Dodaj do ulubionych

Wirusy(?) w Samsung Galaxy Young a Bitdefender?

12.03.15, 22:44
Dzień dobry / dobry wieczór

W w/w telefonie ukazał się komunikat:

START SKAN
33585_wyslij_tego_SMSa_by_pobrac_Bitdefender_Antywirus_z_legalnym_kluczem

(pisownia oryginalna)

Co jakiś czas wyskakują komunikaty o zawirusowaniu telefonu. Z tym, że:
- za każdym razem o innej treści
- za każdym razem podawana jest inna liczba wirusów, raz większa raz mniejsza;
- i za każdym razem podawane są jakieś numery do wysyłania SMS-ów, przy czym brak informacji czy to kosztuje i ile i kto w ogóle te komunikaty wysyła

Czy ktoś spotkał się z takimi komunikatami? Czy można / trzeba skorzystać z takiej usługi?
Wiem, że telefon może być zawirusowany jak komputer (a ściślej - może mieć jakieś niebezpieczne oprogramowanie) ale jak sprawdzić wiarygodnie czy akurat ten telefon rzeczywiście ma jakieś wirusy?

Dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Wirusy(?) w Samsung Galaxy Young a Bitdefende IP: *.tpnet.pl 12.03.15, 23:20
      To nie komunikaty. To reklamy. Ignoruj.
      • tom_aszek Re: Wirusy(?) w Samsung Galaxy Young a Bitdefende 13.03.15, 09:09
        Dzięki. Tak myślałem, ale jednak wolałem zapytać.

Ale moje drugie pytanie pozostaje aktualne: jak sprawdzić wiarygodnie czy dany telefon rzeczywiście ma jakieś wirusy? Podłączyć go do komputera i spróbować przeskanować antywirusem? Może być 'wesoło' jeśli antywirus potraktuje jakieś nietypowe pliki z telefonu jako zawirusowane...
        • Gość: 802.11n Re: Wirusy(?) w Samsung Galaxy Young a Bitdefende IP: *.zenmate.com 13.03.15, 12:56
          tom_aszek napisał:

> Podłączyć go do komputera i spróbować pr
          > zeskanować antywirusem? Może być 'wesoło' jeśli antywirus potraktuje jakieś nie
          > typowe pliki z telefonu jako zawirusowane...

Tak. Wirusów nie znajdziesz, bo nierootowanego telefonu nie sposób zainfekować (no chyba że złapiesz jakiegoś windowsowego syfa co się przenosi na pendrive'ach, ale to dla telefonu nieszkodliwe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka