Dodaj do ulubionych

sos jak herbata :(((

13.02.04, 13:47
Nie będę udawać, że obce mi są dodatki do potraw typu wegeta czy kostki
rosołowe, ale już wszelkie zupy i sosy w proszku odpadają, a wyrób ostatnio
wciąż reklamowany to już szczyt: sos pomidorowy instant, tak łatwy do
zrobienia jak herbata, wystarczy zalać wrzątkiem.... Bleee, jeszcze raz to
usłyszę to nabiorę wstrętu i do sosów i do herbaty...
Obserwuj wątek
    • marghot Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 14:11
      nio niestety, to smutne :(((
      społeczeństwo na psy schodzi jeśli chodzi o chęć gotowania prawdziwych obiadów
      i przygotowywania pożywnych posiłków
      chyba stajemy się narodem makdonaldów :((
    • Gość: madziorek Re: sos jak herbata :((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 14:44
      OK. zgadzam się z tymi sosami z jednej strony, ale... przyznaję uczciwie używam
      od czasu do czasu sosu z torebki (może nie akurat pomidorowego ;) ale robię to
      bo nie mam z czego uzyskać szybko sosu, pewnie wynika to z braku
      wystarczających umiejętności kulinarnych, ale jak kupuję w tygodniu np. pyzy to
      z reguły nie mam ich z czym podać jak właśnie z sosem z torebki, trochę go tam
      podprawię, ale nadal jest to sos z torebki, a więc przyznaję że wynika to u
      mnie z wygodnictwa, chęci zaoszczędzenia czasu, no a co zrobić, że i mnie i
      mężowi smakuje ?(uwaga: nie piszę, że jest pyszne). Jak ktoś ma jakiś przepisik
      na szybki sosik do pyz to z chęcią wypróbuję.
      • Gość: nancy Re: sos jak herbata :((( IP: 193.111.166.* 13.02.04, 14:56
        Pyzy to są najlepsze ze skwarkami i podsmażoną cebulką, tak mi się wydaje, a to
        nie zajmuje wiele czasu. Szybciutko też można zrobić sos pieczarkowy -
        pokrojone pieczarki (i ew. cebulkę) poddusić na maśle, posolić, popieprzyć,
        zaprawić śmietaną, ew. śmietaną z mąką (jak ma być gęstsze). 10-15 minut góra.
      • Gość: Annette Re: sos jak herbata :((( IP: *.de.ibm.com 13.02.04, 15:53
        Patent na superszybki sosik grzybowy do różnych dań:
        Otóż na wstępie należy zaopatrzyć się w suszone grzybki (czy to zebrane
        techniką ręczną, czy nabyte w sklepie). Następnie należy te grzybki zmielić w
        młynku do kawy na proszek (jak się młynka nie posiada - bo też na co
        współczesnemu człekowi młynek do kawy - najlepiej udać się do mamy, babci lub
        cioci, które to przedstawicielki starszego pokolenia powinny mieć gdzieś ów
        sprzęt zadołowany). Proszek ten przechowywać można w szczelnie zamkniętej
        puszce lub słoiku (jak się jest szczęśliwym posiadaczem młynka na własność, to
        można sobie oczywiście mielić na bieżąco, zajmuje to może ze trzy minuty). W
        każdym bądź razie mając taki proszek, jesteśmy w stanie wyprodukować sos
        grzybowy dosłownie w kilka minut. Wystarczy poddusić cebulkę, dolać wody,
        wsypać proszku grzybowego, chwilę pogotować, doprawić solą, pieprzem, zagęścić
        i gotowe. Smacznego!
    • kokolores Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 15:11
      To znowu to samo co z niektorymi selialami polskiej telewizji,nikt ich nie
      patrzy ale jakos wszyscy cos na ten temat wiedza(prawie wszyscy).Ja osobiscie
      czasem korzystam z tego typu wymalazkow bo mi poprostu smakuja.Gdyby byly takie
      niedobre to nikt by tego nie kupowal.Co ty na to ?? Musze przyznac,ze kuchnia
      domowa jest lepsza,jednak widze mala roznice miedzy Mc Donaldem a np.marynata
      pikantna (firmy Kamis polecam).Pozdrawiam.
      • ab84 Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 15:20
        a ja nie umiem robic sosow... na razie miszkam z rodzicami i gotuje mama... ale
        sosow robic nie umiem... albo mi sie smietana zwazy,albo za rzadkie wyjdzie :(
      • default Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 15:44
        Pewnie rzeczywiście tak jest, że każdy, albo prawie każdy co najmniej raz
        posłużył się czymś proszkowo-torebkowym. I nie ma nic w tym złego, czasem coś
        zjeść trzeba, a nie ma akurat czasu czy możliwości na prawdziwe gotowanie.
        Ale rzeczywiście mnie też okropnie irytują te zachwycone miny w reklamach tego
        badziewia, ach jakie pyszne, cudo, mąż wychwala żonę pod niebiosa za podany na
        obiad roztwór barwników, konserwantów i "substancji wzmacniających smak i
        zapach" z wodą....Wiadomo, reklama, ale denerwuje okropnie.
      • ampolion Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 15:50
        kokolores napisała:

> To znowu to samo co z niektorymi selialami polskiej telewizji,nikt ich nie
        > patrzy ale jakos wszyscy cos na ten temat wiedza(prawie wszyscy).Ja osobiscie
        > czasem korzystam z tego typu wymalazkow bo mi poprostu smakuja.Gdyby byly
        takie
        >
        > niedobre to nikt by tego nie kupowal.Co ty na to ?? Musze przyznac,ze
        kuchnia
        > domowa jest lepsza,jednak widze mala roznice miedzy Mc Donaldem a np.marynata
        > pikantna (firmy Kamis polecam).Pozdrawiam.

Kupują bo nie jest niedobre? "Dobre" odnosi się nie tylko do smaku lecz i do
        wygody i tutaj jest pies pogrzebany (przepraszam). Łatwe i szybko jak McDonaldy.
      • hania55 Re: sos jak herbata :((( 13.02.04, 18:02
        Nie oglądam ani seriali polskiej telewizji (praktycznie nie oglądam telewizji)
        ani nie kupuję "wynalazków", bo nie uznaję sztucznych smaków spreparowanych w
        laboratoriach, skoro smaki takie występują w naturze. Po co sobie przytępiać
        kubki smakowe i podprawiać np. sos grzybowy takim z torebki, czy do uduszonych
        pomidorów dodawać jakiegoś fixu do spaghetti?
    • Gość: alex Re: sos jak herbata :((( IP: *.den.nilenet.net 13.02.04, 16:08
      Kiedys studenci tygodniami przezywali na kisielu i budyniu, teraz maja
      urozmaicenie :-)
      • kwieta4 Re: sos jak herbata :((( 16.02.04, 00:37
        a wiecie z czego robia 'gravy' w KFC????-olej spod frytek(czarny,parotygodniowy)
        + smak w proszku. smacznego!! wiem od pracownika :(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka