Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.04, 18:38 Wielkanoc tuż tuż.. Jajek mi sie che.Ale jajek niebanalnych:) Poratujecie? M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krystyna_jl Re: Jajka.. IP: 81.185.219.* 02.04.04, 18:45 no to ...strusie! :-)))) sorki, marghe, ale bylam rozstrojona i...mnie rozsmieszylas. Dzieki. k. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:05 Ja tradycyjnie podam Ci link do mojej ulubionej strony:) Tylko ona w języku obcym francuskim jest, ale spoko, ja nie znam francuskiego prawie wcale, tylko w kwesiti jedzenia nawet w norweskim przepisie bym się zorientowała, o co chodzi:). Ja z jajek to tylko gotowane umiem i jajecznicę - studiuje się w końcu i jeść obiad trzeba:))) 16%VOL Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:28 www.marmiton.org/recettes/recherche_ok.cfm?criteria=oeufs&startr=1 zapomniałam to w końcu taki detal:)) 16%VOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dill Re: Jajka.. IP: *.acn.waw.pl 02.04.04, 19:06 ...moi zaczeli juz dzis...banalnie z sosem chrzanowo smietanowym i pokladami szczypiorku. Gdyby rozmrozily sie paluszki krabowe to z majonezem i szczypiorem nafaszerowalabym...a gdyby to bylo sniadanie to ugotowane w skorupkach na twardo, zostalyby przeciete razem ze skorupka na pol, delikatnie wygrzebane i posiekane ze szczypiorkiem i lyzka masla...zaladowane ponownie w skorupki, wetkniete w bulke tarta i usmazone na rumiano na masle ale to zupelnie inna historia...gdyby np byl wedzony losos i swiezy koperek ;) itd Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 19:25 wszystko z Internetu. pomyslow nigdy nie za duzo:)) jaja w galarecie na sniadanie ugotowane polowki jajek zawijam w szynke ukladam groszek, marchewke itp. na polmisku i zalewam wystudzonym bulionem z zelatyna jajka przepiórcze na twardo z sosami 1) mniejszy sloik majonezu+duzy jogurt naturalny+2 lyzki dobrej musztardy 2) duzy jogurt naturalny+pól sloika majonezu+2 lyzki smietany jogurtowej+2 pêczki drobnego szczypiorku/posiekac/+duzy pêczek rzodkiewek/ drobno posiekac/+sól Obrane jajka wrzucic do dosc glêbokich misek. sosy wymieszac i zalac nimi jajka. jajka herbaciane ze slodkim sosem pomarañczowym Przygotowaæ tzn. obraæ i pokroiæ w kostkê 2 pomarañcze i 2 jab³ka, zagotowaæ razem z 125 g rodzynków, ³y¿k¹ cukru (do smaku, mo¿na wiêcej), sol¹ (szczypta), ³y¿eczk¹ imbiru, odrobin¹ startej ga³ki muszkato³owej, pó³ szkl. octu winnego z czerwonego wina. Po 30 minutach (owoce powinny siê rozgotowaæ) dodaæ s³oiczek borówek do miêsa (250 g) i ew. 2 ³y¿ki konfitury (d¿emu) z pomarañczy. Zagotowaæ, w³o¿yæ ostudzone do s³oiczka. Trzymaæ w lodówce. Jajka: gotuje siê w osolonej wodzie na twardo. Po lekkim przestudzeniu trzea je turlaæ, aby zgnieœæ skorupki. Zagotowaæ wodê z czarn¹ herbat¹ (3 ³y¿ki na 1 l wody), ³y¿k¹ soli, ³y¿k¹ przypraw (np. any¿ gwaiŸdzisty, koper w³oski, cynamon, goŸdziki, pieprz). Gotowaæ a¿ skorupki zabarwi¹ siê na br¹zowo. Odstawiæ, wystudziæ (ok. 1/2 godz,). Podawaæ obrane z chutneyem. Bêd¹ mieæ wzorek z tych pot³uczonych skorupek. Jaja marynowane 12 jaj 2 szklanki białego octu winnego 1 ½ łyzki przyprawy do marynat (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 szklanka wody 1 cebula, pokrojona w plasterki Sposób wykonania: Jaja ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze skorupek.Gotować razem wszystkie pozostałe składniki przez 10 minut.Ostudzić.Włożyć jaj do dużego słoja.Zalać marynatą.Zamknąć słój.Włożyć do lodówki na 4-7 dni przed planowanym podaniem.12 sztuk. jaja faszerowane 1)zoltka zmiksowane z pieczarkami duszonym z cebulka 2)ser zolty na drobnej tarce z posiekanym drobno ogorkiem kwaszonym + zoltka 3)tunczyk z serem (bialy twarogowy) + ketchup 4)żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą, pieprzem, ostrą papryką.Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną cebulkę 5)puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem; 6)-2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany, przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym JAJA FASZEROWANE : 1). Kawiorem - 4 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka koniaku, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki kawioru, kilka marynowanych szalotek [maleńkich cebulek], kilka gałązek koperku, pół pęczka szczypioru, mielona słodka papryka, sól, pieprz biały.ZOLtka z 4-ch jajek utrzeć na jednolitą masę z połową kawioru, majonezem, solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i koniakiem. Tak przygotowaną pastą nadziewać białka, udekorować pozostałym kawiorem, gałązkami koperku i szczypiorku. 2). Koreczkami anchoi 3 łyżki masła, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, pieprzu cayenne i sosu worcester, sok z cytryny, puszka koreczków helskich, 4 czarne wydrzylowane oliwki, 4 korniszony, 8 obranych migdałów, łyżeczka kaparów. 4 żółtka utrzeć z maśłem, sokiem z cytryny, sosem worcester i sojowym, musztardą, pieprzem cayenne. Do każdej połówki białka włożyć po koreczku helskim i specjalną szprycą wycisnać pastę. Udekorować połówkamikorniszonów, oliwek, kaparami i migdałami 3). Lososiem 5 dag wędzonego łososia, 4 łyżki gęstego majonezu, łyżka ajerkoniaku, łyżka posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, liście sałaty, 3 łyżki kap[arów, kilka jędrnych liści cykorii, sól, pieprz biały, pieprz cayenne.Lososia bardzo drobno posiekać, utrzeć z 4 żółtkami, majonezem, ajerkoniakiem,, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i migdałami. Lekko schłodzony krem włożyć do szprycy i wycisnąć do białek. Liście cykorii pokroić wzdłuż na cienkie paski, powbijać dekoracyjnie w farsz razem z kaparami. Jaja ułożyć na liściach sałaty. 4). lososiem #2 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Wyjmujemy żółtka, które mieszamy z drobniutko pokrojonymi 6-oma pieczarkami, usmażonymi z cebulką lub szczypiorkiem, posolonymi i posypanymi białym pieprzem do smaku- Wkładamy z powrotem w ugotowane jajka. Połówkę tak przyrządzonego jajka owijamy cieniutkim plasterkiem łososia, całość spinamy wykałaczką. Na wierzch dajemy 1/2 łyżeczki sosu tatarskiego i listek zielonej pietruszki. 5). Po włosku 8 jaj, 10 dag tłustego białego sera [ricotta] 4 łyżki drobno posiekanego szpinaku, 4 łyżki tartego permezanu, gałka muszkatołoa, łyżecka masła, sól, pieprz biały, pieprz cayenne.Na patelni stopić masło, dodać szpinak i chwilę smażyć, zdjąć z ognia. Obrane jajka przekroić na pół, wyjąćżółtka i utrzeć na jednolitą gładką masę ze szpinakiem, twarogiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, startą gałką i parmezanem. Pastą nadziać połówki jaj. Jaja w zalewie kminkowej (czarne) Ugotować 10 jaj na twardo (nawet 20 minut), połowę obrać, drugiej połowie tylko potłuc skorupki (poturlać lub poobijać łyżeczką), włożyć do słoja z 1 czosnkiem i ziołami (rozmaryn, 4 szczypty tymianku), sosem sojowym. Zagotować 0.3 l wina czerwonego z solą, 2 łyżkami stołowymi octu, pieprzem, łyżką stołową cukru, łyżeczką koriandru, łyżeczką kurkumy, łyżką kminku, łyżką czarnej herbaty liściastej, ew. gałką muszkatołową, mielonym goździkiem czy cynamonem; zalać gorącym jaja (uważać, aby słój nie pękł). Wynieść zrazu do zimnej piwnicy lub na schody (jeżeli na dworze jest za ciepło - wstawić potem do lodówki) na 2..3 dni. Można trzymać do tygodnia. Jaja-niespodzianki nadziewane Ugotować jaja na twardo, obrać, włożyć do kieliszków do jaj, ściąć czubki i łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka. Przygotować farsze: - majonezowy: 2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany, przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym; - paprykowy: drobno posiekać ogórek, pół papryki, pomidor, biały koniec pora. Zalać sosem z cytryny, soli, cukru, pieprzu; - rybny: puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem; - kaparowy: 3 żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą, pieprzem, ostrą papryką. Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną cebulkę; - sałatkę jarzynową konwencjonalną Puste białka wypełniać farszem, udekorować zieleniną i warzywami. Można zrobić obwódki między białkiem a kieliszkiem: zawiązać łodygę szczypiorku, zrobić pierścionek z wydrążonego ogórka albo plastra pomidora. Jaja faszerowane smażone a la ostryga Masło wyciągnąć z lodówki. Ugotować jaja na twardo, zalać zimną wodą do wystudzenia i ostrożnie nożem-piłką przeciąć skorupki wzdłuż na pół (aby nie pokruszyć ani nie powyszczerbiać brzegów skorupek). Łyżeczką od herbaty wyciągnąć białko z żółtkiem ze skorupki (zachować te skorupki!). Wnętrza jaj posiekać w misce, dodać na każde jajo po łyżeczce masła, łyżce tartej bułki, siekany koperek, sól, pieprz. Zagnieść masę widelcem lub rękami - powinna się ładnie zlepić ze sobą. Nakładać masę do wnętrza skorupek jaj z lekkim czubem, delika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Jajka.. IP: 81.185.219.* 02.04.04, 19:28 Kwieta, Ty naprawde jestes niezawodna! Ktores z tych przepisow sciagna na sniadanie wielkanocne, zeby bylo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 19:50 ... czy mógłby mi ktos przypomnieć, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie gotowania? Mam ochotę, a nie mam mamy pod ręką:) 16%VOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.faith.pl / 80.51.255.* 02.04.04, 21:30 Wyjmij jajka z lodowki, wlej wode do garnka, wsyp duzo soli, zagotuj, wloz jajka i gotuj - ja 3 jajka na twardo gotuje 10-15 minut (przy wiekszej ilosci jajek potrzeba wiecej czasu), na miekko po jednym wrzucanym na wrzatek, 4 minuty kazde. Jajko na twardo powinno miec zoltko bez zielonej obwodki - jak takowa posiada, to znaczy ze za dlugo gotowane. MS Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 21:39 no właśnie ja je wrzucam na ten wrzątek osolony i pękają dalej... Może ta partia akurat od jakiejś lewej kury, następne będą lepsze:) 16%vol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.04.04, 22:20 wyskrob czubkiem ostrego noza lub szpilka (czy innym szpikulcem) malenka dziurke na czubku jajka , z tej strony gdzie powinna byc to wglebienie, banka powietrza, no wiesz o czym mowie... Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 22:23 no wiem:) 16%vol Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 22:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11133876&v=2&s=0 tu masz rady od wszystkich - spod serca:)) milej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: A propos tych jajek... pękają! 04.04.04, 00:44 Od kilku dni gotuję trzy razy dziennie po jednym jajku na twardo (moja córka ma gradówkę na powiece i okulista zaleciła ciepłe okłady przy użyciu właśnie takowego jaja, ponieważ najdłużej trzyma ciepło). Z moich obserwacji wynika, że nie ma znaczenia temperatura jaja (z lodówy czy temp. pokojowa) ani w pewnym sensie wody (z kranu ciepła czy z kranu zimna). Kolor jajka chyba też nie. Może coś tkwi w genach? Chciałam po prostu powiedzieć, że raz pęka a raz nie. pzdr P.S. Soli też czasami dorzucam W Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 do wydry:) 04.04.04, 00:56 a po co jajem w oko?!!! czemu nie zwykla, szklana buteleczka(np. po syropie) z ciepla woda? Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: do wydry:) 04.04.04, 23:27 Jajo chyba jednak dłużej ciepło trzyma. Czy buteleczka będzie odpowiednio gorąca przez 10 minut? Może jutro spróbuję, jak zaspana zapomnę nastawić jajo do porannej tury. Poza tym buteleczki nie można sobie po wszystkim zjeść, a my z mężem spożywamy pozostałość. Córka nie, bo nie lubi. Próbowałam wmówić jej , że lepiej działa, jak potem zastosuje się wewnętrznie, ale nie dała się nabrać. pzdr W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: do wydry:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 11:49 Można też do okładów uzywac ziemniaków gotowanych w mundurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.ze.tarnow.pl 05.04.04, 09:25 Ale glupote napisalam, teraz patrze, nie na wrzatek wrzucam tylko do ZIMNEJ wody osolonej, woda sie ma zagotowac juz z jajkami :) Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 02.04.04, 23:14 Czytałem gdzieś o nowej modzie: wydmuszki ze skorupką koronkowo wycinaną w ażurowe wzory. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 23:29 piekac teraz ciasta z calymi jajkami warto zaczac wydmuchiwac ich zawartosc, a umalowane(w syntetykach) na jaskrawe kolory skorupki powkladac na czubki witek z baziami(z jednej strony trzeba delikatnie wydlubac wieksza dziurke, zeby weszla galazka). pamietam, robilam tak cale lata, zanim jeszcze mozna bylo kupic cokolwiek do dekoracji stolu. recze, ze wazon pelen bazi z kolorowymi kulkami przyciagnie oko gosci:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz smaczne jaja kupilem IP: *.ipt.aol.com 05.04.04, 01:38 Wiem, ze moze troche nie na temat, ale jednak jajecznie. Juz od dluzszego czasu nie moge sie uwolnic od: Platynowych jajek, firmy Matines - smie twierdzic, ze pochodza od bardzo "szczesliwych" kur, smakuja wspaniale, byloby mi bardzo "smutno" gdyby sie okazalo, ze to tylko bateria. Probowaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: smaczne jaja kupilem 05.04.04, 09:52 jest taki przepis (z kuchni chinskiej). Jajka gotuje sie na twardo. pozniej obtlukuje skorupke i gotuje jeszcze dosc dlugo w wywarze z m.in. wedzonej herbaty, anyzu. PO wyjeciu zdejmuje sie skorupke i jajko ma "brunatne żyłki". Dość atrakcyjnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:15 www.aeb.org/recipes/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:20 www.iowaegg.org/eggrecipes.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:22 www.bbonline.com/recipe/egg.html Odpowiedz Link Zgłoś