Dodaj do ulubionych

Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołynia

• Gość: krysia Re: Dubno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:35
      Rodzina mojej mamy pochodzi z Dubna - Piotr i Elżbieta Wójcik. Mieszkali koło
      kościoła Bernardynów. Pozdrawiam.
    • Gość: WARMIAK Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.cable.ubr06.stav.blueyonder.co.uk 02.02.06, 01:32
      Witam
      Moja prababcia Weronika Czap z d. Grządkowska mieszkała w miejscowości Rybcza
      (Krzemieniec).
      Gdzie mógłbym zaczerpnąć więcej informacji na temat tej miejscowości (opisy,
      fotografie itp.)?
      A może ktoś wie cos więcej na temat mojej prababci.
      Z góry dziękuje i
      Pozdrawiam
      • darconi Re: Rybcza 02.02.06, 22:33
        Cześć

może tu :

myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=kresy&nr=2004012122455

pzdr
        • Gość: Warmiak Re: Rybcza IP: *.cable.ubr06.stav.blueyonder.co.uk 02.02.06, 23:01
          Dziéki serdeczne za info jednak już tam wcześniej trafiłem i tam mój slad się
          urywa.
          Jeszcze raz dzięki
          pozdrawiam
      • Gość: cichy Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.chello.pl 28.04.09, 19:50
        nie wiem czy to w czymś pomorze ale mam troche wiadomości o wsi
        Rybcza odezwij się pogadamy jdobrowolska23@chello.pl
        • Gość: andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 01:27
          Dzień dobry, ja także śledzę wołyńskie/rybczyńskie tematy. Moi dziadkowie pochodzili z Rybczy (Wiktor Grządkowski, babcia Gertruda), mamy spory album uratowany przez babcię, która wyjechała przez Krzemieniec do swojego rodzinnego Torunia jeszcze podczas wojny. Zdaje się, że jesteśmy wszyscy mniej lub bardziej spokrewnieni, metryki wołyńskie pokazują wiele małżeństw zawartych w XIX wieku pomiędzy Dobrowolskimi, Korfami, Grządkowskim, Dąbrowskimi, Mytkowskimi... Chętnie służę swoimi informacjami, odwiedziłem też Rybczę kilka lat temu, znalazłem dom dziadków (mieszka w nim Ukrainka wysiedlona z Hrubieszowa). Chętnie porozmawiam, pozdrawiam serdecznie, Andrzej
          • Gość: cichy Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 17:40
            Witam mój pradziadek pochodził z Rybczy był nim Piotr Dobrowolski część jego dzieci mieszka w okolicach Chojnowa i Szczecinka ,lecz ja mieszkam w Bydgoszczy chętnie z panem porozmawiam , mój kontakt to j.dobrowolska23@chello.pl Pozdrawiam
            • Gość: Zofia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 05.11.11, 16:52
              Ja urodziłam sie w Szczecinku moja babcia Sabina Podhorodecka z domu Tyszkiewicz a Bolechowscy mieszkali w Szczecinku na Lipowej jeden syn miał na imie Władysław.Dziadkowie pochodzili z Rybczy.
            • Gość: Zofia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 05.11.11, 17:15
              Znałam Dobrowolskich ze Szczecinka ich synowie mieli na imie Władysław i Jan ich mama Maria to siostra mojej babci Sabiny Podhorodeckiej z domu Tyszkiewicz.W Szczecinku mieszkałam na 1go Maja obok wujka Piotra Tyszkiewicza jego córka ma na imie Teresa.Obecnie mieszkam w woj. opolskim.
              • Gość: zofia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.garwolin.vectranet.pl 13.04.12, 19:41
                witam serdecznie , moja rodzina równieżpochodzi z wołynia i niewiele o niej wiem . mój ojciec to michał tyszkiewicz z serniczek .miał osmioro rodzenstwa , ja u dziadków byłam z całą rodziną w 1964 roku i więcej nie widziałam ich bo mielismy zakaz wjazdu do ówczesnego zsrr małowiem o swojej rodzinie a bardzo bym chciała dowiedziec się jak najwięcej z poważaniem halina tyszkiewicz kontakt tel' 505 422 427
              • Gość: Krzysztof Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.CNet2.Gawex.PL 16.04.12, 01:21
                Witam, jestem synem Jana Dobrowolskiego , a Maria to była moja Babcia.
                mój email to homex@poczta.onet.pl
          • Gość: Zofia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 05.11.11, 16:28
            Te szystkie imiona i nazwiska pamiętam z rozmów mamy i babci ,ale one już nie żyja.Pochodzą z Rybczy .Dziadkowie Jan i Sabina Podhorodeccy z domu Tyszkiewicz po wojnie mieszkali w Szczecinku.
          • Gość: Włodek rybcza IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.15, 17:22
            Witam . Bardzo zaciekawił mnie Pana wątek o miejscowości Rybcza ja mam to szczęście iż moi dziadkowie zarówno ze strony mamy jak i taty pochodzili właśnie z tej miejscowości , były to rodziny Dobrowolskich i Jaroszewskich , mój pradziadek to Piotr Dobrowolski i Feliks Jaroszewski jeżeli posiada Pan zdjęcia z Dobrowolskimi i Jaroszewskimi i mógłby Pan je zeskanować i przesłać to byłbym do zgodnie wdzięczny zresztą wszystkie zdjęcia z Rybczy były by dla mnie czymś wyjątkowym . Mój mail kuba2003chb@wp.pl . Zresztą i tak proszę o kontakt . Z poważaniem Włodek Dobrowolski
          • Gość: włodas Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.17, 20:03

Witam Panie Andrzeju mój dziadek Marcel Jaroszewski dużo opowiadał o Pana babci .Proszę o kontakt kuba2003chb@wp.pl
          • kl83 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 29.10.17, 02:35
            Witam. Mojego dziadka mama była z domu Dobrowolska. Natomiast jego ciocia Franciszka Dobrowolska była po mężu Korf. Zapraszam do kontaktu email: lromaniuk@wp.pl
      • Gość: cichy Rybcza IP: *.chello.pl 03.05.09, 09:58
        Cześć mój dziadek też pochodził z Rybczy nazywa się Jaroszewski
        odezwij się pogadamy
      • Gość: wiolka Re: Rybcza IP: *.tktelekom.pl 07.08.09, 20:19
        Moja babcia ,jej brat i rodzice . pochodzą z Rybczej.
        Nazwisko : Łazarscy.
        Imiona : babcia Zofia
        brat Józef
        rodzice Antoni i Wiktoria
        Informacje o Rybczej znalazłam na stronie:
        wolyn.ovh.org/opisy/rybcza-05.html
        • Gość: wiolka Re: Rybcza IP: *.tktelekom.pl 07.08.09, 20:41
          Jeśłi ktoś coś więcej wie o Rybczej to
          prosze przesłanie informocji na mój e-mail:
          wiolka1997@amorki.pl

• Gość: Heniek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.szczecinek.vectranet.pl 22.11.09, 19:47
        Witam.Moja babcia Franciszka Dąbrowska z domu Grządkowska ur.10.01.1887
        córka Mikołaja Grządkowskiego zona Feliksa też mieszkała w miejscowości
        Rybcza. Z poważaniem. Heniek.
        • Gość: cichy Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.chello.pl 08.12.09, 17:44
          Cześć odezwij się (jdobrowolska23@chello.pl) moja rodzina też
          mieszkała w Rybczy może masz więcej wiadomośći niż ja i chciałbyś
          się nimi podzielić Pozdrawiam Włodek
        • Gość: zofia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 05.11.11, 16:39
          Ja urodziłam sie w Szczecinku moja mama i babcia pochodzą z Rybczy nazwisko Sabina Podhorodecka z domu Tyszkiewicz.
          • Gość: halina tyszkiewicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.pools.arcor-ip.net 03.07.12, 20:54
            witam serdecznie /bardzo chciałabym dowiedziec sie wiecej o moich dziadkach z wołynia ; o janie tyszkiewiczu ur.w 1986r.i o mojej babci aleksandrze tyszkiewicz z domu karagin ur. w 1889r. niewiele o nich wiem za kazda wiadomosc z gory dziekuje . bardzo prosze te Pania , ktora dzwonila do mnie do niemiec o kontakt / dziekuje
            • Gość: dzinks145@vp.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 24.10.12, 22:07
              Pani Halino to ja dzwoniłam do pani. Dzisiaj rozmawiałam tel.z córką Jana Jańczyńskiego ze Szczecinka może pani ją zna. Czy pani jest już w Polsce.Proszę pisać do mnie meilla;
          • Gość: halina tyszkiewicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.pools.arcor-ip.net 03.07.12, 20:56
            witam serdecznie /bardzo chciałabym dowiedziec sie wiecej o moich dziadkach z wołynia ; o janie tyszkiewiczu ur.w 1886r.i o mojej babci aleksandrze tyszkiewicz z domu karagin ur. w 1889r. niewiele o nich wiem za kazda wiadomosc z gory dziekuje . bardzo prosze te Pania , ktora dzwonila do mnie do niemiec o kontakt / dziekuje
    • Gość: pawelska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 213.17.200.* 16.02.06, 12:03
      Moj tata urodził sie w Ulanikach i dość dobrze pamieta te czasy chyba są nawet
      jakieś dokumenty. Babcia z domu Szymanowska. Musze się dokładnie zoriętować.
      • Gość: czkamyk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ghnet.pl 07.12.10, 19:42
        Proszę podać adres email to podam więcej informacji na temat Bolesława Pawelskiego.
        • Gość: jolanta gizler Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 07:43

Szukam informacji o rodzinie mojego taty kazimierza pawelskiego i dziadku antonim. Pradziadek mial na imie karol . W czasie wojny mieszkali w zapuscie kisielinskim.dziadek mial 2 braci i siostre. Podobno rodzina przyjechala tam z okolic piotrkowa.gdzie szukac informacji.?
          • iwona.luk Re: Pawelski 03.11.13, 10:22
            Witaj Jolu,

proszę o email.

-----------------------
            • Gość: jola Re: Pawelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 16:39
              kjola1@poczta.onet.pl
            • Gość: Jola Re: Pawelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.13, 12:13
              Pani Iwonko
              czy ma Pani jakieś informacje o mojej rodzinie?
              Podaję mój mail gizlerb@wp.pl
              choc dziwię się , że już ktoś odpowiedził w moim imieniu na nie znany mi adres, może też szuka informacji
      • Gość: Pawelska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 17:42
        Ja nazywam sie z domu Pawelska. Tata pochodzi z Wołynia z Kisielina. Szukam informacji o mojej rodzinie Pawelskich, Kraszewskich I Nowakowskich. Będę wdzięczna za każdą pomoc
        • Gość: jpawelska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.as13285.net 17.02.16, 21:05
          Witam, Nazywam sie Justyna Pawelska , moj Tato urodzil sie w Ulanikach a babcia byla z domu Szymanowska. Mozna sie ze mna skontaktowac na maila jpawelska@wp.pl
    • Gość: marek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 194.183.32.* 25.02.06, 11:23
      Witam. Poszukuję informacji o rodzinie Sobieskich z: Borek albo Młynek (Wołyń,
      Pow. Kostopol, gm. Ludwipol). Józefa Szyszka z domu Sobieska zmarła w wieku 26
      lat, w 1942 roku, w Nowinach. Mój e-mail: m.kolakowski@op.pl Serdecznie
      dziękuję za każdy strzęp informacji.
    • Gość: BASZA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 22:05
      Winczura i Czech.....jesli cie to urzadza.....z okregu wolynskiego tzn Zaluze i
      Trzcieniec....ale o szkicach to bym nie marzyla....bo ci,ktorzy TAM sie
      urodzili....juz nie zyja....np Moja Mamusia.Pozdrawiam.pa :D
      • Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.03.06, 00:38
        Niestety, nie urządza :(
        Nie wiem, gdzie leżał Trzcieniec, a miejscowości o nazwie Załuże w woj. wołyńskim było 5:
        (miejscowość, gmina, powiat)
        Załuże, Sudobicze, Dubno
        Załuże, Szumsk, Krzemieniec
        Załuże, Lubikowicze, Sarny
        Załuże, Włodzimierzec, Sarny
        Załuże, Korytnica, Włodzimierz
        Jak widać, tego rodzaju skąpe informacje są niewiele warte dla poszukiwaczy swoich krewnych.
        Co do szkicu miejscowości, to sprawa wcale nie musi być przesądzona. Może żyją jeszcze osoby, które mieszkały w pobliskiej miejscowości i potrafią szkic wykonać. Takie przypadki miały już miejsce.
        Pozdrawiam serdecznie!
      • lili50 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 15.03.06, 10:01
        Moja mama pochodzła z Równego, w czasie wojny walczyła w lasach Rówieńskich,
        pod dowództwem Miedwiediewa. Jest nawet książka na ten temat, napisana z
        umieszczonym zdjęciem wydana w byłym zwiazku radzieckim. Mama nie żyje, już
        ponat 30 lat, bardzo mi przykro, ale takie jest życie.W Łucku uczęszczała na
        kurs samochodowy z którego mam zdjęcia, wszystkich kursantów.
        • Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 09.04.06, 23:41
          Witam. Tego typu informacje docierają do mnie dość często. Nic z nich nie wynika oprócz tego, że wiem że ktoś coś ma: zdjęcia, wspomnienia, książki, dokumenty...
          Gdyby tak chociaż połowa z tych osób przysłała mi dziesiątą część tych materiałów, a nie tylko powiadamiała mnie o swym stanie posiadania, to "Strony o Wołyniu" zwiększyłyby swą objętość dwukrotnie - ku pożytkowi innych.
          Pozdrawiam,
          Andrzej
          www.wolyn.ovh.org
          • Gość: adria41 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 198.28.92.* 17.04.12, 00:25
            Witam Andrzeju,
            pamięć o tamtych czasach jest wciąż żywa i babci jak żyła zaleciła mi wielką ostrożność o informowaniu na temat rodu.dziadek wszelkie informacje zakopał, dokumenty, pamiątki z myślą ,że tam wróci (jak większość).do dzisiaj nie ma ufności , że wysiedleńcy mogą spokojnie żyć. moja babcia (rybcza)z dziadkiem ocaleli dzięki sąsiadom ukraińcom , którzy ich ostrzegli , że będzie czystka.uwieżyli im i uciekli z 5 dzieci do krzemieńca do kościoła(ukrył ich księdz) a potem tułaczka.osiedlili się na opolszczyźnie.życie za nas oddał na wołyniu pradzidek w podaniu ustnym spalony w stodole z mieszkańcami.miał 80 kilka lat.skąd mam wiedzieć ,że to na pewno strona poświęcona pamięci a nie namieżanie rodów.może to sie wyda śmieszne , ale mój dziadek wyzbył się całego majatku , zabrał ze sobą do grobu historie rodu bo stwierdził , że mamy wszyscy żyć.dużo wiadomości zebrałam ale wiele mam ciekawostek nierozwiązanych.pozdrawiam adria41
    • Gość: mordred111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.chello.pl 14.10.06, 11:38
      s6.metaldamage.pl/c.php?uid=112243
    • Gość: Ola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 80.54.201.* 19.10.06, 00:24
      Witam! Moja rodzina - Garbowscy pochodzi z Budek Borowskich k/Rokitna pow.Sarny.
      Prosze o kontakt osoby majace informacje na temat mojej rodziny- potomkow Jana
      Garbowskiego. draco_81@poczta.onet.pl
      • Gość: Elżbieta Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 18:47
        Mój dziadek Józef Januszkiewicz był spokrewniony z Garbowskimi
      • Gość: ELA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 23:27
        W mojej rodzinie też są Garbowscy z Budek Borowsich.
      • Gość: ELA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 23:28
        W mojej rodzinie też są Garbowscy z Budek Borowskich.
    • kruszynax Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 13.11.06, 23:19
      ja wiem że mojego dziadka rodzina pochodziła z tamtych rejonów miejscowość chyba berezne cos takiego mój dziadek nie zyje i jego rodzina też nie może babcia bedzie coś bliżej wiedzila mojego dziadka rodzina miała na nazwisko Jewgiejuk (ja tez takie nosze)
      • azymek5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 24.06.07, 14:36
        kruszynax napisała:

> ja wiem że mojego dziadka rodzina pochodziła z tamtych rejonów miejscowość
        chyb
        > a berezne cos takiego mój dziadek nie zyje i jego rodzina też nie może babcia
        b
        > edzie coś bliżej wiedzila mojego dziadka rodzina miała na nazwisko Jewgiejuk
        (j
        > a tez takie nosze)
        Znalazłem pewne dane metrykalne dot. Jewgiejuków z okolic Berezne. Moge
        (oczywiście bezpłatnie) udostępnić. Proszę o adres emailowy na azymek5(małpa)
        wp.pl.
        Edmund Goś
    • Gość: zafascynowany Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 23:55
      Zrobiłem kiedyś zdjęcie strony ksiązki opisującej rodziny we wsi
      Kopaczówka,gdyby kogoś to zaintersowało, mogę przesłać zdjęcie mailem i
      ewentualnie potem dowiem się jaka to ksiązka i jak ją zdobyć.
      • Gość: czkamyk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ghnet.pl 29.01.08, 13:41
        Bardzo chętnie zobaczę.Poproszę o zdjęcie na czkamyk@op.pl
        Z góry dziękuję.
      • Gość: nast-ka1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 212.244.74.* 10.01.09, 15:21
        tak chetnie bym przyjała takie zdjęcia i uzyskała wiecej informacji
        o wsi kopaczówka ponieważ tam moj przyrodni brat się urodził w1931r
        i tam tata założył rodzine a urodził się we włodzimierzowie prosze
        owiadomosć na adres mej antonio0@poczta.onet.pl
      • dzieciagi Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 09.06.09, 18:36
        Bardzo chętnie obejrzę tę książkę .Proszę przesłać na adres alicjagruda@wp.pl
      • mietek70-1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.04.10, 01:40
        Jestem zainteresowany wszystkim co jest związane z Kopaczówką, tak z
        wsią jak i kolonią-prawdopodobnie czeską lub niemiecką, emigrantów
        z okolic Hradeckarlowe; chodzi o Kopaczówkę pow. Łuck!
        Mój pradziadek oraz dziadek(1877r)i babka(1885) urodzili się w
        Kopaczówce. Interesują mnie głównie wszyscy o nazwiskach: Kiderys,
        Tuński/a, Nagel(Nagiel), Jawurek, Sznyt(Sznyth).
        Bardzo proszę o kontakt telefomiczny- 32.4153313 lub 784006177; mój
        dodatkowy e-mail mmdziadek@gmail.com
        Będę wdzięczny za każdą informację o Kopaczówce i Wołyniu.
        Pozdrawiam Dziadek Mietek.
      • mietek70-1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.04.10, 02:01
        Bardzo proszę o zdjęcia i kontakt telefoniczny, tel.nr 32 4153313 lub
        784006177. Dodatkowy e-mail mmdziadek@gmail.com
        Jestem zainteresowany wszystkim co jest związane z Kopaczówką i
        Wołyniem. Tam są moje korzenie, tam się urodzili i żyli moi
        przodkowie, tam też jest mój kraj. Będę wdzięczny i zobowiązany za
        każdą informację o Kopaczówce i tam kiedyś żyjących ludziach.
    • agula111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.11.06, 14:47
      witam poszukuje inf na temat rodziny kamiński pochodzacej z miejscowosci
      mielnica(mielniki?. dziadek nie chce mowic na ten temat wiec to co wiem to od
      mojej mamy i naprawde niewiele. rodzina posiadala spory majatek min rzeznie.
      wszystko zostalo zabrane, rodzina wymordowana. poza moim dziadkiem przezyl
      jeszcze jego brat i podobno mieszka(chociaz niewiem czy jeszcze zyje) w tych
      okolicach. kiedys w tv byl film o tej miejscowosci i ludzie wymieniali to
      nazwisko. niestety niewiem na jakim kanale a chcialabym go zobaczyc. za wszelkie
      wiadomosci dziekuje.
    • Gość: Gosia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:16
      Panie Andrzeju! - proszę o pomoc. Wiem,że cała rodzina mojej mamy pochodziła z
      Wołynia. Moja mama z d. Kołodyńska urodziła sie w miejscowości Wyrobki powiat
      Sarny. Ojciec mojej mamy nazywał się Adam Kołodyński ( miał brata Antoniego i
      jeszcze jednego ale nie znam imienia). Mama mojej mamy Marcelina Kołodyńska z
      d. Rosińska też całą rodzinę miała na Wołyniu. Moja mama miała też rodzeństwo,
      które urodziło sie na Wołyniu.Wszyscy poumierali młodo a ja chciałabym
      cokolwiek wiedzieć o swojej rodzinie. Pozdrawiam. Gosia
      • Gość: Andrzej Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org IP: *.korbank.pl 12.12.06, 16:26
        Pani Gosiu! - proszę skorzystać ze Stron o Wołyniu - www.wolyn.ovh.org
        Znajdzie tam Pani również stronę poświęconą Wyrobkom, a na niej wpisy osób zainteresowanych miejscowością (np. jest podana Marianna z domu Kołodyńska).
        Na Stronach można (a nawet powinno się) umieścić informacje o swojej rodzinie, które tu Pani podaje.
        • Gość: Gosia Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 15:14
          Panie Andrzeju - bardzo Panu dziekuję za cenne infomacje.Stronę już
          wielokrotnie odwiedziłam, gdyż temat o Wołyniu bardzo mnie interesuje - to moja
          pasja. Wiele wiem o rodzinie, znam imona i nazwiska, ale części ich życiorysów
          nie znam. Mam do siebie pretensje, że jak żyli to nie interesowałam się tym, a
          teraz nie ma ich wśród nas i trudno się cokolwiek dowiedzieć. Kopalnią wiedzy
          był mój stryjek ze strony mamy, który żył 98 lat ( Antoni
          Kołodyński).Pozdrawiam i dziękuję. Gosia
          • Gość: Dorota Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org IP: *.bb.sky.com 16.04.10, 01:55
            Moji dziadkowie pochoodzili z Wolynia, wydaje mi sie ze okolice
            Sarny, moja babcia nazywala sie Weronika Kolodynska, moj tato ma na
            imie Antoni, jego brat Adam, a trzeci juz nie zyjacy Piotr. Babcia
            wyszla za maz za Aleksandra Kolodynskiego
            • Gość: jola Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org IP: *.cdma.centertel.pl 24.05.10, 14:23
              córka nie żyjącego piotra .dziadka rodzice mnieli na imię aniela i
              adolf . babci panięskie nazwisko śmiechowska
            • Gość: jola Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org IP: *.cdma.centertel.pl 24.05.10, 14:57
              ja poszukuje braci mojego dziadka, dziadek mniał na imię aleksander
              kołodyński jego rodzice to aniela i adolf .dziadek mniał dużo
              braci ,byl żonaty z weroniką kołodyńskom z domu śmiechowska . bracia
              dziadka po śmierci dziadka zerwali z babcią kontakt , zdaje sobie
              sprawe że pewnie niażyją.dziadek pochodził z okolic sarn na wołyniu
              miał 3 synów adama,antka i piotra.
              • anita53 Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org 30.05.10, 10:06
                W moim drzewie mam takie osoby:
                Tekla (podobno używała imienia Władysława)Basińska z d. Kołodyńska c. Hipolita
                ze Starej Kamionki- niestety zbyt mało danych.
                Katarzyna Kołodyńska z d. Basińska. Oczywiscie pow. Sarny woj. łuckie Wyrobki,
                Hały, Antonówka, Ożgowo i inne...
                Proszę o kontakt: anita53@gazeta.pl
          • stefania53 Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org 22.09.16, 15:33
            Witam serdecznie.Mam pytanie? czy mozesz Gosiu podac daty urodzen, poszczegolnych osob ze strony Kolodynskich...pochodze rowniez z Kolodynskich jestem prawnuczka Fortunata i wnuczka Aleksandra Kolodynskiego, jego zona byla Jozefa z domu Fus.Byc moze znajda sie powiazania rodzinne. Pozdrawiam
        • wika124 Re: Pani Gosiu - www.wolyn.ovh.org 23.07.09, 21:18
          Witam serdecznie !
          Zainteresował mnie Pani wpis, ponieważ moja babcia : Janina Sulikowska z domu
          była też : Kołodyńska i urodziła się w Wyrobkach. Jej rodzice natomiast to
          Julian i Julia...
          Niestety już nikt - ani dziadkowie, ani ich córki nie żyją, a dalszej ich
          rodziny niestety nie znam...Jeśli "coś mówią" Pani moje informacje - proszę o
          kontakt
          lmb22@op.pl
          Pozdrawiam
          Lidka
      • roza1951 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.10.12, 10:34
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> . Mama mojej mamy Marcelina Kołodyńska z
        > d. Rosińska też całą rodzinę miała na Wołyniu. Moja mama miała też rodzeństwo,
        > które urodziło sie na Wołyniu.Wszyscy poumierali młodo a ja chciałabym
        > cokolwiek wiedzieć o swojej rodzinie. Pozdrawiam. Gosia
        Witam,moja prababcia Helena Rzeplińska była również z Rosińskich -jej rodzice to Aleksander i Anna.Wszystkie jej dzieci urodziły się w Krzemieńcu,sadzę więc,że i ona pochodziła z Krzemieńca.Urodziła się 25.12.1886 lub 1868 roku a zmarła w Warszawie 20.10.1951
        To pewnie przypadek ale nigdy nic nie wiadomo.
        pozdrawiam Róża
        • Gość: grazyna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 10:58
          Gosiu, moi dziadkowie też pochodzą z Wolynia dokładnie z Hołodnicy, napisz do mnie może znajdziemy wspólnych przodków
      • Gość: Lonia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.bogatynia.vectranet.pl 15.01.14, 10:47
        Witam, nazywam się Kołodyńska. moja rodzina pochodzi w Wołynia, miejscowości Lady, Sarny, Butejki i okolice. Gosiu, jeśli nadal interesuje Cię rodzina Kołodyńskich to proszę o wiadomość wedkara@wp.pl
      • stefania53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 19.01.15, 19:56
        Witam serdecznie.
        Stefania-Barbara z Kolodynskich.
        Jestem prawnuczka Fortunata Kolodynskiego (1848)i Marii z Sosnickich,Moj dziadek to Aleksander Kolodynski ,prosze o kontakt, (nieznana Rodzinko ) ,byc moze mamy nieco wiecej wspolnych informacjii o swoich kochanych, wolynskich przodkach.
        Pozdrawiam,Barbara
        • Gość: lonia62 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.17, 00:26
          jeśli jeszcze tu zaglądasz, to jesteś u mnie w drzewie, troszkę wiadomości nazbierałam o rodzinie, odezwij się :)) Leokadia Kołodyńska
      • stefania53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 15.04.15, 15:23
        Witaj.
        Mam pytanie czy zdobylas wiecej wiadomosci dotyczacych Twoich przodkow.tzn:imie pradziadka, date i miejsce jego (ich) urodzenia,cokolwiek wiecej itd.?
        Rodzina KOlodynskich bardzo sie rozrosla . Nie jest latwym ustalenie swojej linii.
        Czy pracujesz nad tym dalej?
        Pozdrawiam Stefania
    • Gość: marysia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.as.kn.pl 14.12.06, 11:56
      > WYKAZ RODZIN...

Nie mogę znaleźć tego wykazu rodzin.
      • Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 18.12.06, 03:14
        Na stronie głównej www.wolyn.ovh.org jest dział "WYKAZY RODZIN (do 1943 r.)", po otwarciu, pierwszy napis w dolnym oknie to: "Do odszukania miejscowości proszę skorzystać z wykazu WDW (powyżej wg powiatów)". Nalezy zatem wybrać powiat w którym znajdowała się miejscowość, a następnie odszukać odpowiednią gminę, a w niej nazwę miejscowości. Nie wszystkie miejscowości mają swoją stronę, jedynie te, których nazwa jest jednocześnie odsyłaczem.
        • kiper11111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 07.08.10, 11:41
          moi dziadkowie ze strony ojca pochodzą z Rybczy na Wołyniu.pobrali
          się już w polsce.dziadek nazywał się Feliks Korf a babcia Józefa
          Rokicka z domu Dobrowolska.poszukuję fotek i informacji o Rybczy
          albo o moich przodkach
    • ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.12.06, 05:37
      Wszystkim - a nade wszystko tym, ktorych rodzinne korzenie tkwia na Wolyniu -
      zycze zdrowia, pomyslnosci, takze cierpliwosci i uporu w poszukiwaniach.
      Swiatecznie i noworocznie.

P.S. Ciagle z duza przyjemnoscia zagladam do tego watku.
      Andrzeju, chwala ci zan, i oczywiscie za pomysl i wielka prace nad wolynska
      strona.
      • Gość: bibi Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.orange.pl 04.01.07, 16:57
        Witaj Andrzeju i witajcie wszyscy mili,znalazłam to forum choć przekopałam
        tysiąc stron o Wołyniu.Udało mi się dzięki wielkiemu zaparciu odwiedzić ziemię
        mojej babci.W sierpniu 2006r odwiedziłam Ukrainę szukałam jakich kolwiek
        informacji na twmat miejscowości Rachmanów gmina Szumsk powiat
        Krzemieniec.Dowiedziałam się że Siostra mojej babci dzielnie wspomagała budowę
        kościoła w Szumsku.Byłam w domu mojej Babci,dziś tam mieszka samotna
        kobieta ,która nie wiele wiedziała o mojej rodzinie.Pani która słóży u
        tamtejszego księdza nie umiała mi powiedzieć czy parafia posiada księgi
        metrykalne, ponieważ tamtejszy proboszcz przebywał akurat w Polsce w
        Jaśle.Pomimo tego że miałam to szczęście zobaczyć te ziemię na własne oczy
        niczego się tak naprawdę nie dowiedziałam.Wiadomo mi tyle że to była duża
        rodzina zamieszkująca kilka domów w tej wsi.Mam kilka zdjęć SZumska krzemieńca
        tzn widok z wzgórza zamku Bony z samego Rachmanowa a także z Lwowa.Jeśli takie
        aktualne zdjęcia miałyby dla kogoś znaczenie mogę je przesłać.Mogłabym też
        podzielić się z kimś wspomnieniami z tych stron.Mi udało się wybrać tam z
        bardzo fajnym biurem podróży ,które pomogło za naprawdę małe pieniądze nająć
        przewodnika który zawiózł nas do Rachmanowa.Sama chciałabym prośić o informację
        na temat rodziny MYślińskich-Józef katarzyna Zygmunt Maria i moja babcia Emilia
        POZDRAWIAM I ŻYCZę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
    • kjusyn Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 04.01.07, 19:59
      Poszukuję informacji o rodzinie dziadka: ALEKSANDER "Burmycz" Jusyn urodził się 27.02.1915r. w miejscowości Nowaki (gm. Włodzimierzec, powiat Sarny, woj. wołyńskie) jako najmłodsze z 12 dzieci EUGENII i TEOFILA. Znane mi imiona jego rodzeństwa to: PELAGIA, DOMINIKA, WALERIAN, ŁUKASZ, PAWEŁ. Dziadek miał też siostrzenicę NATALIĘ. Prawdopodobnie skończył też 7 klas w Szkole Powszechnej we Włodzimierzu. Będę też wdzięczna za informacje na temat samej miejscowości Nowaki. Pozdrawiam. Katarzyna Jusyn.
      • Gość: Wrona Walerian Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.07, 10:02
        Witajcie,
        czy moglby mnie ktos napisac jak ja bym mogl sie skontaktowac z polakami w
        Kazakstanie? Szukam tam mojego wujka Longina Felinskiego albo jego rodzine.
        Moja mama a jego siostra nazywa sie Jadwiga Felinska.
        Dziekuje bardzo
        Walerian
        • ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.01.07, 21:38
          lili50 napisala:

> W Łucku uczęszczała na kurs samochodowy z którego mam zdjęcia, wszystkich
          kursantów.

* no to zeskanuj te zdjecia i wyslij je do Andrzeja!
      • Gość: Paulo Burmycz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.virtua.com.br 30.11.10, 03:43
        Paulo Burmycz Ferreira
        Sou neto de Mikolay Burmycz.
        Gostaria de encontrar os paretes.
        E-mail: saintyves@hotmail.com
    • xy28 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 15.02.07, 21:57
      Poszukuje krewnych moich przodkow oraz ich znajomych z Wolynia.Moi dziadkowie
      mieszkali w kol.Orlechowka pow.Wlodzimierz-Wolynski,nazywali sie Stefan
      Dabrowski i Jozefa z domu Dziegielewska.Ich dzieci to Walerian,Stefania,Edward
      i Marian.Rodzice moich dziadkow to Aleksander i Ewa Dabrowscy oraz Franciszek i
      Marianna Dziegielewscy.Moja babcia Jozefa leczyla ludzi ziolami oraz zmawiala
      przestrachy.Wujek Walerian zginal prawdopodobnie pod Lenino.Szukam
      ludzi ,ktorzy wiedza cos o smierci wujka jak rowniez krenych lub znajomych
      ktorzy maja jakas wiedze orodzinie oraz zdjecia z tamtych czasow.Prosze
      okontakt .xy28@gazeta.pl
    • Gość: Andrzej Chyba podpadliśmy miłośnikom UPA IP: *.korbank.pl 18.02.07, 12:16
      ... i teraz zrzucają tu spam. Funkcja "skasujcie post" zapewne działa dopiero wtedy, gdy więcej osób ją użyje.
    • Gość: Gozdawa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 80.51.194.* 20.02.07, 10:42
      Mój dziadek - po mieczu - pochodził z Wołynia - dokładnie był adwokatem w Łucku
      na Wołyniu. Wacław Godlewski. Miał dom w centrum Łucka. Moja Babcia - jego
      druga żona niestety zmuszona była odejść i wyjechała z moim Tatą - Olgierdem -
      do Warszawy. Z tego co wiem byl później sam. Nie są mi dokładnie znane jego
      dalsze losy. Niestety. Pozdrawiam.
    • Gość: Tomasz M.Dąbrowski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 16:58
      Rodzina Krasuskich, Balickich, Kadłubiskich, Powiat Ostrogski, majątki Okniny i Nadyszyń leżące nad Horyniem, parafia Białogródka... To rodzinne strony mojej prababki Joanny z Balickich Dąbrowskiej... w ubiegłym tygodniu jedna z moich krewnych przywiozła z Montrealu pamiątki rodzinne w tym plany majątków, akty notarialne a także pamiętnik mojej prababki... wczoraj skończyłem czytać... w głowie się nie mieści ile ci ludzie przeszli...nasze dzisiejsze problemy są naprawdę śmieszne... zimą 1918 roku cudem udało im się uciec do Polski...potem wrócili "do siebie" wraz z armią polską idącą na Kijów... kolejny raz uciekali po załamaniu się frontu...
      Po lekturze pamiętnika mam pewność, że kolejne wakacje będę spędzał na włóczędze po Wołyniu...
      W najbliższym czasie planuję opublikowanie wspomnianych materiałów na stronie rodzinnej www.dabrowski.esimple.pl , serdecznie zapraszam... ;)
      Tomasz M.Dąbrowski
      • ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 03.05.07, 16:26
        Gość portalu: Tomasz M.Dąbrowski napisał(a):

> W najbliższym czasie planuję opublikowanie wspomnianych materiałów na stronie
        rodzinnej

* zajrzalam na Twoja strone, ale nic nie chce mi sie otworzyc.
        • Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.resetnet.pl 14.08.08, 01:05
          Witam
          Chciałabym się podzielić pewnymi wiadomościami o Lipnikach koło Kamiennej Góry i
          Maszczy. Mieszkała tam moja dalsza rodzina o nazwisku Łoś. W wykazie mam Annę
          Ponę - córkę Karola Łosia i Elżbiety Chodorowskiej, wnuczkę Marcelego Łosia i
          Rozalii Przybyszewskiej. Marceli Łoś był bratem mojego pradziadka Wojciecha
          Łosia. Anna zamordowana w Lipnikach miała prawdopodobnie siedmioro dzieci.
          Proszę Ewkę5 o kontakt (mnowosad@wp.pl)
    • Gość: milusia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 12:32
      Witam!
      Coprawda moja rodzina pochodzi z inych rejonó kresów dokłądnie z okolic
      Tarnopola (choć dalsze korzenie sięgają Zaleszczyk ale to tez Tarnoposkie ) Ale
      nie dlatego tu piszę .Przysłowiowo mówiąc wżeniłam sie w rodzinę
      Wołyniacką .Moja teśiowa pochodziz koloni Przerytka pow Kostopol
      gm.Ludwipol .Natomiast mój nieżyjący już dziś teśc pochodził z Woronówki powiat
      i gmina ta sama .Na stronie do której podał Pan link jest adnotacja odnosnie
      ich rodziny w spisie mieszkańców jednak jest niekompletna jeśli można to
      uzupełnić to świadczę poradą oczywiście tyle ile wiem :)SZkoda tylko że
      teściowa nic nie pamięta z tamtego okresu , a babcia męża jest osobą wiekową i
      o pewnych już nie pamięta .Trafiłąm tu przez przypadek gdyż sama poszukuję
      osoby z mojj rodziny , niestety bezskutecznie .Ale to już inna histroia choc
      tyczy się tych samych lat .Pozdrawiam
      • Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 09.03.07, 01:56
        Witam,
        powtórzę po raz kolejny;
        uzupełnienia, korekty, czy zupełnie nowe dane o przedwojennych mieszkańcach Wołynia są bardzo wskazane. W tym celu stworzona została strona z formularzem, do którego zapraszam. Można oczywiście pisać również bezpośrednio na adres e-mail podany na stronie. Pozdrawiam.
        • Gość: Marcin Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 23:10
          Panie Andrzeju czy ma Pan gdzieś w swoich dokumentach wzmiankę nazwiska SMUS.
          Mój dziadek(niestety nie żyje) mieszkał w tamtych okolicach opowiadał mi dużo o
          ukraińcach o ich zbrodniach o tym jak walczył z bandami UPA.POZDRAWIAM.
          • azymek5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 10.05.07, 12:12
            Marcinie!
            Podaj z jakiego rejonu Wołynia pochodził dziadek (może miejscowość,ew.parafię
            lub duze miasto) to ułatwi poszukiwania.
            Edmund Gos
            • Gość: Marcin Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.teleton.pl 14.05.07, 16:45
              Dziadek pochodził z miejscowości KRZEMIENIEC
              • azymek5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 16.05.07, 15:03
                Marcinie!
                Niestety z terenu Dekanatu Krzemienieckiego mam bardzo mało materiałów. A z
                samego Krzemieńca wogóle.
                Edek
                • Gość: Marcin Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 20:26
                  Nic dziękuję będę szukał dalej.
                  POZDRAWIAM
                • Gość: Bibi Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 15:44
                  A może masz informację z miejscowości SZumsk ,a dokładniej Rachmanowa.
                  MOże jakiś wykaz rodzin
                  pozdrawiam
                  • azymek5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 03.07.07, 11:15
                    kruszynax napisała:

ja wiem że mojego dziadka rodzina pochodziła z tamtych rejonów miejscowość
                    chyba berezne cos takiego mój dziadek nie zyje i jego rodzina też nie może
                    babcia bedzie coś bliżej wiedzila mojego dziadka rodzina miała na nazwisko
                    Jewgiejuk (ja tez takie nosze).

Znalazłem pewne dane metrykalne dot. Jewgiejuków z okolic Berezne. Moge
                    (oczywiście bezpłatnie) udostępnić. Proszę o adres emailowy na
                    azymek5(małpa)wp.pl.
                    Edmund Goś
                  • Gość: marek polaczek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 14:10
                    pochdzę z szumska ur.25.04.1940 ojciec jozef mama aleksandra
                    d..ziadek od str.ojca franciszek zabrany 17.09.1939 r.przez
                    ruskich....szukam braci ojca staszka,władka też najprawdopodobnie
                    zabranych do łagrów mój e-mail szumsk@wp.pl
                    • ol.68 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.12.13, 19:46
                      witam. dziadkowie moi z Szumska pochodzą. Aniela zd. Baranowska później Mierzwińska, Dziadek Jan, może jakieś skojarzenia? poprosze bardzo
                • roza1951 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.10.12, 11:10
                  azymek5 napisał:

> Marcinie!
                  > Niestety z terenu Dekanatu Krzemienieckiego mam bardzo mało materiałów. A z
                  > samego Krzemieńca wogóle.
                  > Edek

Mój dziadek i jego rodzeństwo wszyscy urodzeni w Krzemieńcu
                  Władysław Rzepliński 17.03.1907 zm.25.07.1978 w Warszawie
                  Kazimierz 22.09.1911 zm.26.11.1978 w Warszawie
                  Bronisława Cieślak Sarnowska 10.10.1918 żyje
                  Konstanty zm.19.10.1974 w Warszawie
                  Aniela Malinowska brak danych
                  Ich rodzice to Stanisław Rzepliński i Helena zd.Rosińska
                  rodziców Stanisława nie znam a rodzice Heleny to Aleksander i Anna Rosińscy
                  Róża
            • Gość: Elzbieta Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 190.49.159.* 02.12.08, 22:23
              moj dziadek Marceli Michalak moja babcia Aleksandra Szyszkowska z
              Ortopolu Horochow nie mam zadnej innej popszedniej wiadomosci
              cristinazytka@hotmail.com
      • Gość: wladyslaw5302@onet Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 02:27
        znam te miejscowości ale z opowieści mego tatusia mamy sąsiadów .
        Ja urodziłem się w 1953 . Więc nie znam fizycznie Ukrainy .
        Ale te sprawy są dla mnie bardzo bliskie .
        Pozdrawiam i niech nam będzie dopuszczone zobaczy nasze groby na Wołyniu
        Żyje mój kuzyn Heniek który urodził się w 1936 . Pamięta wiele .
        Pozdrawiam Władysław Szatkowski z ojca a z matki Jugieluk
    • Gość: monika Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:55
      Witam. Moi przodkowie pochodzą z tamtych stron. Za dużo informacji
      nie posiadam, ale może ktoś mnie pokieruje w jaki sposób je zdobyć,
      albo może ktoś kojarzy nazwiska.
      Moja babcia i dziadek Anna ( urodzona w Łucku w 1917. luty;
      chrzczona w Sarnach) i Józef Gorszuk ( urodzony Łobaczew lub
      Terespol 1907r grudzień) ślub brali w miejscowości Klesów w kościele
      Św Barbary w 1933r.17 kwietnia. Tam też mieszkali do ok.1939-40 przy
      ulicy Polnej. Babci panieńskie nazwisko to Kołociew. mama mojej
      babci Antonina Kołociew z domu Nasiadko( ur ok 1896; ok 1905
      przyjechała do m. Klesów). Dziadkowie mojej babci Stanisław Nasiadko
      i Rozalia ( mieli ok 11 dzieci: Jędrek, Janek, Franka, Stefka,
      Józefka, Janina, Olek, Kazik, Józek, Antonina Kołociew). Rozalia
      miała 2 braci gdzieś w Warszawie. Może ktoś skojarzy pielgrzymkę do
      Częstochowy w 1938. 26 sierpnia?
      Przepraszam, że tak chaotycznie. Dane mogą być niedokładne,
      ewentualnie ja coś mogłam pomylić.
      gdyby ktoś byłby w stanie mi pomóc proszę o kontakt moniaa285@wp.pl
      • Gość: L Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.kaskada.net 22.05.12, 12:41
        wydaje mi sie ze jestesmy spowinowacone, jestem wnuczka Józefa Nasiadko ur w 1917 roku, jego Rodzice to Stanisław i Rozalia zd. Gulińska badz Galińska. Wpis został zamieszczony dosc dawno, ale moze jeszcze to aktualne
        • guciek1234 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.05.12, 17:11
          Dziekuje za odpowiedz. O rodzinie mojego Ojca
          Kosowski wiem bardzo malo. Ojciec byl moj bardo
          skryty I nigdy duzo nie opowiadal. Jedynie co wiem ze moja Babcia Rozalia
          Kosowska miala go panna. Wiem ze miala bravo
          I siostry. Ale ja tylenol wiem o dwoch Jej braciach Waclawie i Stanislawie.Bede bardzo wdzieczna
          O udzielenie Wiecej informacji.Danuta
        • Gość: Sylwia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dyn.optonline.net 04.01.13, 23:50
          L, jak sie moge z Toba skontaktowac? Ja tez jestem wnuczka Rozalii i Stanislawa i jestem w kontakcie z Monika, ktora dala oryginalny wpis poszukujac rodziny Nasiadko.
      • gorszukowa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.10.17, 20:19
        Józef Gorszuk ojciec Józefa Ryszarda Gorszuk urodzonego w Klesow 1935 ? Szukam rodziny Dziadka. Mój email andzelika.pallach@wp.pl
        Proszę o kontakt
      • gorszukowa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.10.17, 22:38
        Nazwisko Gorszuk kojarzę jestem wnuczką Józefa Gorszuk urodzonego w Klesowie 1935roku
    • Gość: magda gieroba rf poszukuje pszyjaćół z województwa lubelskiego IP: *.chello.pl 31.10.07, 20:24
      szukam pszyjaćół normalnych i mądrych magda gieroba z lublina
    • jasiulek61 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 18.11.07, 18:09
      Nazywam się Wiesława Makowska-napisałam w sierpniu na stronach z
      Wołynia. Uzupełniłam rodzinę mojego taty z Dubiszcz i rodzinę mamy
      zFrancuzów. Mama zmarła 26 lipca2007 mając 96,6 lat.Znam bardzo duż
      opowieści oWołyniu .Mój adres- wienia55@op.pl. POzdrawiam
      • Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 26.11.07, 20:34
        Pani Wiesławo, jak również inne osoby, które piszą, że mają dużo informacji o Wołyniu.
        Od kilku lat proszę na różnych stronach internetowych o przysyłanie
        jak najwięcej informacji o przedwojennym Wołyniu na adres email, podany na Stronach o Wołyniu wolyn.ovh.org
        Wybaczcie, ale nie zawsze jestem w stanie odpisać do każdej osoby z osobna, że nie zmieniłem zdania i moja prośba jest wciąż aktualna.
    • Gość: DorotaF. Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.malbork.mm.pl 25.11.07, 12:35
      Witam.
      Moi przodkowie także pochodzą z Wołynia.Sporo dowiedziałam się od
      mojej babci Heleny Górecznej z domu Jelonek. Rodzice babci to Józef
      Jelonek (prawdopodobnie Czech)i Magdalena Jelonek, którzy mieszkali
      wraz z dziećmi w okolicach miejscowości Rożyszcze (lata 1926?-1943).
      W opowiadaniach mojej nieżyjącej już babci najczęściej wymieniane
      były kolonia Kopaczówka i Francuzy.Teraz trudno mi ustalić, gdzie
      dokładnie ponieważ całe rodzeństwo babci już nie żyje. Może żyje
      jeszcze ktoś, kto pamięta tą rodzinę.Bardzo mi na tym zależy
      • Gość: piotr Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 195.136.49.* 03.12.07, 18:31
        witam moja rodzina pochodzi z wolynia miejscowosc perczyn gm werba
        pow dubno nazwisko dziadka pazio roman inne znane mi nazwiska z
        perczyna lub najbliszej okolicy to jaszewski mliszewski zaremba
        korzeniowski w niedlugim czasie napisze wiecej
        • kojustka smordwa 05.12.07, 22:53
          witam serdecznie, czy ktoś wie gdzie mogą znajdować się obecnie
          księgi parafialne z Młynowa,powiat Dubno? Moja babcia urodziła się
          w 1920r w Smordwie gm. Młynów i nazywała się z domu Zawistowska.
          • joz.krak Re: smordwa 20.04.08, 16:52
            Księgi parafialne gdzie są nie wiem ale a propos znam panią Chodkiewicz której
            ojciec ur. się w Młynowie i której przodkowie byli właścicielami tamtych stron,
            natomiast moja prababka Helena Ledóchowska była właśnie ze Smordwy (tam była ich
            siedziba, była zresztą siostrą kardynała Mieczysława Halka-Ledóchowskiego)
          • Gość: martagh@wp.pl Re: smordwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 23:57
            witaj ,mój ojciec Stefan Gładkowski urodził sie w 1914 r w
            Smordwie ,chrzest w Młynowie w 1915r i z tego roku ksiega
            metrykalna została zniszczona wskutek działań wojennych,metryka
            była odtwarzana w 1924 r w parafi młynowskiej.Pozdrawiam
          • Gość: Borkowska Wacław Re: smordwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 12:44
            poszukuje znajomych , nazwisko mojej mamy to Szymanek Władysława i Jan ,
            syn Ludwik , Tadeusz , Gienia
            mój numer telefonu 502108201
            Ja jestem córką Władysławy i mieszkam w Legnicy
            prosze o kontakt
          • Gość: Ignacew Re: smordwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.13, 13:24
            Moja prababka ur. w Smordwie w 1886r. Jej akt urodzenia pochodził z Łodzi.
        • Gość: Tadeusz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.as.kn.pl 05.11.10, 13:31
          Witam,moja babcia pochodzi z Perczyna ,nazwisko Buchar Franciszka ,obecnie mieszka w Górze Śląskiej ,pozdrawiam
        • Gość: koko Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 18:49
          Znam osobę z miejscowości Perczyn i jestem przekonana, że ta osoba znała twoją rodzinę (Pazio), bo rozmawiałam z nią o tym. Jeżeli to kiedyś przeczytasz to się odezwij na maila poczta_karooliny@interia.pl
      • mietek70-1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.04.10, 04:49
        Pani DorotoF. proszę o kontakt, mam sporo informacji
        o "Kopaczówkach", Francuzach i czechach. Moja prababka była z domu
        Jaworek(Jawurek)też czeszka.
        Mój tel. 32 4153313; kom.784006177; e-mail mmdziadek@gmail.com
    • Gość: Regina Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 00:07
      Moja mama Apolonia Prokopowicz pochodzi z Aleksandri, byliśmy w tych
      rejonach w ubiegłym roku,ale bardzo trudno odtworzyć historię.
      • pamirk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.12.07, 22:45
        Witam,
        kilka godzin temu umieściłem - poprzez formularz - opis 8 rodzin z
        miejscowości Twerdynie (ok. 3 km od Kisielina).
        Są to PAPUŻYŃSCY i ŚWIDERSCY. Wszyscy powiązani rodzinnie.
        Czy ktoś wie, gdzie ewentualnie można znaleźć dane metrykalne
        parafii Kisielin?
    • azi7 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 31.12.07, 19:39
      Moja babcia Maria Kuriata z domu Kulińska urodziła się w
      Kudrance,miała dwóch przyrodnich braci o nazwisku Wojnarowski:
      Stanisław i Władysław.Z moim dziadkiem Bronisławem Kuriata mieszkała
      w Osadzie Kresowieckiej .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka