Dodaj do ulubionych

papryka - zielona - na zimę

04.10.10, 20:49
Taka zielona, do zupy, mniam, mniam. No, my lubimy. Właśnie zieloną bo dodaje smaku.
Pytanie:
Jak zakonserwować zieloną paprykę? Bez octu. Najlepiej samą.
Planuję powkładać pokrojoną, ale z gniazdami nasiennymi bo smaczne są :-) do słoików/słoi, zalać wrzątkiem, zakręcić przykrywki i pasteryzować:
Małe słoiki (takie jak po dżemie) 10 min od zagotowania i 20 min. litrowe.
I co Wy na to?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zanim ona nadejdzie - wyszykuję słoiki przyniesione z piwnicy. Paprykę już mam. Trochę zła kolejność, ale trudno. Papryka jest TERAZ tania więc jest pomysł.
Pozdrawiam, dziękuję raz jeszcze,
Żyra
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: papryka - zielona - na zimę 04.10.10, 21:48
      ...i nic nie napisały.
      Poczekam jeszcze.
      W tym czasie poczytałam sobie o marchewce. Mniam.

Kiedyś byłam na szkoleniu (ze spaniem I KUCHNIĄ), gdzie podawano drobniutko pokrojoną marchewkę (surową) z rodzynkami. Pycha.
      Dużo ciekawych potraw tam podawano :-).
      Żyra
      --
    • Gość: EDEK Re: papryka - zielona - na zimę IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 04.10.10, 22:01
      do zyrafa-46,a moze sprobuj mrozenie ,ja kroje w paski i robie porcje w foliowe woreczki ,zamrazam i mam mniej pracy a rezultat taki sam ,zjadamy rowniez calymi kilogramami bo bardzo lubimy ,smaze na 2 lyzkach oleju na sporej patelni (nie w garnku ) 4 papryki pokrojone w paski (aldente)i na koniec dodaje pokrojona 1 cebulke ,sol ,pieprz ,curry ,podrzucam jeszcze kilka razy patelnia i podaje moim z wczesniej ugotowanym goracym ryzem na ktory klade maselko ,,,mozesz sprobowac ,bo szybkie i pyszne
      • Gość: x ja nie mrożę, szkoda czasu i energii, IP: *.unitymediagroup.de 04.10.10, 22:40
        kupuję w zimie gotową mrożoną. Wygląda identycznie jak twoja, a bez wątpienia przemysłowe mrożenie jest skuteczniejsze.
        • zyrafa46 Re: ja nie mrożę, szkoda czasu i energii, 04.10.10, 23:27
          Z Tobą gościu też się zgodzę. Ale do domowej nie muszę domowych kapci zmieniać na botki...
          i jest tańsza. Tyle, że mój zamrażalnik nie jest duży.
          • zyrafa46 Re: ja nie mrożę, szkoda czasu i energii, 04.10.10, 23:30
            Poczekam jeszcze na odniesienie się bezpośrednio do mojego pomysłu.
            Mój ślubny woli mieć JUŻ gotowe.

Pewnie zastosuję wszystkie pomysły.
            • linn_linn Re: ja nie mrożę, szkoda czasu i energii, 05.10.10, 14:41
              Prawdopodobnie nikt tej metody nie stosowal. Zrob na probe 1 sloik, odczekaj troche, otworz i zobacz rezultat.
              • zyrafa46 ...to szykuję się na Nobla. Z dziedziny papryka. 06.10.10, 15:56
                > Prawdopodobnie nikt tej metody nie stosowal. Zrob na probe 1 sloik, odczekaj troche, otworz i zobacz rezultat.

Zielona. Jak w temacie :-). ...jak wyjdzie....i przeżyjemy.
                • zyrafa46 Re: ...to szykuję się na Nobla. Z dziedziny papry 06.10.10, 15:57
                  Sorki, zapomniałam zamazać sygnaturkę. (w poprzednim poście)
                  .
      • zyrafa46 Re: papryka - zielona - na zimę 04.10.10, 23:24
        Ten pomysł spodobał mi się z dwu powodów:
        1 - miałabym TERAZ mniej pracy. Prawie wcale. Tyle, że przed mrożeniem trzeba blanszować, czy tak? Robisz to? Bo jakoś nie napisałeś. To może jakaś ściema jest?
        2 - papryki będą jakby świeższe, może nie rozmiękczone pasteryzowaniem. Do wszelkich potraw wrzucam je tylko na 2 - 3 minuty.

A gniazda nasienne wywalasz? Te białe nasionka są pyszne. Czy tylko nam smakują?
        • Gość: EDEK Re: papryka - zielona - na zimę IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 05.10.10, 14:10
          do zyrafa 46 -nic nie blanszuje , wszystko zamrazam , ( zamrazalka mrozi mi nadzwyczaj dobrze) ,a potem jak mi potrzeba to tylko na duza patelnie i jadlo staje na stole (pisze o patelni ,bo w garnku robi sie wszystko ciapowate ,a ja chce usmazone i jednoczesnie odparowane)co do gniazd ,to juz kwestia lubienia ,ja wywalam bo moi nie lubia tych nasion -zycze ci przyjemnego popoludnia
    • mhr-cs Re: papryka - zielona - na zimę 06.10.10, 15:57
      albo piwo?
      zalezy od potrawy,
      uwielbiam zielona papryke
      ma smak,
    • linn_linn Re: papryka mrozona 26.10.10, 20:21
      Znalazlam wlasnie cos takiego:
      margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Papryka,2,ID413712457,n
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka