Dodaj do ulubionych

Nokia 3110c - haslo do karty SD?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 21:29
Po włożeniu karty mikro SD nic nie można z nią zrobić bo za każdym razem pyta o jakieś hasło! Ani usunąć tego hasła ani go zmienić ani sformatować karty - nic. Próbowałem wpisać domyślne hasło nokii 12345, oraz PIN ale wszystko na nic. W instrukcji nic na ten temat nie ma.
To pierwsza karta wkładana do tego telefonu, Kingston 1 GB
Pomóżcie proszę
Obserwuj wątek
    • skynews Re: Nokia 3110c - haslo do karty SD? 03.10.08, 23:05

Kupiłeś używaną ?

Enjoy it !
      • Gość: Tomek Re: Nokia 3110c - haslo do karty SD? IP: *.opera-mini.net 03.10.08, 23:43
        Telefon nowy, ze sklepu, karta też.
        • skynews Re: Nokia 3110c - haslo do karty SD? 04.10.08, 14:03

"Telefon nowy, ze sklepu, karta też."

Wpisałeś jakieś hasło ? Inaczej tego sobie nie wyobrażam.

Nie słyszałem o programie do odzyskiwania hasła z kart SD.
          Zapytaj w serwisie...może maja coś takiego:
          www.mobilepro.pl/wiadomosci/telefony/panaceum-na-zapomniane-has%C5%82o-do-karty-pami%C4%99ci/

Enjoy it !
          • tom_aszek Mam tak samo :( 05.10.08, 16:38
            kynews napisał:

> Wpisałeś jakieś hasło ? Inaczej tego sobie nie wyobrażam.

Ale ja mam tak samo, nowy telefon kupiony w normalnym sklepie, Euro AGD. Z tym, że ja telefonu bez karty SD używałem przez kilkanaście dni od kupienia. Więc nie można było wpisać żadnego hasła do karty ponieważ telefon w ogóle jej nie pokazywał!
            Teraz włożyłem świeżo kupioną karte, nie używaną i też woła o hasło!
            • skynews Re: Mam tak samo :( 07.10.08, 12:24

"...ponieważ telefon w ogóle jej nie pokazywał!"
              - uszkodzona (nie dotykać styków paluchami) karta lub sformatowana w
              niewłaściwym systemie plików (ma być FAT a nie NTFS)

"Teraz włożyłem świeżo kupioną karte, nie używaną i też woła o hasło!"

A włożona na próbę do innego telefonu ?

Enjoy it !
              • tom_aszek Re: Mam tak samo :( 07.10.08, 13:28
                skynews napisał:

> "...ponieważ telefon w ogóle jej nie pokazywał!"
                > - uszkodzona (...) karta lub sformatowana w
                > niewłaściwym systemie plików (...)

Chyba sie nie zrozumieliśmy: jak miał pokazywać jej obecność, skoro w ogóle nie było jej w aparacie?! :)

> A włożona na próbę do innego telefonu ?

Nie mam innego, sam stary szmelc, dlatego kupiłem tego. Ale postaram się jakoś sprawdzić ją w ten sposób.

A czy może być tak, że telefon akceptuje np. kartę max 512 MB, a 1 GB jest za duża?
                • skynews Re: Mam tak samo :( 07.10.08, 13:44

Może być sformatowana w niewłaściwym systemie plików - dlatego właśnie jej nie
                  rozpoznaje i nie pokazuje.

"A czy może być tak, że telefon akceptuje np. kartę max 512 MB, a 1 GB jest za
                  duża ?"

Do 2 GB nie ma to znaczenia.
                  Powyżej 2 GB karty maja oznaczenie SDHC i pojemność nie mniejszą od
                  4 GB.
                  pl.wikipedia.org/wiki/SDHC
                  Jeżeli urządzenie nie obsługuje standardu SDHC (instrukcja obsługi) to można
                  stosować tylko karty do 2 GB

Enjoy it !
                  • lejdiczek Re: Mam tak samo :( 07.10.08, 21:18
                    no to wez ja sformatuj...
          • Gość: Tomek Zmiana karty pomogła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:18
            Kupiłem inną kartę, Sandisk 1 GB, z wyraźnym napisem "sformatować w urządzeniu, w którym będzie używana". Włożyłem do telefonu w miejsce tamtej, zapytał czy sformatować, sformatował, i działa bez problemu.
            Więc jak ktoś chce kupić kartę mikro SD do telefonu poleciłbym zakup karty jeszcze nie formatowanej. ;)
            • skynews Re: Zmiana karty pomogła 08.10.08, 13:22

...śmiem przypuszczać że to "wołanie o hasło" jest standardową reakcją
              niektórych telefonów z powodu nierozpoznania karty pamięci, sformatowanej w
              nieodpowiednim systemie plików lub uszkodzonej.

Enjoy it !
              • Gość: romantic5 Re: Zmiana karty pomogła IP: 85.206.7.* 15.10.08, 09:09
                Z Kinkstonami jest stale problemy i w innych urzadzeniach. Po prostu
                nie rospoznaja ich. Mialem przypadek podobny z Trancendent.
                Producenci czasem nawet zastrzegaja jakie karty pamieci uzywacz (np.
                Sandysk). Nic nowego.
                • tom_aszek Re: Zmiana karty pomogła 17.10.08, 08:19
                  Gość portalu: romantic5 napisał(a):

> Z Kinkstonami jest stale problemy i w innych urzadzeniach.
                  > (...) Producenci czasem nawet zastrzegaja jakie karty pamieci uzywac

W tym przypadku żadnych zastrzeżeń nie było. Z innymi kingstonami (pendrivami) nie miałem dotychczas kłopotów.
                  A co do kłopotów z telefonem to zmieniłem kartę na inną, tak jak to przedpiszący opisał, i u mnie też pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka