Dodaj do ulubionych

Sernik a blender?

25.10.10, 00:12
WItam,
Nie wiem czy takie pytanie się już pojawiło ale mam nadzieję że nie. Jestem bardzo początkująca w pieczeniu.
Chciałabym upiec sernik ale nie posiadam maszynki do mielenia ani praski (takiej jak do ziemniaków). I nie potrzebuję tego zakupić w najbliższym, tutaj (na Litwie) nie ma też takiego dziwacznego wynalazku jak ser w wiaderku (moim zdaniem sernik wiedeński z niego nie jest najlepszy). No i się tak zastanawiam czy może można by ser potraktować blenderem? Robiła tak któraś z Was? Chyba że macie jakiś inny pomysł jak doprowadzić ser do odpowiedniej konsystencji...
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: Not Sure Re: Sernik a blender? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 00:50
      Niedawno sam o to pytałem:

> forum.gazeta.pl/forum/w,124,117141768,117224094.html
      > forum.gazeta.pl/forum/w,77,117156319,117156319.html
    • Gość: jaj Re: Sernik a blender? IP: 212.160.148.* 26.10.10, 14:27
      no i cale szczescie, ze nie ma :/
      jesli mieszkasz w wilnie idz na targ kolo Ostrej Bramy i kup twarog domowuy - tlusty
      mozesz go zemlec blenderem

a jesli nie w wilnie
      to do jakiejkolwiek Maximy po tlusty twarog
      zeby masa nie byla such dodaj 2-3 łyzki (na kilogram sera) najtlustszej smietany, gestej
      • kumite Re: Sernik a blender? 26.10.10, 23:08
        Też się cieszę że nie ma:)
        Ok dzięki za radę - mieszkam w Wilnie dopiero drugi miesiąc i jeszcze tego targu nie odkryłam.
        Za to najtłustsza spotkana tu śmietana to była 40% :D
        • Gość: jancia Re: Sernik a blender? IP: 212.160.148.* 27.10.10, 10:11
          40% jest najlepsza
          na Litwie jest genialny nabial
          duzo lepszy niz w Polsce

a targ za Ostra Brama latwo znalezc
          idac od starego Miasta trzeba przejsc pod Ostra Brama i skrecic w prawo - pojsc kawalek przed siebie i po lewej stronie - po przeciwnej stronie ulicy bedzie hala targowa - duza - pelno handlujacych :_0 mie da sie nie zauwazyc

mysle, ze ci sie spodoba

polecam wedzone swinskie uszy ;-)

no i nie ma problemu zeby sie po polsku dogadac
    • kumite Re: Sernik a blender? 27.10.10, 16:00
      niestety nie mam. Mam za to jeszcze durszlak o małych oczkach więc w grę wchodzi jeszcze przetarcie sera przez niego.
      I tak nie zabiorę się za ten sernik w przeciągu kilku dni prędzej w następnym tygodniu.
      A i targu też jeszcze nie byłam szukać:) Język nie jest wielkim problemem - trochę mówię po litewsku.
      Jeżeli natomiast chodzi o te uszy... wszyscy moi litewscy znajomi polecają i uwielbiają a ja się jakoś przekonać nie mogę...
    • megakomp Re: Sernik a blender? 29.10.10, 23:55
      Blender może sobie nie poradzić (przynajmniej mój by sobie nie poradził, wszystko w nim muszę mielić na raty, w małych ilościach). Jeśli masz durszlak o mniejszych oczkach albo sito, przetrzyj ser i będzie dobrze (tylko niestety pracochłonnie). Metoda sprawdzona własnoręcznie podczas przygotowywania paschy wielkanocnej :).
      • princesswhitewolf Re: Sernik a blender? 30.10.10, 00:13
        Moj Thermomix sie sprawdza w mieleniu do 2 kg sera
        • Gość: gość Re: Sernik a blender? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.10, 22:15
          Wczoraj blenderowałam gotowane mięso na pasztet i wyszło super i o wiele szybciej niż maszynką. Kilka razy docisnąć i gotowe :)
        • megakomp Re: Sernik a blender? 04.11.10, 06:38
          Thermomix to Thermomix, ja mam blender za 150 zł i 2 kg sera nawet do niego nie wejdzie ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka