Dodaj do ulubionych

rolady do chleb

IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 09:03
proszę podajcie przepisy na rolady z mięsa, które można zjeśc na chlebku bo
jak patrzę na wędliny to juz mi się niedobrze robi i chciałabym spróbować coś
innego
Obserwuj wątek
    • effka454 Re: rolady do chleb 24.02.04, 09:07
      A może być rolada z żółtego sera???
      • editha2 Re: rolady do chleb 24.02.04, 12:08
        Ja,ja poproszę o przepis na roladę z żółtego sera!!!!
        • brunosch serowa rolada 24.02.04, 12:53
          Weź:
          starty, żółty ser (ok. 70 dag do 1 kg)
          na farsz:
          serki topione (do zagęszczenia) i co chcesz. np
          -pieczarki przesmażone z cebulą
          -warzywa (drobno pokrojone - papryka, cukinia, por, co kto lubi, ale dobrze
          przyprawione ziołami i czosnkiem)
          -farsz mięsny jak na pierogi
          DO każdego farszu dodajesz ser topiony, żeby się trzymało

Żółty ser roztapiasz w szerokim rondlu, wykładasz a stolnicę i jak będzie
          chłodne, ale plastyczne wyklepujesz płaski, protokątny (raczej) placek. na to
          nałóż farsz i zawiń jak roladę. Owiń w folię aluminiową i na kilka godzin do
          lodówki, żeby stężało.
          Kroi się w plastry. Przepadam za tym, jest pyszne.
          • effka454 Re: serowa rolada 24.02.04, 14:20
            Hmm, ja znam trochę inną wersję:

około kilograma sera żółtego (ja kupuję taki ciut ostrzejszy) rozpuszczam w
            garnku z wrzątkiem - aby było łatwiej wykładam uprzednio garnek pieluchą (która
            jest spisana na straty), łątwo później ten roztopiony ser wyjąć i ułożyć np. na
            blaszce do ciasta - ser sam się rozlewa w kształt prostokąta; wierzch sera
            posmarować trochę masłem.
            Resztę masła wykorzystać do farszu mieszając z:
            - serkami topionymi (chyba 2 szt.),
            - posiekanym pęczkiem pietruszki,
            - posiekanymi jajkami (2-3 szt.),
            - posiekanymi, uprzednio obgotowanymi w osolonej wodzie, pieczarkami,
            - posiekaną wędlinką (może być mortadela, parówki, szynka, ogonówka, co kto
            woli, i co kto ma)
            i w zasadzie to wszystko, ale jak ktoś chce więcej to proszę bardzo, osobiście
            dodałam kiedyś trochę marynowanej papryki i też było smaczne.
            Oczywiście wszystko porządnie wymieszać, najlepiej w trakcie roztapiania sera,
            później jak już mówiłam posmarować trochę ser masłem, wyłożyć farsz zostawiając
            z jednej strony "margines" bez farszu. Zwinąć, zawinąć w już używaną pieluchę
            (chyba że ktoś woli poświęcić ścierkę) wstawić do lodówki (NIE do zamrażalnika!)
            i odczekać jakieś dwie godzinki.
            Smacznego :)))
            • effka454 Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 14:36
              Jeszcze mi się przypomniało, kiedy przeczytałam post Brunosch, ja sera żółtego
              nie trę, tylko gotuję w całości, aż się rozpuści na masę płynną :)
              • brunosch Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 14:44
                Ale Ty rozpuszczasz go we wrzątku owinięty w gazę (bo mam nadzieję, że pisząc o
                pielusze na straty, nie miałaś na myśli pampersa :))) ja rozpuszczam w rondlu,
                na niewielkiej ilości masła więc tarty ser szybciej się rozpuszcza niż np
                pokrojony w kostkę.
                Pisałaś, że masło dodajesz w trakcie nakładania farszu, takie małe różnice. Bez
                względu na technikę przygotowania, rolada serowa jest bardzo smaczna i prawie
                nieznana ogółowi. Ma tylko jeden feler - za szybko znika ;)))
                • editha2 Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 15:41
                  Powiedzcie mi jeszcze moi drodzy jaki ten serek topiony?Obojętnie jaki smak?No
                  i ile tego topionego serka:2 szt takie trójkąciki czy takie większe ?Mmmmm już
                  jestem głodna!!
                  • brunosch Re: serowa rolada cd :) 25.02.04, 09:13
                    To powinny być serki kremowe np Złoty Ementaler. Przygotuj sobie na wszelki
                    wypadek dwa, jakbyś po jednym stwierdziła, że farsz nie trzyma, dodasz drugi.
                • effka454 Re: serowa rolada cd :) 26.02.04, 15:39
                  > rolada serowa jest bardzo smaczna i prawie
                  > nieznana ogółowi. Ma tylko jeden feler - za szybko znika ;)))

Oj tak, tak :))))))
                  A gdyby tam wrzucić makrelę wędzoną, jajko, pietruszkę i ogórka konserwowego????
                  Chyba muszę spróbować....
    • Gość: charlotte Re: rolady do chleb IP: 62.29.137.* 24.02.04, 16:12
      Rolady serowe są pyszne, potwierdzam. A ja podam przepis na roladę z mięsa.
      Ładny kawałek schabu (ok. 1.5 kg) nacinam z jednego boku na 1/3 wysokości (nie
      do końca przecinam) i z drugiego na 2/3 wysokości. Wtedy można rozłożyć ten
      kawałek na płaski prostokąt, trochę rozklepać (między dwoma kawałkami folii
      spożywczej i posypać pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami. Można w środek
      włożyć kabanosa dla dekoracji (oczywiście wzdłuż). Zwijam roladę, obwiązuję
      bawełnianym kordonkiem, nacieram solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym
      czosnkiem, obsmażam, przekładam do brytfanki, podlewam wodą i do pieca (pod
      przykryciem). Piekę powoli, w niezbyt wysokiej temp., pod koniec odkrywam,
      smaruję miodem i pozwalam się przyrumienić. Zostawiam na dziesięć minut w
      wyłączonym piekarniku, aby przeszło równomiernie sosem.
      • Gość: wini3 Re: rolady do chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 17:55
        Roluję co mam. Cielęcinę , gorszego gatunku np. gulaszowe - duży kawałek
        rozbijam mocno, pieprzę, solę , posypuję czosnkiem. Na to mielone doprawione
        mięso/ kurczak, też cielęcina, wieprzowe/ . Robię omlet. Kroję w kostkę.
        Zawijam to , piekę. Albo chudziutki boczek surowy z majerankiem , podobnie
        przygotowany. A do środka co mi fantazja podpowie.Albo kurczak w całości
        rozkrojony na płat , pierś pokrojona w kostkę, trochę szynki w kostkę, zielony
        groszek, jajko na twardo - upieczony albo ugotowany w wywarze z jarzyn. Do tego
        nie potrzeba przepisu. Co masz w domu i co uważasz że będzie smakowało.
    • Gość: gość: wir Re: rolady do chleb IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.04, 18:33
      Bardzo smaczna rolada na przyjęcia i oczywiście do kanapek.
      Galantyna z kurczaka

Kurczak, 25 dag pieczarek, 2 jajka, cebula, pęczek natki pietruszki, sól,
      pieprz.
      Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Oddzielić mięso od kości. Uformować prostokąt.
      Delikatnie rozbić. Pieczarki pokroić, poddusić z cebulą. Z jaj i odrobiny wody
      usmażyć 2 małe omlety. Mięso, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką. Na
      środku płata położyć obok siebie omlety, a na nie pieczarki. Brzegi omletów
      przykryć pieczarkami, a następnie ciasno zrolować cały płat mięsa. Zawinąć w
      folię aluminiową raz a później drugi raz. Wstawić na 1,5 godziny do piekarnika
      nagrzanego do temperatury 200 C. Co jakiś czas podlewać wodą. Roladę ostudzić
      zdjąć folię, pokroić na plastry. Każdy plaster można udekorować majonezem,
      kawałkiem pomarańczy, i plasterkiem kiwi.
    • Gość: gość: wir Re: rolady do chleba IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.02.04, 19:29
      Podaję przepis na jarską kiełbasę z sera Feta. Wygląda bardzo apetycznie, ale
      nie miałam okazji jej zrobić i nie wiem jak smakuje.Przepis jest czasopisma
      Moje Gotowanie nr.7 z 1996 roku.
      JARSKA KIEŁBASA
      Przygotowanie 15 minut. Oczekiwanie 2-3 godziny. Porcja 155 kalorii

Opakowanie sera feta
      3 ogórki konserwowe
      ½ szklanki grzybków marynowanych
      ½ żółtej papryki
      świeży ogórek
      ½ czerwonej papryki

Żelatynę namoczyć. Gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić, ostudzić. Papryki i
      ogórek umyć, drobno pokroić. Ogórki konserwowe i grzybki pokroić w kostkę. Ser
      zemleć, dodać warzywa i żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę ułożyć na folii
      aluminiowej, uformować walec, zawinąć. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
      Odwinąć z folii, pokroić na plastry.

• kasia_57 Re: rolady do chleba 24.02.04, 19:59
        ja dla odmiany robię "zawijasa" z boczku. Surowego.
        nacieram musztardą (bardzo lubię sarepską)
        na to kładę białą część pora, krojoną wzdłuż, serek żółty - paski, cebulę - to
        do wyboru - co kto lubi) oczywiście przyprawy (tez w zależności od humoru i
        smaku)
        zawijam w siatkę, wsadzam w rękaw do pieczenia i piekę w piekarniku przez ponad
        godzinę. Daję wystygnąć. Kroję na plastry, te potem czasem podsmażam, i polewam
        sosem musztardowym.
        u nas - przebój.
        • kwieta4 Re: rolady do chleba 25.02.04, 01:10
          Klops z drobiu gotowany w papryce
          Rodzaj przepisu: Inne
          Rodzaj kuchni: Inne
          Rodzaj przygotowania: Gotowane
          SKŁADNIKI:
          50 dag udek z drobiu,
          2 białka,
          20 dag cebuli,
          2 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki,
          30 dag papryki,
          4 ząbki czosnku,
          sól,
          papryka w proszku,
          pieprz

PRZYGOTOWANIE:
          Udka umyć, osuszyć. Mięso odkroić od kości i zemleć w maszynce do mięsa. Połowę
          cebuli obrać, opłukać, utrzeć posolić, podgrzewać mieszając, aż zacznie lekko
          żółknąć. Dodać do masy mięsnej, dodając jednocześnie białka i koperek z
          pietruszka. Wyrobić robotem, przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy
          uformować wałek, owinąć gaza, obwiązać nitką bawełnianą jak baleron. Paprykę
          umyć oczyścić z nasion, posiekać. Resztę cebuli obrać, opłukać pokroić w
          piórka, wymieszać z papryką, dodać pokrojony czosnek. Mięso włożyć do rondla z
          wrzącą wodą, osolić, dodać paprykę z cebulą, gotować pod przykryciem przez 30
          min. Ugotowany klops wyjąć z rondla, zdjąć gazę. Klops pokroić w poprzek na
          porcje. Ułożyć na półmisku, posiekać zieleninę.

• kwieta4 Re: rolady do chleba 25.02.04, 01:13
            przepraszam, list mi uciekl zanim skonczylam:)) klops ze strony
            www.kuchniaonline.pl ,rozdzial pt."potrawy gotowane"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka