Dodaj do ulubionych

do mieszkajacych we francji

29.10.10, 23:40
jak nazywa sie u was napoleonka vel kremowka? googluje i googluje, ale bez znajomosci francuskiego jest to trudne :(
w kazdym razie ciastko jest do niej b. podobne i musi byc popularne, bo zauwazylam je w wielu cukierniach bedac ostatnio w monako i nicei.
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: do mieszkajacych we francji 29.10.10, 23:56
      Milfeuille à la chantilly (to z bita smietana) lub à la crème patissière? Jesli z dodatkiem truskawek to "fraisier".
      Jednak jest to dosc dalekie pokrewienstwo z polska (papieska) kremowka.

• ania_m66 Re: do mieszkajacych we francji 29.10.10, 23:57
        dziekuje :)
        dlaczego dalekie pokrewienstwo?
        • felinecaline Re: do mieszkajacych we francji 30.10.10, 00:00
          Po prostu krem jest cokolwiek inny.
          • ania_m66 Re: do mieszkajacych we francji 30.10.10, 00:07
            wiedzac juz czego szukam znalazlam w wikipedii. tam pisza, ze sklada sie zawsze z 3 warstw ciasta i 2 kremu.
            wydaje mi sie, ze widzialam takie z jedna warstwa kremu wlasnie zewnetrznie b. podobne do napoleonki. jesc ich nie jadlam. zawsze w koncu wybieralam eklerka kawowego :)
            • felinecaline Re: do mieszkajacych we francji 30.10.10, 10:45
              Najlepszy dowod, ze Wikipedia to nie wyrocznia.
              Millefeuille nazywane jest wiele wypiekow z ciasta francuskiego przelozonych kremem lub bita smietana,ewentualnie z dodatkiem owocow (wlasnie jak wspomniany "fraisier" z truskawkami wlasnie).
              U jednego cukiernika mozesz dostac i trojwarstowe i dwuwarstwowe (mowie o warstwach ciasta) a i nazwy moga byc rozne.
              A poniewaz to, co ja pisze to tez nie wyrocznia zajrzyj sobie np tu:
              www.patisserie-artisanale.com/patisserie/index.php?rubrique=recettes
              • nchyb może Tropezienne? 01.11.10, 09:17
                ja Nicea i Monako, to ja stawiam na ciasto Tropezienne.
                Typowy przysmak właśnie tamtych stron, na Lazurowym w każdej patiserii znadziesz...

www.google.fr/images?hl=fr&q=tropezienne&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi
                • bagatella Re: może Tropezienne? 01.11.10, 09:24
                  Ostatnio czytalam, ze Tropezienne to polskie ciasto, ktore tak nazwala Brigitte Bardot w latach 60tych, mile to
                • felinecaline Re: może Tropezienne? 01.11.10, 10:03
                  Tylko, ze Tropezienne to rodzaj brioszki.
                  Ciasto zdobylo rzeczywiscie popularnosc dzieki BB a recepture na krem jego tworca odziedziczyl po swojej babce.
                  Jest popularne poza Prowansja rowniez w innych regionach Francji - weszlo do tutejszych standardow cukierniczych.
                  www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-tropezienne_11150.aspx
                  • ania_m66 Re: może Tropezienne? 01.11.10, 10:47
                    nie nie, nie tropezienne :)
                    nie wiem w ogole jak mozna je byloby pomylic z kremowka.
                    tropezienne przypomina troche niemiecki bienenstich - ciasto drozdzowe z platkami migdalow i odrobiny miodu na wierzchu przelozone kremem budyniowym.
                    faktycznie widzialam je tam w cukierniach. w ogole swietne ciastka macie we francji, niemieckie cukiernie i piekarnie nie dorastaja im do piet.
                    • nchyb Re: może Tropezienne? 01.11.10, 11:06
                      > nie wiem w ogole jak mozna je byloby pomylic z kremowka.

oj można, można :-)
                      widocznie nie widziałaś tych krojonych na porcje, z cieniutką warstwą ciasta. Dla mnie zdecydowanie ciekawsze od typowej polskiej napoleonki.

Tak przy okazji, to z załączonego przez Ciebie linku w żaden sposób mi nie przypomina tropezjanki, chociaż też wygląda smakowicie...

osobiście bardzo lubię niektóre francuskie ciasta ale i tak twierdze, że porządny polski makowiec, to jest dopiero ten smak. W polskich cukierniach dużo teraz naleciałości z innych stron świata, a typowo polskie ciasta dla mnie zdecydowanie górą :-)
                      • ania_m66 Re: może Tropezienne? 01.11.10, 12:46
                        ja akurat od dziecka nienawidzilam makowca a i za piernikiem nie przepadam.
                        za to uwielbiam wszystkie kremy patissiere i zwykle masy budyniowe w polaczeniu z ciastem.
                        dlatego w polsce oprocz napoleonki bardzo lubie tzw "omlety" i eklerki, w uk zreszta tez, ale te kawowe na lazurowym wybrzezu to dla mnie po prostu mistrzostwo swiata :)
                        a niemiecki bienenstich tez wyglada roznie, czasami kremu jest wiecej a ciasta mniej. tym niemniej odroznisz go od kremowki wyraznie po konsystencji ciasta.
                        tym razem chodzilo mi nie o przepis, a o francuska nazwe, bo kolezanka wraca we wtorek z nicei i wstapi przed wyjazdem na lotnisko do cukierni. a ze niemka nie bardzo moglam jej wytlumaczyc, ze ciastko wyglada jak polska napoleonka :)
      • bagatella Millefeuille jezeli juz 03.11.10, 13:36
        a poza tym fraisier ma sie tak do kremowki jak schab do jagnieciny, to mieso i to mieso.
        • felinecaline Re: Millefeuille jezeli juz 03.11.10, 14:03
          Fraisier ma sie z pewnoscia nijak do przenajswietszej kremowki, jest jednak jedna z wielu mozliwych odmian millefeuille.
    • linn_linn Re: do mieszkajacych we francji 03.11.10, 14:25
      We Wloszech "millefoglie alla crema". Niektore cukiernie robia identycznie jak w Polsce.
      • ania_m66 Re: do mieszkajacych we francji 03.11.10, 14:49
        juz niejako po sprawie, bo eklerki i "kremowka" zostaly skonsumowane do ostatniego okruszka.
        dostalam wersje z czyms co musialo byc creme patissiere. co ciekawe ciasto francuskie wydawalo sie byc cieniutko polakierowane chrupiacym karmelem. bardzo dobre bylo.
        w przyszlosci poszperam w sieci w poszukiwaniu przepisu, mozliwe, ze poprosze was o pomoc.
        z creme patissiere nie bedzie problemem, ale ciasto francuskie z karmelowa (?) skorupka pewnie bedzie wyzsza szkola jazdy.
        • mhr-cs Re: do mieszkajacych we francji 03.11.10, 18:07
          ania_m66

> w przyszlosci poszperam w sieci w poszukiwaniu przepisu

> z creme patissiere nie bedzie problemem, ale ciasto francuskie z karmelowa (?)
          > skorupka pewnie bedzie wyzsza szkola jazdy.

masz racje,
    • felinecaline Re: Millefeuille jezeli juz 03.11.10, 17:58
      Przepraszam cie, Bagatello, ale nie widze powodow do takiego agresywnego tonu, ja jak chodze do pattiserie to nie kupuje sobie "millefeuille à la fraise tylko "fraisier".
      Oczywiscie, zapewne nie jest to nazwa obowiazkowa dla calej Francji, wiec zostawiam Ci (Paaardon, Pani calkowita konsumpcje takiego "millefeuille" jakie Pani raczy preferowac, nie dostane z tego powodu niestrawnosci.
      Na szczescie repertuar w cukierniach jest tak bogaty, ze dla Pani i dla mnie starczy a nawet bedzie ryzyko "embarras du choix".

• felinecaline Re: Millefeuille jezeli juz i patisserie 03.11.10, 21:18
      Bagatello, widze wszystkie te roznice i pisze wyraznie od pierwszego postu: jeden z mozliwych rodzajow millefeuille tu, gdzie mieszkam wystepuje pod pseudonimem "fraisier.
      I stwierdzam, ze nie ma w nim ani okruszyny biszkoptu.
      Co Ty jadasz, gdzie kupujesz ewentualnie pieczesz "wlasnozrecznnie" (biore w cudzyslow, zebys przypadkiem nie wziela zbyt serio i sie nie zadlawila) obchodzi mnie w znikomym stopniu.
      Jedz i niech Ci na zdrowie wyjdzie.
      A co do tego ma dlugosc mojego zycia we Francji i charakter pracy - przepraszam? Jeszcze gdybym pracowala w piekarni czy salon de café to rozumiem.
      Za wszelka cene chcesz mi cos udowodnic, tymczasem udalo Ci sie w to tym sensie, ze zrozumialam, ze albo nie czytasz zbyt uwaznie albo, ze niezbyt rozumiesz co "stoi napisane".
    • Gość: Zuza Re: Millefeuille jezeli juz i patisserie IP: *.chello.pl 03.11.10, 22:00
      bagatella, odwal się od felinecaline i spadaj leczyć kompleksy gdzie indziej. ok?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka