hebat Re: pamietacie gume donald? 20.05.04, 20:10 - Krajanka Korzenna. U mnie można ją było dostać tylko 1 maja. Pyszna. - Cynamonowe żelki z darów, które księża rozdawali na religii. Strasznie piekły w język. Zabiłabym za paczuszkę takich żelków. Odpowiedz Link Zgłoś
hebat Re: pamietacie gume donald? 20.05.04, 20:13 Aha, jeszcze słonecznik z "dolarem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annn Re: pamietacie gume donald? IP: *.f11.com.pl / *.crowley.pl 20.05.04, 21:07 czesc, a gumy Bolek I Lolek, pamietasz, teraz powiedzialabym w listkach! albo pyszne hotdogi w solankach, z prawdziwa:) parowka i musztrada To byly czasy......... papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pamietacie gume donald? IP: 80.51.132.* 20.05.04, 21:33 ooooooooooo! mniam mniam! Ta guma byla super - szkoda, ze juz jej nie ma:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: pamietacie gume donald? IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 00:41 Czy ktos wie, gdzie mozna teraz kupic prawdziwa gume balonowa - i jak sie nazywa? Opowiadam dziecku o Donaldach, ono probuje robic balony z jakiegos kolorowego produktu gumowobalonowopodobnego, ale nie wychodza. I zada prawdziwej gumy balonowej, a kupic jej nie sposob. Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumożuj Kto pamięta gumę Bazooka? IP: 157.25.91.* 21.05.04, 11:45 to było daaaawno, długo przed Donaldem - mam jeszcze trochę minikomiksów ze środka ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ań Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:55 jeszzce orenżada "ptyś" w takich zielonych butelkach, guma donald byla najlepsza!!!!1 ten jedyny w swoim rodzaju smak i zapach, balony i komiks!! byly rozne kolory donaldow czerwone, niebieskie, żółte....... i jeszzce byly gumy w kulkach i orenżadka do wydłubywania z papierka na sucho...to byly czasy :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwcia Re: pamietacie gume donald? IP: *.i / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 11:50 najlepsza to była oranżada w butelce taka czerwona a poniej jęzory były czerwone :P dzisiaj tez jest ale w plastikowych butelkach i smakuje beznadziejnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: pamietacie gume donald? IP: *.piwnica.krakow.pl / 195.136.33.* 21.05.04, 22:22 Kto pamieta orenzade"Florida" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kult a brak papieru toaletowego ? IP: *.vc.shawcable.net 24.05.04, 06:07 a wszystko popularne ( herbata, papierosy, proszek do prania , mydlo itp, itd. ) To byly czasy, wchodziles do sklepu a tam poza octem wszystko nazywalo sie popularne. A komiksy z "kapitanem Zbikiem ", a pistolety "korkowce ", a harcerskie "kangurki" a torby ze sklepu mysliwskiego, a szpulowy magnetofon ZK ,a drinki w studenckim pubie serwowane zima z lodem z chodnika - naprawde - na dnie mialem gorsc piasku , a pierwsza randka pod pomnikiem Kopernika .... O Boze , ale jestem juz stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecin rulez Re: pamietacie gume donald? IP: 213.155.175.* 24.05.04, 10:20 Kurcze, to byly czasy, chyba tylko paszteciki pozostaly z tamtych czasow. wiem ze nie ma ich w calej Polsce ale w Szczecinie sa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecin rulez A POLO COCTA???? IP: 213.155.175.* 24.05.04, 10:25 no kto ja pamieta??? Odpowiedz Link Zgłoś
baxie1 Re: pamietacie gume donald? 24.05.04, 14:48 Tak, nie dostaniemy juz nigdzie skawinskich paluszkow, te ktore robi bahlsen juz sa calkiem inne. Tak samo krakowski precel tez juz calkiem inaczej smakuje. Pozdrawiam: Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulka To co było już nie wróci... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 17:32 A jak można o niej zapomnieć?! Pamiętam, że kupowało się gumy i kolekcjonowało historyjki. A jak się powtarzały to sie nimi wymieniało z dzieciakami. Ach...to były czasy...i chociaż mam dopiero 14 lat, chciałabym byc młodsza, chciałabym żeby wszystko było prostsze i tak wiele rzeczy chciała bym cofnąć...Oh gdybym mogła! Ale to co było już nie wróci... Odpowiedz Link Zgłoś
5sunflowers Re: pamietacie gume donald? 26.05.04, 17:36 Przeczytałam kilkadziesiąt postów, ale jeszcze chciałabym dodać reklamę "OK - OB" oraz takie super fajowe siateczki malutkie i laciutkie, dziurkowane takie, a jak się do nich włożyło zakupy to pęczniały i rosły wraz z ich ilością (vide film "Poszukiwany, poszukiwana", jak facet jeździł na rowerze z tymi właśnie siatami wyładowanymi cukrem) - przydałyby się i dzisiaj po wizycie w supermarkecie. Nie rozumiem dlaczego zniknęły. No tak, tak jak wszystko inne co fajne. U nas gumę Donald sprzedawał taki pan na wózku inwalidzkim. Dotąd jeździ po osiedlu, ale już bez gumy. I były jeszcze takie owocowe gumy w kształcie poduszeczek w takich małych przezroczystych opakowaniach. Och............... Ps. Ale tak naprawdę to zawsze tęskni się za tym czego już nie ma. Zobaczycie - za 20 lat i czasy dzisiejsze będziemy wspominali z tęsknotą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: pamietacie gume donald? IP: *.dsl.tds.net 27.05.04, 00:18 hej - a gdzie Donaldy produkowano??? chcialabym takie kupic, pamietam je... Odpowiedz Link Zgłoś
stasbron Re: pamietacie gume donald? 27.05.04, 11:11 tak tak pamietam swojego czasu pyszne i niedrogie wafelki"kuku-ruku"z naklejka w srodku....gdziez one sie podzialy? Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Moje ulubione słodycze - koreczki 27.05.04, 12:27 Gość portalu: jadzia napisał(a): > macie cos jeszcze czego juz nie dostaniemy??? dzisiejsze żelki są tylko marną namiastką tego smakołyku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konwalia majowa PEWEX IP: *.bydgoska.ds.uj.edu.pl / 195.150.224.* 27.05.04, 13:56 mama kupila mi kiedys paczke (!) gum donald w PEWEXIE; bylam z tego powodu bardzo szczesliwa, do czasu... kiedy w szkole ktos mi je UKRADL z TORNISTRA :(- pamietam tamten dzien doskonale do dzisiaj POZDRAWIAM ( majowo jeszcze ) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezetka@gazeta.pl Re: pamietacie gume donald? IP: *.pool8250.interbusiness.it 28.05.04, 16:04 Pamietam -guma Donald -guma Turbo (wedlug poglosek rakotworcza :P ) -miski(ktore do tej pory mozna spotkan na odpustach) -maslo solone na wage -wafelki kukuruku (z naklejkami na wymiane) -cieple lody -wielkie kostki piernikowe na wage -prazynki -kapuste kiszona -picie w woreczku (zolte, czerwone) -gumy kulki -lizaki (te z kwiatkiem, ktory przeswitywal pod slonce) -malpke (bardzo charakterystyczne, wkladaly palec do buzi, z baltony) -mleko w butelkach -orenzada -lody na patyku kupowane na plazy -przecier truskawkowy w kubeczku z hortexu(jak lody) -niedzielne super wieczorynki a prze nimi nudny program Siedem dni swiat -niedzielne PORANKI w kinie ( m.in Muminki) -zbieranie karteczek (czasy pozniejsze :)) -odpusty -takie pileczki na gumce, zrobione z folii, w srodku wypchane czyms w rodzaju bibuly) -pachnace gumki w ksztalcie truskawki -kredki bambino -lizak z stopionego cukru, robiony w domu -kogel mogel -podpiekany z maslem i sola slonecznik .... Piekne czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: pamietacie gume donald? IP: *.crowley.pl 28.05.04, 21:47 A zabarwianie Donalda zgryzionym rysikiem kredki, pamiętacie? Być może to była tylko lokalna moda... Różowe, chińskie kredki dawały niesamowity koloryt, gorzej ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 10:24 ja to robiłam w podstawówce, a potem szpan na całego , że niby ciocia gumy kolorowe przysłała hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:36 "Ciepłe" lody, paskudztwo, w wafelkowym rożku. Pańska skórka - bywa 1 listopada przy cmentarzach. 5. złotówka z "Rybakiem" - można było kupic za nią cztery kulki lodów. Papierosy "płaskie" i "damskie" paliła je moja Mama. Guma do zucia "bazooka" - do dostania chyba tylko na "Różycu" w Warszawie. Okragły "pradziwy" chleb u prywaciarza. A "Donaldy" były chyba z Turcji. Kupowali je rodzice w Peweksie. W mojej klasie wymienialiśmy się obrazkami (powtarzały sie niestety). I polska guma, w kolorze zielonym, "wystepowała" w kioskach Ruchu, podobna w kształcie do cukierków "irys". Bolała szczęka, tak była twarda. Ryż "dmuchany" świetny do strzelania przez rurkę. Kawa "Inka". Och, wielu rzeczy już nie ma. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka PS TIKI TIKI - kto pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:39 I jeszcze tiki-tiki. Czy ktoś pamieta to głośne szaleństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Pierwsza reklama w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:44 ....wózki widłowe i podnośnikowe- oferta Zrembu zawsze na czasie" to chyba pierwsza polska reklama w TV. Ze zdjęciami tych wózków albo podnośników. Odpowiedz Link Zgłoś
edka05 Re: Pierwsza reklama w TV 29.05.04, 21:12 Pumex - najszlachetniejszy z kamieni albo Prusakolep.... hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kult Re: TIKI TIKI - kto pamięta? IP: *.vc.shawcable.net 30.05.04, 08:22 Uklony za wspaniala pamiec , stary juz jestem ale w epoce tiki-tiki bylem w podstawowce. Dwie kulki na sznurku i krazek na palec. To byl szpan !!!!!!!!!!!!! A pamietasz muzyke ze szkolnych " zabaw" z tamtych czasow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 17:02 sexuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
marianna133 A Świat Młodych za 2 złote i ... 29.05.04, 18:44 słonecznik w papierowej tubce? Odpowiedz Link Zgłoś
edka05 kto zbierał kartony po sokach i puszki po piwie ? 30.05.04, 10:33 Pamietam, że zbierałam kartony po zachodnich sokach i puszki po piwie, wszystko ustawiane było skrzetnie na półce i rywalizacja kto ma więcej itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) A pamietacie kisiel? IP: *.kabel.telenet.be 30.05.04, 19:20 Moze go nie zapomnieliscie, moze jest jeszcze na polkach sklepowych w PL. Ja juz tego dawno nie smakowalem i troche tesknie za ta papka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzeke_zzypt Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 23:00 Pamiętam też lody Bambino po 2,60 i Eskimos (takie okragłe, w papierku, twarde jak kamień) po 1,20. Oranżada była w torebkach, trzeba było wsypać ją do ust lub nalać wody z kranu (a jeszcze lepiej z pompy na ulicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Softcip18 Re: pamietacie gume donald? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 30.05.04, 23:35 zainteresowanych odsyłam do świetnej strony www.aiw.cad.pl/kultowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
meggus Re: pamietacie gume donald? 31.05.04, 19:46 hehe pamiętam i gumę Donald i gumy jakieś takie co mialy taki tatuaż na rękę np.. naklejało się na mokrą rękę i były.. ale nie pamiętam nazwy.. była tez kawa inka ( jescze dostępna), wafelki kukuruku i piosenka parafrazująca oryginalną reklamę "kukuruku jest trujace i kosztuje dwa tysiace jest pokryte kokainą i od tego dzieci giną lech wałęsa raz spróbowałi na "ejca" zachorował...." hehe mam jeszcze naklejki te z kukuruku własnie..(podobno produkują je jeszcze w Wejherowie)), soczek w woreczkach rozlewany w sklepiku z wanny :O); reklama proszku As z dwiema małpkami, reklamę szkoły językowej chybaa " czy można się nauczyć języka angielskiego za dwa tysiące? why not!! ", spódniczki do lambady ( ja miałam białą w czarne grochy :O) ) śmietana w szklanych butelkach, Ptyś w litrowych butelkach i skwar w mniejszych ( jeszcze dostepny w sklepie - dzisiaj widziałam!!!!!!!!!!!!!!!!) reklama z centrostalu całkiem niedawno widziałam w tv, wafelki Elite , też dostepne, czeskie lentylki czy jakoś tak, hehe pewex to do dzisiaj pamiętam gdzie był, nawet dwa, jeden w Sopocie a drugi niedaleko Gd-Oliwy, pamietam też "Ulicę sezamkową" w wersji drukowanej( ale to już lata 90)..vivovit, visolvit .. oczywiście na sucho, lizaki z ala flecikiem, na których mozna było grać normalnie....lalki "bobasy" ogromne.. takie duże, że się z nimi przewracałam, piórniki takie plastikowe z wkładką na długopisy i okienkiem na plan lekcji (mam jeszcze trzy sztuki :O) to by było chyba na tyle.. jak coś sobie przypomnę to na pewno napiszę.. ehh co to były za czasy.. nie to co teraz.. wszystko na wyciągnięcie ręki.. wcale tym dzieciakom nie zazdroszcze pozdrawiaki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggus Re: pamietacie gume donald? IP: *.crowley.pl 31.05.04, 19:52 hehe i była taka fajna zabawka "bączek" i luneta z takimi fajnymi mozaikami w środku.. zapomniałam jak to się nazywało.. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch kalejdoskop 01.06.04, 16:10 Gość portalu: Meggus napisał(a): > hehe i była taka fajna zabawka "bączek" i luneta z takimi fajnymi mozaikami w > środku.. zapomniałam jak to się nazywało.. kalejdoskop, oczywiście. jak go rozłożyłem na części, to okazało się, że w środku jest kilka podłużnych lusterek i 2 warstwy matowego szkła, między którymi było kilka nieforemnych odłamków jakiś kolorowych kamyków. Klik-klak (a nie tik-tak) to była mania, na którą cierpiały miliony, z czego połowa miała opuchnięte ręce. Klik-klaki zrobiliśmy z kulek liczydła w naszej klasie - dlatego później część z nas musiała zostać humanistami ;) Pierwsza melodia na komputerowe syntezatory "Prażona kukurydza" Z kulinariów - oranżada z krachlą, marmolada na wagę z bloku, smak pasty łososiowej z tubki Abba (dziś w każdym sklepie). Odpowiedz Link Zgłoś
geati Re: kalejdoskop 01.06.04, 23:10 a myslalam ze tylko ja rozebralam kalejdoskop, zeby zobaczyc co jest w srodku...:) Oczywiscie bylam bardzo rozczarowana dokonawszy ogledzin. Kiedys nawet rozprulam misia, z tego samego powodu. Nie opisze co czulam gdy me oczy ujrzaly... trociny:) To bylo tak strasznie dawno, a ja wciaz pamietam, no no... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggus Re: kalejdoskop IP: *.crowley.pl 04.06.04, 21:09 hehe ja też miałam manie rozkręcania wszystkiego, co tylko wpadło w moje małe rączki.. hihi.. w ten sposób zakończyło żywot wiele budzików i lalka z rurką w środku, która miala imitować dziecko pijąc i siusiając.. pozdrawiaki Odpowiedz Link Zgłoś