Gość: AA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 09:02 Czym różnią się telefony ISDN od DECT? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dykta Re: Czym różnią się telefony ISDN od DECT? IP: 157.25.84.* 11.02.03, 09:38 ISDN - w całości cyfrowy telefon - przesyła głos w postaci cyfrowej do centrali. DYKTA - telefon bezprzewodowy cyfrowa jest tylko transmisja sygnału pomiędzy słuchawką a stacją bazową (co utrudnia podsłuchanie rozmowy), dalej poprzez kabelki do centrali wszystko biegnie analogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Czym różnią się telefony ISDN od DECT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 10:39 W takim razie, mając podłączoną linię ISDN czy warto kupować telefon DECT (większy wybór) czy też szukać aparatów ISDN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dykta To nie tak IP: 157.25.84.* 12.02.03, 09:53 DECTA nie podłączysz do ISDN bo to są dwa różne standardy (poczynając od wtyczek a kończąc na sygnałach elektrycznych). Ze stacji bazowej DECTA wychodzą podłączenia do analogu i taki telefon możesz podłączyć tylko do linii analogowej. Mając ISDN i w ścianie wtyczkę z cyfrowym sygnałem ISDN możesz tam wpiąć tylko urządzenia do ISDNU. Co prawda są odpowiednie przystawki pozwalające do ISDNu wpinać urządzenia analogowe (ja mam w pracy ISDNowy modem zewnętrzny ZYXEL omni.net LCD, który pozwala na dołączenie do niego dwóch urządzeń analogowych, i mam do niego wpięty zwykły telefon analogowy za 50 pln, ale sam modem kosztował 1200 pln). Jak masz ISDN to na jednej linii możesz prowadzić dwie rozmowy w tym samym czasie (np faksować i korzystać z internetu) albo możesz korzystać modemem ISDN w jednym czasie z dwóch kanałów (prędkość 128 kbit/s). Tylko wszystko jest w tym momencie podwójnie taryfikowane. Ja w domu mam linię analogową i telefon VERIS DECT - www.veris.com.pl - (czyli telefon analogowy z cyfrową transmisją radiową tylko sygnału mowy między słuchawką a stacją bazową-odbiornikiem) a jako że mam nowoczesną centralę to całkiem gratis mam pocztę głosową, i identyfikacje numeru dzwoniącego (płace za to abonament 2.4 pln/miesiąc). Czyli jak ktoś dzwoni do mnie do domu a ja widzę kto to jest to niekoniecznie muszę odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: To nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 11:50 na stronie tpsa jest napisane: "Dzięki temu, że TELEKOMUNIKACJA POLSKA dostarcza zakończenia sieciowe z wyjściami analogowymi, do sieci ISDN można również podłączyć zwykły telefon czy faks". To w końcu można czy nie można używać telefonów analogowych w sieci ISDN? Odpowiedz Link Zgłoś
vwdoka Re: To nie tak 12.02.03, 12:02 Można korzystać, trzeba tylko mieć "przejściówkę", którą w tym przypadku "dostajesz" w ramach instalacji. Bez owej przejściówkki nie można używać zwyjłego telefonu. ISDN to nie tylko telefonia cyfrowa, lecz sporo więcej. Pozdrawiam, vwdoka Gość portalu: AA napisał(a): > na stronie tpsa jest napisane: > "Dzięki temu, że TELEKOMUNIKACJA POLSKA dostarcza zakończenia sieciowe z > wyjściami analogowymi, do sieci ISDN można również podłączyć zwykły telefon czy > > faks". > To w końcu można czy nie można używać telefonów analogowych w sieci ISDN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Rzeczywiscie, to nie jest tak IP: 141.39.41.* 12.02.03, 13:20 Gość portalu: dykta napisał(a): > DECTA nie podłączysz do ISDN bo to są dwa różne standardy (poczynając od > wtyczek a kończąc na sygnałach elektrycznych). Ze stacji bazowej DECTA wychodzą > > podłączenia do analogu i taki telefon możesz podłączyć tylko do linii > analogowej. Mając ISDN i w ścianie wtyczkę z cyfrowym sygnałem ISDN możesz tam > wpiąć tylko urządzenia do ISDNU. Co prawda są odpowiednie przystawki > pozwalające do ISDNu wpinać urządzenia analogowe (ja mam w pracy ISDNowy modem > zewnętrzny ZYXEL omni.net LCD, który pozwala na dołączenie do niego dwóch > urządzeń analogowych, i mam do niego wpięty zwykły telefon analogowy za 50 pln, > > ale sam modem kosztował 1200 pln). Jak masz ISDN to na jednej linii możesz > prowadzić dwie rozmowy w tym samym czasie (np faksować i korzystać z internetu) > > albo możesz korzystać modemem ISDN w jednym czasie z dwóch kanałów (prędkość > 128 kbit/s). Tylko wszystko jest w tym momencie podwójnie taryfikowane. > Ja w domu mam linię analogową i telefon VERIS DECT - www.veris.com.pl - (czyli > telefon analogowy z cyfrową transmisją radiową tylko sygnału mowy między > słuchawką a stacją bazową-odbiornikiem) a jako że mam nowoczesną centralę to > całkiem gratis mam pocztę głosową, i identyfikacje numeru dzwoniącego (płace za > > to abonament 2.4 pln/miesiąc). Czyli jak ktoś dzwoni do mnie do domu a ja widzę > > kto to jest to niekoniecznie muszę odbierać. To NIE JEST TAK jak powyzej !!! DECT jest jedynie standardem bezprzewodowej komunikacji do max. 300 m uzywanym do transmisji kanalu glosowego ( voice ) lub transmisji danych ( data ) pomiedzy lokalna stacja bazowa a terminalem bezprzewodowym ktorym moze byc np. sluchawka telefonu lub terminal dolaczony do komputera. ISDN jest (w wielkim skrocie )standardem komunikacji pomiedzy centrala telefoniczna, a tak zwanym urzadzeniem koncowym ( TE Terminal Equipment). Na koncu linii telefonicznej uzytkownika znajduje sie tzw. zakonczenie sieciowe (NT network termination ). Skrzyneczka ta zamienia dwuprzewodowa linie do centrali telefonicznej na czteroprzewodowa linie lokalna. W Polsce spotkac mozna NT uzupelnioneo konwerter ISDN/ analog tzw. a/b adapter dla urzadzen analogowych. Dla urzadzen telefonicznych koncowych w standardzie ISDN stosuje sie powszechnie zlacze S0( S-zero ) zwane tez S/T interface. Jest to gniazdo typu "western" 8 stykowe, z czego tylko cztery srodkowe styki sa wykorzystane ( jedna para stanowi symetryczna linia TX, a druga para - symetryczna linia RX ). Na rynku znajduja sie tzw. adaptery a/b , ktore umozliwiaja konwersje S0 na zlacze do typowego telefonu analogowego, aby uzytkownik mogl korzystac ze swego np. analogowego faxu lub telefonu. Adapter taki dolaczony byc moze do modulu NT, albo moze byc juz wbudowany w modul typu "kombi" NT /- a/b. Nic nie stoi na przeszkodzie , aby kupic sobie telefon DECT wyposazony w cyfrowy styk S0 ( S/T ) lub telefon analogowy DECT wyposazony w tradycyjne zlacze, a dolaczony jako urzadzenie analogowe do wspomnianego adaptera a/b. Tak wiec DECT oraz ISDN nie wykluczaja sie wzajemnie. Proponuje Ci odwiedzic strony np. www.siemens-telefony.sart.pl/isdn.htm Tam zapoznasz sie ze sprzetem DECT od razu wyposazonym w styk S0 ( S/T ) i nie tylko. pzdr, lupo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: Rzeczywiscie, to nie jest tak IP: *.icpnet.pl 16.02.03, 18:20 Pomijając fachową terinologię nie istotną dla laika : - skrzyneczka kończąca linię ISDN posiada 2 gniazda do podłączenia aparatów ISDN, oraz 2 gniazda do podłączenia aparatów analogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Uzupelnienie IP: 141.39.41.* 17.02.03, 12:37 Gość portalu: wal napisał(a): > Pomijając fachową terinologię nie istotną dla laika : > - skrzyneczka kończąca linię ISDN posiada 2 gniazda do podłączenia aparatów > ISDN, oraz 2 gniazda do podłączenia aparatów analogowych. Staralem sie tylko wytlumaczyc nieporozumienie DECT/ISDN. Tu w RFN Telekom instaluje ZAWSZE zakonczenie sieciowe (NTBA), ktore posiada dwa gniazda S0 ( styk S/T ). I to pozostaje wlasnocia Telekomu. Uzytkownik decytuje o tym, co dolacza do NTBA. Jest cale mnostwo opcji od prostych adapterow do urzadzen zintergrowanych z LAN, WLAN itd. To temat na caly artykul fachowy. W Polsce , jak widze, dolacza sie urzadzenie kombinowane, co dla zwyklego smiertelnika wydaje mi sie prostsze i latwiejsze niz wersja niemiecka. Jednak wielu uzytkownikow nie wie, ze mogliby wykorzystac wiele innych opcji np do zrealizowania dostepu dla SOHO ( Small Office Home Office ). Poza tym przeciagajace sie dopuszczenia homologacyjne powoduja, ze nowinki techniczne omijaja polski rynek. Bezwladnosc czasowa procedur dopuszczeniowych wydaje sie byc tu prawdziwa pulapka dla tych mozliwosci. pzdr, lupo Odpowiedz Link Zgłoś