Dodaj do ulubionych

mam prośbę -będę gościla przyjaciól

19.10.10, 18:11
którzy uwielbiają różne salatki, niestety nie znam zbyt wielu przepisów, takich sprawdzonych. bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • wyssana.z.palca Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 18:14
      liscie cykorii, na to posiekane orzechy wloskie, kawalki sera plesniowego (lazur czy cos takiego), kawaleczki gruszki (swiezej, moze byc z puszki) i to polac sosem vinegret. tego sie nie miesza, te liscie je się pojdeynczo, takie "łodeczki". Naprawde super, polecam :)
      • 83kimi Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 19:10
        Na moim blogu zamieściłam przepis na sałatkę z wędzonym łososiem, podsmażanym na patelni, chcesz - to zajrzyj, wydaje mi się, że jest dość dobra :-). Inny pomysł: rucola, roszpunka, świeży ser kozi i brzoskwinie z puszki do tego sos z oliwy, octu winnego z dodatkiem miodu, jakiś ziół (np. bazylia) i pikantnej papryki w proszku. Albo roszpunka, małe pomidorki, ser kozi i orzechy włoskie, do tego słodki sos.
    • figgin1 Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 20:01
      Soczewica, pomidory, curry, posiekane ostre papryczki, pomidory, mielony kminek i dobry jogurt.
      Sałata, gruszka, czerwona cebula, papryka, grillowane wątróbki, orzechy makademii i miodowy winegret.
      Zielony groszek, majonez, cebula, ocet, pieprz i pokrojony w kostkę kindziuk.
    • mirszy Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 21:00
      1. rukola, suszone pomidory pokrojone w kostkę, słonecznik prażony wczesniej na suchej patelni, kosteczki piersi z kurczaka obsypane przyprawą do gyrosa usmażone na oliwe. Wszystko skropione olejem z pomidorów.

2. pierś z kurczaka pokroić w małe kawałki posypać cury, sól troszkę oliwy - odstawić na 20 min. upiec na patelni.Do ostudzonego dodać pokrojonego anansa, orzechy włoskie, kukurydzę. Wymieszać majonez ze śmietaną i zalać wszystko . wymieszać.

3. sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek św, pomidor, drobno pokrojony wędzony łosoś. Sos - jogurt grecki, ły,żka majonezu, dużo posiekanego koperu, czosnek, sól. Zalać po wierzchu.

Miłej imprezy.
    • Gość: Ewa Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 22:26
      Ostatnio w "gosciach" jadłam przepyszna z brokułami:)
      Brokuła podzielic na rózyczki obgotowac w wodzie z dodatkiem łyzki masła i dwóch zgniecionych zabków czosnku. Brokuły gotowac 5 min. od zagotowania. Schłodzic dodac pokrojona w kostke szynke, ser feta, cebule, duuuzy peczek koperku. Zrobic lekki sos czosnkowy (lekki tzn. czosnku tylko jeden malutki zabek) wszystko wymieszac, schłodzic...pycha.........
      • Gość: Anka Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 22:31
        Dopóki gotowałam brokuła w wodzie, nie cierpiałam. Odkąd gotuję na parze (w szybkowarze, min. 5), bardzo polubiłam.
        • Gość: x po 5 min w szybkowarze masz paćkę brokułową, IP: *.unitymediagroup.de 19.10.10, 22:49
        • rudyocicat Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 20.10.10, 09:22
          nie mam szybkowara, ale brokuł jest smaczny ugotowany w słodkiej wodzie a nie słonej:)
    • marghe_72 Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 23:38
      kilka poysłów
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,114646847,114710359.html

i jeszcze
      ziemniaczana z musztardą
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72549422,72549422.html
      z buraków
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72860980,72860980.html
      z melona i cukinii
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75128223,75128223.html
      z kurczakiem
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103154815,103154815.html
      ja tak długo mogę :D
    • marghe_72 Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól 19.10.10, 23:41
      z brokułowych to ta jest b.fajna
      autor Joannas
      Sałatka brokułowa z fetą
      Podczas porządków wygrzebałam jakiś stary przepis na taką sałatkę. Zrobiłam i polecam
      1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany ( 2-3 minuty)
      3 jajka na twardo pokrojone w dużą kostkę
      1 kostka Fety pokrojona w dużą kostkę
      1 cebulka drobno pokrojona
      4 ogórki kiszone lub konserwowe drobno pokrojone (opcjonalnie grzybki marynowane)
      2 łyżki majonezu
      pieprz

Delikatnie wymieszać. Smacznego
    • Gość: Kacha Re: mam prośbę -będę gościla przyjaciól IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.10, 09:24
      Sałatka z paluszkami "krabowymi"
      Makaron (najlepiej jakiś drobny, np. w kształcie ryżu, muszelki albo sojowy - jak kto woli), paluszki "krabowe", zielony ogórek w kostkę, puszka kukurydzy, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, sól i pieprz do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
      2 puszki tuńczyka w sosie własnym, pieprz czarny, sól, majonez, ser żółty 30dag, cebula biała 2szt, pęczek pietruszki, 4 jajka na twardo

caprese
      pomidory, mozarella, świeża bazylia, oliwa, ew. ocet balsamiczny, pieprz, sól

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka