Dodaj do ulubionych

co zrobić z samych białek

04.02.04, 11:22
Mam w lodówce ok. 20 białek (żółtka są w butelkach:)) i nie wiem co z nimi
zrobić. Nie mam ochoty na bezy ani keks. Myślałam o kokosankach ale nie aż w
takich ilościach. Może macie jakiś pomysły? Czekam na przepisy:)
Obserwuj wątek
    • jottka Re: co zrobić z samych białek 04.02.04, 11:28
      torcik makowy, ale przepisu nie pamiętam :(

ale poszukam
      • mike_mike Re: co zrobić z samych białek 04.02.04, 11:34
        jottka napisała:

> torcik makowy, ale przepisu nie pamiętam :(
        >
        > ale poszukam

Bezy.
      • Gość: kika Re: co zrobić z samych białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 11:36
        No właśnie: tzw. "piegusek"! Znajdź przepis! Błagam!
    • Gość: Ewa Re: co zrobić z samych białek IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 11:34
      proponuję zrobić orzechowe ciasteczka, ale nie z takiej ilości białek to za dużo
      4-5 białek, 4 kopiaste łyżki cukru pudru zmiksować na sztywną pianę ,dodać
      zmielone włoskie orzechy,daję ich bardzo dużo ale nie podam ci gramatury,bo
      robię to na oko, masa powinna być dość gęsta, wyciskać ciasteczka szprycą na
      blaszkę z pergaminem
      Ciasteczka są bardzo pyszne, polecam i życze smacznego!
    • Gość: pn Re: co zrobić z samych białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 12:53
      20 maseczek 20 laskom;-d
    • Gość: Elina Re: co zrobić z samych białek IP: 217.153.14.* 04.02.04, 14:15
      Ostatnio w "Dobrej kuchni" zaintrygował mnie przepis na CWIBAK - mam nadzieję,
      że nie pokręciłam nazwy :)) Podobno to bardzo delikatne ciasto, bo min. robi
      się go z 8-10 białek. Jeśli chcesz na jutro przyniosę przepis. Jednocześnie
      zaznaczam, ze ciasta tego nie robiłam i nie kosztowałam, ale z "Dobrej kuchni"
      wszystko wychodzi dobre :)
      • jottka ale 04.02.04, 14:20
        cwibak to inaczej keks :) a tego wątkodawca akurat nie chce

co to tortu makowego, przepisu własnej ciotki znaleźć nie mogę, ale wyciągnelam
        cytowaną tu już książkę musierowicz 'łasuch literacki', gdzie jest przepis na
        taki torcik z samych białek:

szkl białek ubić na pianę ze szkl cukru

dodać szkl mąki, szkl maku, łyżeczkę kakao, 2 łyżeczki proszku do p, 1/2
        łyżeczki sody oczyszczonej

zmieszać, dolać roztopioną kostkę margaryny i 1/4 kostki masła, raz jeszcz
        wymieszać, wlać do formy, piec ok. 1h w temp. 130'

jak znam przepisy pani musierowicz, to można spokojnie zredukować ilość
        tłuszczu o 1/4, ale tego ciasta akurat nie robiłam, więc podaję za oryginałem
        • Gość: moniska Re: ale IP: *.tele2.pl 04.02.04, 15:21
          na wrzaca wode posolona i lekko zakwaszona octem wlac bialka, jak sie zetna
          wyjac lyzka cedzakowa i drobno posiekac. Polaczyc z podduszonymi pieczarkami i
          przygotowac jako nadzienie np. do nalesnikow. Mozna tez polaczyc ze szpinakiem
          badz jakas rybka (na paste do kanapek). Bardzo dobre, a pomysl pochodzi od
          mojej babci ktora robi duuzo advokata.
          • Gość: BRy Re: ale IP: *.net.autocom.pl 06.02.04, 08:12
            Takie ugotowane białka nadają się też jako wypełniacz do różnorakich sałatek,
            np. klasycznej jarzynowej.
      • hibcio Re: co zrobić z samych białek 05.02.04, 16:56
        poproszę o ten przepis
        • Gość: Elina Re: Cwibak IP: 213.199.221.* 07.02.04, 10:24
          Pierwsze słyszę, że keks to cwibak :))))))))))))
          A przepis już podaję:

10 białek
          25 dag cukru pudru
          20 dag bakalii
          25 dag mąki

Ubić pianę z białek, dodając pod koniec cukier puder. Potem dodać mąkę i
          pokrojone bakalie, lekko wymieszać. Wlać do blachy i piec 45-60 minut w średnio
          gorącym piekarniku (myślę że tak około 160 stopni C).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka