Dodaj do ulubionych

Telefon w lombardzie

21.05.04, 07:36
Chciałem zapytać czy przy sprzedaży telefonu w lombardach lub sklepach
skupujących aparaty komórkowe kupujący ma jakąkolwiek możliwość sprawdzenia
czy dany aparat nie pochodzi z kradziezy. Ostatnio straciłem swój telefon i
ciekawy jestem czy jest jakas szansa bym odnalazł go w którymś z lombardów.
Obserwuj wątek
    • lookdawn Re: Telefon w lombardzie 21.05.04, 13:13
      Jest jedna możliwość:
      znaleźć telefon z takim samym kodem imei pod baterią jak miał twój (zapewne nie
      spisałeś :/) innej szansy <chyba> nie ma. Możesz jeszcze zgłosić kradziesz na
      policji ale nic ci to nie da.

Odmierzajmy czas do wpisu peppersa że ten telefon wyląduje w Heyah
      buhahaha
      • barracuda7110 Re: Telefon w lombardzie 21.05.04, 16:54
        Przecież już dawno wylądował. Wszystkie krojone fony mają w sobie karty heyah :D
        nawet te co stoją na półkach w komisach czy lombardach. Tak dla zasady :D.
    • Gość: Ewa Re: Telefon w lombardzie IP: *.geonafta.jaslo.pl / 80.48.103.* 21.05.04, 16:26
      Mnie też skradziono telefon- dwa miesiące temu. Byłam jego pierwszą
      właścicielką więc miałam w domu kartę gwarancji i jakieś tam świstki. Numer
      baterii jest napisany na jednej z tych kartek, chyba gwarancyjnej. Mój telefon
      był widziany w lompbardzie ale tak szybko z niego zniknął, ze nie zdążyłam tam
      zaprowadzić policjanta:/
      • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 22.05.04, 11:45
        1. Aby sprawdzic czy telefon w komisie byl kradziony nalezy sprawdzic numer
        IMEI pod obudowa i poprownac go z IMEI, ktory sie wyswietli na ekranie po
        wpsianiu kodu *#06#. Jesli te numery sie roznia znaczy sie, ze telefon byl
        najprawdopodobniej kradziony. (jesli sa takie same wcale nie znaczy, ze ten
        telefon jest na 100% legalny. Oznacza to jedynie tyle, ze nie mial jeszcze
        przebitych numerow)

2. Aby sprawdzic, czy telefon w komisie nie nalezal kiedys do sprawdzajacego
        nalezy sprawdzic nuemr IMEI spod obudowy (ale nie ten na wyswietlaczu, bo ten
        mozna przebic) i porownac go z IMEI z oryginalnego pudelka lub karty
        gwarancyjnej. Jesli te numery sa takie same to znaczy, ze jest to ten telefon.
        Jesli ktos przy zakupie nie spisal numeru IMEI z pudelka to moze spronbowac
        wyciagnac ten numer od operatora. Oni maja ten numer wpisany na umowie.

3. Podniecajcie sie dalej siecia HEYAH, ktora nie sprzedzajac telefono wymusza
        obroty wtornego rynku to podobnych watkow na tym forum bedziecie mieli wiecej.

Pozdrawiam!
        • lookdawn Re: Juz mowie 22.05.04, 14:54
          dwadzieścia dwie godziny i trzydzieści dwie minuty!!!
          Oj peppers musisz sie poprawić!!
          Ja rozumiem że przed heyah NIGDY nie kradziono telefonów??
          • Gość: Peppers Kradziono IP: *.acn.pl 22.05.04, 17:50
            Kradziono, kradnie sie i bedzie sie krasc. Normalna kolej rzeczy. Zlodzieje sa
            wsrod nas od zarania dziejow i beda z nami do konca swiata. Problem polega
            tylko na tym ilu ich jest i na ile my dajemy im wolna reke lub ulatwiamy
            sprawe. Odkad weszal HEYAH kradziezy telefonow jest wiecej a zlodzieje maja
            lepsze zycie, bo popty na telefony z tak zwanej drugie reki zwiekszyl sie.

Pozdrawiam!
            • lookdawn Re: Kradziono 22.05.04, 20:20
              A skąd masz takie dane??
              ubzdurałeś coś sobie i już!
    • Gość: Maciej D. Re: Telefon w lombardzie IP: *.visp.energis.pl 22.05.04, 22:50
      Niektóre lombardy mają "wyszukiwarke" IMEI i można spr. czy dany tel
      jest "lewy". Przeważnie robi to sprzedawca w lomb. przed wzięciem tel. ps.
      niech Heyah wprowadzi zestawy typu Nokia 3410 za 600zł 3510i za 800zł, to może
      Pan Peppers przestanie negować Heyowców.
      • Gość: Peppers Janse IP: *.acn.pl 23.05.04, 10:05
        Nic sobie nie ubyduralem. Kilkanascie osob juz o tym pisalo na tym forum.
        Tylko, ze byli to bywalcy jednorazowi wiec ich watki przepadly wsrod setek
        innych. I gazety tez zaczynaja o tym pisac. Zreszta coc co jest logiczne musi
        byc prawdziwe. A tak jak juz pisalem wiele razy- ludzie masowo beda wykupywac
        kary HEYAH (zadziala tutaj zwyczajna chciwosc i pzernosc- zreszta sami
        pisaliscie o tym, ze w ciagu miesiaca poszlo baardzooo duuuuuzo startowek) i
        beda potrzebowali do nich telefonikow. Tych co maja stare telefony w porownaniu
        z iloscia sprzedanych startowek jest naprawde niewielu, tych co stac na zakup
        nowego legalnego aparaciku za okolo 1000PLN jest jeszcze mniej. Tlum masowo
        zacznie walic wiec do komisow. Obrory komisow sie zwieksza wiec i zwiekszy sie
        popty na kradzione telefoniki. Normalna rzecz.

Pozdrawiam!

P.S. A o tym, ze obroty komisow drastycznie wzrosly po wprowadzeniu sieci HEYAH
        to mozna przeczytac juz niemal w kazdej gazecie.
        • olus_stad jaaaasne 23.05.04, 11:43
          1. W ksiazce telefonicznej mam 130 zapisow, odkad weszla Heyah nadal mam 130 zapisow, ale juz 6 z Heyah. Pytalem sie znajomych co i jak. Okazalo sie, ze WSZYSCY oni wywalili stare startery i wrzucili nowe, do tych samych telefonow.
          2. Przypominam sobie tylko przyklad poslanki i tyle. Wiekszosc postow na temat kradziezy byla tresci 'skradli mi kiedys telefon...', wiec rownie dobrze moglo byc to przed Heyah jak i po. Watpie zebys znalazl kilkanascie przypadkow zazalen na tym forum (11-19).
          3. Juz Ci kiedys udowodnilem, ze mozna miec nowy telefon ze starterem Heyah za 250-300-400 zlotych. To ze aparaty kosztuja 1000zl bez umowy to nie jest ich realna cena, tylko nabita przez opow.
          4. Juz kiedys wspomniales, ze dysponujesz odpowiednimi danymi, badz tak laskaw i sie z nami nimi podziel. Mozesz?
          5. Prosze badz tak laskaw i wrzuc linka do jakiegos artykulu, ktory by o fakcie wzrostu obortow komisow pisal. Mozesz? Niech to bedzie jakas szanowana gazeta (GW czy Rzepa) a nie 'Peppersowe Wiesci', okej?
          6. To ze ktos kupuje cos tanszego nieznaczy, ze jest pazerny, tylko ze mysli, jak wydac mniej, to chyba naturalne. Ludzie, ktorzy montuja gaz w samochodzie tez moga byc nazywani pazernymi, bo przeciez chca wyjechac wiecej za mniej.
          • lookdawn Re: jaaaasne 23.05.04, 12:29
            W autobusie:

(panienka)
            - Dzień dobry czy ma pani już heyah??
            - Tak, mam
            - A jaki ma pani telefon??
            - Alcatel One Touch Club db
            - Musiał być drogi?
            - Nie kupiłam go w komisie za 14zł, normalnie zapłaciłabym 14,40 więc sporo
            zaoszczędziłam.
            - w komisie?
            - tak, kradziony, inaczej nie byłoby mnie stać
            - dziękujemy za rozmowe.

(dres)
            - dzieńdobry
            - siema
            - masz heyah??
            - no
            - A telefon??
            - tak, ukradłem
            - jaki?
            - Panasonic G520
            - miałem ten model 10 lat tamu, fajny.
            - dzięki
            - a jak go ukradłoś miał zdjętego simlocka??
            - tak, innych nie kradne
            - ok, dzięki za rozmowe

(młodzieniec)
            - cześć
            - cześć
            - masz już heyah??
            - jasne
            - a telefon skąd masz??
            - z bazaru
            - drogi??
            - 2zł
            - a ile kosztuje normalnie?? i jaki to telefon??
            - 3zł 40gr nie stać mnie na taki drogi, Philips Fisio 311
            - yhm, drogi, dzięki za rozmowe
            - cześć

(mężczyzna)
            - Dzień dobry
            - Witam
            - Czy ma pan telefon komórkowy?
            - tak, Philips TWIST
            - w jakiej sieci??
            - w Heyah
            - zapewne kradziony??
            - tak
            - a czy miał już w sobie karte heyah??
            - oczywiście
            - ok dzięki

Idąc przez rynek:

(dzieci)
            - Cześć, macie telefony w heyah??
            - tak, ja mam Panasonic G520
            - a ja Panasonic GD50
            - ja Panasonic G600i
            - fajnie, kupowaliście w komisach??
            - no a jak?? Przecież normalnie kosztowałyby 50gr więcej
            - ja ukradłem starszej babci
            - oo!! a jak ukradłeś miał już zdjętego simlocka??
            - oczywiście, nikt nie kradnie innych jak te ze zdjętym simlockiem
            - fakt, dzięki za rozmowe
            - spoko
            - dzięki
            - trzymaj się!

(żebrak)
            - czesć, na co zbierasz??
            - na heyah idioto
            - a telefon już masz??
            - tak, wczoraj ukradłem Philips SAVVY VOGUE, dzisiaj jeszcze kilka ukradne,
            sprzedam do komisu i będe miał heyah
            - niezły plan
            - dzięki
            - ok spadam już
            - trzym sie
            - a! jeszcze jedno pytanie, wiem że oczywiste ale tak dla statystyk:
            - no dawaj
            - kradniesz tylko bez simlocka nie??
            - oczywiście
            - ok pa

(peppers)
            - dobry szefie
            - dobry jak reportaż??
            - dobrze
            - to dobrze
            - szefie czy ma szef już telefon w Heyah??
            - spadaj świntuchu, jesteś zwolniony!
            - przepraszam (zwiewa)

- Tak więc widać że wszystkie łajdaki mają już heyah, 100% to kradzione
            telefony, Wszystkie telefony kiedy są kradzione nie mają już simlocka, a ceny
            kradzionych są zabujczo niskie i nikogo nie stać na legalny, dodatkowo we
            wszystkich komisach sprzedawane są tylko kradzione telefony a ja wciąż gadam w
            kółko to samo.
            Dla Peppersowych Wieści, Peppers-Klon, do zobaczenia za jutro!
            • lookdawn Re: jaaaasne 23.05.04, 12:56
              Pomyliłem sie, powinno być zabÓjczo.
              • olus_stad Re: jaaaasne 23.05.04, 14:54
                To Ci sie usmialem:)))) Juz jestem w stanie przewidziec odpowiedz Peppersa z dokladnoscia do slowa;) Bedzie o tym, ze ma Popa, ale nie pracuje w Idei; bedzie o tym, ze Heyah nakreca wiadomo co; bedzie o tym, ze sciaganie simlockow jest beee; bedzie o tym, ze Heyah wcale nie jest zla, tylko ze musi sprzedawac telefony; bedzie o tym, ze komisy sa beee i jeszcze kilka rzeczy, ale mysle, ze niczym nowym (takim jak dane, cyferki, artykuly) nas nie zaskoczy. Moze sie myle?
                • Gość: Peppers Odpowiadam IP: *.acn.pl 23.05.04, 15:51
                  1. Jest wiele osob co ma stare telefony bez blokady SIMLOCK ale w porownaniu z
                  iloscia sprzedanych startowek HEYAH i w porownaniu z zainteresowaniam jakim
                  cieszy sie ta siec jest jedynie mala kropelka w oceanie. Reszta teleofnikow
                  plynie z komisow i nie zawsze jest legalna. HEYAH powinna sprzedawac telefony!

2. Posty o kradziezach byly dawniej. Sa i teraz. Ale teraz jest ich wiecej. I
                  bedzie jeszcze wiecej. Podniecajcie sie dalej HEYAH to zobaczycie. A tak swoja
                  droga to ciekawe w jakiej sieci mial telefon syn owej poslanki co to mu
                  telefonik buchneli.

3. Nic mi nie udowodniles, ze mozna miec legalny telefon w HEYAH za 300-400PLN.
                  Zdejmowanie SIMLOCKa jest nieetyczne i jest kombinatorstwem. A nowe TAK-TAKi
                  juz nie wpsolpracuja z HEYAH. To po pierwsze. Po drugie o numerze z TAk-TAKiem
                  wiedzialo niewiele osob. Moze kilka lub kilkanascie. A sprzedane startowki
                  licza sie juz w miliony. Zreszta na opakowaniu startowki HEYAH stoi jak byk-
                  wspolpracuje z telefonami bez blokady SIMLOCK. Czyli z TAK-TAKIem nie powinna
                  wspolpracowac. Skoro jednak wpsolpracuje to kto mi powie czy HEYAH i ERA to
                  jednak nie to samo.

4. Fakt moj blad, nie podalem jeszcze danych. Ale wyscie tez nie podali. A
                  skoro tak to ja wole jeszcze podyskutowac. Bo, w sumie ta dyskusja przysparza
                  mi wiele radosci.

5. Linkow nie rzucam, bo uweazm ze zasmiecaja one forum i zmniejszaja jego
                  przejrzystosc.

6. To ze ktos kupuje cos tanszego nieznaczy, ze jest pazerny jesli to co jest
                  tansze nie budzi jego zastrzezen moralnych. A w przypadku HEYAH jest kilka
                  zastrzezen natury morlanej a nawet prawnej. I to wlsanie jest pazernosc- w imie
                  tego, ze HEYAH jest tansza wiele osob udaje, ze nie dostrzega tego iz HEYAH
                  wpsiera wtorny rynek. Ba nawet niektorzy posuwaja sie dalej i ostro krytykuja
                  tcyh, ktorzy smia cokolwiek powiedziec na siec HEYAH. Wy Panowie jestescie
                  jeszcze OK, dyskutujecie, nie przeklinacuie, zartujecie. Ale np. taka
                  forumkowiczka `Aga` przechodzi sama siebie w wychwalaniu HEYAH i pluciu na inne
                  oferty.

Pozdzdrwiam!

P.S. Tak mam POPA. Tak, moj POP bardzo mi odpowiada. Ale nawet nie wyobrazacie
                  sobie ile razy klucilem sie w BOKu siec IDEA i ile razy owa siec wyprowadzila
                  mnie z rownowagi.
                  • lookdawn Re: Odpowiadam 23.05.04, 16:44
                    (znowu dużymi)
                    Gość portalu: Peppers napisał(a):

> 1. Jest wiele osob co ma stare telefony bez blokady SIMLOCK ale w porownaniu
                    z iloscia sprzedanych startowek HEYAH i w porownaniu z zainteresowaniam jakim
                    > cieszy sie ta siec jest jedynie mala kropelka w oceanie. Reszta teleofnikow
                    > plynie z komisow i nie zawsze jest legalna. HEYAH powinna sprzedawac telefony!

> 2. Posty o kradziezach byly dawniej. Sa i teraz. Ale teraz jest ich wiecej. I
                    > bedzie jeszcze wiecej. Podniecajcie sie dalej HEYAH to zobaczycie. A tak swoja
                    > droga to ciekawe w jakiej sieci mial telefon syn owej poslanki co to mu
                    > telefonik buchneli.

PRAWIE ZE SIE ZGADZAM.

> 3. Nic mi nie udowodniles, ze mozna miec legalny telefon w HEYAH za 300-
                    400PLN. Zdejmowanie SIMLOCKa jest nieetyczne i jest kombinatorstwem.

EEE, WYDAJE CI SIE ;)

A nowe TAK-TAKi juz nie wpsolpracuja z HEYAH.

SKĄD WIESZ??

To po pierwsze. Po drugie o numerze z TAk-TAKiem wiedzialo niewiele osob. Moze
                    kilka lub kilkanascie.

SKĄD WIESZ??

A sprzedane startowki licza sie juz w miliony. Zreszta na opakowaniu startowki
                    HEYAH stoi jak byk - wspolpracuje z telefonami bez blokady SIMLOCK. Czyli z TAK-
                    TAKIem nie powinna wspolpracowac.

CZYŻBYŚ SIĘGAŁ JUŻ PO HEYAH, BO ZNASZ JUŻ NA PAMIĘĆ TREŚĆ WYPISANĄ NA
                    OPAKOWANIU? ;)

Skoro jednak wpsolpracuje to kto mi powie czy HEYAH i ERA to jednak nie to samo.

NIE WYPOWIADAM SIĘ BO TEN TEMAT UWAŻAM JUŻ ZA SKOŃCZONY.

4. Fakt moj blad, nie podalem jeszcze danych. Ale wyscie tez nie podali. A
                    skoro tak to ja wole jeszcze podyskutowac. Bo, w sumie ta dyskusja przysparza
                    mi wiele radosci.

NO TO MY PODAMY:
                    SPRZEDANO OK. 2 MILIONY STARTERÓW HEYAH, A ILOŚĆ STARYCH, NIEUŻYWANYCH
                    TELEFONÓW SZACOWANA JEST NA 3 MILIONY.

5. Linkow nie rzucam, bo uweazm ze zasmiecaja one forum i zmniejszaja jego
                    przejrzystosc.

A MOZE POPROSTU NIE MASZ?? :(

6. To ze ktos kupuje cos tanszego nieznaczy, ze jest pazerny jesli to co jest
                    tansze nie budzi jego zastrzezen moralnych. A w przypadku HEYAH jest kilka
                    zastrzezen natury morlanej a nawet prawnej. I to wlsanie jest pazernosc- w imie
                    tego, ze HEYAH jest tansza wiele osob udaje, ze nie dostrzega tego iz HEYAH
                    wpsiera wtorny rynek.

A CO ICH TO OBCHODZI?

Ba nawet niektorzy posuwaja sie dalej i ostro krytykuja
                    tcyh, ktorzy smia cokolwiek powiedziec na siec HEYAH. Wy Panowie jestescie
                    jeszcze OK, dyskutujecie, nie przeklinacuie, zartujecie. Ale np. taka
                    forumkowiczka `Aga` przechodzi sama siebie w wychwalaniu HEYAH i pluciu na inne
                    oferty.

TU SIE ZGADZAM JAK
                    NAJBARDZIEJ

P.S. Tak mam POPA. Tak, moj POP bardzo mi odpowiada. Ale nawet nie wyobrazacie
                    sobie ile razy klucilem sie w BOKu siec IDEA i ile razy owa siec wyprowadzila
                    mnie z rownowagi.

MOIM ZDANIEM IDEA JEST NAJGORSZĄ SIECIĄ JEŻELI CHODZI O OBSŁUGE KLIENTA ITP.
                    ALE MOGE SIĘ MYLIĆ.

pozdrawiam zostało zjedzone ;)
                    • Gość: Peppers Hehe IP: *.acn.pl 23.05.04, 18:14
                      1. Co sie tyczy nowych TAK-TAKow to tak slyszalem. Ale moze nie jest to prawda.

2. A skad niby wiele osob moze znac numer z TAK-TAKiem. Przeciez nie byl on
                      nigdzie promowany ani nigdzie rozglaszany. A wiekszosc osob majacych komorki
                      tak naprawde nie zna sie na telefonach, blokadach i uslugach sieci.

3. Owszem, mialem w reku startowek HEYAH. Dostalem ja w pierwszych dniach
                      dzialania sieci od hostessy w Multikinie. I powiem wiecej- nawet ja
                      rozpakowalem i sprawdzilem jak dziala w starusienkiej Nokii 3110 moje kobity.
                      Najbardziej rozwalil mnie komunikat ERA GSM na wyswietlaczu.

4. Kto szacowal ta ilosc nie uzywanych telefonow? Byc moze tylu osobom
                      pokonczyly sie umowy ale to nie znaczy, ze jest tyle sprawnych starych
                      telefonow. Czesc z nich juz sie pewnie na amen popsula, dalsza czesc ma
                      zupelnie niezdatne do uzytku baterie, jeszcze inna czesc juz dawno opuscila
                      nasz kraj. Zreszta gdyby to byla prawda (Nie mowie, ze nie jest. Chodzi mi
                      tylko o to, ze ta liczba o niczym nie mowi. To znaczy szacuje sie, ze na rynku
                      powinno byc tyle starych telefonow ale czy naprawde jest i czy sa one sprawne
                      nikt nie wie) to komisy nie odnotowalyby w ostanim czasie drastycznego
                      zwiekszenia obrotow. A odnotowaly. Czemu? Skoro wedlug Ciebie kazdy ma schowany
                      w szufladzie stary telefon? Odpowiadam- bo tak naprawde zdatnych do uzycia
                      starych telefonow jest zdecydowanie mniej.

5. Linki mam, ale to nie problem poszukac odpowiednich watkow jesli kogos to
                      interesuje. A ja linkami forum zasmiecac nie lubie.

6. Uwazam, ze kadzego czlowiek powinna obchodzic elementarna uczciwosc i
                      sprawiedliwosc. No, ale moze jestem przezytkiem starej epoki. Dzis rzadz
                      pieniadz: kupa kasy i smkierc frajerom. Oto nasz zafajdany kapitalizm i tak
                      zwana demokracja.

7. IDEA ma dosc kiepska obsluge klienta. Trzeba sie znimi strasznie nauzerac
                      aby zalatwic nawet najprostsza sprawe. Jak jest w innych sieciach nie wiem.

8. Ale za to IDEA jako jedyna na rozbudowana siec uslug lokalizacyjnych.

Pozdarwiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka