09.12.09, 22:42
Sosy sa istotna spawa przy daniach, wiec sie pytam Was jakie sa tajemnice
dobrych sosow? Zawiesiste przy dobrych miesach mi wychodza ale wiem ze lepsze,
moze znacie jakies dobre receptury?
Obserwuj wątek
    • Gość: x korzystam z gotowców knorra lub maggi, IP: *.unitymediagroup.de 09.12.09, 23:33
      które uszlachetniam np. przez dodanie prawdziwych grzybów, śmietany itp., w
      zależności jaki to sos.
      • blondteaser Sosy 11.12.09, 17:27
        Czasem uzywam gotowcow, przyznaje sie. Ale ostatnio staram sie uczyc je robic
        sama, przegladam przepisy i nawet niezle mi wychodzi. Jak do tej pory najlepiej
        mi wychodza sosy do ryb.
    • krysia2000 Re: Sosy 11.12.09, 19:21
      A jak wykonujesz te zawiesite sosy? Na zaklepkę, czy przez redukcję?

Tajemnica dobrego sosu to moim zdaniem odpowiednia gęstość. Ale to łatwo
      kontrolować, no nie? Odpowiednia baza, właściwy rozprowadzacz i gra muzyczka.

Poniżej kilka receptur na klasyczne ciepłe sosy-matki.

Beszałmel:

1. Baza - jasna zasmażka (łyżka mąki zasmażona w łyżce masła)
      2. Rozprowadzacz - mleko, czasem z dodatkiem rosołu
      3. Dosmaczone solą, pieprzem i gauką muszkieterową.

Taki beszamel służyć może za bazę do innych sosów: mornay (beszamel zaklepany
      startym serem - pół na pół grujer i parmezan), musztardowy (dodatek gorczycy),
      homarowy (śmietana plus zdjęty przez obsmażanie ogonów w maśle, albo oliwie
      aromat skorupiakowy).

Hi-Szpanerski:

1. Baza - ciemna zasmażka (mąka obsmażona na ciemno w tłuszczu, najlepiej
      roślinnym, bo ma wyższy punkt dymienia)
      2. Rozprowadzacz - rosół cielęcy lub wołowy.

Choć sam rzadko bywa stosowany w postaci czystej, to espaniol matkuje wielu
      innym sosom: afrykańskiemu (przyprawy kreolskie, pomidory, papryki) czy
      burgundzkiemu (czerwone wino, cebulki, zioła).

Vierutny abo aksamitny:

1. Baza - jasna zasmażka,
      2. Rozprowadzacz - jasny rosół (warzywny, drobiowy, rybny)

Matkuje sosom: białemu winnemu (rybny veloute z białym winem), niemieckiemu (czy
      też paryskiemu; dodaje się cytrynowego soku, śmietany i żółtek), jutrzence
      (dodaje się przecier pomidorowy) czy supreme (cytrynowy sok, śmietana, czasem
      pieczarki). Supreme na przykład to standard w potrawce z kurczaka.

Fajne też sosy to tak zwane żusy, które robi się redukując odtłuszczony sos
      własny mięsa (albo rosół z braku laku) i zaklepując go na przykład jakąś
      wyrazistą owocową konfiturą. Dodatek wina w odpowiednim kolorze również nie
      zaszkodzi. I taka pierś z gęsi w żusie winno-porzeczkowym nabiera zupełnie
      nowego kolorytu.

No i majonez to też sos.
      • kasianarozdrozach Re: Sosy 24.09.13, 20:09
        Musze sobie to gdzies przekopiowac, dzieki!
    • jagoda85 Re: Sosy 11.12.09, 22:01
      No to jak jesteśmy w temacie soów, to ja poproszę o jakieś sugestie.
      Naszym problemem jest to, że ze względu na zdrowie nie możemy mieć w
      sosach: śmietany, zasmażki, majonezu, jogurtu, mąki. Macie jakieś
      pomysły? Z góry dziękuję.
      • vuwu Re: Sosy 11.12.09, 22:15
        bulion albo wywar z duszonego/pieczonego mięsa
        +zeszklona cebulka i trochę białego wina
        • jagoda85 Re: Sosy 11.12.09, 22:21
          Co rozumiesz przez wywar z duszonego/pieczonego mięsa?
          • blondteaser Re: Sosy 12.12.09, 06:53
            Chodzi o sok ktory wydziela sie z miesa podczas pieczenia. Ja czasem podlewam
            pieczen wywarem warzywnym i na tej bazie robie sos. Przewaznie doprawiam
            przyprawami i zageszczam odrobina maki.
            • Gość: x a ja dorzucam w trakcie pieczenia warzywa IP: *.unitymediagroup.de 12.12.09, 10:00
              i na koniec miksuję, mąka niepotrzebna.
              • pytacz-zanudzacz Re: a ja dorzucam w trakcie pieczenia warzywa 12.12.09, 11:14
                Miksujesz warzywa i pieczeń? Z dodatkiem knorra, czy bez?
                • Gość: x pieczeń wyjmuję i resztę miksuję IP: *.unitymediagroup.de 21.09.13, 18:42
                  już bez knurra ;)
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Sosy 20.09.13, 21:04
      Winno-maślany do dań z makaronu (wszystko chyba do tego pasuje). Pół kostki masła na szklankę białego wytrawnego wina. Odkrycie "wyniesione" z jednej knajpy. Nawet zwykły makaron z pieczarkami zyskuje po dodaniu tego sosu, nie wspominając o bardziej skomplikowanych kompozycjach.
      • shiva772 Re: Sosy 20.09.13, 21:58
        A ja wogóle nie robię typowych tłustych, zawiesistych sosów, płyn po pieczeniu karkówki czy boczku daję psu, a niech ma biedaczek bo podwórkowy jest :) Sosów z proszku się zwyczajnie brzydzę po przygodzie z takim jednym grzybowym z dziesięć lat temu...Masła i wina używam w innych celach to za porządne produkty coby je marnować (pół kostki masła to duuużo pysznych wysmarowanych kromek) Czasem popełniam beszamel - ale tylko do zapiekanego kalafiorka z orzechami włoskimi. W moim domu tradycyjnie polewa się puree ziemniaczane smalczykiem ze skwarkami - uwielbiam ale nie grzeszę tak częściej niż 3-4 razy w roku (przy młodych ziemniaczkach).
        • mhr2 Re: Sosy 21.09.13, 12:50
          shiva772 napisała:

>, płyn po pieczeniu
          > karkówki czy boczku daję psu,

no jak jemu smakuje, tylko ze taki plyn jest wspaniala podstawa na sosy to wiesz!
        • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Sosy 21.09.13, 18:39
          shiva772 napisała:

> Masła i wina używam w innych celach to za porządne produkty coby
          > je marnować (pół kostki masła to duuużo pysznych wysmarowanych kromek)

Co kto lubi. W ogóle nie używam masła, poza tym sosem, jest dla mnie zbyt tłuste. Do pieczywa nie używam żadnych tłuszczy typu masło, margaryna. A szklanka wina to nie znowu jakieś wielkie koszty. Nie kupuję do gotowania wina takiego, jak do picia przecież.
          • shiva772 Re: Sosy 25.09.13, 12:48
            pleciony.pojemnik.na.kangura napisała:
            Co kto lubi. W ogóle nie używam masła, poza tym sosem, jest dla mnie zbyt tłust
            > e. Do pieczywa nie używam żadnych tłuszczy typu masło, margaryna. A szklanka wi
            > na to nie znowu jakieś wielkie koszty. Nie kupuję do gotowania wina takiego, ja
            > k do picia przecież.
            -------------------------------------------------------------------------------------------
            Ależ oczywiście, że kto co lubi - ja wolę kupić dobre wino i je wypić oraz posmarować chleb masełkiem. Ja uważam sos z masła za zbyt tłusty a Ty masz odwrotnie. Całe szczęście, że mamy wolność w tym kraju ;)
        • Gość: Ted Re: Sosy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.13, 08:47
          Krzywdę psu robisz, bo w tym sosie jest bardzo dużo soli, a to mu szkodzi na nerki.
          W ogóle zwierzęta nie powinny dostawać żadnych resztek z naszych stołów, bo im zwyczajnie nie służą. Powinny jeść przeznaczone dla nich karmy.
          • mhr2 Re: Sosy 25.09.13, 11:46
            Gość portalu: Ted napisał(a):

> W ogóle zwierzęta nie powinny dostawać żadnych resztek z naszych stołów, bo im
            > zwyczajnie nie służą.

masz racje, aj te biedne pieski zeszlego wieku(dlugo zyly), ale wtedy gotowalo sie lepiej:)
          • shiva772 Re: Sosy 25.09.13, 12:43
            Pies (kundelek zresztą a nie jakiś tam Tjuzdejek) dostaje sos z karkówki jako dodatek nie jako danie główne. Oprócz karmy chętnie zjada czasem coś z naszego stołu - ma się dobrze od lat a na karmy często kręci nosem: wącha, macha ogonem i nie je :)))) Kot podobnie - woli dostać kawałek makreli, kiełbasy czy podkraść kotleta niż zasuwać swoje specjalne groszki.
    • hester83 Re: Sosy 21.09.13, 07:44
      Uwielbiam musztardowo-miodowy z białym winem.
      Posiekany drobno plaster cebuli podsmażam na łyżeczce masła. Kiedy cebula się zeszkli dodaję 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy dijon i 50 ml białego wytrawnego wina, całość zagotowuję i gotuję ok. 10 minut. Na koniec doprawiam pieprzem. Można go oczywiście zrobić z większej ilości składników. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzą 2 porcje sosu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka