IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.04, 18:38
Wielkanoc tuż tuż.. Jajek mi sie che.Ale jajek niebanalnych:) Poratujecie?
M.
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:05
      Ja tradycyjnie podam Ci link do mojej ulubionej strony:) Tylko ona w języku
      obcym francuskim jest, ale spoko, ja nie znam francuskiego prawie wcale, tylko
      w kwesiti jedzenia nawet w norweskim przepisie bym się zorientowała, o co
      chodzi:). Ja z jajek to tylko gotowane umiem i jajecznicę - studiuje się w
      końcu i jeść obiad trzeba:)))

      16%VOL


      --
      Nie wierzcie, jeśli ktoś wam powie, że połowy zawsze muszą być równe. A połowa
      jabłka i połowa dyni????
      (za kasicą)
      • martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:28
        www.marmiton.org/recettes/recherche_ok.cfm?criteria=oeufs&startr=1
        zapomniałam to w końcu taki detal:))


        16%VOL


        --
        Nie wierzcie, jeśli ktoś wam powie, że połowy zawsze muszą być równe. A połowa
        jabłka i połowa dyni????
        (za kasicą)
    • Gość: dill Re: Jajka.. IP: *.acn.waw.pl 02.04.04, 19:06
      ...moi zaczeli juz dzis...banalnie z sosem chrzanowo smietanowym i pokladami
      szczypiorku. Gdyby rozmrozily sie paluszki krabowe to z majonezem i szczypiorem
      nafaszerowalabym...a gdyby to bylo sniadanie to ugotowane w skorupkach na
      twardo, zostalyby przeciete razem ze skorupka na pol, delikatnie wygrzebane i
      posiekane ze szczypiorkiem i lyzka masla...zaladowane ponownie w skorupki,
      wetkniete w bulke tarta i usmazone na rumiano na masle

      ale to zupelnie inna historia...gdyby np byl wedzony losos i swiezy koperek ;)
      itd
      • kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 19:25
        wszystko z Internetu. pomyslow nigdy nie za duzo:))

        jaja w galarecie na sniadanie
        ugotowane polowki jajek zawijam w szynke ukladam groszek, marchewke itp. na
        polmisku i zalewam wystudzonym bulionem z zelatyna

        jajka przepiórcze na twardo z sosami
        1) mniejszy sloik majonezu+duzy jogurt naturalny+2 lyzki dobrej musztardy
        2) duzy jogurt naturalny+pól sloika majonezu+2 lyzki smietany jogurtowej+2
        pêczki drobnego szczypiorku/posiekac/+duzy pêczek rzodkiewek/ drobno
        posiekac/+sól
        Obrane jajka wrzucic do dosc glêbokich misek. sosy wymieszac i zalac nimi jajka.

        jajka herbaciane ze slodkim sosem pomarañczowym
        Przygotowaæ tzn. obraæ i pokroiæ w kostkê 2 pomarañcze i 2 jab³ka, zagotowaæ
        razem z 125 g rodzynków, ³y¿k¹ cukru (do smaku, mo¿na wiêcej), sol¹ (szczypta),
        ³y¿eczk¹ imbiru, odrobin¹ startej ga³ki muszkato³owej, pó³ szkl. octu winnego z
        czerwonego wina. Po 30 minutach (owoce powinny siê rozgotowaæ) dodaæ s³oiczek
        borówek do miêsa (250 g) i ew. 2 ³y¿ki konfitury (d¿emu) z pomarañczy.
        Zagotowaæ, w³o¿yæ ostudzone do s³oiczka. Trzymaæ w lodówce.
        Jajka: gotuje siê w osolonej wodzie na twardo. Po lekkim przestudzeniu trzea je
        turlaæ, aby zgnieœæ skorupki. Zagotowaæ wodê z czarn¹ herbat¹ (3 ³y¿ki na 1 l
        wody), ³y¿k¹ soli, ³y¿k¹ przypraw (np. any¿ gwaiŸdzisty, koper w³oski, cynamon,
        goŸdziki, pieprz). Gotowaæ a¿ skorupki zabarwi¹ siê na br¹zowo. Odstawiæ,
        wystudziæ (ok. 1/2 godz,). Podawaæ obrane z chutneyem. Bêd¹ mieæ wzorek z tych
        pot³uczonych skorupek.

        Jaja marynowane
        12 jaj
        2 szklanki białego octu winnego
        1 ½ łyzki przyprawy do marynat (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
        1 łyżeczka soli
        3 ząbki czosnku
        1 łyżka skórki otartej z cytryny
        1 szklanka wody
        1 cebula, pokrojona w plasterki
        Sposób wykonania: Jaja ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze
        skorupek.Gotować razem wszystkie pozostałe składniki przez 10
        minut.Ostudzić.Włożyć jaj do dużego słoja.Zalać marynatą.Zamknąć słój.Włożyć do
        lodówki na 4-7 dni przed planowanym podaniem.12 sztuk.


        jaja faszerowane
        1)zoltka zmiksowane z pieczarkami duszonym z cebulka
        2)ser zolty na drobnej tarce z posiekanym drobno ogorkiem kwaszonym + zoltka
        3)tunczyk z serem (bialy twarogowy) + ketchup
        4)żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą,
        pieprzem, ostrą papryką.Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną cebulkę
        5)puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść
        widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem;
        6)-2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany,
        przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym

        JAJA FASZEROWANE :
        1). Kawiorem - 4 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka koniaku, łyżka soku z
        cytryny, 2 łyżki kawioru, kilka marynowanych szalotek [maleńkich cebulek],
        kilka gałązek koperku, pół pęczka szczypioru, mielona słodka papryka, sól,
        pieprz biały.ZOLtka z 4-ch jajek utrzeć na jednolitą masę z połową kawioru,
        majonezem, solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i koniakiem. Tak
        przygotowaną pastą nadziewać białka, udekorować pozostałym kawiorem, gałązkami
        koperku i szczypiorku.

        2). Koreczkami anchoi
        3 łyżki masła, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, pieprzu
        cayenne i sosu worcester, sok z cytryny, puszka koreczków helskich, 4 czarne
        wydrzylowane oliwki, 4 korniszony, 8 obranych migdałów, łyżeczka kaparów. 4
        żółtka utrzeć z maśłem, sokiem z cytryny, sosem worcester i sojowym, musztardą,
        pieprzem cayenne. Do każdej połówki białka włożyć po koreczku helskim i
        specjalną szprycą wycisnać pastę. Udekorować połówkamikorniszonów, oliwek,
        kaparami i migdałami

        3). Lososiem
        5 dag wędzonego łososia, 4 łyżki gęstego majonezu, łyżka ajerkoniaku, łyżka
        posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, liście sałaty, 3 łyżki kap[arów,
        kilka jędrnych liści cykorii, sól, pieprz biały, pieprz cayenne.Lososia bardzo
        drobno posiekać, utrzeć z 4 żółtkami, majonezem, ajerkoniakiem,, sokiem z
        cytryny, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i migdałami. Lekko schłodzony krem
        włożyć do szprycy i wycisnąć do białek. Liście cykorii pokroić wzdłuż na
        cienkie paski, powbijać dekoracyjnie w farsz razem z kaparami. Jaja ułożyć na
        liściach sałaty.

        4). lososiem #2
        4 jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki.
        Wyjmujemy żółtka, które mieszamy z drobniutko pokrojonymi 6-oma pieczarkami,
        usmażonymi z cebulką lub szczypiorkiem, posolonymi i posypanymi białym pieprzem
        do smaku- Wkładamy z powrotem w ugotowane jajka. Połówkę tak przyrządzonego
        jajka owijamy cieniutkim plasterkiem łososia, całość spinamy wykałaczką. Na
        wierzch dajemy 1/2 łyżeczki sosu tatarskiego i listek zielonej pietruszki.

        5). Po włosku
        8 jaj, 10 dag tłustego białego sera [ricotta] 4 łyżki drobno posiekanego
        szpinaku, 4 łyżki tartego permezanu, gałka muszkatołoa, łyżecka masła, sól,
        pieprz biały, pieprz cayenne.Na patelni stopić masło, dodać szpinak i chwilę
        smażyć, zdjąć z ognia. Obrane jajka przekroić na pół, wyjąćżółtka i utrzeć na
        jednolitą gładką masę ze szpinakiem, twarogiem, solą, pieprzem, pieprzem
        cayenne, startą gałką i parmezanem. Pastą nadziać połówki jaj.

        Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
        Ugotować 10 jaj na twardo (nawet 20 minut), połowę obrać, drugiej połowie tylko
        potłuc skorupki (poturlać lub poobijać łyżeczką), włożyć do słoja z 1 czosnkiem
        i ziołami (rozmaryn, 4 szczypty tymianku), sosem sojowym.
        Zagotować 0.3 l wina czerwonego z solą, 2 łyżkami stołowymi octu, pieprzem,
        łyżką stołową cukru, łyżeczką koriandru, łyżeczką kurkumy, łyżką kminku, łyżką
        czarnej herbaty liściastej, ew. gałką muszkatołową, mielonym goździkiem czy
        cynamonem; zalać gorącym jaja (uważać, aby słój nie pękł). Wynieść zrazu do
        zimnej piwnicy lub na schody (jeżeli na dworze jest za ciepło - wstawić potem
        do lodówki) na 2..3 dni. Można trzymać do tygodnia.

        Jaja-niespodzianki nadziewane
        Ugotować jaja na twardo, obrać, włożyć do kieliszków do jaj, ściąć czubki i
        łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka. Przygotować farsze:
        - majonezowy:
        2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany,
        przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym;
        - paprykowy:
        drobno posiekać ogórek, pół papryki, pomidor, biały koniec pora. Zalać sosem z
        cytryny, soli, cukru, pieprzu;
        - rybny:
        puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść
        widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem;
        - kaparowy:
        3 żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą,
        pieprzem, ostrą papryką. Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną
        cebulkę;
        - sałatkę jarzynową konwencjonalną
        Puste białka wypełniać farszem, udekorować zieleniną i warzywami. Można zrobić
        obwódki między białkiem a kieliszkiem: zawiązać łodygę szczypiorku, zrobić
        pierścionek z wydrążonego ogórka albo plastra pomidora.

        Jaja faszerowane smażone a la ostryga
        Masło wyciągnąć z lodówki. Ugotować jaja na twardo, zalać zimną wodą do
        wystudzenia i ostrożnie nożem-piłką przeciąć skorupki wzdłuż na pół (aby nie
        pokruszyć ani nie powyszczerbiać brzegów skorupek). Łyżeczką od herbaty
        wyciągnąć białko z żółtkiem ze skorupki (zachować te skorupki!).
        Wnętrza jaj posiekać w misce, dodać na każde jajo po łyżeczce masła, łyżce
        tartej bułki, siekany koperek, sól, pieprz. Zagnieść masę widelcem lub rękami -
        powinna się ładnie zlepić ze sobą.
        Nakładać masę do wnętrza skorupek jaj z lekkim czubem, delika
    • martini_very_bianco A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 19:50
      ... czy mógłby mi ktos przypomnieć, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie
      gotowania? Mam ochotę, a nie mam mamy pod ręką:)

      16%VOL

      --
      Nie wierzcie, jeśli ktoś wam powie, że połowy zawsze muszą być równe. A połowa
      jabłka i połowa dyni????
      (za kasicą
      • kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 23:29
        piekac teraz ciasta z calymi jajkami warto zaczac wydmuchiwac ich zawartosc, a
        umalowane(w syntetykach) na jaskrawe kolory skorupki powkladac na czubki witek
        z baziami(z jednej strony trzeba delikatnie wydlubac wieksza dziurke, zeby
        weszla galazka). pamietam, robilam tak cale lata, zanim jeszcze mozna bylo
        kupic cokolwiek do dekoracji stolu. recze, ze wazon pelen bazi z kolorowymi
        kulkami przyciagnie oko gosci:))
    • Gość: tomasz smaczne jaja kupilem IP: *.ipt.aol.com 05.04.04, 01:38
      Wiem, ze moze troche nie na temat, ale jednak jajecznie.

      Juz od dluzszego czasu nie moge sie uwolnic od:
      Platynowych jajek, firmy Matines - smie twierdzic, ze pochodza od
      bardzo "szczesliwych" kur, smakuja wspaniale, byloby mi bardzo "smutno" gdyby
      sie okazalo, ze to tylko bateria.
      Probowaliscie?
      • giezik Re: smaczne jaja kupilem 05.04.04, 09:52
        jest taki przepis (z kuchni chinskiej). Jajka gotuje sie na twardo. pozniej
        obtlukuje skorupke i gotuje jeszcze dosc dlugo w wywarze z m.in. wedzonej
        herbaty, anyzu. PO wyjeciu zdejmuje sie skorupke i jajko ma "brunatne żyłki".
        Dość atrakcyjnie wygląda.

        --
        "W kazirodczym świecie książek kucharskich rzecz taka jak plagiat zdaje się nie
        istnieć. Dodaj szczyptę rozmarynu i przepis jest Twój"
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka