Dodaj do ulubionych

Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołynia

• Gość: ptak99 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.play-internet.pl 04.12.13, 09:44
      Witam, moja rodzina pochodzi z m. Budki Wojtkiewickie m. Sarny pow. Stoliński - Rodzina Gajdemskich, Ozoł i Polinowskich. Też szukam krewych, którzy rozjechali się w okolice Poznania, Lublina, Zamościa , Ostródy no i do Australii do Sydeny.Tylko tyle wiem
      • ezar1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.11.22, 22:39
        proszę o kontakt ezar1@gazeta.pl
        • ewa1968 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 12.07.23, 10:57
          Witam,niewiem czy to forum jeszcze jest aktywne,ale zapytam,szukam ludzi którzy mają info na temat wioski Radziesz pow Sarny obwód Równe,konkretnie chodzi mi o nazwisko Gnitecki z tejże wioski,będę wdzięczna za wiadomości.pozdrawiam
    • Gość: dwinnicka@int.pl przodkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 13:29
      poszukuję krewnych z kowla o nazwisku Dasiak oraz z miejscowości Broniszówka o nazwisku Syroka. mogępodać więcejinformacji.pozdrawiam .dorka
      • Gość: czkamyk Dasiak IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.14, 08:34
        Dorka napisz na czkamyk@op.pl coś napiszę o Dasiakach.
    • Gość: IWONA KOSTYŁA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 22:48
      Witam!Ja i mój mąż poszukujemy krewnych ze strony ojca męża o nazwisku KOSTYŁA lub KOSTYŁO wywodzącej się z Włodzimierza Wołyńskiego lub bliskich okolic. Za jakąkolwiek informacje o tej rodzinie z góry bardzo dziękuje!
    • teresab10 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 21.10.14, 17:09
      Szukam osób których Rodziny pochodzą z Wołynia,- z Dołgania - gmina Kisorycze, Tam mieszkał Jan Gozdek wraz z żoną Marią( z d. Grudzień) oraz z synami Jan ,Władysław oraz Stanisław. Brat Stanisław ur. w 1928 r. Po śmierci żony( Zamordowana) został wywieziony w 1942 .roku z najmłodszym synem na roboty do Niemiec. Po wojnie zamieszkał w okolicach Legnicy, Ożenił się drugi raz i jeszcze miał córkę i syna. W 1952 r. przeprowadziliśmy się do powiatu Kłodzkiego. Tato zmarł w 1959 r . Córka -Teresa Bielecka z Gozdek.
      • goskep Kępińscy 18.01.15, 21:11
        Witam.

Poszukuje rodziny Kępińskich.
        Mój pradziadek Anastazy Kępiński urodził się w 1888r. w miejscowości Lisznia gmina Rafałówka pow Sarny. Miał żonę Franciszkę zd. Parczyńska z którą miał trzech synów:
        Apolinary ur. w Włodzimierz Wołyński gm Włodzimierzec pow Sarny rok1920
        Bronisław ur. 1922r.
        Józef ur. 1931r.
        Później Franciszka zmarła i ożenił się z Heleną Kowalską, z którą też miał 7 dzieci.

Jakby ktoś miał jakieś informacje na temat tej rodziny to proszę o kontakt: goskep@wp.pl
        • goskep Re: Kępińscy 19.01.15, 20:10
          Przepraszam ale podałam nieprawidłowy adres email. Poprawny adres to: goskep@gmail.com
    • Gość: Paulina Grabwska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.15, 20:30
      Szukam rodziny Kaczorowskich, Pawłowicz, Bieniada, z Antolina, Wrona, Toruń
      • giza444 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 14.04.15, 17:41
        Pani Paulino.
        Czy ktoś z Pawłowiczów się do Pani odezwał? Prababcia mojego męża pochodzi z Pawłowiczów, mam drzewo w którym występują Grabowscy i fotografie.
        • michiana15 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.04.15, 08:02
          Szukam informacji na temat Jana Zawiszy i Tatiana. To był mój dziadek. Moi dziadkowie uciekli Antonówka, w lipcu 1943. Kolonią został położony na zachód od Bereźne.
    • Gość: Dariusz Jan chodorowski IP: *.188.108.pools.vodafone-ip.de 06.10.15, 22:15
      Poszukuję Jana Chodorowskiego syna Ludwika który wyemigrował w niejasnych okolicznościach do Kanady w latach osiemdziesiątych. Tato jesteś nam potrzebny. Babcia z domu Zabłocka jeszcze żyje, często wspomina wspólne zabawy z córkami Marszałka. Jej ojciec w ty czasie powoził. Może ktoś coś....
    • Gość: suzi3111 Szukam rodziny Hulewicz IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.15, 22:20
      Witam szukam kontaktu z osobami z rodziny Hulewicz .Moj pradziadek nazywał się Szymon Hulewicz i pochodził z Berezne
    • Gość: Karolina Maria Orzechowska z Leonówki IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.15, 00:06
      Moja babcia żyje teraz w Wielkopolsce, ma 85 lat i wspomina często tragiczny czas roku 1943. Podczas studiów polonistycznych napisałam reportaż "Wyczyścić z Polaków", który bazuje na jej relacji z Rzezi Wołyńskiej. Piszę teraz pracę magisterską, która opiera się na tamtych wydarzeniach. Chciałabym w najbliższym czasie wyjechać do miejsca, z którego wywodzi się moja kochana babcia Marysia. Mieszkam w Warszawie, gdyby ktoś wyraził chęć spotkania i porozmawiania - byłabym niezwykle wdzięczna. Karolina
    • Gość: halina Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.szczecinek.vectranet.pl 22.01.16, 22:05
      Witam,mój tato urodził się na Wołyniu w miejscowości Szpikołosy w 1932 mieszkał w miejscowości Maniów koło Krzemienca,Wiśniowca i Horynki,tato,był chłopcem jak przyjechał z rodzicami i braćmi na zachód,czasem opowiadał o tych trudnych czasach ale jakos nigdy nie interesowało mnie to głębiej ,teraz wstydze sie tego bo to moja historia ale tato juz nie zyje i wiele rzeczy nie dowiem sie już zaczęłam szukać tych korzeni ale to trudne bardzo nic nie ma w internecie o tej miejscowości ,nie znam historii pradziadków,z babcia czasem jako młoda dziewczyna przesiadywałam uczyłam sie pacierza po ukraińsku, z otwarta buzia słuchałam opowieści pełnych tesknoty i miłości za tą okolicą wiele rzeczy juz nie pamietam ,szukam kogos kto mi pomoże od czegoś zacząć,z tego co wyczytałam to wiekszość tych małych wsi na Manuszczyznie juz nie ma i wiekszośc juz nie zyje dlatego szukam jakiś kontaktów,jestem to winna tacie.
      • teresab10 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.01.16, 20:08
        .Jest taka mozliwosc wpisania swioch informacjii o rodzinie(rodzinach) w "WYKAZ GOSPODARSTW NA WOLYNIU",zaloguj sie i opisz . Mozesz tez duzo sie dowiedziec o losach innych.
        Powodzenia
    • vsyamebel Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 24.01.16, 14:12
      Dzień Dobry. Mnie wołają Andjei Mishuk poszukuje dla swoich krewnych w Polsce . Ostatni list był od Świebodzicach adresowej Ofiar Oświęcimskich 13 , polska 58,160 . Proszę pomóc je znaleźć. Miszuk Nazwisko Mój dziad Mishuk Anton Siemion brat dziada Mishuk Mykoły Siemiona, mój Ojciec Mishuk Stanisław. Napiszcie mi Waszą pocztę elektronową, skype,viber dla obcowania. Mój telefon +37529 681 55 77 dla Viber Mój Skype - vsyamebel Moja po?hta 6815577@mail.ru
    • ichigo_87 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 04.07.17, 10:27
      Witam. Mojego taty rodzice pochodzili z Ukrainy, dziadek Bazyli Żygadło z miejscowości Woronucha natomiast babcia Jadwiga Żygadło z domu Mendeluk z wsi Wełnianka. Znalazłem rodzinę dziadka na profilu gromady Woronucha, babci rodzice to Jan i Karolina Mendeluk (z domu Klepuszewska). Dziadek miał sporo rodzeństwa, babcia również. Jeśli ktoś miałby dodatkowe informacje proszę się zgłosić na adres ichigo_20@wp.pl. Moja prababka, mama dziadka Julia Żygadło z domu Chorążewska.
    • Gość: radoslawwspanialy Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.cpe.marton.net.pl 10.01.18, 18:50
      Jozef Gieralowski moj pradziad za buga moja babcia corka jego Krystyna
    • Gość: ._._ Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.vlan519.enoch.lubman.net.pl 15.08.18, 12:47
      Poszukuję informacji dotyczącej rodziny Janiszewskich pochodzących prawdopodobnie z Wołynia.
      Najstarszy dokument który dotyczy przodków to akt ślubu praprapradziadka z 1824r.Milatyn Nowy;
      prefectus sylvarum Wincenty Janiszewski (wdowiec) z Eleonorą Ćwiczyńską.
      Pozdrawiam Tadeusz Jan Janiszewski.
    • hiekws Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 10.09.18, 22:56
      Dodaj koniecznie na stronę zprzeszlosci.pl
      to będzie miedzynarodowe centrum odnajdywania stworzone dla Polaków. Z czasem będzie miejscem stałym gdzie ktoś go kogoś będzie szukał będzie wiedział gdzie ma wchodzić. Strona ma dotrzeć do milionów Polaków. Dlatego polecam udostepaniąć też fan page: www.facebook.com/zprzeszlosci/
    • mariuszelwood56 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 17.06.20, 09:11
      Witam
      Stanisław Ożgo to mój stryj.Parę razy jako dziecko byłem z ojcem u niego pod Opolem.Pamiętam Irka i Mariusza.
      Moja babcia Eufrozyna i ciocia Konstancja pochowane są na cmentarzu w Trzebiatowie.
      Cała nasza rodzina od 1966 mieszka w Bielsku-Białej.Moje rodzeństwo to Wanda,Janusz i Marek.
      Rodzice już nie żyją.
      Pozdrawiam
      Mariusz Ożgo
    • olomuniec Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.02.21, 12:50
      Witam szukam krewnych...jakichkolwiek informacji na temat Michaliny Biłow ( z domu Miszkiewicz ) jej męża Sergiusza Biłowa oraz jej rodziny.

email:olomuniec@wp.pl
    • bogdan34 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.02.21, 13:50
      witam, proszę o pomoc w znalezieni moich przodków, moja rodzina pochodzi z Wołynia z rodziny Opackich, mój pradziadek miał na imię Gracjan Opacki i miał żonę Rozalię z domu Filiczkowską, mieli dzieci Anielę, Józęfę, Władysławę, Jana, Kazimierza, Stanisławę i Walentego. Proszę o pomoc jeśli ktoś ma podobnych przodków, Bogdan
    • 333bag Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 19.01.23, 22:25
      Мій прадід: Багінський Антон Леонтійович.

1908 р. н., с. Мар’янівка Рогачівської вол. Новоград-Волинського пов. Волинської губ. Поляк, малописьменний, робітник склозаводу. Проживав у с. Мар’я нівка Баранівського р-ну Житомирської обл. Заарештований 24 червня 1938 р. Обвинувачувався в причетності до ПОВ. За постановою трійки при УНКВС по Житомирській обл. від 27 вересня 1938 р. розстріляний 2 жовтня 1938 р. Реабілітований у 1957 р.
    • sophie.bazgier Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 11.08.23, 21:26
      dzien dobry Moja prababacia i babcia pochodza z Rudni POtaszni - KURIATA Roman - s. Hipolita i Kamili (z d. Boczkowska?), żona Paulina z d. Lisiecka; córki: Leontyna, Zofia, Teresa, syn Stanisław 15.05.1925 (na przymusowych robotach w Niemczech 1942-1945).
    • barbara456 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.12.23, 12:07
      W wrześniu będąc na parafialnej pielgrzymce w Wrocławiu z panią przewodnik byliśmy w kościele Matki Bożej na Piasku.Zachwyciłam się obrazem M.B, Mariampolskiej.Bardzo mnie zainteresowały tablice z zapisanymi osobami,które zginęły w okolicach Mariampola noszące moje nazwisko./po mężu/.Siostra męża szuka wiadomości o swoich przodkach.Dziadek Józef Szczygielski urodził się 01.09.1887 roku w Kujdanach.Jedo rodzice to Kacper i Anna.Opowiadał wnukom że chodził do szkoły a potem służył w armi austryjacko -węgierskiej.Podczas walk został ciężko ranny w nogę,nawet chcieli mu ją obciąc lecz się nie zgodził,wdała się gangrena i bardzo cierpiał.Opowiadał że pewnego razu przyszedł pies i zaczął mu ją lizać.Noga się zagoiła.Po powrocie do domu domu ożenił się z Elżbietą z domu Miśków ur.w 1884 r.Najpierw mieszkali w Buczaczu a potem w Wieleśniowie.Jak opowiadała jego najmłodsza corka Bronisława nie nieli duzego gospodarstwa tylko młyn.Dziadek często wspominał Stanisławów i Grodno.Po mordach w Buczaczu i okolicach zostali wywiezieni na zachód,najpierw byli troche w okolicach Szczecina bo mieli informacje że tam przebywa ich syn służący w wojsku polskim.Tam w tym czasie zmarła jego żona ELŻBIETA.Nie są nam znani przodkowie dziadka Jozefa,ich losy.Może ktoś wie ,ma zapisane jakieś pokrewieństwo z dziadkiem Józefem.Bardzo bylibyśmy wdzięczni za jakiekolwiek informacje.Wnuczka Stanisława Sienkiewicz z domu Szczygielska i Barbara Szczygielska żona wnuka Jana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka