Oj byś się zdziwił że byłem prorokiem w tej sprawie. Szkoda jednak rzucać perły przed zielonogórskie ... wiesz co;)

>Widziales Gorzow ogromny, a tak naprawde to TPV na razie jest jednym wielkim niewypalem (w odniesieniu do tego co na poczatku zapowiadano).

2000 etatów mimo zwolnień i kolejna hala produkcyjna w połowie realizacj. Tak wyglądają "niewypały" po gorzowsku:) Życzę takich niewypałów ... Nowej Soli. Zielonej Górze co najwyżej odkrywkowej kopalni węgla kamiennego, bo tylko do tego się nadaje by puścić ją z dymem:)))

nowygorzow.pl/index.php?id=82&tx_go2webfotoreports_pi1[repUid]=11&cHash=abc36d32be
                  > Na chwile obecna strefa w Gorzowie zatrudnia
                  > tylko kilkaset osob wiecej niz w dwukrotnie mniejszej Nowej Soli.

No też mi argument. Zapomniałeś celowo lub i nie (raczej to drugie bo błyskotliwy nie jesteś), że lwia większość gorzowskich zakładów pracy działa POZA strefą. Szkoda mi jednak czasu na wykład.

Dlatego caly
                  > czas nie moge zauwazyc tej gorzowskiej potegi gospodarczej.

Boś ślepy Marcinku:)

> Dosyc marudzenia, trzeba trzymac kciuki za ta inwestycje. Mam nadzieje ze sie u
                  > da, wtedy kto wie, moze gorzowianie beda dojezdzali do pracy na poludnie wojewo
                  > dztwa :P

No ba. Jak zwykle podpinacie się po osiągniecia ... Nowej Soli. A kiedy owe miasto będzie mogło liczyć na środki unijne? Jak już napasiecie się nimi ostatecznie? A aleczek jak widac zmienia zdanie. To dobrze, ma szansę wyjść na ludzi.

I jeszcze raz gratulacje dla Nowej Soli:)
                  • Gość: marcin_zielonagora Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera IP: *.aster.pl 19.03.09, 20:50
                    Ktorzy to nowi inwestorzy w Gorzowie sa poza specjalna strefa ekonomiczna? No pochwal sie budrysku. Bez tej strefy Gorzow nadal bylby zadupiem. Wiem ze nie jestes zbyt inteligenty, ale mam nadzieje ze moje pytanie zrozumiales i konkretnie na nie odpowiesz. Z checia zobacze, czy Gorzow jest taka wielka potega, czy tylko zaslania sie Specjalna Strefa Ekonomiczna, bez ktorej (moim zdaniem) gowno by znaczyl.
                    • lucjusz1987 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera 19.03.09, 21:44
                      no niestety prawda jest taka, że w Zielonej nie ma tego typu
                      inwestycji jak w Gorzowie czy ta proponowana w NS.
                      Jednak zawsze jest jakies "ale"... od wielu lat z powodzeniem w ZG
                      znajduje sie znana firma ADB (zwiazana z wysokimi technologiami) - a
                      na razie jest to jedyna taka jednostka, ktora smialo mozna sie
                      chwalic w woj. Lubuskim. Bo w NS jeszcze nic nie ma, a w Gorzowie
                      dopiero sie "cos" tworzy. Wiec na razie "prowadzimy" (zobaczymy jak
                      dlugo)... .
                    • budrys77 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera 19.03.09, 22:15

> Ktorzy to nowi inwestorzy w Gorzowie sa poza specjalna strefa ekonomiczna? No p
                      > ochwal sie budrysku. Bez tej strefy Gorzow nadal bylby zadupiem.

Odrobinę własnego wysiłku Marcinku. Ja wiem że jesteście przyzwyczajeni jak wszystko podaje się na tacy ale nie ze mną takie numery. Podpowiem ci tylko tyle klaksonie: na terenie byłego Stilonu działa kilkanaście dużych firm a strefy tam nie ma, na Zawarciu i Zakanalu działa kilkanaście dużych firm i strefy tam nie ma... Poszukasz a znajdziesz:)
                      • Gość: marcin_zielonagora Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera IP: *.aster.pl 19.03.09, 22:28
                        Ok, na taka odpowiedz czekalem. Tak jak myslalem poza strefa nie ma zbyt wielu wiekszych nowych inwestorow.

"na terenie byłego Stilonu działa kilkanaście dużych firm a strefy tam nie ma, na Zawarciu i Zakanalu działa kilkanaście dużych firm i strefy tam nie ma"

Mozesz zdefinowac pojecie "duza firma". Tzn. jaka? Kilkanascie osob?
                        • budrys77 Re: Eeetam inwestorzy, my mamy managera 20.03.09, 10:46

> Mozesz zdefinowac pojecie "duza firma". Tzn. jaka? Kilkanascie osob?

Ni hu hu Marcinku:) Jak wspomniałem odrobinę własnego wysiłku. Jak w Gorzowie. Praca własnymi rękami i za własne pieniądze na prawdę nie boli. Ja wiem że będzie to dla przeciętnego zielonogórzanina nowe doświadczenie:)
    • lucjusz1987 Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 19.03.09, 21:45
      no niestety prawda jest taka, że w Zielonej nie ma tego typu
      inwestycji jak w Gorzowie czy ta proponowana w NS.
      Jednak zawsze jest jakies "ale"... od wielu lat z powodzeniem w ZG
      znajduje sie znana firma ADB (zwiazana z wysokimi technologiami) - a
      na razie jest to jedyna taka jednostka, ktora smialo mozna sie
      chwalic w woj. Lubuskim. Bo w NS jeszcze nic nie ma, a w Gorzowie
      dopiero sie "cos" tworzy. Wiec na razie "prowadzimy" (zobaczymy jak
      dlugo)... .
      A prawda jest taka ze z Gorzowa taka potega ekonomiczna jak z UZ
      oxford wiec ta cala wyliczanka g!@#$ daje.
      pozdrawiam
      • Gość: gospel fan Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 22:07
        święta prawda!!!!!!!!
    • Gość: marcin_zielonagora Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.aster.pl 03.04.09, 11:43
      Firma Lenovo zwrocila sie juz do PUP-u w ZG i Nowej Soli o szkolenie pracownikow i pomoc w rekrutacji. Wszystko wskazuje na to ze Lenovo wejdzie do Nowej Soli :)
      • surma_bojowa Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 03.04.09, 12:10
        > Firma Lenovo zwrocila sie juz do PUP-u w ZG i Nowej Soli o szkolenie
        > pracownikow i pomoc w rekrutacji.

No to alek się ucieszy, bo wreszcie będzie mógł zarobić na miskę ryżu. No, może
        pół miski dziennie na początek.
      • czarnyjanek Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 03.04.09, 14:44

> Firma Lenovo zwrocila sie juz do PUP-u w ZG i Nowej Soli o szkolenie pracowniko
        > w i pomoc w rekrutacji. Wszystko wskazuje na to ze Lenovo wejdzie do Nowej Soli
        > :)

spokojnie nie podniecaj sie . w legnicy sprawy poszły dalej - zatrudnili juz pracowników,a pewności co do inwestycji nie ma .
        • Gość: marcin_zielonagora Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.aster.pl 03.04.09, 14:55
          W Legnicy zatrudnili pracownikow, ale w Urzedzie Pracy zglosili juz zwolnienia grupowe.

Poza tym sam sie koles nie podniecaj. Ja tylko przekazalem informacje ktora podaly media w ZG. Wiec wez cos na uspokojenie i idz odpoczac, bo widac ze to wiosenne slonce ci nie sluzy :P
          • czarnyjanek Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 03.04.09, 15:33
            > W Legnicy zatrudnili pracownikow, ale w Urzedzie Pracy zglosili juz zwolnienia
            > grupowe.

ze 100 zatrudnionych "menadzerów" zwolniono 50 więc jeszcze 50 jest zatrudnionych. Jesli chodzi o zgłoszenie w PUP , to w legnicy takie zgłoszenie było ponad rok temu . i co ? i nic chińczycy targuja sie z rzadem o kase ,a że mamy kryzys więc to oni dyktuja warunki. Zielona góra ,nowa sól , legnica lub może inne miasto, wszystko jest mozliwe
            • budrys77 Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 03.04.09, 16:44
              czarnyjanek napisał:

> Zielona góra ,nowa sól , legnica lub może inne
              > miasto, wszystko jest mozliwe

A może Gorzów?:) Toczą się negocjacje z jakimś dużym inwestorem z branży elektronicznej:)))
            • Gość: Ziomal A czemu nie Stary Kisielin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 22:23
              A czemu nie Stary Kisielin? Przecież tam wagon kasy Urząd
              Marszałkowski dał na pseudo Park Technologiczny i niby strefe
              przemysłową. Ponad 100 milionów złotych wpakują do lasu a pies z
              kulawą nogą tym terenem się nie interesuje. Ot gospodarność lubuska.
              • Gość: marcin_zielonagora Re: A czemu nie Stary Kisielin? IP: *.aster.pl 05.04.09, 10:35
                Lista indykatywna zostala zatwierdzona kilka dni temu. Polozyc kanalizacje, wybudowac droge, zbudowac obiekty UZ itd. w ciagu kilku dni? Tego to nawet MacGyver nie potrafi :P

A tak na serio. Na ocenianie Parku Naukowo-Technologicznego jeszcze przyjdzie czas. Moze niech go najpierw zrobia.
    • czarnyjanek Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 08.04.09, 09:06
      prolem rozwiązany.nikt nie bedzie wykorzystywał mieszkańców nowej soli czy legnicy
      • budrys77 Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 08.04.09, 10:51
        Alek już zapewne otworzył szampana:)
        • Gość: 123alka Re: Było ale się zmyło IP: *.aster.pl 08.04.09, 11:36
          pozostało jedynie klikanie ...
      • Gość: marcin_zielonagora Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.aster.pl 08.04.09, 11:37
        No niestety zrezygnowali :(
        • Gość: rysiek Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 18:04
          Ale Nowa Sól była w grze o wysoką stawkę. Raz się uda a raz nie
          ważne że się jest w grze o czym nie mogą powiedzieć włodarze wielu
          innych miast.
        • budrys77 Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 08.04.09, 22:19

> No niestety zrezygnowali :(

Daj spokój Marcinku! Kolejny inwestor płacący ryżem???;) A pogonić za Ural skośnookie towarzystwo jak alek nakazał hehehe.
          • Gość: Mieszko Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 23:30
            Pogonić to trzeba takich imbecyli jak ty. A czym jest lepszy polski,
            niemiecki czy hinduski inwestor? Idioto ludzie w wolnym kraju mają
            prawo wolnego wyboru. Nikt ich do pracy nie zmusza. A teraz imbecylu
            ty daj ludziom pracę chociaż i za najniższą krajową żeby matki mogły
            nakarmić swoje dzieci. Łatwo prostaku żucać popul;istycznymi
            hasłami, trudniej coś zrobić. Takich dupków jak ty nie interesuje
            los innych ludzi. Jesteś dupkiem i tyle. TPV (chińczycy) w Gorzowie
            płacą około 1500 złotych na rękę. W marketach ludzie pracują za 860
            złotych po 10 godzin na dobę. Mogę ci podać dziesiątki polskich
            pracodawców płacących najniższą krajową i jeszcze mniej na czarno.
            Więc morda w kubeł. Ludzie sami zdecydują czy chcą pracować za
            określoną kasę czy nie. A czy u Chińczyka Niemca co za różnica?
            • budrys77 Re: Nowa Sól ma szansę na komputerową inwestycję 09.04.09, 23:14
              Gość portalu: Mieszko napisał(a):

> Pogonić to trzeba takich imbecyli jak ty. A czym jest lepszy polski,
              > niemiecki czy hinduski inwestor?

Eeeeeech zielonogóski klocu impregnowany na wiedzę:) Widać żeś przelotem na forum. Pozwoliłem sobie zacytować twojego zielonogórskiego ziomala aleczka, któremu gorzowski ryż z TPV stoi w gardle. Mam nadzieję że szampan aleczkowi smakował, gdy świętował ucieszkę "chinoli" za Ural.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka