Dodaj do ulubionych

suszone śliwki

14.11.10, 11:06
Witam,

dostałam w prezencie powyższe.
co można z nich zrobić?
nie mam zupełnie pojęcia, a suszonych śliwek na surowo nie lubię.
z góry dzięki za poradnictwo
Obserwuj wątek
    • figgin1 Re: suszone śliwki 14.11.10, 11:28
      W pierwszym odruchu chciałam dać ci przepis na kurczaka ze śliwkami :D
      Bardzo dobra jest fasola ze śliwkami. Gotujesz fasolę z zielem ang. i liściem laurowym, jak będzie prawie miękka dodajesz do niej marchewkę pokrojoną w talarki. Na patelni na oliwie podsmażasz cebulę, jak sie lekko zrumieni dodajesz śliwki (najlepiej je pokroić), dodajesz wszystko do fasoli. Dodajesz sól, dużo pieprzu, cząber, możesz dać jeszcze trochę ostrej papryki jak lubisz ostre. Ja jem bez węgli, za to z surówką z czerwonej kapusty.
      • znana.jako.ggigus Re: suszone śliwki 14.11.10, 11:44
        dzięki:))
        Apetycznie brzmi, ale musi się trochę ochłodzić.

        daj przepis na kurczaka, mogę zastępić go tofu, seitanem, albo czymś jeszcze innym.

        Ehm, co to są węgle? Jesz to bez ziemniaków?
        Bez węglowodanów??
        pozdro
        • figgin1 Re: suszone śliwki 14.11.10, 12:12
          Nie sądzę, by tofu duszone ze śliwkami było dobre. Kotlety sojowe jeszcze przejdą, ale to nie to.
          Bez węgli, czyli bez węglowodanów w postaci ziemniaków/ makaronu/ ryżu i takich tam. Jak nie wyobrażasz sobie obiadu bez tego to proponuję purissy.
          Bardzo dobra jest też soczewica ze śliwkami, robię ją podobnie tylko z porem zamiast cebuli i czasem daję jeszcze pomidory. Przepis na purissy podawałam kiedyś tutaj, jak dasz radę wygrzeb go z archiwum, bo nie pamiętam proporcji i robię je na oko.
    • figgin1 Re: suszone śliwki 14.11.10, 12:35
      O, i jeszcze jedno. Możesz nimi nadziać kamembrki. Przekrój sery na pół (jak tort). Sliwki sparz, pokrój bardzo drobno, wymieszaj z musztardą francuską. Posmaruj tym serki, złóż ke w całość, zawiń w papier, w którym były i upiecz.
    • eurytka Re: suszone śliwki 14.11.10, 12:41
      Codziennie ze trzy na noc,
      namoczone wczesniej w przegotowanej wodzie
      w celu lepszego trawienia bym sobie jadła
      lub dodawała do muesli lekko zagotowujac z platkami owsianymi,
      bo tylko takie naturalne uznaje.

      Najlepsze co jadłam z suszonych śliwek to placek kruchy ,
      na tym śliwki suszone z pianką bezową,
      (śliwki wcześniej zagotowane i przekręcone prze maszynkę, by długo nie żuć).

      Ogólnie gdyby mi ktoś podrzucił, jadłabym i uzywała regularnie ale po troszku,
      a to do bigosu,
      a to do sosu gulaszowego,
      a to kompot zraz zrobić sobie do popitki na zimno z cynamonem lub goździkami na dodatek.
    • lee-aa Re: suszone śliwki 14.11.10, 15:14
      Możesz je dodać do pasztetu sojowego, wzbogacić nimi kaszę jaglaną, mój ostatni hit - kuskus z bakaliami na ostro (do gara cebulka, łyżka ostrego curry, garść rodzynek, pokrojonych śliwek, orzechów, kilka ząbków czosnku, cynamon, wszystko razem poddusić, wrzucić kuskus, zalać wodą, odstawić, gotowe).
      Fajne też będę faszerowane ( o ile są już pozbawione pestek) - tofu, orzechy, ostre przyprawy.
      Ciekawy jest dip na bazie humusu z wmiksowanymi śliwkami.
      • Gość: en Re: suszone śliwki IP: *.chello.pl 14.11.10, 17:29
        Tarta na kruchym ciescie, na wierzch sliwki namoczone w syropie woda+brazowy cukier, z dodatkiem brandy. Ciasto podpiec, ulozyc ciasno sliwki, na wierzch kratke z ciasta i upiec. Mozna tez namoczyc w soku wycisnietym z pomaranczy zamiast wody i dac na wierzch piane z cukrem.
        • moriax Re: errata 14.11.10, 20:12
          tak, schab ze śliwkami w sosie ślwikowym
          mieliśmy dziś na obiad pycha!
          proste, moje popisowe danie, smakuje wszystkim
          a jak zostanie to idealne też na zimno (bez sosu)
          np. z chrzanem albo buch do sałaty
          A i trawienie po tym ww bardzo dobre ;))
      • Gość: aqua48 świąteczne wypieki IP: 77.236.26.* 15.11.10, 15:37
        Ja mielę z innymi bakaliami (orzechy, migdały, rodzynki, figi) dodaję ubite białko z jednego jajka i nadziewam tym pierś indyczą, którą piekę. A poza tym robię placek świąteczny. Śliwki (60 dag) trzeba sparzyć, posiekać lub zemleć. Pokruszyć 3 paczki petitków (herbatników), rozpuścić 4 łyżki kakao w 3 łyżkach wody, utrzeć 3 jaja ze szklanką cukru, stopić 1,5 kostki masła i dokładnie połączyć składniki. Włożyć między wafle, obciążyć, schłodzić i gotowe. Używać z umiarem.
      • qubraq Re: suszone śliwki 15.11.10, 15:48
        Suszone sliwki uzywam tylko do kompotów i nalewek a w kuchni prawie codziennie uzywam śliwek wędzonych i to zarówno naszych jak i kalifornijskich; do zup warzywnych do sosow do mieszanek warzywnych na gorąco typu leczo lub duszonych na masle, do gulaszu, do pieczeni mięsnych ...itd. :-)
    • mw35 Re: suszone śliwki 16.11.10, 10:43
      śliwki dodaje do wszelakich sosow, jesli sa miękkie (biedronkowe) to czasem robię "masełko" z posiekaną drobno śliwką. Że mozna ciasto to już napisano ale ja lubię takie ze śliwkami namoczonymi w mocnym alkoholu z kremem budyniowym ( nieletnim nie podawać).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka