Dodaj do ulubionych

golonka z wody - co do niej pasuje

IP: *.adsl.alicedsl.de 22.09.10, 14:32
mam ugotowana golonke, z czym ja podac na obiad. z ziemniakami?? i co do tego??
nie mam pomyslu jak podac gotowana golonke
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: golonka z wody - co do niej pasuje 22.09.10, 14:47
      Ziemniaki z maslem w kawaleczkach, topiacym sie juz po podaniu na talerzach.
      Ostra musztarda.
      Warzywa - kiszona kapusta zasmazana, lub surowka z czarwonej kapusty z cebula.
      Ogorki kiszone badz w occie - wzglednei grzyby w occie.
      Piwo.
    • 363636r Re: golonka z wody - co do niej pasuje 22.09.10, 14:47
      Kiszona kapusta duszona z cebulą i kminkiem.
      Piure z grochu.
      Kapusta z grochem.
      Warzywa z wody.
      Kiszony ogórek.
      Pikle.
      Ja bym zrobił kapustę; kiszoną kapuchę ( najlepsz dobrze kwaśna ) lekko siekam, na tłuszczu, w wersji hard core smalec, lajt olej, lekko podsmażam posiekaną cebulę, posypuje obficie kminkiem, wrzucam kapustę i jeszcze kilka minut smażę mieszając. Podlewam wodą, szczypta soli i, rzecz zasadnicza, dobrą łyżeczkę cukru, gotuję póki woda zupełnie nie odparuje, na koniec pieprz świeżo mielony. Uczyła mnie przyrządzać kapustę w taki sposób znajoma Czeszka.
      • Gość: agniesia Re: golonka z wody - co do niej pasuje IP: *.adsl.alicedsl.de 22.09.10, 15:35
        to dzisiaj beda jednak ogorki bo niestety nie mam czasu na zadne gotowanie.
        na dodatek kapusta taka domowa juz mi sie skonczyla a tutejsza sklepowa jest wg mnie malo jadalna.

a czemu to niby hard core z tym smalcem. jak dla mnie jak najbardziej pasuje:) ja najczesciej robie kapuste taka bardziej 'plynna' ale troszke zageszczona maka a do tego najlepiej boczek. i bez kminku bo nie cierpie. ale taka na sucho sprobuje nastepnym razem:)
        • Gość: x do gotowanej obligatoryjnie puree z grochu, IP: *.unitymediagroup.de 22.09.10, 16:48
          kapusta kwaszona zasmażana i ostry chrzan.
          A golonka najlepsza jest peklowana, wtedy ugotowana ma ładny różowiutki kolor, jak Miss Piggy ;)
          • Gość: agniesia Re: do gotowanej obligatoryjnie puree z grochu, IP: *.adsl.alicedsl.de 22.09.10, 18:03
            ona juz byla peklowana kupiona. choc mialam powazne obawy co do jej zjadliwosci bo jak dla mnie smierdziala straszliwie - dlatego ja ugotowalam zmieniajac kilkukrotnie wode. wg opakowania jednym ze skladnikow byl buchenrauch - cokolwiek by to bylo (tzn tlumaczenie znam ale jako dodatek, przyprawa do czegokolwiek nic mi to nie mowi). no ale taka mi facet ze sklepu przytargal to trzeba bylo cos z tym zrobic.

jak bede miala dobra kapuste to zrobie z kapusta:)

• Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 06:35
              wobec przedstawionych faktów, jak dla mnie, najbardziej do tej golonki pasowałby kubeł na śmieci.
              Nigdy, ale to przenigdy nie użyłbym do czegokolwiek mięsa śmierdzącego.
              Być może stwierdzenie " śmierdziała straszliwie" to taki odwrócony eufemizm,być może przyczyną smrodu były jakieś przyprawy,ale to tym bardziej wzbudziło by moją czujność.
              Człowiek nie jest smokiem z Komodo,który trawi bezkarnie dla zdrowia padlinę,a tylko mięso zbliżone do stadium padliny śmierdzi straszliwie.
              Jakiekolwiek procesy przygotowawcze-marynowanie,peklowanie itp, nie maja prawa zmienić w takim stopniu zapachu mięsa,by śmierdziało straszliwie.
              Nadmiar przypraw,nadmierne przewędzenie,nadmierne przesolenie,nadmierne wysmażenie ZAWSZE wzbudzają moją nieufność. Tak się maskuje stary,nadpsuty surowiec.
              Nie twierdzę,że zaraz trzeba się po takim czymś pochorować,ale licho nie śpi.Dziesięć razy wytrzymasz,za kolejnym będziesz chora.
              Golonki nigdy nie kupuję peklowanej, bo po co ładować sobie do organizmu sporą dawkę azotanów i kancerogennych azotynów.Kupuję świeżą i przynajmniej mam taką satysfakcję,że wiem co będę jadł. Nacieram ją solą z czosnkiem,wkładam do woreczków i odkładam na dwa,trzy, a nawet cztery dni do lodówki. potem kilkugodzinne pieczenie i niebo w gębie. Do takiej golonki wystarczy dobra musztarda,chrzan,albo kiszona kapusta zasmażana.Z golonki zostają tylko kości.
              • mhr-cs Re: witaj 23.09.10, 07:29
                ja np.lubie taka,
                a jak sie zje 3-4razy
                na rok,to gdzie problem
              • Gość: agniesia Re: witaj IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.10, 07:47
                no moze zle sie wyrazilam - ten zapach byl od dodanych srodkow peklujacych (nie zepsutego miesa) i mnie sie poprostu bardzo nie podobal, kolor wg mnie byl odpowiedni jak na golonke po peklowaniu, poza zapachem to ta golonka zla nie byla. dopiero do sklepu przywiezli, zapakowana prozniowo i wazna miesiac. zapach przy 3 zmienianiu wody przestal mi przeszkadzac.
                w smaku byla lepsza niz jedzona ostatnio na miescie. choc jeszcze w czasie gotowania zastanawialam sie czy zaraz po ugotowaniu nie wyladuje cala w koszu na smieci.
                ale ja sama takiej bym nie kupila, maz tez juz wie ze jakby zdazylo mu sie isc do sklepu to czegos takiego ma nie kupowac. niestety nie wszyscy faceci gotuja i znaja sie na zakupach spozywczych.
                • mhr-cs Re: witaj 23.09.10, 09:39
                  Gość portalu: agniesia napisał(a):

> ale ja sama takiej bym nie kupila, maz tez juz wie ze jakby zdazylo mu sie isc
                  > do sklepu to czegos takiego ma nie kupowac. niestety nie wszyscy faceci gotuja
                  > i znaja sie na zakupach spozywczych.

przeciez on nie winny,
                  moze zrobili zla rezeptore?
                  tak moze byc
    • citronella Re: golonka z wody - co do niej pasuje 22.09.10, 14:53
      ja podaję z chlebem (bo lubię go moczyć w tym golonkowym tłuszczyku :))
      Plus kapusta kiszona.

Uwaga ma byc skoncetrowana na golonce, a nie przystawkach ;))
      U mnie przynajmniej :))
      • Gość: x jeżeli z wody, to gdzie masz ten tłuszczyk? IP: *.unitymediagroup.de 22.09.10, 16:50
        został w garnku w wywarze
    • Gość: Inka Re: golonka z wody - co do niej pasuje IP: *.icpnet.pl 22.09.10, 17:12
      Najlepiej coś kwaśnego.
      • billy.the.kid Re: golonka z wody - co do niej pasuje 22.09.10, 17:25
        do golonki najlepszy jest C H R Z A N.
        • mhr-cs Re: golonka z wody - co do niej pasuje 23.09.10, 05:14
          chrzan,sos chrzanowy
          albo musztardowy,
          kiszona kapusta
          duszona,albo jako surowka,
          pekloje sama,kupiona bez smaku
          przynajmniej u nas
          bo jakies normy
    • roseanne Re: golonka z wody - co do niej pasuje 22.09.10, 20:09
      w ulubionej knajpie podaja z podduszona kiszona kapusta i ziemniakiem - albo uotowanym, albo pieczonym w folii alu,
      ziemniak gotowany sredniej wielkosci
      pieczony wielki

osobno musztarda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka