Gość: GRZEGORZ Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.chello.pl 18.10.09, 01:45 WITAJ, RÓWNIEŻ POSZUKUJE RODZINY NA WOŁYNIU,ŁUCK, KOMISARZ I NAUCZYCIELKA.SZCZEGÓŁY NA MAILA.CZAS NAS NAGLI.POZDRAWIAM SERDECZNIE.G. filokar@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andros Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.xdsl.centertel.pl 04.11.09, 10:03 na kol. Rudnia Pohorełowska pow.Kostopol, Wołyń - mieszkało 49 rodzin w tym 26 to Kuriata. kolonia została w 1943 roku splądrowana i spalona, większość mieszkańców ocalała. nazwisko Kuriata lub Kurjata / nawet rodzeni bracia piszą przez "i" lub "j"/ spotyka się coraz częściej. skąd Kuriaci pojawili się w Rudni Pohorełowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.CNet.Gawex.PL 01.02.10, 22:17 Może ktoś wie i pamięta mieszkańców Kołodeża i Kościuszkowa o nazwisku Wysocki,oraz rodzinę Mrówka,mieszkali gdzies w okolicy.Jan Mrówka ożenił się z Heleną Wysocką-poszukuję również informacji o rodzinie Heleny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Chorążyczewscy z Wołynia, Wilcze pow.Sarny(?) IP: *.hsd1.ca.comcast.net 06.05.10, 06:09 Szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
awchorazyczewski Re: Chorążyczewscy z Wołynia, Wilcze pow.Sarny(? 24.09.14, 00:30 Witam marne ma pojęcie o moich przodkach, ale wiem że dziadek miał na imię Adam z okolic Sarny pod Równe. Po głowie chodzą mi dwa imiona Helena i Weronika (niestety bardziej Helena, ale tu nie mam pewności) Odpowiedz Link Zgłoś
begos Re: Chorążyczewscy z Wołynia, Wilcze pow.Sarny(? 08.07.18, 23:08 Moja babcia jest z domu Chorążyczewska, pochodzi z miejscowości Wilcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaduklasa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 16.08.10, 21:00 może założysz taką grupę na: www.gaduklasa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoja Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.icpnet.pl 12.09.10, 00:29 Witam, poszukuję informacji o Gaju Ołyczka - gromada Skregitówka, gmina Silno, powiat Łuck, województwo wołyńskie. Poszukuję informacji o osobach z nazwiskiem Wolski. Mój teść wraz ze swoją matką (Adam Wolski, matka Helena Wolska) to jedyne osoby z rodziny, które zdołały uciec do Poznania. Teść od 2 lat nie żyje, jego ostatnią wolą było to by przenieść prochy jego rodziny do wspólnego rodzinnego grobu. Z internetu wywnioskowałam, że najprawdopodobniej należał do Parafii Świętej Trójcy i Marii Magdaleny w Dereźnem. Kościół został przekształcony w klub i tak istnieje do dzisiaj. Widziałam też aktualne zdjęcia kościoła. Czytałam, że ponoć księgi metryk. zostały zniszczone. Nie mam pomysłu jak mam więc szukać śladu pochówku rodziny, bądź innych informacji. Czytałam coś o odtwarzaniu ksiąg, ale żadnych konkretnych informacji. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje o Ołyczce bądź osób z nazwiskiem Wolski z tych okolic; skoja@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARZENA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.10, 19:04 WITAJCIE ,MOI PRZODKOWIE POCHODZĄ A WOŁYNIA MIEJSCOWOŚCI WIKTORÓW,WYGRANKA,ANTONÓWKA ,POWIAT WŁODZIMIERZ WOŁYŃSKI .POSZUKUJĘ OSÓB ZNAJĄCYCH LOSY RODZIN Z TAMTYCH STRON;;GRZELAK,BOGUSŁAWSKI ,PIECEK LUB PIECYK , MARZENKA19971@INTERIA.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Serdecznie witam! IP: *.icpnet.pl 07.10.10, 21:25 Moja rodzina pochodzi z Petlikowic Starych, powiat Buczacz, województwo tarnopolskie. Jakoś od dziecka ciągnie mnie w tamte strony, może kiedyś uda mi się tam pojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Serdecznie witam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 19:25 Barysz,powiat Buczacz rodzina Kunecki Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Wysocki - Ledne/Ledno, gm. Stydyń, pow. Kostopol 07.12.10, 12:34 Pani Zofia r. 1925 - córka Jana i Elżbiety, zabrana w 1942 r. na roboty do Niemiec, pilnie poszukuje rodzeństwa, lub informacji o losach rodziny Wysockich z Lednego. Kontakt na Stronach o Wołyniu na stronie o miejscowości Ledne. Odpowiedz Link Zgłoś
cooyote Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 17.12.10, 11:47 Czy ktoś może pomóc? Siostra mojej babci nazywa się Petronela Wisz (Polka) zamieszkała od urodzenia w osadzie Radoszyn, gmina Hołoby, powiat Kowel, obwód wołyński. Nie chciała wyjechać na ziemie odzyskane po II wojnie światowej, została. Nie wiem czy jeszcze dziś żyje, bo już nie odpisuje na listy od wiosny 2009 a jej wiek to 87lat. Próbowałem sprawdzić to przez parafie kościoła rz-katolickiego i prawosławnego ale niestety nie udało się na dzień dzisiejszy z kimś skontaktować. Może ktoś wie do kogo można byłoby się zwróć z prośbą w tej sprawie - może jakaś instytucja działająca na Ukrainie lub poprostu do prywatnej a życzliwej osoby? Nie znam ukraińskiego a podróż tam nie wchodzi na razie gre. Z góry dziękuję Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.eimperium.pl 28.12.10, 21:47 Mój ojciec Mirosław Walczak urodził się w Janowej Dolinie 8 lutego 1943 r. Miesiąc później wraz z ojcem Wacławem Walczak i matką Ireną z d. Prymak (ukraińskie chyba Prymakov) uciekli do lasu. Dobrze bo w kwietniu 1943 r. Ukraińcy zabili prawie wszystkich Polaków osady Janowa Dolina, miejscowość spalili, i raczej nie było by mnie na świecie ani wszystkich innych "późniejszych". Może ktoś z Państwa kojarzy coś.. Ktoś ich pamięta. Wiem, że mieszkali w Janowej Dolinie także rodzice mojej babci Tierentyj i Wasylisa Prymak, ale to byli chyba Ukraińcy Babcia urodziła się we wsi Podłużne w 1913 r. Proszę ewentualnie o inf. mirekw69@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1950-53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 21.02.11, 20:22 Witam wszystkich forumowiczów. Moja rodzina też pochodzi z Wołynia. W prawdzie nic o nich nie wiem a bardzo bym chciała. Mój dziadek Stanisław Nevmerzhitskiy żoną i dziećmi mieszkał w pow. Kostopol gm. Ludwipol wieś Chmelówka lub Chmielówka. Bardzo proszę jeśli ktoś ma jakie kolwiek wiadomości o tej miejscowości lub bezpośrednio o nazwisku to proszę o kontakt. Wszystkich pozdrawiam. e-mail alicja1950@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.11, 11:34 poszukuję osób pochodzącuch z czmykos lub okolic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan 58 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.12, 23:45 Rodzice i dwie siostry mojej Mamy (Janiny zd. Cholewa) od 1935 r. żyli, a 29.08.1943 zginęli w kolonii Czmykos. Z całej rodziny przeżyła tylko moja Mama... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsl.bell.ca 20.05.14, 02:49 Moja mama Zofia Miller mieszkala w kolinii Czmykos do rzezi dokonanej przez Ukraincow na ludnosci polskiej 29 sierpnia 1943 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.14, 19:34 Witam moja mama z domu Kuniczuk mieszkała w dzieciństwie w Kolonii Czmykos .Nagrany jest reportaż Zagubione Drzwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenarda Szymczak Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.rivrw1.nsw.optusnet.com.au 02.04.11, 23:21 with Andrzej Mielcarek assistance,using the site wolyn.republika.pl found my mothers living family after 67 years, they were seperated after the war in 1942. located the kolony where she lived and now speak with all living members, the greatest thrill speaking with real aunties and uncles and receiving photographs. the site is called Strony O Wolyniu or wolyn.republika.pl. it can be translated to english from polish. (using Google translator) Andrzej Mielcarek pomocy, wykorzystując wolyn.republika.pl miejscu znaleziono mojej matki rodzina mieszkająca po 67 lat, zostały one oddzielone po wojnie w 1942 roku. znajduje Kolony gdzie mieszkała, a teraz rozmawiać ze wszystkimi żywymi członkami, największe emocje mówiąc z prawdziwymi ciotki i wujkowie i zdjęcia przyjmującego.Strona nazywa się Strony O Wolyniu lub wolyn.republika.pl. może być tłumaczone na angielski z języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwicia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.mm.pl 16.05.11, 22:08 Witam serdecznie! Moi krewni również wywodzą się z Wołynia mianowicie: Moja prababcia Olimpia Jasińska urodziła się w Radomiance (z domu Gajdemska) po 2 mężu niestety nie wiem jak się nazywał (dzieci z tego związku: Janina), Grabowska po 1 mężu (wyszła za Stanisława Grabowskiego, dzieci z tego związku: Stanisława, Władysław, Genowefa, Władysława, Helena). Moja babcia Genowefa Zaleska (po 2 mężu) (z domu Grabowska, córka Olimpii) urodziła się we Władysławówce wyszła za mąż za Bolesława Zaleskiego, który urodził się w Olibowie gm. Warkowicze, syn Józefa i Marianny bądź Pauliny nie jestem pewna imienia prababci od strony dziadka, dzieci z tego związku: Jadwiga. Wanda, Danuta, Henryk, Irena (dzieci urodzone w PL). Niestety moi dziadkowie już nie żyją.. Interesują mnie takie nazwiska jak: Zaleski bądź Zalewski [przekształcenie nazwiska], Grabowski, Gajdemski. Mój e-mail: oliwicia@hotmail.com Pozdrawiam, Oliwia M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutta_t@gazeta.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.olysoft.info 17.05.11, 15:51 Rodzina z Tarnopola. Dziadek byl dyrektorem gimnazjum. Meskiego. Adam Heilpern Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeslaw Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ngn.onecommunications.net 18.07.11, 14:39 moja rodzina ze strony mamy pochodzi z wolynia. dziadek waclaw wysocki i babcia helena z domu serafinowicz. mieszkali w hutwinie. mieli trojke dzieci irena- moja mama oraz synow antoni i wladyslaw. uciekli na stacje kolejowa do transportu niemieckiego i zostali wywiezieni na roboty do niemiec. przez jakis czas byli w szwajcari no i powrocili na ziemie odzyskane. osiedlili sie w skibicach pow. zagan. reszta min. w kozuchowie . interesuja mnie te czsy. losy mojej rodziny poniewaz jestem wnukiem waclawai heleny wysockich.pozdrawiam czeslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.zary.vectranet.pl 05.04.12, 20:28 Czesławie, proszę o kontakt na moją skrzynkę: krzysztofpiegza@yahoo.com Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richard Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.10.15, 03:41 Moja rodzina pochodzi z Hutwina. Myślę, że wszyscy Polacy z tej wsi byli z sobą spokrewnieni: Wysoccy, Lipińscy, Krzywiccy , Dawidowicze, Krzywiccy, Konopaccy itd.. Ja tam bywałem wielokrotnie. Mieszkałem wśród ukraińskich mieszkańców. Mam dużo zdjęć, film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Boguslawski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 17:24 Moja rodzina pochodzi z okolic Łucka ( Wołyń) Mój pradziadek Stanisław, a jego ojciec (chyba)Antoni miał ziemie lub był właścicielem wsi Chorochoryń, Uleniki czy Oleniki. Prababcia chyba miała na imię Bronisława Po powstaniu był wywieziony w okolice Irkucka jako zesłaniec. Ojciec mówi , że jak mój pradziadek Stanisław umarł na Syberii to jego babcia wracała z Panem Garczyńskim , który też pochodził z okolic Łucka. Mój dziadek Piotr po powrocie z Syberii skończył szkolę "carską" i w 1944r uciekał przed Ukraińcami do Polski. Zamieszkał we Wrocławiu. Znalazłem w necie akty urodzenia Bogusławskich z tych okolic, ale interesuje mnie skąd się wzięli Bogusławscy na Wołyniu. Po wojnie dziadek otrzymał we Wrocławiu domek jako rekompensatę za te ziemię koło Łucka. Interesuje mnie gdzie sprawdzić co praszczury tam robiły w tym Chorochoryniu i Torczynie.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemysław Olszews Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.11.12, 11:53 Gość portalu jakim jest Pan Piotr Bogusławski w jego wypowiedzi pojawia się nazwisko Garczyński . Wraz z rodziną szukamy jakiś powiązań we wsi Chorchoryń na Wołyniu gdyż nie możemy nigdzie znaleźć naszych krewnych o nazwisku Garczyński Witold ,żona Janina zd Braha lub Bracha , Chciałbym się skontaktować z Panem P. Bogusławskim bo po raz pierwszy odnaleźliśmy jakiś ślad pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.centertel.pl 09.12.15, 22:46 proszę o podanie emaila Odpowiedz Link Zgłoś
karolo111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 13.12.15, 23:30 karolina.kuc26@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ocice101 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 12.02.12, 13:48 Poszukuje inf. o rodzinie CIACIEK , MRÓZ z Wołynia i miejscowościach Chrusty , Świców lub Święców .W 1900 roku wyemigrowali do Bośni. kon.- antoniciaciek@onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ideabank.pl 02.05.12, 11:40 Poszukuję osób z Wołynia a dokładnie z miejscowości Mokwin , mój ojciec wraz z rodzicami przebywał tam do 1940 r później zostali zesłani do Archabgielska a później do Pawłodaru na Syberii , mój dziadek był tam nadleśniczym w lasach państwowych ( rodzina o nazwisku Jakubiak ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.16, 21:38 Dodam jeszcze ze mieszkam w Łodzi i tu ok.roku 2001 moj tata spotkal prawdo podobnie kogos z rodziny byl to ksiadz Andrzej Jakubiak ktory byl ksiedzem w parafii kosciola garnizonowego na ul .Jerzego jesli chodzi o imie ksiedza nie jeztem pewna , poszukuje jakis informacji , corka Henryka Jakubiak -Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
guciek1234 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 13.05.12, 09:01 Dziendobry, Moi dziadkowie i rodzice pochodzili z Wolynia, Moja mama Irena Dabek pochodzila z Komarowki z Wlodzimierza Wolynskiego a moj Ojciec Mieczyslaw Kosowski byl Synem Rozalii Kosowskim ze wsi Zaborol, gmina Kniahininek, powiat Łuck,gmina Kniahininek, powiat Łuck,województwo wołyńskie. Bardzo bym byla wdzieczna jezeli ktos z Panstwa mogli udzielic mi wiecej infornamcji o rodzinie kosowski . Bede wdzieczna za udzielenie informacji. POzdrowienia . Danuta Kosowska Odpowiedz Link Zgłoś
mahakala2000 Kępiński Ferdynand i Maria, pow Sarny i Horochów 02.09.12, 01:41 Mój pradziadek Ferdynand Kępiński był ożeniony z Marią (może Marianną) z domu (i tu jest parę nazwisk, w zależności od dokumentu) Gajewska, Bałgajewska, Bugajewska, Domin). Przez jakiś czas mieszkali przed wojną w Janówce, pow. Sarny, woj. wołyńskie. Żona Ferdynanda mieszkała po wojnie z dziećmi w Perzowie, powiat Kępiński, woj. wielkopolskie (kiedyś kaliskie). Zmarła pomiędzy 1945 a 1953 rokiem i ponoć jest pochowana na cmentarzu we wsi Turkowy, gmina Perzów, powiat Kępiński, woj. wielkopolskie (kiedyś kaliskie) Mieli piątkę dzieci, o których wiem: 1. Stanisław, 2. Leopold Apolinary urodzonego 07.05.1923 w Janówce, pow. Sarny, woj. wołyńskie ożenionego chyba już w Polsce po wojnie z Longiną z domu Jankowską (mieli dwóch synów Kazimierza i Andrzeja). Leopold po wojnie prowadził gospodarstwo w Perzowie, powiat Kępiński, woj. Wielkopolskie (kiedyś Kaliskie). Zmarł w 1 999. 3. Edward urodzony 25.07.1914 w powiecie Sarny, woj.wołyńskie (chyba także w Janówce), ożenionego z Anną z domu Sołowiańczuk (ojciec Aleksander Sołowiańczuk, matka Maria z domu Hajduk) ur. 03.11.1913 we wsi Radowicze, gmina Turzysk, powiat Kowel, woj. Wołyńskie. Przed wojną mieli gospodarstwo w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie. Mieli dzieci: Edward (ur. 01.11.1941 r.w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie), Irenę (ur. 16.08.1943 w Pettenbach, Austria – podczas wywózki na roboty, zm. w 1962), Stefana (ur.30.12.1944 w Pettenbach, Austria – podczas wywózki na roboty, zm. w 2002), Józefa (ur. 12.05.1946 w Perzowie,zm.w 1986), Ryszarda (ur. 05.04.1949) i Kazimierza (ur. 3.11.1951, zm. 2003). 4. prawdobodobnie Stanisławę – która prawdopodobnie była matką Romana ur. w 1942 w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie. Wiem, że wyjechała już z Perzowa do USA, gdzie zmarła. Miała tam jednego syna, który wyjechał do Australii gdzie także zmarł. 5. Córka, imienia nie znam, także już z Perzowa wyjechała gdzieś w zielonogórskie. Edward z rodziną został wywieziony do Austrii na roboty. Pracował u gospodarza w Pettenbach od lipca 1943 do maja 1945. We wrześniu wrócili do Polski. On pojechał do Poznania, żona Anna z dziećmi do Hrubieszowa, wówczas woj. krakowskie. Mieszkali najpierw w we wsi Domasłów, później aż do śmierci na Gęsiej Górce,obie miejscowości w gminie Perzów,powiat Kępiński. Leopold Apolinary także był na robotach w Austrii w Attnang-Puchheim. Po wojnie mieszkał w Perzowie. Nie wiem czy cała rodzina była wywieziona na roboty. Wiem, że wszyscy mieszkali tuż po wojnie w Perzowie lub jego okolicach. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje anke@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
diana740 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 03.02.13, 23:26 Poszukuję informacji o rodzinie Borysowskich. Mój dziadek Jan Borysowski urodził się 16.05.1911 r. mijescowość Huta Mydzka, Gmina Stydyń, Powiat Kostopol Kontakt: dianaborysowska@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.home.otenet.gr 27.03.14, 10:29 Szukam rodziny HŁUSZKOW ZOFIA ur 1911 lub 1916, ROMAN - DATA URODZENIA NIEWIADOMA, BARDZO PROSZE O KONTAKT MAILOWY . KRYSTYNA KOPELAKI Z DOMU HŁUSZEK Odpowiedz Link Zgłoś
wysosia.ania Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 10.07.13, 21:46 witam ponownie. Dziś czytam uważnie wszystko co dotyczy Wołynia. Wszystkie te informacje dotąd znałam z opowieści moich rodziców. Pamiętam jak mama opowiadała o nauczycielce Masojadzie, kiedy Ją mordowano. Jak tata cudem ocalał na stosie zmarłych ranionych przez ukraińców. Moi rodzice Franciszek Kubicki ( ur. w 1914r. w Aleksandrówce, syn Tomasza Kubickiego i Juli z domu Hanuszkiewicz) i mama Leontyna Kubicka ( z domu Bogucka ur. w 1923 na Dołhani córka Wincentego i Ewy z domu Kotwickiej) pobrali się w 1942r. we wsi Okopy, ślubu udzielał im ksiądz Ludwik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.14, 11:14 W mojej rodzinie pojawia się nazwisko Hanuszkiewicz.Julia ur. 1885, córka Bartłomieja hanuszkiewicza (1830-??) i Wiktorii Garbowskiej (1865-??) mieszkali na wołyniu, ale gdzie dokładnie tego nie wiem. Prawdopodobnie jakiś czas na Radzieżu Pozdrawiam Tomek Szałanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania W. Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.13, 00:18 Witam, Moja rodzina ze strony taty również pochodzi z Wołynia. Chęć pogłębienia wiedzy na temat korzeni rodzinnych chodził za mną od dawna ale dopiero teraz, w okrągłą rocznicę wydarzeń na Wołyniu, poczułam wręcz konieczność poukładania informacji. Mam to szczęście że żyje nadal siostra mojego taty, z którą mogę porozmawiać. Moi dziadkowie (Żmudzcy) mieszkali w Wólce Szelwowskiej a pradziadkowie ze strony mojej babci we wiosce Lińjów / Liniów (Mroczkowscy). Jak tylko wszystko poukładam w głowie, uzupełnienie spisy na stronie. Mamy też rodzinny plan pojechania w rodzinne strony. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Ania W. --Wólka Szelwowska, Liniów, Mroczkowsc 31.07.13, 00:29 Gość portalu: Ania W. napisał(a): > Witam, > Moja rodzina ze strony taty również pochodzi z Wołynia. > Chęć pogłębienia wiedzy na temat korzeni rodzinnych chodził za mną od dawna ale > dopiero teraz, w okrągłą rocznicę wydarzeń na Wołyniu, poczułam wręcz konieczn > ość poukładania informacji. Mam to szczęście że żyje nadal siostra mojego taty, > z którą mogę porozmawiać. Moi dziadkowie (Żmudzcy) mieszkali w Wólce Szelwowsk > iej a pradziadkowie ze strony mojej babci we wiosce Lińjów / Liniów (Mroczkowsc > y). Jak tylko wszystko poukładam w głowie, uzupełnienie spisy na stronie. Mamy > też rodzinny plan pojechania w rodzinne strony. > Pozdrawiam, > Ania Proszę o kontakt na maila ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
nekkar81 Re: Ania W. --Wólka Szelwowska, Liniów, Mroczkows 31.07.13, 19:21 Bardzo chetnie sie z Pania skontaktuje tylko nie znam, albo nie potrafie namierzyc maila do Pani. Pozdrawiam, Ania W. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Ania W. --Wólka Szelwowska, Liniów, Mroczkows 01.08.13, 10:32 nekkar81 napisał(a): > Bardzo chetnie sie z Pania skontaktuje tylko nie znam, albo nie potrafie namier > zyc maila do Pani. > Pozdrawiam, Ania W. iwona.luk@gazeta.pl ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.free.aero2.net.pl 11.01.14, 21:58 Witam,moja mama, Feliksa Tomaszewska c.Grzegorza, pochodzi z Wólki Szelwowskiej, często wspominała o Żmudzkich. W ubiegłym roku "byliśmy w Wólce",tej wioski tam już nie ma, są tylko pola i las. Proszę o kontakt. Pozdrawiam, Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Ania IP: *.free.aero2.net.pl 11.01.14, 22:04 Witam,moja mama, Feliksa Tomaszewska c.Grzegorza, pochodzi z Wólki Szelwowskiej, często wspominała o Żmudzkich. W ubiegłym roku "byliśmy w Wólce",tej wioski tam już nie ma, są tylko pola i las. Proszę o kontakt. Pozdrawiam, Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Ania W. IP: *.free.aero2.net.pl 11.01.14, 22:11 Podaję mój tel. 605 401 643 Pozdrawiam, Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
nekkar81 Re: Ania W. 12.01.14, 00:38 Witam, czy mogę poprosic o adres e-mail? Pozdrawiam, Ania W ( z domu Żmudzka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Ania W. IP: *.free.aero2.net.pl 19.01.14, 17:33 Witam, mój adres koala17@outlook.com pozdrawiam Alicja (z Tomaszewskich). Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkawaw64 Re: Ania W. 19.01.15, 13:59 Witam, Nie wiem czy korzenie mojej rodziny siegają,aż na Wołyń ale moi pradziadkowie nazywali sie Żmudzcy-Jan ur w 1862 i Marianna ur 1873.Mieszkali w Pińsku.W opowieściach rodzinnych przewija się nazwisko Kuźmińska bądź Kużmicka jako matka bądź macocha jednego z nich.Mieli 9 dzieci.Jednym z nich był mój dziadek Henryk Żmudzki i urodził się Janowie Lubelskim. Czy mamy jakieś wspólne korzenie.Pozdrawiam Agnieszka(z domu Żmudzka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszkawaw64 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.15, 00:24 Witam, Nie wiem czy korzenie mojej rodziny siegają,aż na Wołyń ale moi pradziadkowie nazywali sie Żmudzcy-Jan ur w 1862 i Marianna ur 1873.Mieszkali w Pińsku.W opowieściach rodzinnych przewija się nazwisko Kuźmińska bądź Kużmicka jako matka bądź macocha jednego z nich.Mieli 9 dzieci.Jednym z nich był mój dziadek Henryk Żmudzki i urodził się Janowie Lubelskim. Czy mamy jakieś wspólne korzenie.Pozdrawiam Agnieszka(z domu Żmudzka) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkawaw64 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 19.01.15, 14:04 Witam, Nie wiem czy korzenie mojej rodziny siegają,aż na Wołyń ale moi pradziadkowie nazywali sie Żmudzcy-Jan ur w 1862 i Marianna ur 1873.Mieszkali w Pińsku.W opowieściach rodzinnych przewija się nazwisko Kuźmińska bądź Kużmicka jako matka bądź macocha jednego z nich.Mieli 9 dzieci.Jednym z nich był mój dziadek Henryk Żmudzki i urodził się Janowie Lubelskim. Czy mamy jakieś wspólne korzenie.Pozdrawiam Agnieszka(z domu Żmudzka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 17:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjola1@poczta.onet Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 20:16 O jakie miejscowości Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn wołynianki Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.13, 10:35 ktos ma znajomych pochodzących z miejscowości Kolonia Wierzbiczno /wierbiczno? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 01.09.13, 14:38 Witam, proszę o maila na mój adres iwona.luk(at)gazeta.pl Pozdrawiam ***IWONKA*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.40.249.162.threembb.co.uk 07.09.16, 19:39 Moja rodzina pochodzi z Wierbiczna na Wołyniu. Zakrzewscy i Jakubowscy. Kontakt mail zakschevsky@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-141.btcentralplus.com 04.09.13, 03:48 Szukam jakichkolwiek informacji o Misiurewiczach, najprawdopodobniej z Wolynia, ale nie wiem z jakiej okolicy. Dwaj bracia przyjechali do Poznania na studia przed wojna, o ich rodzinie z Wolynia nic nie wiadomo, moze zgineli w rzeziach ukrainskich. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 06.09.13, 19:35 Gość portalu: maria napisał(a): > Szukam jakichkolwiek informacji o Misiurewiczach, najprawdopodobniej z Wolynia, > ale nie wiem z jakiej okolicy. Dwaj bracia przyjechali do Poznania na studia p > rzed wojna, o ich rodzinie z Wolynia nic nie wiadomo, moze zgineli w rzeziach u > krainskich. Witaj, zbyt ogólne i niepełne dane by pomóc... jeżeli zbierzesz więcej informacjo pisz śmiało na maila do mnie, jest zbyt dużo rekordów by w ogóle zacząć sensowne poszukiwania... Pozdrawiam ***IWONKA*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyni IP: *.range86-141.btcentralplus.com 08.09.13, 14:32 Witaj, Iwonko, dziekuje za odpowiedz. Niestety wiem, ze mam za malo danych, a wlasciwie zadnych, bo znam tylko imiona i metny zarys historii, czy to w ogole umozliwi jakies poszukiwania? Pozdrawiam, Maria Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 08.09.13, 17:22 Gość portalu: Maria napisał(a): > Witaj, Iwonko, dziekuje za odpowiedz. Niestety wiem, ze mam za malo danych, a w > lasciwie zadnych, bo znam tylko imiona i metny zarys historii, czy to w ogole u > mozliwi jakies poszukiwania? > > Pozdrawiam, > > Maria Witaj Mario, napisałaś nieprawdę... :o)) sprawa niby beznadziejna na pierwszy rzut oka...,ale wystarczy tylko trochę się zastanowić..jednak dane jakieś masz tak?.. imiona znasz?..nazwisko również..miejsce i cel przyjazdu do Poznania jest Ci znany...zatem poczytaj: pl.wikipedia.org/wiki/Uniwersytet_im._Adama_Mickiewicza_w_Poznaniu tam bym skierowała zapytanie o Archiwum przedwojenne.., ale w sumie po co?... :o) na stronie : archiwum.amu.edu.pl/ czytamy : "W skład zasobu archiwum wchodzą akta UAM od 1918 roku, a także akta Reichsuniversität z okresu II wojny światowej." ...:o) zatem... : forum.gazeta.pl/forum/s,76,12039249,146785277.html?rep=2&from=4 i mam nadzieję, że otrzymasz pozytywną odpowiedź, a z niej się dowiesz skąd przybyli bracia i wiele innych cennych danych...najlepiej poprosiłabym o ksero wszystkich dostępnych dokumentów! :o) ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 08.09.13, 17:32 Mario, dopiero teraz znalazłam coś jeszcze, napisz na maila. ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.09.13, 01:53 Iwonko, wspaniale rady, bardzo dziekuje. Jak sie pisze na maila? Forum znalazlam przypadkiem pare dni temu i jeszcze nie wiem dokladnie, jak to dziala. :) M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.centertel.pl 09.09.13, 14:32 Witaj, zaloguj sie na gazecie to będziesz widziała adresy email do mnie pisz na iwona.luk(małpka)gazeta.pl pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.olsztyn.mm.pl 10.09.13, 14:08 Moja rodzina pochodzi także z Wołynia! Wiem że to są oklice Włodzimieża .. a dokładniej osiecznik.... z opowieści moje Babci . Odnalzłem Historie pradziadka .. który wstąpił do 1 armii oraz jego braci ... np. Aleksadra z krwawej łuny.. Moje PW u333@.inbox.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacański Szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.13, 16:21 Szukam rodziny Bacańskich z okolicy Granatowa ( na wschód od Włodzimierza Wołyńskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.luk Re: Bacański --->>Granatów 06.10.13, 17:21 Witam, proszę o kontakt na email: iwona.luk@gazeta.pl Pierwsza Komunia Św. w Granatowie ------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś