Dodaj do ulubionych

nerki wieprzowe - jak przygotować?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 23:17
no własnie... jak??
Obserwuj wątek
    • Gość: Bilala Re: nerki wieprzowe - jak przygotować? IP: *.uz.zgora.pl 11.03.04, 14:00
      Bardzo lubię cynaderki, ale nereczki przed właściwą obróbką trzeba kilkakrotnie
      ugotować (tzn. ugotować - wylać wodę, wypłukać nereczki, zalać świeżą wodą -
      ugotować - wypłukać - itd. do oporu, aż się nam znudzi). To dlatego, że one
      mają dość charakterystyczny przykry zapach - pozbędziemy się go w ten sposób. A
      potem ugotowane nereczki trzeba pokroić w plasterki, włożyć do garnka, dodać
      sporo pokrojonej cebuli, sporo liścia laurowego i ziela angielskiego oraz lekko
      potłuczonych ziaren pieprzu, sól, szczyptę cukru, wlać wody tyle, żeby to
      przykryła i jeszcze pogotować (nerki mają być mięciutkie, cebula rozgotowana).
      Zagęścić sos zasmażką, mąką albo śmietaną. Doprawić ziółkami (ja używam
      majeranku, sporo). Podawać z ziemniaczkami.
      • Gość: storkok Re: nerki wieprzowe - jak przygotować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 17:45
        dzięki. jeszcze pytanie: to jakoś czyści się przed gotowaniem? co trzeba wyciąć
        a co zostawić?
        • Gość: mlk Re: nerki wieprzowe - jak przygotować? IP: *.oepd.com.pl 11.03.04, 22:54
          przeciąć na pół i powykrajać kłebuszki, albo po prostu to, co ci się tam nie
          podoba. a co do wygotowywania: ja robię to 3x. za drugim razem dodaję octu.
          ale niektórzy twierdzą, że obojetnie ile by to nie gotować, zawsze moczem
          trąci ;-)
          smacznego
    • Gość: cyhan smaczne nereczki IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.14, 19:01
      co do nerek wystarczy je pokroić na duże kawałki ,w trakcie wyciąć przerosty z tłuszczem i błonami , dobrze opłukać!!! w garnku zalać wodą z dodatkiem przypraw /sól pieprz,ziele/ i najważniejsze do gotowania dodajemy tymianek !!! zabija zapach moczu może być cząber ,po 30 min.gotowania opłukać i dalej jak dusza zapragnie ,w sosie ,na chrupko z patelni jak czipsy i tak dalej!!!! smacznego!!! i na koniec po co tyle zachodu z przygotowaniem to jest strata czasu
      jak ktoś ma uprzedzenia do potraw nikt go nie skłoni do jedzenia oczywiście jak będzie wiedział
      podałem nerki dla osób które nie wiedziały o tym i jadły z apetytem
    • Gość: x Re: nerki wieprzowe - jak przygotować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.14, 11:26
      Mój sposób na nerki jest bardzo podobny:
      1. Przekroić wzdłuż, oczyścić z błon i tłuszczu i wymoczyć w zimnej wodzie zmienianej kilka razy
      2. Obgotować kilka razy.
      3. Po ostudzeniu pokroić w cienkie plasterki
      4. Zamrozić (w kuchni trochę "pachnie", więc jedzenie odkładam na inny dzień)
      5. Podsmażyć cebulę, dodać rozmrożone nerki, dodać trochę wody, soli. pieprzu, śmietany i mąki - chwilę poddusić.
      Pozdrawiam
      x
    • Gość: ktmn Nerki cynaderki IP: *.play-internet.pl 15.06.14, 10:15
      Ja robiłem jak na stronie Cynaderki
      Celowo nie przepisuję by nie powielać
    • mhr2 Re: nerki wieprzowe - jak przygotować? 15.06.14, 11:02
      nerki przekroić na pol i wyciac kanaly, plukac, pokroi na cieniutkie plasterki i dodac do tez tak cienko pokrojonej i posmazonej cebuli, podsmazyc razem ok 5min, sol i pieprz wystarcza, podac z puree kartoflano-porowym, moze byc inne, swieza salatka z kapusty kiszonej podkresla ta potrawe smakowo;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka