Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Degustacje

IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 12.09.05, 11:35
    Moze wpisujmy informacje o degustacjach w tym wątku, żeby nie spychać
    starszych do archiwum?
    Obserwuj wątek
      • Gość: paero123 La Bodega Wwa 15.IX.2005 IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 12.09.05, 11:55
        WINA Z SERCA ANDÓW

Los Cardos Chardonnay 2004 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula
        86pkt. „Wine Spectactator"

Dona Paula Escate Chardonnay 2003 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula

Selección de Bodega Chardonnay 2002 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula

Los Cardos Malbec 2004 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula
        87 pkt. „Winę Spectactator" - Best Value

Dona Paula Estate Malbec 2004 50 ml
        Mendoza. Vińa Dońa Paula
        *** Decanter

Dona Paula Estate Cabernet Sauvignon 2003 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula

Selección de Bodega Malbec 2002 50 ml
        Mendoza, Vina Dona Paula

Data degustacji: l5.09.2005r.
        Godzina: 20.00
        Miejsce: Vinoteka La Bodega
        ul. Mokotowska 64, Warszawa
        tel. (22) 584 70 30
        Potwierdzenie do dnia 14.09.2OO5r.

CENA: 70 zł

P.S. Kurcze, a podobno milo byc rozsylane mejlem. Przeciez zostawialem
        namiary :-)))
        • paero123 Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 14.09.05, 18:11
          Wpisalem tu info a jak juz zadzwonilem aby potwierdzic udział, to miejsc
          wolnych juz nie ma :-(.
          Chyba rozumiem teraz niecheć do dzielenia się informacjami o degustacjach ;-)
          • santos1 Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 20.09.05, 09:25
            Owszem Paero są degustacje,i tam zawsze są wolne miejsca,tylko jak napisze
            gdzie, to zaraz mi tu urwą głowę.
            • Gość: rural Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 IP: 213.134.140.* 20.09.05, 10:49
              To zdaje się jest kolejny wątek do dyskusji o popularyzowaniu konsumpcji wina w
              Polsce. Długo jeszcze nie wyjdziemy z piwnicy...
            • Gość: paero123 Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 20.09.05, 11:09
              Spokojnie tu pisz, w koncu zalozylem ten watek nie po to aby zdobyc nagrode na
              najbardziej aktywnego forumowicza :-)

A kto zechce urwac glowe santosowi1 ten najpierw bedzie musial urwac mi moją :-)

Jesli jednak ktos z jakichs powodow nie chce sam tu robic wpisów z zaproszeniem
              na degustację a organizator takowej nie ma nic przeciwko upublicznieniu tej
              informacji to proszę przesłać mi szczegoly na mejla a ja je opublikuje na forum.

Pozdrawiam
              • Gość: rural Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 IP: 213.134.140.* 20.09.05, 13:12
                Wybacz paero, pewnie zaszło drobne nieporozumienie. Chodzi mi tylko o to, że
                trochę mnie wkurza cały ten elitaryzm wokół wina (zresztą nie tylko wokół
                niego). Cały ten mistycyzm, tajemnicze miny, wiem ale nie powiem etc. Jeżeli
                forum ma być jedną z dróg popularyzowania wina w Polsce, to niech nią będzie! I
                tyle.

pozdrawiam serdecznie
                • paero123 Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 20.09.05, 13:29
                  Alez ja nie mam do Ciebie zadnych pretencji i całkowicie rozumiem co napisales.
                  Tez jestem zdania, ze degustacje wina powinny byc dostepne dla kazdego, bo nie
                  idzie sie tam aby, za przeproszeniem, za darmo sie nawalić a i duzo chetniej
                  kupuje sie potem okreslone wina danego producenta, nawet jesli nie te co sie
                  probowalo bo sa nie na nasza kieszen ale dlatego, ze producent kojarzy sie nam
                  pozniej z wysoka jakoscia i smacznymi winami. A juz przy degustacjach platnych
                  to juz na pewno przychodza osoby naprawde zainteresowane.
                  Ale rozumiem tez, ze zaprasza sie osoby, ktore sie oplaca zaprosic, chocby ze
                  wzgledu na ich "opiniotworcze" mozliwosci...

Pozdrawiam
                  • santos1 Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 20.09.05, 19:29
                    Jezu,Paero wiesz co zaraz będzie się działo,więc na Twoją odpowiedzialność.
                    www.isabelledaniel.com
                    • Gość: rural Korkociąg 22.IX.2005 IP: 213.134.140.* 21.09.05, 14:38
                      Ostatnio dostaję tylko Węgry...

?Drodzy Przyjaciele Win Węgierskich i Korkociągu!

W pełnym napięcia oczekiwaniu na nowy transport win chcielibyśmy Państwu
                      zapewnić nieco rozrywki, a wobec tego, że życie polityczne w kraju stoi pod
                      znakiem wyborów, pragniemy także i my dać Państwu możliwość wyboru.

W najbliższy czwartek, jak zwykle między 18.00 a 20.00 otworzymy dwa wina 
                      Państwo zadecydują w głosowaniu, czy powinny one zostać dołączone do
                      najbliższego transportu. To może nie jest aż tak kluczowe dla kraju, jak
                      odpowiedź na fundamentalne pytanie "Kaczyński czy Tusk?", ale o ileż
                      przyjemniejsze...

Oto wina:

Š        Chardonnay Nagykuti 2003 produkcji Istvana Jasdi z Csopak nad
                      Balatonem (sami tego jeszcze nie kosztowaliśmy i także jesteśmy ciekawi...) -
                      powinno być nieźle skoncentrowane, bo z jednego krzewu winorośli wyprodukowano
                      jedną butelkę
                      Š        Kekfrankos 2003 produkcji Janosa Konyari z południowego brzegu
                      Balatonu (jeszcze bez etykietki) - z owocowym aromatem i nasyconym kolorem,
                      intensywne w smaku, skoncentrowane i bujne, z ładnie zakomponowaną beczką i
                      pięknym potencjałem dojrzewania - Kekfrankos z wyższej półki (choć cenowo ze
                      średniej)

Drodzy goście! - Stańcie z nami do wyborów! Jedno z tych win (Chardonnay) może
                      przyjechać już w przyszłym tygodniu, jeżeli uznacie je za godne Waszych
                      podniebień. A drugie i tak przyjedzie na przełomie października i listopada, bo
                      odpowiada naszym gustom. Taka to już nasza korkociągowa demokracja...

Serdecznie zapraszamy!

Sklep " Korkociąg " ul. Emilii Plater 9/11?
                      • Gość: paero123 Re: Korkociąg 22.IX.2005 IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 21.09.05, 14:51
                        Dzięki!

Podpinajmy moze informacje o nowych degustacjach jako odpowiedz na post
                        zaczynający wątek, to będzie łatwiejsze do przeczytania dla tych co preferuja
                        strukture drzewa...

Pozdrawiam
                    • Gość: bromba Re: La Bodega Wwa 15.IX.2005 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.09.05, 15:45
                      he, he, isabelle daniel vins - moj ulubiony watek ;-)))
      • Gość: przygus Re: Degustacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:05
        jesli kogoś interesuja degustacje w mieście Łodzi to podaję:
        Restauracja de Gustacja
        pl. wolności 12
        sobota 24.09 o 18
        niedziela 25.09 też o 18
        temat: wina hiszpańskie( szczegóły na miejsc)

sklep Winnice Swiata
        degustacja 29.09( czwartek) godz. 19.00
        temat w trakcie ustalenia
        • ducale Przyguss? 21.09.05, 17:18
          Wow !ktos jest jeszcze z Łodzi? :)))
          • Gość: przyguss Re: Przyguss? IP: *.lodz.msk.pl 21.09.05, 17:49
            tak tak z łodzi, a Ty też,chozisz na jakieś degustacje w łodzi oprócz tych 2
            miejsc które wymieniłem?ja jeszcze do Winnic Francji.pozdrawiam
            Lukasz
            • ducale Re: Przyguss? 22.09.05, 09:27
              Gość portalu: przyguss napisał(a):

> tak tak z łodzi, a Ty też,chozisz na jakieś degustacje w łodzi oprócz tych 2
              > miejsc które wymieniłem?ja jeszcze do Winnic Francji.pozdrawiam
              > Lukasz
              :)))Bardziej wewnętrzne degustacje ,jest jeszcze pare osob w tym miescie ktore
              lubią sie spotkac przy winie,jak cos napisz na maila gazetowego
              ps. 5 pazdiernika w Grand Hotelu prezentacja win Partnera od 13-20,cala oferta
              ponoć
        • Gość: star Re: Degustacje - bis? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.05, 15:33
          > jesli kogoś interesuja degustacje w mieście Łodzi to podaję:
          > Restauracja de Gustacja
          > pl. wolności 12
          > sobota 24.09 o 18
          > niedziela 25.09 też o 18
          > temat: wina hiszpańskie( szczegóły na miejsc)

no i jak bylo?
          i czyje wina byly prezentowane?

> sklep Winnice Swiata
          > degustacja 29.09( czwartek) godz. 19.00
          > temat w trakcie ustalenia

wstyd przyznac ale nie kojarze gdzie ten sklep sie znajduje?
          co tez tam ma byc? pytania natury teoretycznej bo obecnie
          do Lodzi nieco daleko

co do Winnic Francji to bylem na degustacji kiedys ale dosc dawno
          (Loara+Burgundia) - jakbys napisal na jakich degustacjach byles i ew.
          czy cos nowego planuja?

jak juz jestesmy przy Lodzi to jest jeszcze sklep na Wschodniej
          gdzie maja Chorwacje oraz kultowy sklep na Sienkiewicza:-)
          no i w Teatrze Wielkim Vino della Pace czeka, a moze juz mozna je kupic?

pzdr
          star
          • ducale Re: Degustacje - bis? 26.09.05, 15:49
            Gość portalu: star napisał(a):

>> jak juz jestesmy przy Lodzi to jest jeszcze sklep na Wschodniej
            > gdzie maja Chorwacje oraz kultowy sklep na Sienkiewicza:-)

z tego co wiem to w kultowym sklepie na Sienkiewicza 39 w Lodzi sprzedaje sie
            ostatnio wiecej oliwy,makaronów,serów i szynki z Wloch niz wina :)))
            pozdr
            Star odbierz maila
            • Gość: star Re: Degustacje - bis? IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 27.09.05, 11:05
              ja tam (Sienkiewicza 39) kupilem ostatnio tortellini i prosecco
              wiec chyba nie zaburzylem rownowagi:-)

pzdr
              star
      • Gość: rural Re: Degustacje IP: 213.134.140.* 12.10.05, 15:31
        Węgrzyn znów, więc przeklejam.

Drodzy Przyjaciele Win Węgierskich i Korkociągu!

Serdecznie zapraszamy na degustację win z nowego transportu. Czas i miejsce
        akcji, jak zwykle: czwartek między 18.00 a 20.00, sklep przy ul. Emilii Plater
        9/11.

Otworzymy dwa nowe wina:

* Olaszrizling 2004 od Istvana Jasdi - wyjątkowo dobry przykład możliwości tego
        szczepu - ponieważ rok 2004 był chłodniejszy, wina białe zyskały więcej
        kwiatowych i owocowych smaków i aromatów - atrakcyjne do potraw
        * Merlot-Kekfrankos 2004 od Janosa Konyari - dawno nie widziany dobry znajomy
        wielu z Państwa - soczysty i aromatyczny, mocno owocowy Merlot, nieco
        podkręcony dodatkiem pikantnego Kekfrankos - dla stałych klientów dobra cena!

Zapraszamy serdecznie do odwiedzin. Z państwa udziałem chcielibyśmy wybrać wina
        do następnej degustacji. A jest z czego wybierać!
        • Gość: biglo Re: Degustacje IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.05, 22:45
          OJ!!!
          Mocno trąca kiepskim spamem....
          • nie.my Re: Degustacje 13.10.05, 07:10
            Gość portalu: biglo napisał(a):

> OJ!!!
            > Mocno trąca kiepskim spamem....
            Przeczytaj sobie czlowieku tytul watku i daj se na luz.

Pozdrawiam

NieMy
            • Gość: biglo Re: Degustacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 10:15
              "(...)dla stałych klientów dobra cena!
              Zapraszamy serdecznie do odwiedzin. Z państwa udziałem chcielibyśmy wybrać
              wina do następnej degustacji. A jest z czego wybierać!(...)"

typowa, sucha nota informacyjna....
              • Gość: paero123 Re: Degustacje IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 13.10.05, 10:51
                Jezu, rural przekleil po prostu to co prawdopodobnie dostal w mejlu i zgodnie z
                licznymi prosbami spoleczenstwa, ktorego stalem sie wyrazicielem ;-),
                poinformowal potencjalnie zainteresowanych udzialem w degustacji o
                zorganizowaniu takowej pod takim to a takim adresem etc...

A ja mam nadzieje, ze i sami importerzy czy tez sklepy z winem beda
                bezposrednio informowac w tym watku o prowadzonych u siebie degustacjach; nawet
                jesli przy okazji przemyca troche tresci reklamowej, to przełknę to dzielnie :-)

Pozdrawiam
                • Gość: rural Re: Degustacje IP: 213.134.140.* 13.10.05, 18:56
                  No to jak w końcu? Przeklejać czy nie przeklejać?

pozdrawiam

PS. A propos otwartych butelek. Z reguły w piątek i w sobotę można spróbować
                  jakiejś nowości w Dyspensie. Wieczorami odkorkowują flaszki też w Dominusie.
                  Jeżeli to nie majaki, to wydaje mi się, że nawet w znienawidzonym LPdV można od
                  niedawna co nieco zdegustować.
                  • Gość: paero123 Re: Degustacje IP: *.crowley.pl 13.10.05, 19:33
                    Przeklejac! Jako założyciel wątku niniejszym wspaniałomyślnie zezwalam ;-)))

Pozdrawiam
                  • Gość: kostek1 Re: Degustacje IP: *.chello.pl 14.10.05, 09:48
                    Znienawidzone LPdV rzeczywiście otwiera wina.
                    W Warszawie w 2 sklepach: Galeria Mokotów i Sadyba Best Mall.
                    Degustacja płatna oczywiście (Przecie to LPdV) ale przystępna.
                    1 kieliszek w cenie 5 - 6 Pln. Oczywiście lejemy ilość degustacyjną ok 35ml ale
                    za to otwieramy wina po 100 za butelkę.Pozdrawiam
                    • pawelpp Przystępne ceny w LPdV ;-) 14.10.05, 22:23
                      Ch. Camensac Haut-Medoc 1995 5-eme Grand Cru Classe
                      Legendarny dojrzały rocznik - tylko 393 zł (słownie: trzysta dziewięćdziesiąt
                      trzy złote).
                      Możesz kupić to wino w LPdV w Blue City al. Jerozolimskich w Warszawie.

Przejdź się jednak 200 m dalej, do Carrefoura.
                      To samo wino:
                      Ch. Camensac Haut-Medoc 1995 5-eme Grand Cru Classe
                      kosztuje 90 zł (słownie: dziewięćdziesiąt złotych).

(Dalszy komentarz jest zbędny.)
                      • Gość: kapusta Re: Przystępne ceny w LPdV ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:02
                        Skoro jest za 90 moze okazac sie uszkodzone...
                        • pawelpp Re: Przystępne ceny w LPdV ;-) 07.12.05, 19:01
                          Bzdury. Na ok. 30 kupionych butelek miałem jedną korkową. Nie było żadnych
                          przegrzanych, z wypchanym korkiem. Ceny w Carrefour zblizają się do
                          francuskich, a LPdV do... rosyjskich.
                          • Gość: kosteki Re: Przystępne ceny w LPdV ;-) IP: 81.210.39.* 19.12.05, 09:07
                            Ja też byłem...

A jeden z konkurencyjnych sklepów kupił nawet większą partię.
                            Dobrze że przyjmują reklamacje
      • isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 14.10.05, 01:22
        Zapraszamy na kolejną zabawę winami od tej soboty.
        www.isabelledaniel.com
        • docg Re: Degustacje 14.10.05, 08:46
          No i pieknie, ale dlaczego tylko Nałęczów? firma prowadzona z takim rozmachem
          powinna wychodzić do klientów w całej Polsce (tak, jak inne firmy winiarskie),
          a nie ograniczać się do jakiegoś małego miasteczka, o którym prawie nikt nie
          wie, gdzie jest. Ja bym z chęcią wziął udział w takim festiwalu, a nawet
          zapisał się do Clubu, ale jakby to było gdzieś bliżej, a najlepiej we
          Wrocławiu. Jeśli firma nie lubi dużych miast, to może pod Wrocławiem, np. w
          Oleśnicy?
          pozdrawiam
          • giorgio_primo Re: Degustacje 14.10.05, 12:18
            Znowu to??? ;-)))

Deo! Podobno w Tyńcu jakiś Club jest. Łajnklab się nazywa czy Łajnbar...
        • Gość: fechu Muszę to napisać IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 14.10.05, 09:06
          Ostatni mój wpis na temat IDV, że też komuś się chcę robić takie gówna (strona
          www i wszystkie wątki na forum). Przecież to trzeba być ostatnim poj*****em.
      • edyta881 Re: Degustacje 15.10.05, 10:57
        Ja również serdecznie zapraszam na "bezpłatne" degustacje win w każdy czwartek
        od godz. 17 do 21.W najbliższy czwrtek odbędzie się degustacja win chilijskich
        Agustinos, a 27.X. win z Israela.
        Miejsce: Salon winiarski "La Casa del Vino"; RONDO ONZ 1.
        Z nie-winnym pozdrowieniem,
        Edyta
      • Gość: rural Jasdi IP: 213.134.140.* 19.10.05, 12:45
        No to znów przeklejam.

Zapraszamy ponownie na nasze czwartkowe spotkanie, które odbędzie się jak
        zwykle w czwartek między 18.00 a 20.00 w sklepie przy ul. Emilii Plater 9/11.

Tym razem naszym bohaterem będzie Istvan Jasdi. Spróbujemy jego aromatycznego
        Csersegi Fuszeres, białego wina powstałego ze szczepu, który został skrzyżowany
        nad Balatonem przez winiarza, który urodził się w domu, w którym teraz mieszka
        Jasdi. Spróbujemy także najlepszego wina czerwonego produkowanego przez
        winiarza z Csopak: Ranolder Cuvee, kupażu Cabernet Frank i Merlota, wina
        niezwykle gładkiego i jedwabistego.

Jak zwykle czekamy na wszelkie Państwa komentarze na temat smaków i aromatów.
        Jak zwykle także liczymy na to, że zechcą Państwo przyjść ze swoimi znajomymi,
        rodzinami, kolegami i kim tam jeszcze?.?
        • paero123 Re: Jasdi 19.10.05, 13:57
          > i kim tam jeszcze?

??? :-)
          Z pułkiem wojska? Z procesją? Z aktywem partii? Z uczestnikami wiecu
          wyborczego? Z Paradą Równości? :-)))) Z Młodzieżą W.?

A tak w ogole to czwartek jako dzień tygodnia wydaje się być ulubiony dniem
          degustacji wina. Bodega, Korkociag, Pl.Grzybowski... Zbieg okolicznosci czy tez
          spisek abysmy mieli dylemat i ból głowy? :-)
          • winoman Re: Jasdi 19.10.05, 14:09

> A tak w ogole to czwartek jako dzień tygodnia wydaje się być ulubiony dniem
            > degustacji wina. Bodega, Korkociag, Pl.Grzybowski... Zbieg okolicznosci czy tez
            >
            > spisek abysmy mieli dylemat i ból głowy? :-)

Mam inne wytłumaczenie, Oni wiedzą, że ja w czwartki nie mogę ... :-))

Pozdrawiam!
            • Gość: paero123 Re: Jasdi IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 19.10.05, 14:26
              tzn. boją się Twojego udziału ze względu na ewentualną recenzję w MW czy tez
              przeraziły ich Twoje hedonistyczne deklaracje spożywanych ilości wina? ;-)))

Pozdrawiam
          • Gość: rural Plac Grzybowski IP: 213.134.140.* 19.10.05, 14:09
            Napisz o sklepie na pl. Grzybowskim. Ja nie mam doświadczeń. Kojarze ich tylko
            z wysokich marż i tego że chcą uchodzić za speców od Bordeaux. Ile w tym
            prawdy? Nie wiem.
            • Gość: paero123 Re: Plac Grzybowski IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 19.10.05, 14:22
              Przepraszam, pomylilem się! Chodzilo mi o degustacje w "La Casa del Vino";
              RONDO ONZ 1. Nie wiem czemu napisalem Pl.Grzybowski - jest tam jakis sklep
              winiarski?
              • Gość: rural Re: Plac Grzybowski IP: 213.134.140.* 19.10.05, 14:27
                Jest.

La Vinotheque. Pl. Grzybowski 10 ( róg ul. Grzybowskiej ). www.caviste.pl

Skoro nie było tam paero, to może ktoś inny ich lustrował. Ciekaw jestem
                opinii.

pozdrawiam
              • Gość: edyta881 Re: Plac Grzybowski IP: 83.238.100.* 21.10.05, 21:06
                w odpowiedzi dla paero123:
                Przy Rondzie ONZ (w pasażu handlowym wieżowca Rondo1)w maju tego roku został
                otworzony salon winiarski.
                Pozdrawiam,
                Edyta
      • isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 19.10.05, 22:28
        Coś się kończy, by coś mogło się zacząć. Zapraszamy na ostatnią weekendową
        degustację do jesiennego Nałęczowa.
        Szczegóły
        www.isabelledaniel.comPozdrawiamy
        IDV
        • isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 19.10.05, 22:31
          Coś się kończy, by coś mogło się zacząć. Zapraszamy na ostatnią weekendową
          degustację do jesiennego Nałęczowa.
          Szczegóły
          www.isabelledaniel.com
          Pozdrawiamy i przepraszamy za mały psikus w adresie w poprzednim poście
          IDV
          • holita Degustacja w Vinotece 22.10.05, 14:19
            Zachecona przez Paero pozwalam sobie przykleic info o naszej najblizszej
            degustacji pt. "Tempranillo po kastylijsku - czyli Ribera del Duero kontra
            Toro":

WINA:
            Finca Sobreño Joven 2002
            DO Toro
            Arzuaga La Planta 2003
            DO Ribera del Duero
            Finca Sobreño Crianza 2000
            DO Toro
            Arzuaga Crianza 2001
            DO Ribera del Duero
            Finca Sobreño Reserva 1999
            DO Toro
            Arzuaga Reserva 1999
            DO Ribera del Duero
            Valduero Primium Reserva Especial 1995
            DO Ribera del Duero

Cena: 90 zł
            Data degustacji: 27.10.2005
            Godzina: 19.00
            Miejsce: Vinoteka LA BODEGA, ul. Mokotowska 64, Warszawa
            Potwierdzenia: do 26.10.2005
            Telefonicznie: 022-584 70 30
            Mailem: vinoteka@neostrada.pl

Zapraszam!
            • Gość: piotr Re: Degustacja w Vinotece IP: *.chello.pl 07.12.05, 19:01
              he,he a jaka macie marze 1000%?, bo Planete kupujecie po 1,5$ za butelke. Duzo naiwniakow
              nabieracie?
      • Gość: rural Balaton Boglar IP: 213.134.140.* 25.10.05, 13:12

Nieuchronnie zbliża się Listopad, sezon pieczonych kaczek i gęsi. Nawet ci z
        nas, którzy starają się dbać o linię i przestrzegać na codzień wymyślnych diet,
        zapewne dadzą się w tym mrocznym i chłodnym czasie skusić aromatowi chrupiącej
        skórki gęsiej pieczeni (nie mówiąc już o kaczej...), podanej z jabłkami,
        migdałami lub nadzieniem tradycyjnym, wątróbkowo- rodzynkowym.

Grzeszyć z takim jadłem jakże przyjemnie...

Aby jednak grzech wobec organizmu nie był zbyt ciężki, zaleca się spożywanie do
        ciężkich pieczeni dobrze zbudowanych, pełnych czerwonych win. W poprzednim
        tygodniu próbowaliśmy znakomitego kupażu Cabernet Franc i Merlota o nazwie
        Ranolder Cuvee - kto nie mógł się zjawić, niechaj żałuje... Polecamy też
        znakomitego Bikavera 2003 produkcji rodziny Taklerów, który ostatnio otrzymał
        od degustatorów dwumiesięcznika "Wino" 88 punktów w skali Parkera i zaszczytne
        miejsce wśród "wielkich win" - kto nie wierzy, niechaj sprawdzi, choćby
        zakupując to pismo w naszym sklepie.

Tymczasem u nas w najbliższy czwartek coś innego, także znakomicie pasującego
        do ciężkich pieczeni:
        Š        Ikon Red 2004 - kupaż Cabernet Sauvignon i Merlota, wyprodukowany nad
        Balatonem przez jednego z naszych czołowych winiarzy, Janosa Konyari - wino
        pełne i bujne, jeszcze młode, ale po krótkim napowietrzeniu znakomicie się
        uspokajające - taninowe, o długim i przyjemnym posmaku

I jeszcze jedno wino z rodziny Ikon, niejako do kompletu - białe:
        wspomnienie letnich, ciepłych i nasyconych kwiatową wonią miesięcy:
        Š        Ikon White 2004 - kupaż Chardonnay i aromatycznego szczepu Irsai
        Olivier, także autorstwa Janosa Konyari: ciało i gładkość zawdzięcza
        Chardonnay, zaś kwiatowy smak i aromat - pikantnemu Irsai Olivier - warto
        spróbować

Serdecznie zapraszamy w najbliższy czwartek między 18.00 a 20.00.

• isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 27.10.05, 22:52
        www.isabelledaniel.com
        29-30 pażdziernik 2005

zapraszamy
      • caferoza Re: Degustacje 02.11.05, 20:32
        Cafe Róża Zaprasza.....

Na nowy cykl spotkań - Piątkowe Degustacje Win.
        Pierwszy wieczór, 4 listopada o godz. 18.00, poświęcamy winom czerwonym z
        regionu Alentejo, zaprezentujemy Państwu :
        Santa Fe de Arraiolos 2003, CSR Sabicos 2004, Herdade de Santa Marta 1999,
        Herdade de Esporao Reserva Tinto 2001.
        Koszt degustacji 40,00 zł, prosimy o potwierdzenie pod numerem (22)826 56 12.

Serdecznie zapraszamy,

Cafe Róża - Wina z Portugalii
        ul. Szpitalna 8, wejście od ul. Górskiego
        Warszawa. Czynne: pon-sob, 12.00-22.00

Poniżej zamieszczamy krótki opis prezentowanych win.
        - Santa Fé de Arraiolos
        Producent: J.P Vinhos
        Rok: 2003
        Region: Alentejo Arraiolos
        Szczep: Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet
        Dojrzewanie: 6 miesięcy w pełnych beczkach dębowych
        Klasyfikacja: Wino Regionalne
        Analiza: 13% alkohol, pH 3,6
        Cena: 40,00 zł/ butelka

- CSR Sabicos
        Producent: Casa Santana Ramalho
        Rok: 2004
        Region: Alentejo , Reguengos de Monseraz
        Szczep: Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet
        Dojrzewanie: 6 miesięcy w pełnych beczkach dębowych i beczkach allier
        Klasyfikacja: Wino Regionalne
        Analiza: 14% alkohol
        Cena: 53,00 zł/ butelka

- Herdade de Santa Marta
        Producent: J.P. Vinhos
        Rok: 1999
        Region: Alentejo , Borba
        Szczep: Aragonez, Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro
        Dojrzewanie: 14 miesięcy w beczkach dębowych (połówkach)
        Klasyfikacja: wino regionalne
        Analiza: 12,9% alkohol, pH 3,46
        Nagrody: „Seal of Approval” na International Wine Challenge 2000
        Cena: 60,00 zł/ butelka

- Esporão Reserva Tinto 2001
        Producent: Herdade de Esporão
        Rok: 2001
        Region: Alentejo , Reguengos de Monseraz
        Szczep: Aragonez, Trincadeira, abernet Sauvignon
        Dojrzewanie: 12 miesięcy w pełnych beczkach dębowych i beczkach allier, przez
        kolejne 12 miesięcy w butelkach i dopiero jest wypuszczane na rynek.
        Klasyfikacja: D.O.C
        Analiza: 14% alkohol, pH 2,5
        Nagrody: Srebrny medal na International Wine Challenge 2004
        89 punktów w magazynie Wine Spectator, wydanie Listopad 2004
        Cena: 93,00 zł/ butelka
      • Gość: rural Czardasz w Parku Skaryszewskim IP: 213.134.140.* 08.11.05, 15:29

Przeklejam.

Uwaga - historyczna chwila! Po raz pierwszy zapraszamy na degustację poza
        naszym sklepem. I to zapraszamy nie tylko na degustację, ale także na występy
        artystyczne i prezentację książek o węgierskich winach i węgierskiej kuchni.

A zatem, w rolach głównych wystąpią:

* Małgorzata Urbaniak (sopran) i Trio Jerzego Cembrzyńskiego w składzie: Jerzy
        Cembrzyński (kontrabas), Kamila Szalińska-Bauwas (skrzypce) i Krzysztof Korban
        (akordeon), którzy dadzą koncert pod tytułem "W krainie czardasza"
        * Klara Molnar, która przedstawi książki "Na węgierskim stole" i "Filozofia
        wina" (dodajmy - węgierskiego)
        * Czersegi Fuszeres 2004 z winnicy Istvana Jasdi z Csopak nad Balatonem,
        znakomite i aromatyczne białe wino o niewymawialnej dla Polaka nazwie, ale jak
        najbardziej przyswajalnym smaku,
        * Merlot-Kekfrankos 2004 z winnicy Janosa Konyari znad Balatonu, soczyste i
        pikantne wino, które najlepiej nadaje się do węgierskich potraw
        * Kekfrankos Reserve 2003 z winnicy Csaby Sebestyena z Szekszard, pełne i
        taninowe, zarazem zdecydowane i aksamitne w smaku, niezapomniane wino, które
        przelejemy do karafki w chwili, gdy muzycy zaczną grać czardasze, aby mogło w
        pełni dojrzeć.

Czas akcji: czwartek, 10 listopada, zaczynamy o godzinie 19.00 czardaszami.

Miejsce akcji: AZS Tenis Club, Park Skaryszewski (wejście od Al.Waszyngtona)?
      • isabelle.daniel.vins Nałęczów 11-13 listopad 2005 09.11.05, 18:10
        Zapraszamy wszystkich serdecznie w długi weekend na relaks, wypoczynek, zabawę
        i...,ale to już na naszej stronie

www.isabelledaniel.com
        Pozdrowienia dla Korkociągu, brawa, wielkie brawa za Czardasza.
        Pozdrowienia dla wszystkich
        • ducale pytania do IDV 09.11.05, 19:04
          Czy wina w piwnicy powinny lezakowac czy stac?-na zdjeciach wyraznie widać ze
          niektore stoją .Drugie pytanie dot. piwnic skąd pomysl takiego koloru ,czerwień
          kardynalska w piwnicach? ,moze to miec negatywne dzialanie na lezakujace wina
          chyba.Na waszej stronie jest napisane ze są one specjalnie projektowane w
          oparciu o zagraniczne pomysły w tej materii ,czy tam są takie zalecenia?
          pozdrawiam
          • lsabelle.daniel.vins Re: pytania do IDV 09.11.05, 19:19
            Czy Panu nie wystarczy, że jestem młoda i ładna?

Czepia się pan jak jakiś sfrustrowany importerek byle jakich winek.

Chyba na zdjęciach widzi Pan na stronie naszej, że najlepsi specjaliści w
            Polsce (Pan Marek Bieńczyk) są na naszych usługach i dalej Pan kpi.

Jest Pan bardzo złym ludziem.
            • Gość: ktoś Re: pytania do IDV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:08
              Nie znudziło Cie się jeszcze kretynku podrabianie ich przez te swoje
              pozamienianiane literki z i na l
      • Gość: rural Novello, ale... IP: 213.134.140.* 16.11.05, 14:22
        Szkoda, że nie z 2005...

przeklejam.

Po krótkim namyśle postanowiliśmy stawić czoła inwazji francuskiego lekkiego i
        młodego wina (nie wymieniamy nazwy, abyśmy nie zostali posądzeni przez nasze
        Kierownictwo o kryptoreklamę i zaprzedanie się konkurencji).

Dlatego w najbliższy czwartek mimo, że jest to ów słynny "trzeci czwartek
        listopada", zapraszamy mimo wszystko na wino węgierskie zrobione w podobnym
        stylu, choć starsze (ubiegłoroczne):

* NOVELLO 2004 z winnicy Gabora Nagy - orzeźwiający, lekki i pieprzny Zweigelt
        (nasze hasło: "Zamiast kupować lekkiego Francuza za 30 PLN - kup lekkiego Węgra
        za 19 PLN!") - spróbujcie, a nie będziecie żałować...

Obok naszego głównego bohatera wystąpi także:

* Chardonnay 2004 z winnicy Istvana Jasdi - dobrze zbudowane, nieomal mięsiste
        wino o sporej zawartości alkoholu (13%), które doskonale nadawać się będzie do
        rybnych potraw

Zapraszamy serdecznie w ten czwartek od godziny 18.00 do 20.00!?
      • Gość: skwierzyna Re: Degustacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 00:38
        Coś pusto z tymi degustacjami w tym kraju.
      • spol Katowice 07.12.05, 13:57
        Wklejam Wam treść maila, którego dostałem - może kogoś zainteresuje?

Katowice, 5 grudnia 2005 roku

Szanowni Państwo!
        Pragniemy serdecznie zaprosić do naszego Sklepu i Probierni Domu Wina na
        spotkanie, podczas którego zaproponujemy wina na nadchodzące Święta Bożego
        Narodzenia. Degustację poprowadzi dobrze znamy wszystkim sommelier z Krakowa -
        Wojtek Giebuta.
        Jednocześnie przed oraz po spotkaniu nasz sommelier będzie sprzedawał
        świąteczne wina i doradzał, które najlepiej pasują do wigilijnego i świątecznego
        menu. Porozmawiamy o wyborze win do znanych nam wszystkich potraw – sugestie i
        propozycje mile widziane.

Degustacja świąteczna odbędzie się:
        7 grudnia (środa) o godzinie 19.00 w Domu Wina przy pl. Rostka 3/1 w Katowicach

Podczas spotkania degustowane będą wina:

* Cava Aliguer Brut
        * Riefle Riesling
        * Chardonnay de Reserva Castel Pujol
        * Makłowicz Muscat Ottonel
        * Don Adelio Tannat
        * Makłowicz Pinot Noir
        * Abadia Retuerta Selleccion Especial
        * Sherry Leyenda Cream

Potwierdzenia prosimy kierować na adres: probiernia@domwina.pl lub
        telefonicznie: Tomasz Szczepanowski (032) 781 30 45. Cena degustacji wynosi 30zł
        od osoby.
        Zapraszam Serdecznie
        Tomasz Szczepanowski
        • Gość: star Re: Katowice IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 07.12.05, 16:34
          Najlepsze sa Maklowicz Muscat i PN:-)

pzdr
          star
        • tytus5 eeeeeeeeee.................. 07.12.05, 20:42
          A wczoraj nie można było. Bym sobie jakoś zorganizował wolny dzień. I mógłbym
          sie pochwalić,że Makłowicza w dziób lałem. Eeeeech
          pzdrw
          tytus
          • Gość: eeeeeee Re: eeeeeeeeee.................. IP: 213.199.243.* 08.12.05, 12:54
            o następnych degustacjach dam Ci znać wczesniej - tam ciągle się coś dzieje
      • Gość: skwierzyna Re: Degustacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 21:05
        Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić ostatnich 5 postów, nie zabardzo rozumiem o co
        chodzi?
      • Gość: rural Węgry znowu IP: 213.134.140.* 08.12.05, 12:33
        Przeklejam.

Boże Narodzenie zbliża się nieuchronnie, więc zapraszamy po prezenty. Tylko u
        nas zakupić możecie Państwo unikatowe wina, których pozostało jeszcze tylko po
        kilkanaście butelek:

* Gradus 2002 i
        * Kekfrankos Reserve 2003 od Csaby Sebestyena z Szekszard.

Więcej nie będzie, bo pierwszego wyprodukowano 1300 butelek, a drugiego 2700.

Polecamy także na specjalne prezenty nasze znakomite Tokaje z wytwórni The
        Royal Tokaji Wine Company, a także właśnie sprowadzone od rodziny Taklerów z
        Szekszard jedno z najsłynniejszych czerwonych win węgierskich:

* Regnum 2002, które dwumiesięcznik "Wino" opisał następująco: "jedwabisty
        jeżynowy owoc rozpuszczono w kawie espresso, a finisz trwa blisko minutę"

Na Regnum zaprosimy Państwa tuż przed świętami, a w najbliższy czwartek o
        godzinie 18.00 zapraszamy do spróbowania dwu znakomitych czerwonych:

* Merlot 2002 od Istvana Jasdiego
        * Indigo 2004 od Csaby Sebestyena

To pierwsze jest stosunkowo lekkim najklasyczniejszym Merlotem  elegancko
        wykończonym beczką, zaś to drugie pysznym, świeżym Zweigeltem o owocowym i
        korzennym smaku.

Przybywajcie Państwo tłumnie i pytajcie o nasze specjalne oferty świąteczne!

Zapraszamy, dziś od godziny 18.00 do 20.00!

• isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 10.12.05, 06:38
        Zapraszamy Wszystkich Serdecznie. Świąteczna Piwnica Win. 10-22 grudnia 2005.
        www.isabelledaniel.comPozdrawiamy
        • isabelle.daniel.vins Re: Degustacje 10.12.05, 06:43
          Mały bląd się wdarł w poprzednim poście.
          Prawidłowo:

www.isabelledaniel.com
      • Gość: IDV Re: Degustacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:09
        zapraszamy na czat wino_club zaczynamy o 20.00
        goscmi beda: a.golota, l.dorn (zastepowany przez a.bielana)
        temat dtyskusji: konflikt isabelle.daniel.vins a Isabelle.daniel.vinsw
        pozdrawiamy winoluby
        isabelle.daniel.vins (przez male "i")
      • spol Znowu Katowice 16.01.06, 14:55
        ctrl+c ctrl+v ;-)

"Szanown Państwo!

Zapraszamy na pierwsze w tym roku klubowe spotkanie w Winiarni. W tym
        karnawałowym czasie chcielibyśmy zaproponować Państwu degustację win z regionu
        Jerez z gorącej hiszpańskiej Andaluzji.

Na spotkaniach klubowych wiele razy degustowaliśmy wybrane gatunki win sherry.
        Tym razem jednak chcemy przeprowadzić degustację wszystkich najważniejszych
        typów win z Jerez równocześnie, tak aby móc porównać poszczególne gatunki.
        Jednocześnie chcielibyśmy na zasadach warsztatów spróbować dobrać odpowiednie
        połączenia kulinarne do każdego z win.

Degustować będziemy:
        a.. Manzanilla La Guita - najsłynniejsza manzanilla Andaluzji.
        b.. Sherry Leyenda Oloroso
        c.. Sherry Legenda Amontillado
        d.. Sherry Legenda Cream
        e.. Sherry Leyenda Pedro Ximenez
        Na koniec absolutna rewelacja:
        De Bandera Moscatel - 45 letnia Sherry w klasie VORS (Very Old Rare Sherry) !!!
        Będzie to do tej pory pierwsza i jedyna okazja do spróbowania jednego z
        najstarszych win na polskim rynku.

Degustację poprowadzi Wojciech Giebuta, odbędzie się ona w Domu Wina w
        Katowicach na Pl. Rostka 3/1 we wtorek 24.I.2006r o godzinie 18:00.

Koszt degustacji to jedynie 49 zł od osoby ! Prosimy o wczesniejszą rezerwację
        miejsc do soboty 21.I.2006r.

Pozdrawiam serdecznie
        Tomasz Szczepanowski"
        • tytus5 Re: Znowu Katowice 16.01.06, 15:29
          Dzieki za informację.
          pzdrw
          tytus
          P.S. a w poniedziałek by się nie dało? Strasznie mi ten wtorek nie pasi
          • ptaaszysko Re: Znowu Katowice 16.01.06, 22:12
            czakam na jakąś warszawę i ślinka mi cieknie.
            • Gość: kosteki Warszawa IP: *.u.wavenet.pl 26.01.06, 13:09
              Szykuj się na marzec
      • Gość: IDV Re: Degustacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:41
        serdecznie zapraszamy na degustacje win cambras prestige poczawszy od rocznika
        1945 do 2005. wiecej informacji na naszej stronie internetowej
        www.isabelledanielvins.com Pozdrawiamy winoluby! Do zobaczenia!
      • Gość: marek do IDV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:09
        I po co kretynie wprowadzasz ludzi w błąd i piszesz tu bzdury. Dzwoniłem do
        Isabelle w sprawie tej degustacji i nic na ten temat nie wiedzą,Ale powiedzieli
        mi ciekawa rzecz.Poza tym źle wpisałeś ich stronę kretynku.
        • Gość: IDV Re: do IDV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 09:18
          ups wkradla sie pomylka. przepraszamy winoluby za klopot z wejscie na nasza
          wspaniala strone. niemniej jednak zaproszenie jest nadal aktualne. koszt
          uczestnictwa w degustacji cambras prestige 1945-2005 wynosi 14.99+22% vat.
          serdecznie zapraszamy!
      • spol Re: Degustacje 21.02.06, 15:35
        Wklejam:

"Szanowni Państwo!

Zapraszamy na degustacje całkowicie nowych win w naszej ofercie. Są to kolejne
        znakomite wina węgierskie. Tym razem z winnicy Csany z rejonu Villanyi,
        najbardziej wysuniętym na południe i jednym z najstarszych regionów uprawy
        winorośli na Węgrzech. Znajduje się na tej samej szerokości geograficznej, co
        północna część regionu Bordeaux, tym samym posiada bardzo dobre warunki
        klimatyczne. W połączeniu ze ścisłą kontrolą winorośli oraz starannym procesem
        winifikacji winnica Csany będzie wstanie nas zauroczyć swym winem.

Degustować będziemy :
        a.. Teleki Siklosi Olaszrizling 2004
        b.. Teleki Muskotaly Cuvee
        c.. Teleki Villany Cabernet Franc 2004
        d.. Chateau Teleki Alex Cuvee 2003
        e.. Chateau Teleki Merlot 2003
        f.. Chateau Teleki Cabernet Sauvignon 2003
        Degustację poprowadzi Pani Ewa Borbas, odbędzie się ona w Domu Wina w Katowicach
        na Pl. Rostka 3/1 we środę 01.III.2006r o godzinie 18:00.

Koszt degustacji to jedyne 20 zł od osoby ! Prosimy o wcześniejszą rezerwację
        miejsc. tel: (032) 781 30 45

Pozdrawiam serdecznie
        Tomasz Szczepanowski"
        • nie.my Re: Degustacje 21.02.06, 17:49
          spol napisał:

> Wklejam:
          >
          >
          > "Szanowni Państwo!
          cut
          >
          > Koszt degustacji to jedyne 20 zł od osoby !
          W Wawie koszt tej degustacji to 90pln ale wraz z kolacja w restauracji Borpince.
          Cytat z zaproszenia:
          "Podczas degustacji towarzyszyć będą naszym podniebieniom wykwintne potrawy
          kuchni węgierskiej."

Ilosc miejsc ograniczona wiec pewnie juz nie ma ;-)

Pozdrawiam

NieMy

• Gość: tryton4 Re: Degustacje IP: *.bojko.krakow.pl 21.02.06, 20:42
            Niektore z tych win calkiem dobre, tylko nie za ceny proponowane przez dom
            wina. Teleki jest juz w polsce od roku za polowe ceny, sprowadzany przez
            krakowskiego dionizosa.
            Moge polecic cabernet sauvignon a merlot i alex cuve sa mocno przebeczkowane i
            przegrzane, ale swoich amatorow tez posiadaja.
            Pozdrawiam
      • rurale Re: Degustacje 13.03.06, 13:46
        przeklejam

Budzimy się z zimowego snu! Nadal co prawda nocami mróz skuwa lód na
        sadzawkach, a tchnienie wiatru przenika do szpiku kości, ale już rankami
        łaskawe słońce obejmuje pogodnym spojrzeniem swe dziedziny, gdzie zwierz i
        człek i wszelka roślina wyczekuje z utęsknieniem nadejścia wiosny?

W tak zarysowanej sytuacji, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić
        Państwa na pierwszą w roku 2006 degustację w naszym sklepie przy ul. Emilii
        Plater 9/11. Czas akcji: czwartek, 16 marca, godzina 18.00. Będziemy na Was
        czekać do 20.00

Otworzymy butelkę płynnego  słońca: sześcioputtonowego Tokaju Aszu ze słynnej
        winnicy Szent Tamas (czyli Św.Tomasz) z rocznika 1996. Oczywiście
        wyprodukowanego przez Rogal Tokaji Wine Company. Jest to wino o wspaniałym,
        nasyconym, bursztynowym kolorze, pigwowym aromacie i niesamowicie złożonym
        smaku, w którym tony miodowe przenikają się ze smakami owocowymi i
        konfiturowymi. Znakomita równowaga kwasowości i słodyczy sprawia, że nawet mały
        kieliszek wraca chęć do życia największym pesymistom?

Otworzymy tez coś z zupełnie innej beczki: Merlota z rocznika 2004
        wyprodukowanego przez rodzinę Taklerów z Szekszard: wino o  nasyconym kolorze,
        sporych garbnikach i nasyceniu, pełne w smaku, owocowe i soczyste. Dające wiele
        satysfakcji.

Mamy nadzieję, że ta pierwsza po okresie przerwy zimowej degustacja sprawi, że
        na nowo poczują Państwo przyjemność obcowania z nowymi  winami, a także
        przyjemność, jaką daje możliwość spotkania się i wymiany  poglądów na
        najrozmaitsze tematy (za wyjątkiem politycznych -  czego wszystkim życzymy).

Zapraszamy!
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka