Dodaj do ulubionych

Jak Plus wyciąga pieniądze

IP: *.foxnet.com.pl 07.01.04, 19:13
Moja żona kupiła w promocji telefon wraz z abonamentem.Miała płacić przez rok
połowęstawki.Po trzech miesiącach dostalismy fakturę gdzie zmieniono jej
taryfę na dwukroynie droższą ,doliczono opłatę za zmianę taryfy a na dokładkę
dodano trzy numery "sami swoi"niewiadomo kogo.Pani konsultantka stwierdziła
że zostało to zmienione telefonicznie przy użyciu "plus kodu"Nikt o zdrowych
zmysłach nie zmienia taryfy,jak mu ta którą posiada wystarcza i w dodatku w
okresie trwania promocji.Reklamacja została oczywiście rozpatrzona odmownie a
na odpowiedz na odwołanie czekamy od 12.122003.(zgodnie z KPA 30 dni na
odpowiedz) Przesłaliśmy opis sytuacji wraz z reklamacją do RPK i do URTiP.
Czy może ktoś z państwa spotkał się z podobną sytuacją.
Obserwuj wątek
    • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze ;) 08.01.04, 08:27
      Jesli zmiana zostala wykonana przy pomocy plus kodu, to daje male szanse na
      pozytywne rozpatrzenie sprawy. Plus kod jest znany tylko wlascicielowi /
      dysponentowi uslugi, podobnie jak np. pin do karty kredytowej. Tkanie historii
      o tym jak operator po nocach nie spi, zeby tylko otumanic Twoja Zone zakrawa na
      spiskowa teorie dziejow. Choc istotnie sytuacja nie jest zabawna, na Twoim
      miejscu zwrocilbym uwage na to kto jest w posiadaniu plus kodu, kto mogl chocby
      nieumyslnie dokonac tych zmian.

Przy okazji: Polkomtel jest prywatnym przedsiebiorstwem, spolka prawa
      handlowego i kpa nie znajduje tu zastosowania. Zadne przepisy nie precyzuja ile
      czasu ma na rozpatrzenie odwolania od decyzji stanowiacej odpowiedz na
      reklamacje.

Pozdrawiam,
      • Gość: jarowski Re: Jak Plus wyciąga pieniądze ;) IP: 195.116.19.* 08.01.04, 20:00
        Kto tu mówi o otumanieniu.I gdzie te zabezpieczenia jak w kartach kredytowych.O
        ile wiem to nie rozmawia się z bankomatemJeżeli bym nie był pewien że nikt inny
        nie posiada plus kodu to nie robił bym wokół tego tyle szumu.To dziwne ale nie
        bierzesz pod uwagę błędu systemu bądż tzw. czynnika ludzkiego operatora. KPA
        jest prawem które reguluje inne normatywy prawne nawet regulaminy.Wyobrażasz
        sobie że prawo sobie i firma sobie.Np regulamin zezwala na okradanie a kodeks
        za to karze? Co jest prawem a co nie.Każda forma mająca regulacje prawne w
        swojej treści a odnosząca się wzajemnych relacji chociaż by handlowych musi
        podlegać polskiemu prawu.Radzę przeczytać regulamin Polkomtela
        • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze ;) 09.01.04, 09:06
          > Kto tu mówi o otumanieniu.I gdzie te zabezpieczenia jak w kartach kredytowych.

Powiedzialem - pluskod ma charakter poufny, tak jak pin karty kredytowej, tak
          jak kod do otwierania domofonu, wylaczania alarmu w mieszkaniu czy biurze,
          haslo do poczty elektronicznej itd. itd.

> O
          > ile wiem to nie rozmawia się z bankomatem

Znalem jednego czlowieka, ktory rozmawial... Schizofrenia jest bardzo przykra
          choroba. Ale generalnie zgadzam sie, nie rozmawia sie.

> Jeżeli bym nie był pewien że nikt inny
          > nie posiada plus kodu to nie robił bym wokół tego tyle szumu.To dziwne ale
          nie
          > bierzesz pod uwagę błędu systemu

Blad systemu przy tak duzym systemie spowodowalby jakis kolosalny wysyp, kleske
          totalna. Dlatego szczerze watpie w blad systemu w tym przypadku.

> bądż tzw. czynnika ludzkiego operatora.

Czynnik ludzki ma sie nijak do zmian dokonywanych przez IVR za pomoca pluskodu.

> KPA
          > jest prawem które reguluje inne normatywy prawne nawet regulaminy.

> Wyobrażasz
          > sobie że prawo sobie i firma sobie.Np regulamin zezwala na okradanie a kodeks
          > za to karze? Co jest prawem a co nie.Każda forma mająca regulacje prawne w
          > swojej treści a odnosząca się wzajemnych relacji chociaż by handlowych musi
          > podlegać polskiemu prawu.

I podlega. Tak jak spolka prawa handlowego nie podlega przepisom kpa, tak
          Twoich relacji z Twoimi Dziecmi nie reguluje prawo handlowe. Vide art. 1
          kpa: "(...) normuje postepowanie przed organami administracji publicznej (...),
          przed innymi organami administracji panstwowej (...), w sprawach (...) miedzy
          organami jednostek samorzadu terytorialnego i organami administracji rzadowej
          (...)". Spolek prawa handlowego tu nie widze.

> Radzę przeczytać regulamin Polkomtela

Yyyyy... Powiem tak: czytalem :))))
      • Gość: jarowski Re: Jak Plus wyciąga pieniądze ;) IP: *.foxnet.com.pl 08.01.04, 20:10
        Jakie otumanienienie.Gdybym nie był pewien co do co do braku dostępu do plus
        kodu przez osoby trzecie to nie robił bym wokół tego tyle szumu.To dziwne ale
        nie
        bierzesz pod uwagę błędu systemu bądż tzw. czynnika ludzkiego operatora.Może u
        niego pracujesz?. KPA jest prawem które reguluje inne normatywy prawne nawet
        regulaminy.Wyobrażasz sobie że prawo sobie i firma sobie.Np regulamin zezwala
        na okradanie a kodeks za to karze? Co jest prawem a co nie.Każda forma mająca
        regulacje prawne w swojej treści a odnosząca się wzajemnych relacji chociaż by
        handlowych musi podlegać polskiemu prawu.Radzę przeczytać regulamin Polkomtela
        co do okresu reklamacji
        • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze ;) 09.01.04, 09:07
          > Radzę przeczytać regulamin Polkomtela
          > co do okresu reklamacji

*Reklamacji*, a nie odwolan.
      • Gość: Mar brzydka żona i KRiO IP: *.skorosze.2a.pl 09.01.04, 01:43
        Uważam, że Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy powinien zakazywac publikowania
        wizerunków brzydkich małżonków (takich jak małżonka pana gale). Na szczęście
        przestał już reklamować swoją stronkę ze zdjećiamie pasztetowatej połowicy.
        Teraz za to reklamuje kalwajów. Trzeba byćniezłym oszołomem, żeby napisać kilka
        tysięcy znaków ułożonych poprawnie pod względem gramatycznym, ale p[ozbawionych
        jakiegolowiek sensu. Nie pierona z tych kalwajów nie pojmuję.
        • Gość: Mar poznaj panią galową! IP: *.skorosze.2a.pl 09.01.04, 13:08
          tu:
          www.virtualtourist.com/gale.blog.pl

i zobacz sam jaka jest brzydka.
    • atomowy Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 08.01.04, 09:25
      Przykro mi użytkowniku Jarowski. Niestety ja nie spotkałem się z podobną
      sytuacją. Zgadzam się z gale iż ktoś mógł przez pomyłkę, bawiąc się dokonać
      owych zmian. Dlatego operatorzy tak bardzo apelują aby nie komórke trzymać w
      swoich rękach.

Atomowy
      www.cTime.pl
      • Gość: Jarowski Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.foxnet.com.pl 08.01.04, 19:45
        Zmiany te może również dokonać tzw.czynnik lucki w postaci konsultanta.Pomyłki
        się zdarzaja i to często.Zwłaszcza jeżeli plus kod składa się z popularnego
        układu cyfr.Poza tym brak jest wydruku na bilingu połączeń z numerem 2601.Co do
        trzymania komórki to gdybym miał chociaż cień podejrzenia że ktoś mógł tego
        dokonać przyjął bym z pokorą tego typu zarzuty.Podobno operator nagrywa
        dyspozycje,dlaczego nie chce ujawnić nagrań.I te numery sami swoi.To już
        przegięcie
        • Gość: x Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 23:11
          po prostu przestan placic Polkomtelowi (albo plac wedlug starych zasad
          promocyjnych) i kup sobie karte startowa Simplus na jakis czas (bo moga cie
          odlaczyc od sieci) - w ten sposob przerzucasz problem z siebie na Plusa. Teraz
          Plus bedzie chcial sprawe jak najszybciej wyjasnic.
          • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 09.01.04, 09:09
            > Plus bedzie chcial sprawe jak najszybciej wyjasnic.

...a uczyni to przelewajac wierzytelnosc na firme P.R.E.S.C.O. Sp. z o.o.

Przyjacielu, daruj sobie dawanie takich rad Koledze, ktory opisuje problem, z
            ktorym sie zetknal.
        • Gość: ppp Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 01:33
          Plus to syf...wiem ze zaraz odezwa sie pracownicy Plus Gsm ale takie mam
          zdanie. Do tej firmy po prostu nie mam zaufania. Zmiana tylu opcji chyba
          wymaga polaczenia z konsultantem a nie "zabawy komorka". Ale znajac zycie nie
          masz co liczyc na rozpatrzenie swojej oferty pozytywnie. Polecam za to Ere,
          profesjonalna i porzadna firma na europejskim poziomie, zdajaca o swojego
          klienta i nie patrzaca sie na kazdego jak na zlodzieja i oszusta.
          • Gość: Agnieszka Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 09:07
            no nie wiem... ja akurat mam takie zdanie o Erze jak ppp o Plusie :-)
            • jimek Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 12.01.04, 11:53
              i ja tesh...
          • atomowy Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 12.01.04, 13:41
            Gość portalu: ppp napisał(a):

> Plus to syf...wiem ze zaraz odezwa sie pracownicy Plus Gsm ale takie mam
            > zdanie. Do tej firmy po prostu nie mam zaufania. Zmiana tylu opcji chyba
            > wymaga polaczenia z konsultantem a nie "zabawy komorka".

Jeśli na zasadzie "zabawy komórką" oceniasz operatora to powodzenia. Od razu
            zaświadczam że NIE jestem pracownikiem Plusa a TYLKO abonentem. Zresztą
            tę "zabawe z komórką" wymyślono po to abyś wygodniej zmieniał sobie dyspozycje
            na koncie nie koniecznie dzowniąc do BOA. A zamiany na komórce nie dokona nikt
            inny jak tylko osoba która na PLUS KOD. To że ktośpodaje PLUS KOD do widomości
            innych osób to już wina użytkownika... PLUS KOD to tak jak kod pin w karcie
            bankomatowej.

> Polecam za to Ere,
            > profesjonalna i porzadna firma na europejskim poziomie, zdajaca o swojego
            > klienta i nie patrzaca sie na kazdego jak na zlodzieja i oszusta.

Widzisz... ja jednak odwrotnie mam nie za dobre zdanie o Erze. Faktem jest że
            jest na europejskim poziomie jak zrsztą każda firma telekomunikacji
            komórkowej. Z tym dabniem o klienta to się nie zgadzam bo mam inne
            doświadczenie.

Atomowy
            www.cTime.pl
        • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 09.01.04, 09:08
          > Podobno operator nagrywa
          > dyspozycje,dlaczego nie chce ujawnić nagrań.

Nie nagrywa.
    • Gość: tomek Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.ofi.pl 12.01.04, 16:26
      terminy rozpatrzenia reklamacji i odwolania od reklamacji okreslone sa w
      regulaminie swiadczenia uslug. dopatrzylem sie tam pewnej niescislosci a
      mianowicie wskazuja oni za na rozpatrzenie odwilania maja 3 m-ce, natomiast
      rozporzadzenie ministra gospodarki z dnia 28 wrzesnia 2001 roku w sprawie
      reklamacji uslug telekomunikacyjnych (dz. U. nr 115, poz. 1230) w paragrafie 9
      stanowi, że " jednostka odwoławcza w terminie 30 dni od dnia jego otrzymania
      rozpatruje odwolanie i udziela użytkownikowi odpowiedzi".
      ja czekam na rozpatrzenie mojego odwolania od 30 pazdziernika - niedlugo mina 3
      michy a potme ide do sadu.
      pozdrawiam
      • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 13.01.04, 11:50
        Tomku,
        Odrozniaj prosze *reklamacje* od *odwolania od decyzji stanowiacej odpowiedz na
        reklamacje*. Przepisy mowia jedynie o tym pierwszym elemencie postepowania
        reklamacyjnego.
        • Gość: tomek Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.ofi.pl 13.01.04, 15:12
          Pismo, ktore Plus przesyla klientom jako odpowiedz na reklamacje trudno nazwac
          decyzją.
          Poza tym nie bardzo rozmumien - odrozniam reklamacje od odwolania, od "decyzji"
          tzw, I instancji-jezeli tak mozna okreslic odpowiedz na reklamacje.
          przytoczony przeze mnie paragraf 6 rozporzadzenia ministra gospodarki wyraznie
          stanowi o 30 dniowym terminie rozpatrzenia odwolania od reklamacji.
          Proponuje zaposnac sie z rozporzadzeniem ;-)
          pozdrawiam
          • gale Re: Jak Plus wyciąga pieniądze 14.01.04, 08:05
            Zapoznam sie, dzieki za zwrocenie uwagi :)

Pozdrawiam,
            • Gość: tomek Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.ofi.pl 14.01.04, 16:04
              prosze bardzo i zycze milej lektury:-)
    • Gość: jagrys Re: Jak Plus wyciąga pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:58
      1. z tego co mi wiadomo, plus kod, aby była aktywny musi zostać zmieniony z
      tego, kóry został podany przez PlusGSM, więc kto go zmienił?

2. na żadnym ze swoich billingów od Plusa nie znalazłam połączeń z numerem 2601

ps: osobiście polecam korzystanie z pluskodu przez net

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka