mamavinca 13.01.10, 15:35 Znacie jakis fajny, smaczny przepis na cukinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Cukinia 13.01.10, 16:03 a gdzie ty o tej porze roku cukinie dostalas? poczekaj do sezonu. a w galerii potraw obok mozesz wpisac slowo-klucz w pole wyszukiwarki i przekonasz sie ile fajnych przepisow na cukinie znamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Cukinia 13.01.10, 19:19 W każdym REWE Aniu :).Gdzie Ty zakupy robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Cukinia 13.01.10, 22:14 dwa razy kupilam po prostu okropna. no nie pasuje mi cukinia jako warzywo zimowe, choc latem w sklepach tez pelno jakiejs niewiadomego pochodzenia, ktora przejechla jesli nie pol swiata, to cala europe. a zakupy na ogol robie w bio samie i w netto, bo tak mi po drodze. albo we wloskim markecie, ale tam swieze sa glownie trufle. bardzo chcialabym miec fajne rewe pod nosem. ale w miescinie jest jedno i wrecz wyjatkowo dziadowskie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Cukinia IP: *.icpnet.pl 13.01.10, 16:49 Najlepiej kupić kilka cukinii, obrać i pokroić w kostkę, smażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i łyżki masła, na końcu dodać koperek i podawać jako przystawkę do obiadu. Latem można robić różnego rodzaju leczo warzywne z bakłażanem, pomidorami, papryką etc. Odpowiedz Link Zgłoś
zmiana.klimatyczna Na surowo 13.01.10, 16:58 Ja zjadam cukinię na surowo, pokrojoną w plasterki, na kanapkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Cukinia 13.01.10, 19:13 Placki ziemniaczano-cukiniowe z dużą ilością cebuli,pieprzu i kopru. Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: Cukinia 13.01.10, 21:59 Leczo, z sosem śmietanowym do makaronu, nadziewaną mięskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Cukinia 13.01.10, 22:56 FAkt faktem, ze teraz cukinia raczej maaarniutka. Przerośnięta, sucha. Warto poczekac na sezon. I wybierać te najmniejsze, bo nie zawsze liczy się rozmiar ;-) A przepisów masa w Galerii Potraw. Zupy, zapiekanki, sałatki, sosy do makaronów itp Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cukinia 14.01.10, 11:59 U mnie jest teraz akurat malutka i swieza / kilka tygodni temu byla tragiczna: ogromna i przerosnieta /. Zdziwily mnie jednak wahania ceny. 2 dni temu placilam 1 euro, dzis 1,80 / a czasem kosztuje nawet ponad 2 /. Okazalo sie, ze na Sycylii cena wynosi 0,20 euro. Nie oplaca sie jej wozic, przynajmniej nie kazdemu: narzut bylby za maly. Ja bez cukinii nie moge zyc, wie musze znowu zapolowac na te tansza. Kupuje jednak i drozsza z milosci do tego warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
kate302 Re: Cukinia 14.01.10, 11:52 cukinia jest pyszna smażona w gęstym, pikantnym cieście naleśnikowym. podaję ją z sosem z jogrtu greckiego z czosnkiem tartym ogórkiem i koperkiem, życze smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Cukinia 14.01.10, 20:38 Ja kupuję po około 5-6 zł za kilogram - ostatni raz dwa dni temu. Malutka, z delikatną skórką, jędrnym miąższem (zawsze sprawdzam ściskając lekko koniec, ten od strony kwiatka. Często dzieciaki smażą sobie ja w plastrach poprzecznych lub podłużnych na oliwie spod suszonych pomidorów. Pokrojoną w grubą kostkę dodaję do zup - jarzynowej i kalafiorowo - brokułowej. Pokrojoną w grubą kostkę podduszam z cebulą, papryką i koncentratem pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół - znakomity dodatek do mięs lub po prostu do gołego makaronu. Kroję w cienkie paski długości zapałki, sparzam minutę wrzącą wodą (nie gotuję tylko zalewam i nie dłużej niż minutę) i dodaję, gdy ostygnie, do sałatek rozmaitych. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Cukinia 14.01.10, 21:51 Cukinia pokrojona w kostkę na gorący olej (oliwę) do tego cebula, pomidory, małe kawałki szynki/boczku, doprawić solą pieprzem ostrymi papryczkami, czosnkiem. Najlepiej zrobić z niej potrawę pikantną. Jeść z białym winem i bagietką. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cukinia 15.01.10, 06:29 Pesto: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58521681,64266168,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Cukinia 15.01.10, 15:13 donoszę, że w Lidlu nabyłam droga kupna kilka bardzo zgrabnych malutkich cukini Jak zjem to doniose czy smaczne były:D Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: z wloch do polski ,to cala europa? 15.01.10, 19:01 no z sycylii do gdanska jak obszyl cala (ok, bez skandynawii) wzdluz :) Odpowiedz Link Zgłoś