Gość: monika IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 09:03 proszę podajcie przepisy na rolady z mięsa, które można zjeśc na chlebku bo jak patrzę na wędliny to juz mi się niedobrze robi i chciałabym spróbować coś innego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effka454 Re: rolady do chleb 24.02.04, 09:07 A może być rolada z żółtego sera??? Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: rolady do chleb 24.02.04, 12:08 Ja,ja poproszę o przepis na roladę z żółtego sera!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch serowa rolada 24.02.04, 12:53 Weź: starty, żółty ser (ok. 70 dag do 1 kg) na farsz: serki topione (do zagęszczenia) i co chcesz. np -pieczarki przesmażone z cebulą -warzywa (drobno pokrojone - papryka, cukinia, por, co kto lubi, ale dobrze przyprawione ziołami i czosnkiem) -farsz mięsny jak na pierogi DO każdego farszu dodajesz ser topiony, żeby się trzymało Żółty ser roztapiasz w szerokim rondlu, wykładasz a stolnicę i jak będzie chłodne, ale plastyczne wyklepujesz płaski, protokątny (raczej) placek. na to nałóż farsz i zawiń jak roladę. Owiń w folię aluminiową i na kilka godzin do lodówki, żeby stężało. Kroi się w plastry. Przepadam za tym, jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: serowa rolada 24.02.04, 14:20 Hmm, ja znam trochę inną wersję: około kilograma sera żółtego (ja kupuję taki ciut ostrzejszy) rozpuszczam w garnku z wrzątkiem - aby było łatwiej wykładam uprzednio garnek pieluchą (która jest spisana na straty), łątwo później ten roztopiony ser wyjąć i ułożyć np. na blaszce do ciasta - ser sam się rozlewa w kształt prostokąta; wierzch sera posmarować trochę masłem. Resztę masła wykorzystać do farszu mieszając z: - serkami topionymi (chyba 2 szt.), - posiekanym pęczkiem pietruszki, - posiekanymi jajkami (2-3 szt.), - posiekanymi, uprzednio obgotowanymi w osolonej wodzie, pieczarkami, - posiekaną wędlinką (może być mortadela, parówki, szynka, ogonówka, co kto woli, i co kto ma) i w zasadzie to wszystko, ale jak ktoś chce więcej to proszę bardzo, osobiście dodałam kiedyś trochę marynowanej papryki i też było smaczne. Oczywiście wszystko porządnie wymieszać, najlepiej w trakcie roztapiania sera, później jak już mówiłam posmarować trochę ser masłem, wyłożyć farsz zostawiając z jednej strony "margines" bez farszu. Zwinąć, zawinąć w już używaną pieluchę (chyba że ktoś woli poświęcić ścierkę) wstawić do lodówki (NIE do zamrażalnika!) i odczekać jakieś dwie godzinki. Smacznego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 14:36 Jeszcze mi się przypomniało, kiedy przeczytałam post Brunosch, ja sera żółtego nie trę, tylko gotuję w całości, aż się rozpuści na masę płynną :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 14:44 Ale Ty rozpuszczasz go we wrzątku owinięty w gazę (bo mam nadzieję, że pisząc o pielusze na straty, nie miałaś na myśli pampersa :))) ja rozpuszczam w rondlu, na niewielkiej ilości masła więc tarty ser szybciej się rozpuszcza niż np pokrojony w kostkę. Pisałaś, że masło dodajesz w trakcie nakładania farszu, takie małe różnice. Bez względu na technikę przygotowania, rolada serowa jest bardzo smaczna i prawie nieznana ogółowi. Ma tylko jeden feler - za szybko znika ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: serowa rolada cd :) 24.02.04, 15:41 Powiedzcie mi jeszcze moi drodzy jaki ten serek topiony?Obojętnie jaki smak?No i ile tego topionego serka:2 szt takie trójkąciki czy takie większe ?Mmmmm już jestem głodna!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: serowa rolada cd :) 25.02.04, 09:13 To powinny być serki kremowe np Złoty Ementaler. Przygotuj sobie na wszelki wypadek dwa, jakbyś po jednym stwierdziła, że farsz nie trzyma, dodasz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: serowa rolada cd :) 26.02.04, 15:39 > rolada serowa jest bardzo smaczna i prawie > nieznana ogółowi. Ma tylko jeden feler - za szybko znika ;))) Oj tak, tak :)))))) A gdyby tam wrzucić makrelę wędzoną, jajko, pietruszkę i ogórka konserwowego???? Chyba muszę spróbować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: rolady do chleb IP: 62.29.137.* 24.02.04, 16:12 Rolady serowe są pyszne, potwierdzam. A ja podam przepis na roladę z mięsa. Ładny kawałek schabu (ok. 1.5 kg) nacinam z jednego boku na 1/3 wysokości (nie do końca przecinam) i z drugiego na 2/3 wysokości. Wtedy można rozłożyć ten kawałek na płaski prostokąt, trochę rozklepać (między dwoma kawałkami folii spożywczej i posypać pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami. Można w środek włożyć kabanosa dla dekoracji (oczywiście wzdłuż). Zwijam roladę, obwiązuję bawełnianym kordonkiem, nacieram solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, obsmażam, przekładam do brytfanki, podlewam wodą i do pieca (pod przykryciem). Piekę powoli, w niezbyt wysokiej temp., pod koniec odkrywam, smaruję miodem i pozwalam się przyrumienić. Zostawiam na dziesięć minut w wyłączonym piekarniku, aby przeszło równomiernie sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: rolady do chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 17:55 Roluję co mam. Cielęcinę , gorszego gatunku np. gulaszowe - duży kawałek rozbijam mocno, pieprzę, solę , posypuję czosnkiem. Na to mielone doprawione mięso/ kurczak, też cielęcina, wieprzowe/ . Robię omlet. Kroję w kostkę. Zawijam to , piekę. Albo chudziutki boczek surowy z majerankiem , podobnie przygotowany. A do środka co mi fantazja podpowie.Albo kurczak w całości rozkrojony na płat , pierś pokrojona w kostkę, trochę szynki w kostkę, zielony groszek, jajko na twardo - upieczony albo ugotowany w wywarze z jarzyn. Do tego nie potrzeba przepisu. Co masz w domu i co uważasz że będzie smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: rolady do chleb IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.04, 18:33 Bardzo smaczna rolada na przyjęcia i oczywiście do kanapek. Galantyna z kurczaka Kurczak, 25 dag pieczarek, 2 jajka, cebula, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Oddzielić mięso od kości. Uformować prostokąt. Delikatnie rozbić. Pieczarki pokroić, poddusić z cebulą. Z jaj i odrobiny wody usmażyć 2 małe omlety. Mięso, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką. Na środku płata położyć obok siebie omlety, a na nie pieczarki. Brzegi omletów przykryć pieczarkami, a następnie ciasno zrolować cały płat mięsa. Zawinąć w folię aluminiową raz a później drugi raz. Wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Co jakiś czas podlewać wodą. Roladę ostudzić zdjąć folię, pokroić na plastry. Każdy plaster można udekorować majonezem, kawałkiem pomarańczy, i plasterkiem kiwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: rolady do chleba IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.02.04, 19:29 Podaję przepis na jarską kiełbasę z sera Feta. Wygląda bardzo apetycznie, ale nie miałam okazji jej zrobić i nie wiem jak smakuje.Przepis jest czasopisma Moje Gotowanie nr.7 z 1996 roku. JARSKA KIEŁBASA Przygotowanie 15 minut. Oczekiwanie 2-3 godziny. Porcja 155 kalorii Opakowanie sera feta 3 ogórki konserwowe ½ szklanki grzybków marynowanych ½ żółtej papryki świeży ogórek ½ czerwonej papryki Żelatynę namoczyć. Gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić, ostudzić. Papryki i ogórek umyć, drobno pokroić. Ogórki konserwowe i grzybki pokroić w kostkę. Ser zemleć, dodać warzywa i żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę ułożyć na folii aluminiowej, uformować walec, zawinąć. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Odwinąć z folii, pokroić na plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: rolady do chleba 24.02.04, 19:59 ja dla odmiany robię "zawijasa" z boczku. Surowego. nacieram musztardą (bardzo lubię sarepską) na to kładę białą część pora, krojoną wzdłuż, serek żółty - paski, cebulę - to do wyboru - co kto lubi) oczywiście przyprawy (tez w zależności od humoru i smaku) zawijam w siatkę, wsadzam w rękaw do pieczenia i piekę w piekarniku przez ponad godzinę. Daję wystygnąć. Kroję na plastry, te potem czasem podsmażam, i polewam sosem musztardowym. u nas - przebój. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: rolady do chleba 25.02.04, 01:10 Klops z drobiu gotowany w papryce Rodzaj przepisu: Inne Rodzaj kuchni: Inne Rodzaj przygotowania: Gotowane SKŁADNIKI: 50 dag udek z drobiu, 2 białka, 20 dag cebuli, 2 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki, 30 dag papryki, 4 ząbki czosnku, sól, papryka w proszku, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka umyć, osuszyć. Mięso odkroić od kości i zemleć w maszynce do mięsa. Połowę cebuli obrać, opłukać, utrzeć posolić, podgrzewać mieszając, aż zacznie lekko żółknąć. Dodać do masy mięsnej, dodając jednocześnie białka i koperek z pietruszka. Wyrobić robotem, przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować wałek, owinąć gaza, obwiązać nitką bawełnianą jak baleron. Paprykę umyć oczyścić z nasion, posiekać. Resztę cebuli obrać, opłukać pokroić w piórka, wymieszać z papryką, dodać pokrojony czosnek. Mięso włożyć do rondla z wrzącą wodą, osolić, dodać paprykę z cebulą, gotować pod przykryciem przez 30 min. Ugotowany klops wyjąć z rondla, zdjąć gazę. Klops pokroić w poprzek na porcje. Ułożyć na półmisku, posiekać zieleninę. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: rolady do chleba 25.02.04, 01:13 przepraszam, list mi uciekl zanim skonczylam:)) klops ze strony www.kuchniaonline.pl ,rozdzial pt."potrawy gotowane" Odpowiedz Link Zgłoś