lunatica 14.03.04, 21:41 poza paczuszką sezamu w moje ręce trafiło opakowanie soli morskiej, czy można ją stosować zamiast zwykłej soli? szczerze pisząc nigdy wcześniej jej (soli morskiej) nie stosowałam w kuchni. l. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: sól morska 14.03.04, 21:58 Można zamiast zwykłej soli stosować.Podobno lepsza ale czytałam też że może zawierać jakieś niezdrowe składniki(nie każda),ale nie pamiętam o jakie dokładnie chodziło.Bo tych soli morskich też jest kilka rodzajów,ale nie wiem czy bardzo się różnią między sobą.Miałam kiedyś jakąś francuską i nie zapamiętałam jej jakoś szczególnie.Angielskie są podobno dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: sól morska 14.03.04, 22:04 hmm... ta moja jest firmy "biofuturo" o ile dobrze pamiętam. jeszcze nie rozpakowałam - nawet nie wiem jaki ma smak :-) jutro zacznę testy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: sól morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:43 we francji sol morska grosze kosztuje roznego stopnia wielkosci krysztaly sa oferowane bardzo dobra to sol Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: sól morska 14.03.04, 23:33 zasadniczo można stosowac do wszystkiego, jak zwykłą kopalną. w smaku, w zależności od rodzaju może być nieco bardziej gorzkawa, ale minimalnie. teoretycznie jest zdrowsza, bo oprócz sodu zawiera sole potasu - istotne dla wysokociśnieniowców i wszystkich, którzy mają problemy z właściwym poziomem sodu i potasu w organizmie, no i nie jest sztucznie jodowana, a w sposób naturalny. żeby docenic walory smakowe zostaw ją lepiej do solenia surowizn, zwłaszcza rzodkiewek i pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: sól morska IP: *.dialup.tiscali.it 15.03.04, 09:22 Gruba stosuje sie glownie do solenia wody / np. przy gotowaniu makaronu /, mialka do solenia potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: sól morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 17:48 doskonale sie w niej moczy nogi zmeczone;-)tzn w wodzie z nia... Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: sól morska 15.03.04, 18:00 wieksze krysztalki rewelacyjnie wygladaja na pieczonych ziemniakach, wytrawnych pieczonych ciasteczkach, paluszkach do piwa itp Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica do seniwell 15.03.04, 18:12 czy dysponujesz może przepisem na takie ciasteczka? nie chcę wksperymentować... wolałabym coś sprawdzonego. l. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica hoop! 27.04.04, 09:58 podbijam wątek, bo znalazłam ciekawą strone o soli morskiej: www.gastronomie.pl/produkty/solmorska/solmorska.html Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sól morska 27.04.04, 10:00 Jak najbardziej można stosować zamiast zwykłej soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: sól morska IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.04, 10:35 grubą stosuje się też obok pieprzu do młynków. Fajnie wygląda w przezroczystym. Młynku oczywiście. :) maja Odpowiedz Link Zgłoś