Dodaj do ulubionych

Pyszny torcik czekoladowy

20.03.04, 23:19
Gorąco polecam - u nas w domu ma honorowe miejsce wśród przepisów na ciasta.
Składniki:
200 g cukru
200 g masła
200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
200 g migdałów ze skórką
5 jajek
cukier waniliowy
aromat migdałowy
potrzebna jest okrągła tortownica o średnicy 24 cm
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem na bardzo małym ogniu i ostudzić.
Migdały (nie obierać ich ze skórki) wraz z cukrem zmielić w mikserze.
Całe jajka ubić (można dodać szczyptę soli, lepiej sie ubiją), dodać
pozostałe składniki i dokładnie wymieszac. Wylać do okragłej tortownicy
wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec przez 10 minut w
temperaturze 200 stopni, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni (nie
otwierając piekarnika)i piec przez następne 40 minut. Uwaga: bardzo ważne
jest dokładne przestrzeganie temperatury i czasu pieczenia. Piec w piekarniku
bez wentylatora, inaczej torcik za bardzo się wysuszy. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Torcik jest kruchy na wierzchu, a
miękki i wilgotny w środku, rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika.
Wśród składników nie ma proszku do pieczenia, bo nie ma mąki, piecze się
trochę jak soufflet, rośnie dzięki jajkom.
Smacznego!
Obserwuj wątek
    • speni Re: Pyszny torcik czekoladowy 01.04.04, 21:01
      Dzisiaj zrobiłam to
      poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid16/
      wydaje sie być baaardzo podobne, rzeczywiście jest pyszne, ale na drugi raz
      zrobię po Twojemu, tylko z tego względu, że podajesz bardzo precyzyjny sposób
      pieczenia, a ja uważam, że tak naprawde, to tu jest zawsze pies pogrzebany.
      Ale moje pytania:
      1. Co to znaczy ubić jajka (do jakiego momentu je bić)
      2. Myślisz, że nie wyjdzie w 26cm tortownicy ?
      3. Na którym poziomie piekarnika pieczesz ? Zwykłe ogrzewanie, czy może
      podwójne od spodu ?

      A tak wogóle, to ciasto z linka też jest w środku wilgotne a z góry kruche. W
      pierwszym momencie pomyslałam, że wdarł mi sie zakalec, a widzę, że piszesz, że
      w środku ma być wilgotne. Jak rozróżnić, czy takie ma być, czy może to już jest
      zakalec ?
      • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 02.04.04, 15:58
        speni napisała:
        > Ale moje pytania:
        > 1. Co to znaczy ubić jajka (do jakiego momentu je bić)
        > 2. Myślisz, że nie wyjdzie w 26cm tortownicy ?
        > 3. Na którym poziomie piekarnika pieczesz ? Zwykłe ogrzewanie, czy może
        > podwójne od spodu ?
        >
        1. Ubijam jajka mikserem przez 3-4 minuty, az sie spienia i stana sie pulchne,
        potem, gdy dodaje pozostale skladniki, mieszam mikserem na minimalnych
        obrotach,
        2. Wyjdzie rowniez w tortownicy 26 cm, tylko bedzie nieco nizsze :-)
        3. Piecze sie na srodkowym poziomie piekarnika, zwykle ogrzewanie.
        Nie ma obawy co do zakalca, bo nie ma maki :-) najwyzej wyjdzie mniej lub
        bardziej wilgotne w srodku.
        Istnieje tez wersja cytrynowa: zamiast gorzkiej czekolady trzeba uzyc bialej,
        masla zamiast 200 g - 150 g, cukru zamiast 200 g - 170 g, dodac aromatu
        cytrynowego lub otartej skorki z cytryny, lub likieru limoncello.
        Te przepisy pochodza z wloskiego forum La Cucina Italiana
        pozdrowienia
    • Gość: Camille Re: Pyszny torcik czekoladowy i nugatowe lody IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 02.04.04, 19:50
      Wlasnie dzisiaj upieklam b. podobny torcik z przepisu z wyspy Capri-podam
      przepis-

      1 1/2 szklanki migdalow obranych ze skorki
      1 szklanka cukru
      25 dkg gorzkiej /tzn. ciemnej, ale z cukrem/czekolady, polamanej na kawalki
      5 duzych jajek, zoltka i bialka osobno
      1/2 lyzeczki olejku migdalowego
      1/2 lyzeczki swiezo startej skorki z cytryny
      12.5 dkg/pol kostki/ masla, roztopione, schlodzone
      szczypta soli/do bialek/
      cukier puder, do posypania przed podaniem

      Piekarnik nagrzac do 180C. Wysmarowac maslem tortownice/26cm/.
      Migdaly i 1/3 szklanki cukru zmielic w procesorze, wysypac do miseczki. W tym
      samym procesorze zmielic czekolade z 1/3 szklanka cukru/ok 45 sekund, zeby byl
      proszek ale zeby sie nie zbilo/, wsypac i wymieszac z masa migdalowa.
      W duzej misce ubic 5 zoltek z 1/3 szklanka cukru/ok. 5 minut, az bedzie b.
      gesta masa/, do tego dodac olejek migdalowy i skorke z cytryny, jeszcze troche
      ubijac wszystko razem. Do masy jajowej delkatnie wsypac mase migdalowo-
      czekoladowa, wymieszac, do tego wlac maslo, znowu delikatnie wymieszac. W
      osobnej misce ubic 5 bialek ze szczypta soli, dodac do masy/na 3 razy,
      delikatnie wmieszac bialka/. Wylac na tortownice i piec 45 minut. Wystudzic w
      tortownicy, mozna zrobic dzien wczesniej, w tym wypadku nalezy przykryc,
      popudrowac cukrem przed samym podaniem.
      Torcik wydaje mi sie b. fajny, ale chcialam cos wiecej, poniewaz spodziewam sie
      waznych gosci jutro na deser, wiec zrobilam jeszcze "jeden krok", zeby bylo
      bardziej elegancko. Wedlug przepisu z greckiej wyspy Krety zrobilam nugatowe
      lody. Bardzo latwe, przepyszne, polecam! Podam kazdemu talerzyk z kawalkiem
      ciasta i galka lodow.

      Przepis-nugatowe lody:

      W garnuszku zagotowac 1/2 szklanki dobrego miodu, 1/4 szklanki cukru i 1/4
      szklanki wody mieszajac, nastepnie gotowac 1 minute/nie mieszajac/.
      W miedzyczasie ubic 1 bialko z duzego jajka ze szczypta soli.
      Goracy syrop powoli, strumieniem wlewac do ubitych bialek, ciagle ubijajac/4
      minuty/. Odstawic do wystudzenia. W drugiej misce ubic 1 szklanke
      smietanki/czyli zrobic bita smietane/, delikatnie ja wmieszac w schlodzona mase
      bialkowo-miodowa. Dolozyc 1/2 szklanki lekko podpieczonych migdalow, obranych
      ze skorki i posiekanych w drobne kawalki/, oraz 1/4 szklanki orzechow
      pistacjowych, niesolonych, tez posiekanych. Delikatnie wmieszac orzechy w mase,
      potem wszystko przelac w szklana forme i zamrozic/min. 6 godzin max 1 tydzien/.

      To propozycja dla tych wszystkich, ktorzy ciagle nie wiedza co upiec na
      Wielkanoc!




    • quba Re: Pyszny torcik czekoladowy 13.04.04, 07:50
      Gracjello ! zrobiłam Twoje ciasto na Wielkanoc ! Niesamowita pychota ! Bardzo
      bardzo Ci dziekuje i serdecznie pozdrawiam! Teraz to będzie moje ciasto nr 1 na
      wszelkie większe święta i uropczystości rodzinne !
      Pozdrawiam serdecznie !
        • Gość: Małgosia Re: Pyszny torcik czekoladowy IP: 193.23.63.* 13.04.04, 09:08
          Droga Gracjello,
          Zrobiłam Twój torcik na święta. Ale chyba coś mi nie wyszło. Torcik po
          rozpięciu blaszki po paru minutach się rozlał. No może nie dosłownie ale raczej
          nakładaćtrzeba go łużka niż kroić nożem. A może tak ma być?
          Chyba to moja wina, bo naciągnęłam trochę przepis, poszłam na łątwiznę i
          dodałam migdały już kupione zmielone i 3/4 cukru zykłego a 1/4 cukru pudru.
          Reszta wg twojego przepisu. ALe i tak yło pyszne. Następnym razem się poprawię.
          Pozdrawiam, Małgosia.
            • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 13.04.04, 10:27
              Gość portalu: kuch napisał(a):

              > Też zrobiłem!
              > Po godzinie od podania nie było śladu!
              > Za tydzień zrobię biały z cytryną.
              > Nikt nie chce uwierzyć że to bez mąki, jajek i drożdży!
              > Pozdro!

              Ale przeciez jajka sa!!! :-) Nie ma maki i drozdzy.
              Jeszcze jedna odmiana: bialy pomaranczowy - z biala czekolada i aromatem
              pomaranczowym - tez pyszny!
              Pozdrowienia
          • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 13.04.04, 10:22
            Dalas torcikowi czas na ostygniecie, czy tez zaraz po upieczeniu otworzylas? Ja
            otwieram dopiero po ostygnieciu (nieraz robie wieczorem i otwieram nastepnego
            dnia) i ani razu mi sie nie rozlal. Co do pojscia na latwizne - ja tez raz
            uzylam gotowych zmielonych migdalow (z cukrem krysztalem, z pudrem nie
            probowalam) i wyszedl dobrze, chociaz wedlug mnie jest lepszy z migdalami
            mielonymi na poczekaniu ze skorka (te kupowane juz zmielone sa bez skorki).
            Zycze powodzenia przy nastepnej probie.
            Pozdrawiam

            Gość portalu: Małgosia napisał(a):

            > Droga Gracjello,
            > Zrobiłam Twój torcik na święta. Ale chyba coś mi nie wyszło. Torcik po
            > rozpięciu blaszki po paru minutach się rozlał. No może nie dosłownie ale
            raczej
            >
            > nakładaćtrzeba go łużka niż kroić nożem. A może tak ma być?
            > Chyba to moja wina, bo naciągnęłam trochę przepis, poszłam na łątwiznę i
            > dodałam migdały już kupione zmielone i 3/4 cukru zykłego a 1/4 cukru pudru.
            > Reszta wg twojego przepisu. ALe i tak yło pyszne. Następnym razem się
            poprawię.
            > Pozdrawiam, Małgosia.
              • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 13.04.04, 15:20
                Gość portalu: Małgosia napisał(a):

                > Gracjella,
                > Torcik upieczony w nocy został otwarty na drugi dzień w południe.Te mielone
                > migdały chyba były teże ze skórką mielone bo widać było brązowe.
                > Więc co mogłąm zrobić źle?
                > Pozdrawiam, Małgosia

                Moze piekarnik nie trzymal takiej temperatury, jak trzeba? Nastepnym razem
                wyjmij z piekarnika, jak zobaczysz, ze brzegi ciasta zaczynaja odstawac od
                brzegow tortownicy. Wiecej nie umiem Ci poradzic.
                Serdecznie pozdrawiam
              • quba Re: Pyszny torcik czekoladowy 14.04.04, 07:27
                Gość portalu: Małgosia napisał(a):

                > Gracjella,
                > Torcik upieczony w nocy został otwarty na drugi dzień w południe.Te mielone
                > migdały chyba były teże ze skórką mielone bo widać było brązowe.
                > Więc co mogłąm zrobić źle?
                > Pozdrawiam, Małgosia



                Przepraszam ze sie wtrące, ale wg mnie zrobiłas za rzadkie ciasto (moze słabo
                ubiłas jajka? i pieklas w za zimnym piekarniku.
                Pozdrowienia
                quba
                  • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 19.04.04, 15:51
                    Gość portalu: kiki napisał(a):

                    > Do Gracjelli,
                    >
                    > jeszcze jedno drobne pytanie: czy mozna/trzeba ubic jajka na parze...
                    >
                    > Masz moze jeszcze inne przepisy tak wspaniale ????
                    >
                    > Dzieki,
                    > K

                    Jajka nie musza byc ubijane na parze, po co dodawac sobie roboty?
                    Mam tez pare innych przepisow, tylko ze malo czasu, dlatego wpisuje z doskoku,
                    w najblizszym czasie postaram sie wpisac przepis na ciasto jablkowo-kokosowe,
                    szybkie i latwe do zrobienia. Milo mi, ze uwazasz podawane przeze mnie przepisy
                    za wspaniale :-) Ja za to uwazam to forum za wspaniale :-)
                    Pozdrawiam
    • goc.jola Re: Pyszny torcik czekoladowy 19.04.04, 15:35
      Gracjelo, czy ten torcik, a właściwie torciki, to inne warianty torciku
      czekolad.-rumowego, na który przepis podawałaś w innym wątku? Tylko że tam była
      tylko 1 tabliczka czekolady, a tu dwie, no i mąka ziemniaczana – tak ma być?
      Chcę się upewnić, bo raczej upiekę tamtą wersję (lubię wszystko, co z rumem).

      Jola

      • gracjella Re: Pyszny torcik czekoladowy 19.04.04, 15:47
        goc.jola napisała:

        > Gracjelo, czy ten torcik, a właściwie torciki, to inne warianty torciku
        > czekolad.-rumowego, na który przepis podawałaś w innym wątku? Tylko że tam
        była
        >
        > tylko 1 tabliczka czekolady, a tu dwie, no i mąka ziemniaczana – tak ma b
        > yć?
        > Chcę się upewnić, bo raczej upiekę tamtą wersję (lubię wszystko, co z rumem).
        > —
        > Jola
        >
        To sa dwa rozne torciki, choc maja podobne skladniki. Ten z rumem jest lzejszy
        i bardziej puszysty, wychodzi mniej wilgotny, goraco go polecam. Mozna go
        wzbogacic jakas masa, ale wg mnie jest pyszny w naturalnej postaci, no mozna,
        jak sie chce, podawane porcje ozdobic bita smietana i truskawka.
            • Gość: Gajdzia Do Gracjelli IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 18.05.04, 16:11
              Kochana,
              oba Twoje torty to absolutny przebój w moim domu :)))
              Ale czekam z nadzieją na jeszcze jeden przepis który obiecałaś swego czasu -
              ciasto z jabłkami i kokosami o ile dobrze pamietam :)))
              Pozdrawiam serdecznie
              Gajdzia

              PS a moze masz jeszcze jakieś inne godne polecenia przepisy? :)))Będziemy
              wdzieczni :))
              • gracjella Re: Do Gracjelli 19.05.04, 08:25
                Gość portalu: Gajdzia napisał(a):

                > Ale czekam z nadzieją na jeszcze jeden przepis który obiecałaś swego czasu -
                > ciasto z jabłkami i kokosami o ile dobrze pamietam :)))
                > Pozdrawiam serdecznie
                > Gajdzia
                >
                > PS a moze masz jeszcze jakieś inne godne polecenia przepisy? :)))Będziemy
                > wdzieczni :))

                Wlasnie podalam ten przepis, znajdziesz go tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12757751
                Inne przepisy tez podrzuce w miare wolnego czasu. Serdeczne pozdrowienia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka