Dodaj do ulubionych

Plus straszy karą 1000 zł za odstąpienie od umowy

IP: *.slowianin.pl 19.03.07, 15:27
W związku z tym,że Plus nie wywiązał się z umowy/nie chce wymienić telefonu
bubla Nokia 6030/cztery razy naprawiany bezskutecznie,złożyłam wniosek do
Poltkomtela o odstąpienie od umowy z ich winy/zostało 12 m-cy do końca umowy/
grożą mi karą 1000 zł za zerwanie umowy.Odpowiedz mnie nie satysfakcjonuje
Telefon ma mi wymienić sprzedawca.Sprzedawca olewa.Jedyna droga sąd.
Pytam pod kogo podlega PLUS GSM,bo nic z tego nie rozumiem.
To jest skandal,żeby tak traktować klienta.Telefon od stycznia w salonie,ja nie
odbieram,ale płacę i płacić będę,bo inaczej mnie ukarzą.
Obserwuj wątek
    • gale taka umowa :-) 19.03.07, 15:50
      Świadczenie usług odbywa się przy pomocy mikroprocesorowej karty SIM, którą
      można umieścić w dowolnym telefonie GSM 900/1800, który nie ma simlocka innej
      sieci. Odstąpienie od Umowy objętej warunkami promocji może skutkować
      nałożeniem kary umownej, zgodnie z warunkami Umowy.

Należy pamiętać, że umowa kupna-sprzedaży słuchawki i Umowa o świadczenie usług
      telekomunikacyjnych to dwie zupełnie odrębne kwestie.

No i jeszcze jedno: "Telefon od stycznia w salonie,ja nie odbieram" - to jest
      zatem Twoja decyzja i Ty ponosisz jej konsekwencje.
      • Gość: Wanda Re: taka umowa :-) IP: *.slowianin.pl 19.03.07, 16:06
        Witam Gale.
        Mam tzw.słuchawkę,ale oni brzydko mówiąc mnie olewają.
        Co mam robić?rzeczniczka jeszcze nie dostała od nich odpowiedzi,jutro kazała mi
        przyjść do siebie.Powiedz jak mam się zachować?odpuścić i zabrac telefon,który
        będzie za chwilę miał usterkę?czyli przyjmę ich warunki,a tak może w końcu dadzą
        nowy?
        Chyba mnie rozpoznajesz z watku-Plus traci twarz-dla mnie to stracił,a ja jestem
        bezsilna,bo kogo podawać do sądu?Ja mieszkam w Świnoujsciu,będę jezdzić do W-wy
        na rozprawy?Pozdrawiam
        • Gość: joasia_23 Re: taka umowa :-) IP: 217.98.71.* 19.03.07, 21:15
          ale po kilku naprawach nalezy ci sie nowy telefon, tzn nie nowy lecz z nowa
          plyta glowna.
        • Gość: aqar Re: taka umowa :-) IP: *.nettel.pl 20.03.07, 12:57
          Po pierwsze to telefon jest tylko dodatkiem do umowy jak to zauwazyl moj
          przedmowca. Podpisujac umowe z Plus'em zapewne nie znajdziesz nigdzie informacji
          dotyczacej aparatu telefonicznego, a jedynie zapis o swiadczeniu uslug. Watpie
          aby Plus byl sklonny dac Ci nowy telefon. Wypowiedzenie umowy moze zabolec.

Co do sprawy sadaowej i dojazdow do Warszawy, o ile sie nie myle to powinna byc
          rozpatrywana w miejscu zlozenia pozwu, a scislej ze wzgledu na Twoja miejscowosc
          zamieszkania. Gybym mial jednak wybierac tylko z dwoch opcji - kara za
          odstapienie od umowy, a sad - taniej wyszloby mnie to pierwsze.

Jedyne co moge poradzic to oddaj swoj telefon do serwisu na czesci, doloz troche
          i kup nowy. A jezeli nie odpowiada Ci operator to w odpowiednim terminie przed
          koncem trwania zloz wypowiedzenie.
          • Gość: Wanda Re: taka umowa :-) IP: *.slowianin.pl 20.03.07, 13:47
            I tu się mylisz.W umowie mam punkt który mówi o aparacie telefonicznym,
            a dokładnie:Ze wzamian za zobowiązania klientaokreślone $4 klient uzyskuje prawo
            do zakupu nowego aparatu tel./kupiłam za 1 zł.
            Wysłałam rano maila do W-wy,powołałam się na ten zapis punkt 3.
            Za godzinę miałam telefon z Plusa ze sklepu ma się rozumieć.
            Mam sie zglosić po nowy aparat.Dziwi mnie tylko,że chcą ,żeby przynieść umowę,
            ciekawa jestem po co?Pozdrawiam ślicznie.Walka od 8 stycznia.
            • Gość: S Re: taka umowa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:11
              jak po co,przeciez nie dadza Ci nowego telefonu na "bilet autobusowy"
              • Gość: Wanda Re: taka umowa :-) IP: *.slowianin.pl 20.03.07, 18:15
                Ja myślę,że chcą coś zmienić w umowie.
                Może nie pasuje im ten 3 punkt.
                • Gość: joasia_23 Re: taka umowa :-) IP: 217.98.71.* 20.03.07, 18:17
                  raczej nie ma mozliwosci, zeby zmienili cos w twojej umowie, ktora na dodatek
                  jest przez ciebie podpisana. na wszelki wypadek zrob ksero a oryginal zostaw w domu.
                  • robika Re: taka umowa :-) 21.03.07, 00:19
                    Wando,ja wtrącę trochę o tym, jak mnie Plus straszył karą umowną.
                    Była to całkiem inna sytuacja, ale poznasz styl działania tego operatora.
                    Ok 2 lata temu (była to dosyc głosna sprawa), Polkomtel zmienił regulamin, co
                    pozwalało klientom zgodnie z prawem odstapić od umowy bez kary umownej. Sporo
                    osób to zrobiło, z tym ,że nie wszyscy nie dali się potem zastraszyć. Zaczęły
                    się listy od Polkomtela,pogróżki o umieszczeniu w bazie danych dłuzników
                    (wszystko to było bezprawne).
                    Jednoczeście UOKiK rozpoczął proces przeciw Plusowi o takie działania, czyli
                    bezprawne żądania kar umownych. Proces trwał ok. rok, oczywiście Plus go
                    przegrał (pisze oczywiscie, bo znajomi prawnicy od poczatku mówili, ze
                    ewidentnie Plus nie ma racji).
                    Co ciekawe, po przegranym procesie Plus NIE SKOŃCZYŁ z pogróżkami (nie miał
                    prawa do nich też w trakcie procesu, bo sprawa była nierozstrzygnieta), a nawet
                    mój nieistniejący dług sprzedał firmie windykacyjnej. Dopiero jak ja ich
                    postraszyłam UOKiK, GIODO, to poskutkowało, łaskawie przysłali pismo z
                    przeprosinami.
                    Dlatego dla mnie, moich znajmomych, rodziny Plus jest skończony. Jakby nawet
                    byli jedynym operatorem na swiecie, to nie chcę mieć nic z nimi wspólnego.
                    Zachowali się wtedy jak przestępcy, których prawo nie obowiązuje.
                    Podobną sytuację ze zmianą regulaminu miał przed Plusem inny operator, ale on
                    nie "naginał prawa".
                    Więc moja rada: jak najdalej od takich "cwaniaków".
                    • Gość: Wanda Re: taka umowa :-) IP: *.slowianin.pl 21.03.07, 07:42
                      Robika! Masz rację,mąż mój miał u nich na kartę,ale od 1.04.07 zmienia na Ere,
                      ja niestety muszę dzisiaj uważać dzisiaj co mi podsuną do podpisu.
                      Mam jeszcze rok abonamentu i też z nimi kończę,wszystkim będę mówić o ich
                      działaniach.Pozdrawiam.
    • Gość: xx Re: Plus straszy karą 1000 zł za odstąpienie od u IP: *.eranet.pl 21.03.07, 20:46
      mylisz 2 pojęcia.. w czasie podpisywania umowy zawierzasz 2 umowy
      - świadczenie usług telekomunikacyjnych (plus)
      - kupna sprzedaży (telefonu)
      za telefon odpowiada Gwarant czyli NOKIA

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka