nothing.at.all 21.06.10, 12:26 Drodzy Forumowicze powiedzcie co jeszcze dajecie do tarty ze szpinakiem - fetę, oliwki, może jakieś mięso? No i jakby ktoś podał przepis na dobre ciasto kruche na taką słoną tartę to będe wdzięczna:). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loola_kr Re: Tarta ze szpinakiem i? 21.06.10, 12:37 ja dodaje ser niebieski albo słoną ricottę pokrojoną w kostkę. a ciasto robię tak: Ciasto kruche: - 200 g maki - 100 g masła (ja daję 50 g masła i 50 g smalcu) - 3 łyżki wody - łyżeczka soli 1. Ciasto wyrobić, włożyć na pół godziny do lodówki 2. formę natrzeć tłuszczem, wyłożyć ciasto do formy i podpiec ok 10-15 min Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Tarta ze szpinakiem i? 21.06.10, 14:24 Szpinak dobry jest jeszcze z podsmazonym selerem naciowym. mozna jeszcze zrobic tartę 'na hindusko', do szpinaku dodajac ziemniaki, curry, cebule i pomidory. Fajne jest tez polaczenie szpinaku, podprazonych pieczarek i ostrego sera zoltego. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr bene_gesserit 21.06.10, 15:05 dzięki za pomysł! Jutro robię taka tarte ze szpinakiem i podsmażonym selerem naciowym, mam go mnóstwo! A można byłoby takie coś tez zawinąć w naleśniku? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: bene_gesserit 21.06.10, 15:27 Pewnie. Ja to jadlam w juz nieistniejacej knajpie wege jako zapiekankę. Zdziwilam sie, ze mi smakuje, bo selera naciowego nienawidzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 09:21 Loola, a nie dajesz jajka? Bo mi mama zawwsze mówiła, że jajo powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kach Re: Tarta ze szpinakiem i? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.10, 13:06 Moje ulubione połączenie to: szpinak+mozzarella+czarne oliwki+suszone pomidory Co jeszcze pasuje do szpinaku? feta, ricotta, ser żółty + pieczarki, kurczak, brokuły, cukinia, sery pleśniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Tarta ze szpinakiem i? IP: *.ds3.agh.edu.pl 21.06.10, 13:10 w GP jest wielki wątek na temat tart wytrawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs po co watek 21.06.10, 13:46 Gość portalu: sylwia napisał(a): > w GP jest wielki wątek na temat tart wytrawnych. jak ktos chce odpowiedz sa inne osoby moze tez chca cos na ten temat napisac, a nie tylko watek tu watek tam a na koniec jestes sam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: po co watek IP: *.ds3.agh.edu.pl 21.06.10, 14:06 a po to żeby nie zaśmiecać forum.potem ktoś używa wyszukiwarki i zamiast kilku konkretnych wątków wynajduje kilkaset ale mało konkretnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs nie zaśmiecać forum,nikt nie powinien wiecej pisac 21.06.10, 14:16 Gość portalu: sylwia napisał(a): > a po to żeby nie zaśmiecać forum.potem ktoś używa wyszukiwarki i zamiast kilku > konkretnych wątków wynajduje kilkaset ale mało konkretnych. co to jest? zabronienie pisania Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Tarta ze szpinakiem i? 21.06.10, 16:57 Fajne jest tez polaczenie szpinaku z ricotta i na to plastry swiezego pomidora. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 09:20 Ja musze dać jakieś mięsko, bo facet nie zje bez mięsa;). Dziekuję za pomysły - wykorzystam napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 12:41 A jakie meiso dodajesz? Ja tez chcialabym zrobic tarte ze szpinakiem, ale problem ejst taki, ze musi byc z miesem, bo inaczej bedzie gledsenie, ze to nie ejst jedzenie i sonczy się na wymieceniu lodoówki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 13:12 Do szpinaku imho pasuje cos wedzonego (np kielbasa) albo kurczak. Idealny bylby wędzony kurczak :) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 13:24 No właśnie nie wiem, dlatego pytam co wy tutaj dodajecie:). CHyba kurczak będzie ok. Zobaczymy jak wyjdzie:). Odpowiedz Link Zgłoś
ha_nuta Re: Tarta ze szpinakiem i? 22.06.10, 13:54 Też mi się wydaje, że kawałki kurczaka/indyka. Ewentualnie salami ;) Moje ulubione połączenie to szpinak, mozzarella i pomidor. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać, któreś z w/w mięs ;) Odpowiedz Link Zgłoś