Dodaj do ulubionych

Kwas chlebowy

IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 27.01.04, 22:37
Sprzedaja taki wlasnei przepyszny kwas w ciemnych butelkach.Jak dla mnie
jest po prostu niesamowity, duzo lepszy od wszystkich gazowanych
napojow.Czuc w nim jakby razowa nute, jest slodki ale nie za slodki-po
prostu pyszny.Co o tym sadzicie?
A moze znacie domowe przepisy na takie ciekawe napoje-kwas chlebowy, kwas
buraczany, slyszalam tez o wodzie rodzynkowej-znacie?Podawajcie!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Kwas chlebowy 27.01.04, 22:46
      Ostatni raz piłam kwas chlebowy w Moskwie, sto lat temu:) Sprzedawany był z
      beczkowozów.
      Podaję przepis z Kuchni Rosyjskiej (R.Sehen)
      1 kg zytniego chleba, 6 l wody, 20 g drożdzy, 10 g mąki, 300 g cukru, mieta
      pieprzowa. Żytni razowy chleb pokrajac na kromki, wysuszyc w piekarniku do
      zrumienienia. Włozyc do kamiennego garnka i zalać wrzącą wodą. Po 12 godzinach
      zlac napar nie wyciskając masy. Drożdże oraz mąkę pszenną rozmieszac w małej
      ilości naparu chlebowego, tak by powstała papka, i postwic w ciemny miejscu do
      fermentacji. Miętę zaparzyć, przecedzić, dodać cukier. Rozczyn drożdżowy wlac
      do naparu chlebowego, dodac napar z miety, wymieszać, przykryc czystą serwetką
      i pozostawic w ciepłym miejscu do fermentacji. Powstała podczas fermentacji
      piane zbierac delikatnie z powierzchni. Płyn zlac nie naruszając osadu,
      przecedzic przez płotno i rozlac do butelek. Butelki zakorkowac i trzymac w
      zimnym miejscu. Po 12 godzinach kwas nadaje sie do picia.

Nidgy tego nie robiłam. Jeśli chcesz to robic, to może z mniejszej ilości:)
    • krzysio_m Re: Kwas chlebowy 28.01.04, 10:23
      Parę dni temu też miałem ochotę na kwas. Ale przezornie poczytałem sobie skład.
      Takiej fabryki chemicznej to chyba nawet Polfa nie ma! Rozpacz! A prawdziwy,
      domowy piłem jakieś 30 lat temu - tego smaku się nie zapomina!
      Pozdrawiam
      Krzysztof
      • franula Re: Kwas chlebowy 28.01.04, 10:40
        a moj smak nie toleruje kwasu chlebowego

mala sonda wsrod znajomych ujawnila ze jest to cos co niektorzy uwielbiaja a
        inni nienawidza - obojetnych brak. Ja naleze do tej drugiej grupy - zostalam
        zmuszona w ramach polksije rozbuchanej goscinnosci do wypicia go raz i nigdy
        wiecej sie nie dam tak zrobic

to co ponizej dla malo wrazliwych:
        piszac obrazowo zastanawilam sie czy jesli pojade do Rygi to barzdiej wypada
        robic to pod tsolem czy za kanape...
        brr cos okropnego

• Gość: Piotr Re: TEN KWAS TO SAMA CHEMIA IP: 217.153.16.* 28.01.04, 12:33
          • dziuunia Re: TEN KWAS TO SAMA CHEMIA 28.01.04, 14:53
            Zgadza się o ile jest to kwas firmy 'Obolon' czy jakoś tak.Nie dosyć że ohydny
            w smaku to jeszcze nafaszerowany konserwantami.Kupiłam raz wypiłam łyczka i
            resztę wylałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka