IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:56
Czy coś już wiadomo na temat kroków jakie wykonał UOKiK w sprawie TPSA (ISDN)?
Do obecnych lub byłych posiadaczy ISDN - jakie są wasze decyzje w tej
sprawie? Czy zrezygnowaliście na rzecz analogu?
Czy jest szansa, żeby zwrócili mi za instalcję ISDN? Czy ktoś z Was próbował
coś wywalczyć?

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: zx Re: ISDN IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.03, 21:02
      Ja koresponduję z UOKIK i wczoraj otrzymałem takie zapytanie:

Szanowny Panie,

W związku z prowadzonym przez UOKiK postępowaniem antymonopolowym, w sprawie
      zmiany warunków oferty świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieci ISDN przez
      TP SA, zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie następujących informacji:

1. jakiego pakietu dotyczyła umowa z TP SA: Octopus Standard, Komfort czy
      Biznes? Czy usługę ISDN wykorzystuje Pan dla celów prywatnych, czy dla celów
      związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą;

2. na jaki okres została zawarta umowa (czas określony (proszę podać okres),
      nieokreślony);

3. czy umowę zawarł Pan w ramach promocji, czy nie;

4. czy w umowie (chodzi przede wszystkim o umowy zawarte w ramach promocji)
      została zastrzeżona opłata specjalna (jeśli tak to w jakiej wysokości; czy
      został Pan poinformowany o uzasadnieniu zastrzeżenia takiej opłaty specjalnej,
      jakie było to uzasadnienie);

5. czy otrzymał Pan informację o wprowadzanych zmianach (tj. list od p. L.
      Paczyńskiego bądź p. L. Kozłowskiej);

6. czy otrzymał Pan oprócz informacji o zmianach oferty także inne dokumenty;
      jeśli tak - proszę podać jakie; np. czy otrzymał Pan nowy Regulamin (czyli
      Regulamin świadczenia usługi linia cyfrowa ISDN TP przez TP SA) i nowy Cennik
      (czyli Cennik świadczenia usługi linia cyfrowa ISDN TP przez TP SA)?

Ze względu na pilność sprawy bardzo proszę o szybką odpowiedź. Proszę również o
      dokładną odpowiedź na powyższe pytania, gdyż dane uzyskane od Pana mogą mieć
      istotne znaczenie dla prowadzonego przeze mnie postępowania.

Z poważaniem,

Ludmiła Żalik
    • Gość: zx Re: ISDN IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.03, 21:09
      Niezależnie od wyników postępowania ja zamierzam postapić następująco:
      - do 01/01/2003 nic nie robię, skurwiele wprowadzają nowe plany taryfowe,
      - około 05/01/2004 przychodzi pierwsza faktura za TP Podstawowy - nie płacę,
      składam reklamację pisemną, że chyba to pomyłka, bo ja mam plan Octopus S za 35
      netto,
      - skurwysynyy odpisują (mają taki prawny obowiązek w czasie 14 dni, inaczej
      reklamacja jest automatycznie uznana), że ble, ble, ble, od 01/12/2003
      zmieniliśmy Panu plan taryfowy itp itd,
      - ja odbijam piłeczkę (list polecony), że nie przypominam sobie, żebym coś
      takiego zamawiał, że to chyba pomyłka,
      - skurwysyny odpiszą, że to automatycznie nastąpiło,
      - ja odpisuje, że zgodnie z moją umową zmiana taka wymaga aneksu podpisanego
      przez obydwie strony, a ja nie przypominam sobie tego zdarzenia, i w związku z
      tym odmawiam zapłaty za coś, czego nie zamawiałem i uprzejmie proszę o
      dokonanie korekty faktury VAT za miesiąc 12.2003.

W tym momencie skurwysyny z telekomuny są wpuszczane na wojenną ścieżkę z
      Urzędem Skarbowym. Co będzie dalej - poinformuję.

Polecam innym okłamanym przez tych skurwysynów zrobienie analogicznych ruchów.
      • Gość: tommek Re: ISDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 23:42
        zx - oczywiści trzymam za ciebie kciuki ale pamiętaj że bez względu na twoje
        poczynania TPSA po miesiącu zablokuje ci połączenia wychodzące a potem
        zablokuje całą linię. Po dwóch miesiącach nie będziesz miał telefonu- więc
        radzę już w styczniu podłączyć się do innego operatora- jeśli masz taką
        możliwość.
    • Gość: radzik Re: ISDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 14:06
      Witajcie.
      No właśnie. To, że się im nie zapłaci za abonament i tak nic nie zmieni, bo w
      tym momencie oni są (niestety) górą. Odłączą telefon a potem będą jeszcze
      chcieli opłaty za ponowne włączenie.
      Jest mało czasu, wyboru należy dokonać to 31.10.Mam w nosie ten ISDN mogę
      przenieść się do analogu, ale żeby zwrócili mi chociaż różnicę pomiędzy
      analogiem a cyfrówką! Koszt ISDN był 366 zł (Octopus Standard) a teraz
      analogówka kosztuje 61 zł. I to mnie wkurza. Różnica mi przepadnie, a to nie
      było 5 zł.
      Nie wiem jak uzasadnić swoje pismo, na jakie paragrafy się powołać.
      Może ktoś pisał już do TPSA?! Co odpowiadają?
      A był ktoś z Was w Federacji Konsumentów? Może tam mogą coś pomóc.

Ciekawe kiedy będą jakieś konkrety od UOKiK.

pozdrawiam
      • Gość: zx Re: ISDN IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.11.03, 12:27
        > No właśnie. To, że się im nie zapłaci za abonament i tak nic nie zmieni, bo w
        > tym momencie oni są (niestety) górą. Odłączą telefon a potem będą jeszcze
        > chcieli opłaty za ponowne włączenie.

Niestety nie są górą. UOKiK stwierdził w prowadzonym postępowaniu wystąpienie
        praktyk monopolistycznych - oficjalnie decyzja zostanie ogłoszona za około 10
        dni.

Oznacza to w praktyce konieczność zaniechania przez złodzieji z telekomuny
        wprowadzenia zmian dla obecnych abonentów.

Jeżeli skurwysyny i tak wprowadzą zmiany - podajesz ich do sądu z powództwa
        cywilnego i żądasz jeszcze odszkodowania - mając w ręku decyzję UOKiK wygrywasz
        sprawę bez problemu!!!

Głowa do góry!!!
        • Gość: zx Re: ISDN IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.11.03, 12:29
          Jeszcze jedna ważna sprawa: ABSOLUTNIE NIE ODSYŁAĆ DO TELEKOMUNY FORMULARZA
          WYBORU KTÓREJŚ Z NOWYCH TARYF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: radzik Re: ISDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 14:19
      Ale extra.
      Teraz podłączenie ISDN kosztuje 1,22 zł. Ale mnie szlag trafia. Jestem do tyłu
      365 zł!!!

pozdrawiam oszukanych
    • Gość: radzik Re: ISDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 15:27
      Do mnie do tej pory nie dotarł ani żaden aneks do umowy ani nic w tym rodzaju.
      Jedynie ulotka informacyjna. Przecież, żeby mogli wprowadzić zmiany w
      naliczaniu mi opłat od 01.12.03 dwie strony muszą podpisać aneks, zgodnie z ich
      regulaminem. Czy dalej czekać i jak nic nie dostanę a zmienią mi warunki umowy
      to wtedy złożyc odwołanie, że sie z tym nie zgadzam.
      Czy ktos dostał juz jakieś papiery (aneks) od TPSA do wypełnienia???!!!

pozdrawiam
      • Gość: zx Re: ISDN IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.11.03, 15:41
        Aneksu nikt nie dostał, właśnie na tym polega pic.

Ulotki nie odsyłasz, więc formalnie nie wyrażasz zgody na nowe warunki.

Poniżej jedno z pierwszych pism (z 19 września 2003), jakie otrzymałem od
        UOKiK, mówi właśnie o tym, o co pytasz:

Szanowny Panie,
        Dziękując za przekazanie informacji dotyczącej wprowadzenia przez
        Telekomunikację Polską S.A. zmian warunków świadczenia usług telefonii cyfrowej
        ISDN, pragnę poinformować, iż Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów –
        po przeprowadzeniu czynności wyjaśniających - wszczął w tej sprawie
        postępowanie antymonopolowe, którego celem jest ustalenie, czy działania
        Telekomunikacji Polskiej S.A. stanowią praktykę ograniczającą konkurencję,
        polegającą na nadużywaniu pozycji dominującej w rozumieniu ustawy o ochronie
        konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2003 r., Nr 86 poz. 804), poprzez:

1) jednostronną - tj. bez uzyskania zgody abonenta - zmianę warunków umowy
        o świadczenie usług telekomunikacyjnych w sieci cyfrowej z integracją usług
        (ISDN), w trakcie jej obowiązywania - co może stanowić naruszenie art. 8 ust 1
        ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów;

2) narzucanie w umowach o świadczenie usług telekomunikacyjnych w sieci
        cyfrowej z integracją usług (ISDN) warunku, zgodnie z którym zmiana wysokości
        opłat przewidzianych w cenniku świadczenia tych usług, nie stanowi zmiany
        treści umowy - co może stanowić naruszenie art. 8 ust 1 w związku z art. 8 ust
        2 pkt 1 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów.

O wynikach tego postępowania poinformujemy Pana odrębnym pismem.

Odnosząc się do Pana prośby o wyjaśnienie wątpliwości, pragnę wskazać co
        następuje:
        1. Zmiana planu taryfowego, dokonana przez TP S.A. nie stanowi zmiany
        samej wysokości opłat, ale dotyczy także zmiany innych warunków umowy (jak
        zmianę sposobu rozliczania, zmianę zakresu świadczonych usług) i w związku z
        tym, zdaniem UOKiK, nie ma zastosowania § 16 ust. 1, a § 16 ust. 2 umowy, który
        do wszelkich zmian (innych niż dotyczące wysokości opłat) wymagają, pod rygorem
        nieważności, formy pisemnych aneksów podpisanych przez obie strony. Tryb zmiany
        umowy jest uregulowany w § 26 Regulaminu, który stanowi, że umowa może ulec
        zmianie za porozumieniem stron. Porozumienie stron zakłada wyraźną zgodę obu
        stron na dokonywane zmiany. TP S.A. nie może zatem jednostronnie zmienić
        warunków umowy, jedynie zawiadamiając o nich abonentów z możliwością bądź ich
        zaakceptowania (bez możliwości negocjacji), bądź zrezygnowania z usług. TP S.A.
        nie może przypisywać „milczeniu” drugiej strony (tj. braku reakcji na
        zawiadomienie o zmianach w ofercie) wagi oświadczenia woli wyrażającego zgodę
        na warunki podyktowane przez Spółkę. Polskie prawo cywilne nie wiąże
        z „milczeniem” żadnych skutków prawnych (z bardzo nielicznymi wyjątkami).
        Aby „milczenie” drugiej strony mogło mieć charakter oświadczenia woli i
        wywoływać skutki prawne, takie znaczenie musiałyby strony nadać mu w umowie.
        Tymczasem ani w regulaminie, ani w umowie takiego postanowienia nie ma. Zatem
        aby zmienione warunki umowy zaczęły obowiązywać, muszą zgodzić się na nie obie
        strony (oświadczenia woli muszą być złożone w formie pisemnej pod rygorem
        nieważności). Jeżeli zaś jedna ze stron nie godzi się na zaproponowane warunki
        (co może wyrazić bądź poprzez wyraźne odrzucenie zaproponowanych zmian bądź po
        prostu nie odpowiadając na ofertę TP S.A.), zmiany nie wchodzą w życie i umowa
        wiąże strony w niezmienionym kształcie aż do chwili jej wygaśnięcia. TP S.A.
        nie może w drodze jednostronnej decyzji związać Pana zmienionymi warunkami
        umowy bez Pana wyraźnej zgody w formie pisemnej.
        2. Zgodnie z § 16 ust. 1 umowy TP S.A. może dowolnie modyfikować jedynie
        wysokość opłat w cenniku bez konieczności uzyskania zgody abonenta (ma jedynie
        obowiązek go poinformować o zakresie zmian opłat oraz terminie ich wprowadzenia
        z wyprzedzeniem co najmniej jednego okresu rozliczeniowego - § 34 ust. 3
        Regulaminu). Jednakże postanowienie § 16 ust. 1 budzi wątpliwości, co do
        zgodności z art. 8 ust 1 w związku z art. 8 ust 2 pkt 1 ustawy o ochronie
        konkurencji i konsumentów i w związku z tym zostało objęte ww. postępowaniem
        antymonopolowym.

Z poważaniem

Dyrektor Departamentu Przemysłu i Infrastruktury
        Piotr Műck
      • Gość: zx Re: ISDN IP: *.crowley.pl 07.11.03, 15:51
        Co do dalszej części Twojego pytania, to tak jak już wcześniej pisałem, jeżeli
        pomimo wszystko zmienią Ci plan taryfowy, to nie płacisz styczniowej faktury,
        składasz PISEMNĄ reklamację i czekasz.

Jak będą podskakiwać, to od razu zagroź podaniem sprawy do sądu cywilnego - w
        razie czego tam odzyskasz swoje 366 PLN z dużą nawiązką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka