mhr-cs 07.07.10, 11:40 drozdzowe i biszkoptowe najlatwiejsze, zawsze wyjda tutaj nie mozna zrobic cos zle bo jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysia2000 Re: mity ciast 07.07.10, 12:16 Oto jak: Drożdżowe 1. Drożdże można sparzyć przy rozprowadzaniu z wodą/mlekiem i tym samym zabić. 2. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na zbyt krótki okres i tym samym wyjdzie mało puszyste, a nawet zakalcowate. 3. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na zbyt długo i dziury zrobią się w nim tak wielkie, że upiecze się oklapłe i przesuszone. 4. Można próbować zrobić ciasto drożdżowe z mąki żytniej, by potem płakać na FK, że cegła wyszła. 5. Ciasta można nałożyć w zbyt małą foremkę i podczas rośnięcia w piecu wyskoczy niekształtny grzybek. Biszkoptowe. 1. Można za słabo ubić pianę, lub przy łaczeniu jej z masą odpowietrzyć i tym samym otrzymać zbyt zbity, twardy i plackowaty wypiek. 2. Można cukier z żółtkami niedostatecznie ubić, co przy grubym ziarnie cukru może dać chrzęszczące ciasto. 3. Można klasyczne biszkoptowe ciasto przeciążyć dodatkiem tłuszczu i tym samym otrzymać zbity placek, albo jakąś pluszczącą się w tłuszczu katastrofę. 4. Przy zwijaniu ciasta w roladę, można płat porwać/złamać. Oba ciasta: zawsze można skopać proporcje i wypiec ciasto zbyt gęste/rzadkie/kruche/sztywne/przesłodzone/przesolone/niedosłodzone. I zawsze można przypalić albo niedopiec. A tak pytasz, bo rzeczywiście nie wiesz, co można zrobić nie tak, czy po prostu chciałaś się pochwalić, że zawsze wychodzą Ci na tak? Odpowiedz Link Zgłoś
socialplayer Re: mity ciast 07.07.10, 12:23 dla mnie drożdżowe to jedno z tych bardziej niepewnych, "uda się albo się nie uda". łatwy piaskowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: mity ciast IP: *.acn.waw.pl 07.07.10, 12:50 jej chyba chodzilo o to ze mitem jest ze zawsze wychodza, wlasnie z tych przyczyn co napisalas... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mity ciast 07.07.10, 14:34 krysia2000 napisała: > A tak pytasz, bo rzeczywiście nie wiesz, co można zrobić nie tak, czy po prostu > chciałaś się pochwalić, że zawsze wychodzą Ci na tak? > oczywiscie to drogie, ale te podane punkty nieznania mnie nie przekonuja, np.Drożdże można sparzyć przy rozprowadzaniu z wodą mam nadzieje ze nikt nie sparzyl dziecka, czy to nie jest logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: mity ciast 07.07.10, 15:20 mhr-cs napisała: > Drożdże można sparzyć przy rozprowadzaniu z wodą mam nadzieje ze nikt nie sparzyl dziecka, czy to nie jest logiczne? Tylko po wypiciu kielonka (i to duzego :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: mity ciast 07.07.10, 15:29 Nam wychodzi, ale my nie sparzamy goraca woda dzieci w celu dodania ich do ciasta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mity ciast 07.07.10, 15:40 glasscraft napisała: > Nam wychodzi, ale my nie sparzamy goraca woda dzieci w celu dodania > ich do ciasta :-) nareszcie ktos zrozumial bo napisalam "mam nadzieje ze nikt nie sparzyl dziecka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: mity ciast IP: 217.11.129.* 08.07.10, 07:59 No właśnie nie wiem, jak to jest z tymi drożdżami. Raz w roku (Wielkanoc) robię babę wg przepisu, w którym drożdże należy zalać gorącym mlekiem. Robię tak, ręka mi drży, ale baba wychodzi. Tyle, że rośnie cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mity ciast 08.07.10, 08:08 Goracym mlekiem nalezy zalac make, a nastepnie przestudzic: mojekucharzenie.blox.pl/2009/04/Babka-drozdzowa-parzona.html Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: mity ciast 07.07.10, 20:25 muffiny w 90% przypadków się udają, ale jak już się nie udają, to jest to spektakularna porażka i nie wiem, od czego zależy. Nie chcą się dać wydłubać, chociaż są wypieczone. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 1 Re: mity ciast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 21:34 Dla mnie mitem ciast to jest przekonanie, ze "domowe ciasto jest zdrowe" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: mity ciast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 11:54 przecież biszkoptowe i drożdżowe to najtrudniejsze ciasta!!! proponuję zacząć od ciast bez pieczenia-sernik na zimno,ptasie mleczko,pianka truskawowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś