zostane 29.10.09, 11:00 Czy ktoś wie gdzie można dostać foremkę do jajek po wiedeńsku. Raz gdzieś widziałam ale nie mogę znaleźć a jak wrzucam na wodę to zostaje mi żółtko a reszta pływa jak chce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gilgotkaa Re: foremka do jajek 29.10.09, 11:06 www.leduvel.pl/index.php?id=sklep_produkty_szczegoly&id_p=368&id_kat=28 Albo może po prostu wystarczy szklanka ? Odpowiedz Link Zgłoś
zostane Re: foremka do jajek 29.10.09, 12:25 jak szklanka nie pęknie? i jak wyjąć jajo potem Odpowiedz Link Zgłoś
zostane Re: foremka do jajek 29.10.09, 12:28 Moja bratowa widziała coś takiego na zasadzie łyżki nie wiem jak ale zamykało się to i wsadzało do wody strasznie drogie takie byle co. Czasem rozbijam jajko do woreczka i zawiązuje i wrzucam do wody ale chciałam profesjonalnie a tu nie opyla się. Odpowiedz Link Zgłoś
murielle Re: foremka do jajek 11.11.09, 23:36 z tego co mi wiadomo, to jajko po wiedeńsku podaje się właśnie w szklance, tej dokładnie w której było przygotowywane... ale co ja wiem w sumie;p natomiast do gotowania jajek w koszulce potrzebne są bardzo świeże - podobno najlepiej czterodniowe, powodzenia w szukaniu jeżeli ktoś nie ma znajomości na wsi... im starsze tym 'luźniejsze' i w efekcie właśnie białko 'pływa jak chce'. tych świeżych zresztą też nie wbija się po prostu na wrzątek, należy je najpierw ostrożnie wbić do miseczki, obejrzeć czy się odpowiednio trzyma, i dopiero z tej miseczki delikatnie przelać do garnka. to mówiłam ja, która zwyczajnego jajka na miękko nie potrafi ugotować:D zaznaczam że niczego z powyższego nie praktykowałam, słyszałam od mądrzejszej od siebie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
gilgotkaa Re: foremka do jajek 12.11.09, 01:20 Znalazłam jeszcze coś takiego www.fide.pl/pl/msc/gadgets_foremka_do_jajek_po_wiedensku__50560/363/ :):) Dużo tańsze niż te miseczki co wcześniej podawałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zostane Re: foremka do jajek 13.11.09, 09:16 grunt to teoria - tak uważam praktyka mi nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: foremka do jajek 30.03.11, 10:31 Mam cos takiego: bi.gazeta.pl/o/a/forum/358/1/358148.jpg Do srodka mozna dodac przyprawy, sol itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: foremka do jajek 16.04.12, 14:29 Nie jest potrzebna, wodę do gotowania jajek trzeba zakwasić sokiem z cytryny, albo octem, a jajo wbić na łyżkę do zupy, lub chochelkę i z niej delikatnie wylać do gotującej się, ale nie wrzącej gwałtownie wody. Potem można to jajko jeszcze łyżką w wodzie lekko poobracać, żeby było bardziej zwarte i bez kłaczków. Odpowiedz Link Zgłoś